Lijst met Zinkrijke VoedingLijst met Zinkrijke Voeding

Zinkrijke voeding is belangrijk om te zorgen dat we voldoende zink innemen. Het is een belangrijk mineraal en behoort eigenlijk ook tot de antioxidanten.

Ze speelt een grote rol in het aanmaken van mannelijke seksuele hormonen. En helpt ons beschermen tegen allerlei ziektes doordat het de weerstand in ons lichaam doet toenemen.

Immuunsysteem versterken

Hoewel het gaat om een mineraal. Zink kan ook in het lichaam functioneren als een antioxidant. Zo zal het bescherming geven tegen ziektes. Er worden vaak hogere hoeveelheden gebruikt om van een verkoudheid of griep te herstellen. Men gaat er van uit dat we sneller de ziekte kunnen onder controle krijgen op die manier. Ook tegen keelpijn worden vaak hogere hoeveelheden gebruikt.

Testosteron en libido

zinkvoeding testosteron vruchtbaarheid spermaMensen met een zinktekort merken dat onmiddellijk aan het dalende libido en het tekort aan testosteron. Ook voor vrouwen is voldoende zinkrijke voedingsmiddelen van belang voor het behoud van een optimaal libido. Het staat vast dat het mineraal zal helpen om de aromatase te blokkeren. De aromatase is de omzetting van testosteron naar oestrogeen. Hoewel er nog andere mechanismen verantwoordelijk zijn voor het verhogend effect op het testosteron, toch weet men nog niet geheel zeker hoe deze in zijn werk gaan.

Prostaat

Zink is belangrijk voor onze prostaat. Mannen met vergrote prostaat of met prostaatkanker hebben bijna altijd een lage hoeveelheid zink in de prostaatklier. Hoewel natuurlijk ook andere mechanismen bijdragen aan de gezondheid van onze prostaat. Zoals de omzetting naar dihydrotestosteron of DHT, en de gevoeligheid daarvoor.

Ook Interessant:  Cortisol verlagen met voeding

Vruchtbaarheid bij mannen

Het mineraal is belangrijk voor de aanmaak van sperma. Mannen met weinig zink hebben een verminderde vruchtbaarheid en hebben minder sperma. Het gebruiken van een supplement of het eten van meer zinkvoeding zal dus duidelijk een verbetering van de vruchtbaarheid teweegbrengen.

Maar het doet veel meer dan dat. Het mineraal is verantwoordelijk voor het regelen meer een honderdtal enzymen in ons lichaam.

Ook voor de vertering van eiwitten en het opbouwen van spieren is dit mineraal niet te missen.

Kinderen hebben er alle belang bij, omdat het zorgt voor een optimale groei. Zwangere vrouwen doen er dus goed aan voldoende zinkrijke voeding te eten.

Risico op zinktekort

bonen fytaat zinkHoewel een zinktekort niet zo vaak voorkomt als een ijzertekort. Dienen we toch voorzichtig te zijn. Dit komt grotendeels doordat het lichaam de stof niet kan opslaan. We dienen dus elke dag onze aanbevolen hoeveelheid in te nemen.

Mensen die geen vlees eten doen er goed aan om 2 keer de dagelijkse hoeveelheid te eten. Omdat de opname uit plantaardige zinkrijke voedingsmiddelen een stuk lager ligt dan uit dierlijke voedingsmiddelen. Dit komt doordat er heel was fytaat in plantaardige voeding aanwezig is. Dat fytaat zal de opname van zink uit die voeding gaan blokkeren. We kunnen daar echter wel iets aan doen.

Wanneer we bijvoorbeeld bonen of linzen gaan eten. Dan kunnen we ze enkele uren in water laten liggen vooraleer we ze eten. Het water zal een groot deel van het fytaat opnemen. Wat dan weer zal bijdragen aan een betere opname uit de voeding.

Vegetariërs en veganisten zijn daarom de meest kwetsbare groep om een gebrek aan zink te ontwikkelen. Hoewel we op die manier minder fytaat zullen innemen via de voeding. Toch moeten we nog een hogere hoeveelheid innemen indien we geen dierlijke voeding eten.

Ook Interessant:  Resveratrol Testosteron Verhogend En Vet Verbrander!

Aanbevolen dosis

De aanbevolen dosis is voor jonge mensen natuurlijk een stuk lager dan bij volwassenen. Mannen hebben iets meer nodig dan vrouwen. Omdat voor de aanmaak van testosteron en sperma, het mineraal van groot belang is.

Bij kinderen tot en met 3 jaar wordt gerekend op 3 mg per dag. Bij oudere kinderen tot en met 8 wordt 5 mg aangeraden.

8 mg wordt aanbevolen voor kinderen tussen de 9 en 13 jaar oud. Voor oudere meisjes geldt dezelfde hoeveelheid als voor volwassen vrouwen. Dat bedraagt 9 mg. Voor jongens is dat 11 mg. Dat is ook de aanbevolen hoeveelheid voor mannen.

Zwangere vrouwen hebben 12 mg per dag nodig. Vegetariërs en veganisten, alsook de mensen die weinig vlees eten zorgen beter voor een dagelijkse inname van 150%. Op die manier hoeven we niet te vrezen voor een gebrek.

Zinkrijke voedingsmiddelen

oesters zinkvoedingZinkrijke voeding vinden we vooral terug in zeevruchten. Met als absolute koploper de oesters. Oesters zijn goed voor 7 keer de aanbevolen dosis per 100 gram. We vinden het mineraal ook in grote hoeveelheden terug in volkoren graanproducten, zuivel, noten en zaden. We hebben reeds gezegd dat de dierlijke bronnen beter zijn wanneer we het louter hebben om de opname ervan. Zoals we hebben gezegd kunnen we door de plantaardige voedingsmiddelen in water te laten weken, een groot deel van het fytaat laten losweken.

De meeste bronnen van zink zijn ook uitstekende voorbeelden van ijzervoeding en eiwitten. Zo hebben we bij peulvruchten een enorme hoeveelheid zink, ijzer, vezels en eiwitten. De noten zullen ons dan de onverzadigde vetzuren te bieden hebben. Die zullen bijdragen aan het metabolisme en kunnen een gunstig effect hebben op het totaal cholesterol en de gezondheid van het hart.

Ook Interessant:  Wat is de Werking van een DIM Supplement?

Top 15

 • Oesters 75 mg per 100 gram
 • Rundvlees 7 mg
 • Krab 6.5 mg
 • Kreeft 3.5 mg
 • Varkenskoteletjes 3 mg
 • Kip 2.5 mg
 • Bonen 6 mg
 • Yoghurt 1.8 mg
 • Melk (glas) 1.5 mg
 • Kaas (gemiddeld per 100 gr) 3 mg
 • Amandelen (25 gr) 0.8 mg
 • Erwten 3 mg
 • Cashewnootjes (25gr) 1.7 mg
 • Cheddar 2.8 mg
 • Mozzarella 3.1 mg

Oesters en andere zeevruchten zijn de beste bronnen van zink. Verder bevatten ze ook nog ijzer, vitamine B12 en omega 3 vetzuren. Ze hebben enorm veel voordelen en zijn van groot belang in een gezond dieet. Het is een uitstekende en enorm makkelijke manier om te zorgen voor een verhoogde inname van zink, ijzer en omega 3.

Vlees zal ons natuurlijk ook voldoende zink, vitamine B12 en ijzer geven. Net zoals de zuivelproducten. Wanneer we kiezen voor peulvruchten kunnen we ook rekenen op een hoge hoeveelheid vezels, plantaardige eiwitten en natuurlijk ook zink. Zoals we hebben gezegd leggen we ze beter even in water gedurende één of anderhalf uur. Op die manier kan een grote hoeveelheid fytaat de voedingsmiddelen verlaten.

Plantaardige zinkrijke voedingsmiddelen dienen met de helft gerekend te worden. Omdat het lichaam die zink minder goed kan opnemen. Wanneer we dus 10 mg per dag nodig hebben. Nemen we beter 20 mg per dag via plantaardig voedsel.

Zwangere vrouwen die weinig vlees eten gebruiken daarom beter een supplement. Om op die manier zeker voldoende van het mineraal in te nemen.

Dat kan ook gebruikt worden door vegetariërs of veganisten.

 You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close