Acne bestrijden met natuurlijke middelen

Acne

Wanneer iemand in de pubertijd komt is er veelal geen ontkomen aan. Overal op de huid komen puistjes voor. Jeugdpuistjes of acne zijn een algemeen fenomeen bij jongeren. En doordat iedereen ze heeft is het niet erg, niet? Toch komt het bij de ene veel vaker voor dan bij de andere. Wat is de oorzaak daarvan? Kun je er iets tegen doen? Of is de enige oplossing, dure middelen kopen om op je huid te smeren die toch maar half of helemaal niet werken?

Hoe wordt acne veroorzaakt?

Puistjes kunnen worden veroorzaakt wanneer een kind in de pubertijd komt. Dat komt door de drastische verandering van de hormoonspiegel in het lichaam. De meisjes gaan veel meer oestrogeen aanmaken, de jongens gaan veel meer testosteron aanmaken. Wat ervoor zorgt dat het spijsverteringsstelsel volledig anders zal beginnen werken. Dat houdt in dat niet alle gifstoffen volledig kunnen worden afgevoerd. De lever kan de verhoogde toename aan afvalstoffen en vetten niet meer aan en daarom wordt er gezocht naar een andere manier om de gifstoffen af te voeren. Dat gebeurt via de huid in de vorm van puistjes of acne. De jeugdpuistjes zijn dus eigenlijk een soort mengeling van afvalstoffen en vetten die niet door de lever kunnen worden afgevoerd.

Alternatief voor cosmetische producten tegen acne.

Wat kan je er nu tegen doen buiten het gebruik van cosmetische middelen aan je huid smeren? Je kan zorgen voor een dieet waardoor je de lever stimuleert om sneller te werken. Dat kan vooral met sommige kruiden en groenten. Die zullen ervoor zorgen dat de lever terug optimaal zal beginnen werken. En meer afvalstoffen kunnen afvloeien wat zorgt voor minder acne.

Bestrijden met kruiden

Kruiden die daarbij enorm kunnen helpen zijn onder andere zwaluwkruid. Die de lever zullen stimuleren maar ook de werking van de gal enorm gaan doen toenemen. Vooral door de berberine en chelioxanthine die in ruime mate aanwezig zijn in dit kruid. Een ander zeer goed kruid voor het bestrijden van jeugdpuistjes of acne is absint. Al moet er wel zeker niet overdreven worden in de dosis, dit omdat absint een hallucinerende werking heeft. Los daarvoor bevordert het de eetlust en zorgt het voor een betere en versnelde werking van de spijsvertering in het algemeen.

Bestrijden met groenten

Groenten die helpen bij het bestrijden van acne zijn vooral wortelen en witloof. En in beperkte mate ook selder, waterkers en radijs. Eigenlijk zijn alle bittere groeten en kruiden zeer geschikt voor het bestrijden van acne. Dit omdat het allemaal de spijsvertering op gang brengt.

Bestrijden met dranken

Dranken die bitter smaken zoals tonic zijn eigenlijk ook geschikt voor het beperken van acne. Al moet er wel worden opgelet met de meestal in hoge aantallen aanwezige suiker in deze dranken. Suiker is de algemene boosdoener voor acne. Dit omdat er al veel suiker aanwezig is in de algemene dagelijkse voeding. Met het consumeren van extra suiker bouw je altijd een teveel op die dan wordt afgescheid via de huid in de vorm van puistjes.

Lichtbehandeling is in sommige gevallen zeer effectief tegen acne.