Voordelen en Voedingswaarde van SpirulinaDe enorme voedingswaarde van spirulina en de immense voordelen

voedingswaarde spirulinaSpirulina wordt gezien als het nieuwe superfood. Met het opkomen van de gezondheidshype en met de vele vegetariërs en veganisten die meer en meer bewust gaan kiezen voor gezonde voeding, is het een algemeen gegeven dat er nieuwe voedingsmiddelen bekendheid verwerven. Ze zijn daarvoor niet meteen nieuw, maar bij ons minder goed bekend. Wat ons betreft mag daar snel verandering in komen.

Wanneer we de voedingswaarde van spirulina en de vele voordelen van spirulina bekijken. Dan kunnen we dit echt niet missen. Wanneer we het zien liggen in de rivier of het meer, dan lijkt het niets meer dan wat vieze groene troep. Maar niets is minder waar, wanneer deze gereinigd wordt, dan kunnen we dit meteen zien als dé ultieme superfood waar andere superfoods zeker niet kunnen aan tippen.

Spirulina is een soort algen. Ze komen voor in een meer of in een rivier. Vooraleer we spirulina kunnen gebruiken dient men dit eerst grondig schoon te maken.

Plantaardige Omega 3 DHA

Misschien wel één van de belangrijkste voordelen is de voedingswaarde van spirulina. We vinden enorm veel mineralen en nog eens enorm veel vitamines in de plant terug. Daarnaast zijn ze één van de enige plantaardige bronnen die DHA bevatten. DHA is één van de omega 3 vetzuren. In bijna alle plantaardige voedingsmiddelen die omega 3 bevatten, vinden we enkel en alleen ALA vetzuren terug. Dit zijn essentiële vetzuren en zijn van groot belang voor onze gezondheid. Maar ALA op zich kan niet door het lichaam worden gebruikt.

voordelen spirulinaHet moet eerst worden omgezet in DHA en EPA vetzuren vooraleer we dit kunnen gebruiken. Ze zijn onder andere van groot belang voor ons hart, onze hersenen en het zenuwstelsel. Wanneer we louter plantaardige omega 3 bronnen innemen, en we krijgen enkel de ALA vetzuren, dan kan het lichaam niet voldoende DHA en EPA uit deze vetten omzetten. Dankzij spirulina kunnen we dus een hoeveelheid DHA halen uit plantaardige omega 3.

Ook Interessant:  Lijst van Voeding met Vitamine E

Men gaat ervan uit dat uit de ALA vetzuren ongeveer 0.5 tot 1.5% DHA kan aangemaakt. Terwijl we gemiddeld zo’n 8% kunnen omzetten in EPA uit de ALA vetten. Wanneer we spirulina gebruiken kunnen we dus makkelijk de dagelijkse aanbevolen dosis DHA halen. En dankzij nog andere vetzuren die we uit de voeding halen kunnen we de ALA vetzuren voldoende omzetten in EPA om ook de dagelijkse dosis te halen.

Resterende voedingswaarde Spirulina

We hebben reeds vermeld dat we een enorm aantal mineralen en vitamines terugvinden in spirulina.

Mineralen in spirulina

voedingswaarde spirulina mineralenWe vinden een enorme dosis kalium. Met 1040 mg kalium per 100 gram hebben we reeds 25% van de aanbevolen hoeveelheid aan kalium. Kalium is onder meer belangrijk om onze vochtbalans te regelen. Het zal ervoor zorgen dat we minder vocht gaan vasthouden en zal helpen om de hoeveelheid zout in het lichaam in balans te houden. Daarnaast is kalium van groot belang voor het regelen van onze bloeddruk. Het zal ook elektrische signalen doorsturen naar het hart, waardoor het efficiënt kan pompen en regelmatig blijft slaan.

Verder hebben we nog een enorme hoeveelheid ijzer. Goed voor 10 keer de aanbevolen dosis voor mannen per 100 gram. We krijgen dan nog een ruime hoeveelheid fosfor (950 mg), jodium (1.8 mg), zink (3.4 mg), seleen (0.7 mg), koper (0.2 mcg), mangaan (4.4 mg) en ten slotte magnesium (270 mg) en chroom (0.28 mg).

Vitamines in Spirulina

Naast een enorme hoeveelheid mineralen zijn er natuurlijk ook dezelfde hoeveelheden vitamines te vinden in de plant. We krijgen onder meer vitamine E (13 mg), vitamines B (inositol 64 mg, foliumzuur 27 mcg, pantotheenzuur 110 mcg, pyridoxine 18.4 mg, niacine 5.9 mg, thiamine 4.4 en ten slotte kobalamine B12 160 mcg)

Daarnaast halen we nog ruim 30% van de aanbevolen dosis aan vitamine D en krijgen we 1.4 mg vitamine C met nog 1.3 mg vitamine K.

Ook Interessant:  Omega 3 voor veganisten en vegetariërs

Eiwitten in spirulina

De plant bevat maar liefst 60% eiwitten. Daarvoor krijgen we alle aminozuren die we nodig hebben. Dat maakt het meteen ook één van de enige voedingsmiddelen die alle nodige aminozuren bevatten.

Voordelen van spirulina

Cholesterol verlagen

spirulina cholesterol verlagenMet spirulina kunnen we het cholesterol verlagen. We zien onder meer een daling van de LDL cholesterol. Daarbij gaat het HDL of de goede cholesterol gaan stijgen. Verder hebben we een daling van de triglyceriden. Dat zijn de vetten die zich in het bloed bevinden. Deze daling van de triglyceriden is gunstig om plak en resterend cholesterol te vermijden. Op die manier blijven de bloedvaten schoon en zullen er geen resten plak aan blijven kleven.

PMS of pijnlijke menstruatie

Wanneer we last hebben van problemen tijdens de menstruatie, dan zitten we goed met spirulina. De plant zal er helpen voor zorgen dat de spijsvertering bevorderd wordt, en zal op die manier verhelpen dat we te maken krijgen met een opgeblazen gevoel of met krampen te maken hebben voor of tijdens de menstruatie.

Radioactieve besmetting

Hoewel we ons daar niet meteen zorgen hoeven over te maken. Toch zijn er een groot aantal plaatsen die zijn besmet met radioactiviteit. Spirulina kan ervoor zorgen, door zijn hoge hoeveelheid jodium, dat we beschermend worden tegen radioactiviteit.

Osteoporose voorkomen / beenderen gezond houden

osteoporose menopauze pmsDe hoeveelheid vitamine D zal ervoor zorgen dat we calcium en magnesium optimaal kunnen opnemen. Dat zal het risico op osteoporose doen dalen. Dit is vooral belangrijk bij oudere dames, die door het dalend oestrogeengehalte daar een verhoogd risico op hebben.

Het spreekt voor zich dat deze preventieve werking tegen osteoporose ook zal helpen om de beenderen sterker te maken en ze dus in optimale gezondheid zal houden.

Onze huid gezond houden

De plant bevat een enorm aantal antioxidanten. Deze antioxidanten zullen helpen om de vrije radicalen die de huidcellen schade kunnen aanbrengen te neutraliseren. Daarnaast hebben we een hoge hoeveelheid vitamine E. Dit zal ook nog eens helpen om ervoor te zorgen dat de huid gezond en jong blijft.

Ook Interessant:  De Vele Voordelen van Lijnzaadolie

De huid zal jonger blijven doordat deze goed gehydrateerd wordt. Er voldoende collageen aanwezig is, en de flexibiliteit van de huid in stand wordt gehouden.

IJzer

De grote hoeveelheid ijzer is natuurlijk goed voor mensen die een verhoogd risico hebben op een ijzertekort. Wanneer we weinig vlees eten dan hebben we over het algemeen een lagere hoeveelheid ijzer in het lichaam.

Dit komt doordat de ijzer uit dierlijke voeding makkelijker door het lichaam kan worden opgenomen. Dierlijke voeding bevat heemijzer, terwijl plantaardige ijzervoeding non-heemijzer bevat.

spirulina voordelenWe kunnen echter vitamine C toevoegen aan onze maaltijd. Op die manier wordt de opname van ijzer uit plantaardige voeding voor een groot deel verbeterd.

Spirulina bevat ook vitamine C. Hoewel de hoeveelheid niet enorm hoog, en we toch beter nog een glas sinaasappelsap toevoegen of andere voedingsmiddelen die vitamine C bevatten. Voorbeelden daarvan zijn tomaten, paprika, mango, citroen, sinaasappel, pompelmoes…

We krijgen maar liefst 82 mg ijzer per 100 gram. Mannen hebben voldoende aan  8 mg per dag. Terwijl vrouwen moeten zorgen voor 18 mg. Dat betekent dat voor slechts 25 gram spirulina, we reeds 100% van de dagelijkse aanbevolen dosis halen voor vrouwen. Ideaal voor de vegetarische of veganistische dames onder ons.

Niet allemaal voordelen van spirulina

We hebben een enorme reeks voordelen van spirulina. Maar er zijn echter ook bijwerkingen verbonden aan het gebruik van spirulina. Dat geldt dan vooral voor wanneer we hoge dosissen willen gebruiken.

Er wordt aangeraden dat we maximum 25 gram per dag gebruiken. Dit komt omdat we bij hogere hoeveelheden een groot risico hebben op problemen met de spijsvertering. Een te hoge hoeveelheid spirulina kan ervoor zorgen dat we moeten overgeven. Hoewel de maximum dosis dan wel 25 gram mag bedragen is het toch beter dat we ons houden aan om en bij de 10 gram.

Dit is makkelijk te halen omdat de meeste supplementen slechts kleine hoeveelheden zullen bevatten, die we dan meerdere keren per dag moeten innemen.Close