Metabolisme Verhogen In Enkele StappenMetabolisme Verhogen In Enkele Stappen

Wanneer we willen het metabolisme verhogen kunnen we met enkele kleine aanpassingen reeds heel veel verandering teweeg brengen. Het metabolisme is eigenlijk onze stofwisseling. De snelheid van het metabolisme is de snelheid van de spijsvertering om voeding om te zetten in energie. Hoe sneller we het voedsel omzetten naar energie hoe meer energie we zullen verbruiken om die omzetting te maken. Dat zal ons dus helpen bij het afvallen.

stofwisseling versnellenHet metabolisme kan ofwel anabool werken of katabool werken. Wanneer het metabolisme in een anabolische staat verkeert, dan is ons lichaam energie aan het opslaan als vet.

Wanneer ons metabolisme in een katabolische staat verkeert, is ons lichaam energie aan het gebruiken uit vet. Om te kunnen snel afvallen dienen we dus in deze staat te verkeren. Dat komt neer op minder calorieën eten, dan de calorieën die we verbruiken voor energie.

Dat wordt vooral in de praktijk gebracht door minder calorieën te eten. Echter kunnen we door verschillende technieken toe te passen, ons metabolisme een stuk verhogen.

Zodat we eigenlijk kunnen blijven dezelfde hoeveelheid calorieën blijven eten (of net daaronder). En toch kunnen afvallen, doordat onze stofwisseling sneller verloopt en we meer energie verbruiken dan de energie die binnenkomt.

Om een voorbeeld te geven

zittend werkenWanneer een administratief bediende (zittend werk) die geen actieve activiteiten uitvoert na het werk een calorie-verbruik van 2.000 Kcal per dag heeft. Dan kunnen we door het toepassen van enkele tips om het metabolisme te verhogen ervoor zorgen dat diezelfde vrouw na enkele dagen of weken een verbruik bereikt van 2.500 Kcal per dag. Wanneer ze dan dezelfde hoeveelheid calorieën blijft eten. Zal ze uiteindelijk afvallen.

Ook Interessant:  Afvallen met cardio en krachttraining is de beste combinatie

Het metabolisme verhogen

Ontbijt

Het metabolisme verhogen begint bij het ontbijt. Wanneer we wakker worden staat onze stofwisseling op een laag pitje. We hebben net rustig geslapen en is de spijsvertering een stuk trager gaan werken. Het beste wat we dus kunnen doen is een stevig ontbijt nemen. Op die manier geven we de opdracht aan ons metabolisme, om terug in gang te schieten.

ontbijt metabolismeWe kunnen daarbij gebruik maken van voeding om het metabolisme te verhogen. Dit zijn dan vooral volkoren ontbijtgranen en eieren. Een glas magere melk daarbij is een goede optie om te gebruiken in het ontbijt. Griekse yoghurt zal ook helpen het metabolisme verhogen.

Naast het nemen van een ontbijt om ons metabolisme terug in gang te doen schieten hebben we nog een ander voordeel. Door het ontbijten zullen we geen grote honger hebben tijdens de lunch. Waardoor we minder gaan eten. En vooral ook gezonder gaan eten.

Wanneer we honger hebben zijn we gericht op eten. Dan speelt gezonde voeding een kleinere rol, omdat we honger hebben en dus zouden eten wat we willen om maar die honger te stillen.

Meerdere keren eten per dag

Door 4 tot 6 keer per dag te eten kunnen we het metabolisme verhogen. Dit blijft dan dezelfde hoeveelheid als je zou eten gespreid over 2 of 3 maaltijden. Maar dan in 4 tot 6 maaltijden. Het grote voordeel daarvan is dat de spijsvertering blijft werken. En niet plots stopt……

Ook Interessant:  Afvallen Zonder Honger Te Hebben Oplossen

Zorg voor voldoende vetzuren

omega 3 vetzurenHoe kan vet nu helpen om het metabolisme te verhogen? Wel, de omega 3 vetzuren in onverzadigde vetzuren zullen de bloedsuiker in balans brengen. Ook zullen ze ontstekingen tegengaan, die op die manier helpen om het metabolisme te stimuleren.

Ook helpen omega 3 vetzuren bij leptine resistentie. Omega 3 vetzuren komen we vooral tegen in vette vis. Maar ook voor mensen die geen vis eten zijn er voldoende mogelijkheden om omega 3 vetzuren binnen te nemen. Lijnzaad, sesamzaad, chiazaden en alle andere zaden bevatten deze omega 3 vetzuren. Ook alle soorten noten bevatten omega 3 vetzuren.

Spieren opbouwen

Dit is één van de meest efficiënte manieren wanneer we willen het metabolisme verhogen. Niet alleen omdat spieren meer wegen dan vet. Maar ook omdat ze meer energie verbruiken.

vrouw fitnessDe gemiddelde vrouw die twee keer per week 30 minuten krachttraining doet zal haar metabolisme in rust met 100 calorieën verhogen. Dat betekent, wanneer we tv aan het kijken zijn, verbranden we 100 Kcal meer per dag, dan wanneer we gaan krachttraining zouden doen.

Een ander voordeel is dat we uiteraard calorieën verbranden tijdens de training. Maar nog meer calorieën verbranden daarna, omdat onze spieren moeten herstellen. Uiteindelijk zorgt krachttraining voor een verhoging van het metabolisme op drie manieren.

  • We verbranden meer energie tijdens de training
  • Het herstel van de spieren verhoogt het metabolisme
  • De toegenomen hoeveelheid spieren verbruiken meer energie in rust en verhogen het metabolisme

Dat maakt krachttraining de beste methode om te proberen het metabolisme verhogen.

Ook Interessant:  Testosteron Gel Kopen - Voor Wie En Voor Wie Niet?

HIIT Cardio

Niet zo efficiënt als krachttraining, maar toch ook een uitstekende manier om onze stofwisseling te versnellen is cardio training. Geen gewone cardio training maar HIIT cardio training. Wat dat inhoudt is dat we gaan afwisselend lopen en sprinten.

hiit cardio lopenHIIT betekent High Intensity Interval Training. Dat wil zeggen dat we 1 minuut gaan lopen en daarna 30 seconden sprinten. Dan weer 1 minuut gaan lopen en terug 30 seconden sprinten. Dit houden we vol gedurende maximum 45 minuten. In het begin zal dat afhankelijk van je conditie ongeveer 20 minuten bedragen. Doe je best om dit op te drijven naar maximum 45 min.

Geniet van de extra calorieën

Na de training, of het nu door HIIT cardio of door krachttraining is hebben we één groot voordeel. We gaan meer zuurstof opnemen. Dit heet eigenlijk “extra zuurstof consumptie na de training” of in het engels Excess post-exercise oxygen consumption.

Dit betekent dat ons lichaam tot uren na de training nog steeds moet herstellen van de inspanning. Daardoor verbrandt het lichaam een stuk meer calorieën dan in normale toestand. Zelfs wanneer je gestopt bent met de oefeningen.

Dit is meer voordelig voor mensen met overgewicht en mensen die net starten met trainen. Omdat hun lichaam zich nog niet heeft aangepast aan de situatie en om die reden een stuk meer tijd EN calorieën nodig heeft om te herstellen.

Naarmate je meer in vorm komt en gewicht verliest past het lichaam zich aan en moeten we de intensiteit verhogen om nog voordeel te doen uit deze afterburn effecten.You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close