Snel Afvallen: Tips Om Snel Af Te VallenSnel afvallen: Tips om snel af te vallen

tips om snel af te vallenOm meteen met de deur in huis te vallen. Wanneer we 10 kilo of meer moeten afvallen dan is snel afvallen niet de beste methode. De eerste 5 kilo zullen er letterlijk af smelten. En komen we op een drempel terecht, die ons stress gaat bezorgen waardoor we de motivatie kunnen verliezen.

Snel afvallen voor mensen die 5 kilo willen verliezen is dus geen probleem. Maar bij meerdere kilo’s dien je toch rekening te houden met een langere periode.

Snel afvallen wanneer we 5 kilo kwijt willen

Wanneer we slechts 5 kilo willen verliezen dan kunnen we dit makkelijk op 1 maand tijd doen. Het enige wat we ervoor moeten doen is onze voeding nader bekijken en extra bewegen. We moeten ons de vraag stellen waarom we 5 kilo willen afvallen?

Hoe we het zo ver laten komen hebben? Wat zijn onze oorzaken? Dat is bij iedereen anders. Een bepaalde persoon eet graag chocolade. De ander eet graag chips ‘s avonds tijdens het televisie kijken. Nog een andere persoon slaapt te weinig. Terwijl anderen teveel frisdrank drinken.

Nagaan wat bij ons persoonlijk de oorzaak is, is van groot belang wanneer we willen snel afvallen. Net door deze zaken te vermijden zullen we snel ons doel bereiken. Daarnaast kunnen we onze voeding nader bekijken.

Onze voeding

Koolhydraten

frisdrank vermijdenDit is meestal de grootste oorzaak. Het zijn niet altijd de vetten die gaan zorgen voor het overgewicht, het zijn de suikers. En om duidelijker te zijn, de snelle suikers. Dat zijn koolhydraten die niks voor ons lichaam betekenen. Ze geven ons lichaam op korte tijd enorm veel energie. Energie die we meestal het moment van inname niet nodig hebben. En dat wordt dan omgezet in vet.

Ook Interessant:  Beste Omega 3 Rijke Voeding

Het kiezen voor langzame koolhydraten is om die reden een eerste stap naar succes. Langzame koolhydraten vinden we terug in volkoren producten, noten en zaden. Wat we dus moeten vermijden zijn snelle suikers. Snelle suikers zijn vooral aanwezig in voeding met een hoge glycemische index.

 • Frisdrank
 • Aardappelen
 • Gebak
 • Taart
 • Roomijs
 • Klaargemaakte gerechten
 • Wit brood

Je dient voor jezelf na te gaan aan welke snelle suikers je wel eens of meerdere keren hebt gezondigd. Croissants bijvoorbeeld hoort bij de gebakjes. Net als alle andere patisserie voeding. Ze zijn zeker lekker en smaakvol, maar zorgen voor het overgewicht waar we momenteel mee te kampen hebben.

We dienen ze dus te vermijden. Snelle suikers is ook de nummer 1 reden voor diabetes type 2 bij mensen met overgewicht. Door de enorme hoeveelheden suiker die moet worden omgezet in glucose, wordt het lichaam insulineresistent. Insuline is nodig om de suiker om te zetten in glucose zodat het lichaam dit kan gebruiken voor energie. Bij mensen met diabetes type 2 werkt dit mechanisme niet meer of niet goed meer.

notenWe gaan dus kiezen voor :

 • Bruine rijst
 • Bruine pasta
 • Zoete aardappelen
 • Bonen
 • Peulvruchten
 • Volkoren brood
 • Noten
 • Zaden

Wat gaan we dan drinken?

Het beste is natuurlijk water. Alle gesuikerde dranken dienen we te vermijden. We kunnen het water op smaak brengen door citroen of een andere fruitsoort toe te voegen.

Een goed recept voor lekkere gezonde niet-bruisende limonade is gember, citroen, munt en water. Smaakt net als limonade maar dan zonder de snelle suikers.

Vetten

zonnebloempitten gezonde vettenVetten die we moeten vermijden zijn transvetten. Vetten die we mogen eten zijn onverzadigde vetzuren en een deel verzadigde vetzuren. Bijna alle voedingsproducten die onverzadigde vetzuren bevatten, zullen ook een deel verzadigde vetzuren bevatten.

Dus het is bijna onmogelijk om alle verzadigde vetzuren te vermijden. Er heerst ook heel wat discussie over verzadigde vetzuren. Sommige onderzoeken beweren dat ze de cholesterol doen stijgen, terwijl andere onderzoeken zeggen van niet.

Wat we wel weten is dat transvetten zeer ongezond zijn. Die transvetten vinden we vooral terug in gebakken producten. Zoals gefrituurde voedingsproducten, patisserie gebakjes, sommige margarines… Sommige onverzadigde vetzuren worden na het verhitten op een hoge temperatuur ook voor een deel omgezet in transvetten.

Ook Interessant:  Gezonde Voeding Tijdens Borstvoeding | 10 Voedingsmiddelen

Dit is bijvoorbeeld bij lijnzaadolie en bij zonnebloemolie het geval. Wanneer we toch willen gefrituurd eten, is het aangeraden om palmolie te gebruiken. Kokosolie is ook een goed alternatief.

Voor alle koude gerechten kunnen we lijnzaadolie, olijfolie, zonnebloemolie of koolzaadolie gebruiken. Ons dieet mag wel voor 1/3 uit vetten bestaan. Gezonde vetten kunnen we dus halen uit plantaardige olie. Maar ook uit vette vis, noten en uit zaden.

Eiwitten

gezonde vetten zalmEiwitten regelen heel wat processen in ons lichaam. Al onze organen hebben eiwitten nodig. Ook de spieropbouw en het behoud van onze spieren wordt geregeld door de eiwitten. Daarnaast helpen eiwitten wanneer we willen snel afvallen, doordat ze vaak meer calorieën verbruiken tijdens het langere verteringsproces. Dan de calorieën die ze daadwerkelijk bevatten.

Goeie bronnen van eiwitten zijn

 • Gevogelte
 • Noten
 • Zaden
 • Zuivel

Wanneer we willen snel afvallen is het belangrijk dat we deze 3 macro nutriënten gebruiken. Anders wordt de balans verstoord tussen de verschillende groepen en kunnen andere problemen optreden. Hoewel een koolhydraatarm dieet zeer effectief is, wordt er vaak te drastisch omgegaan met het vermijden van koolhydraten. Terwijl we toch belang hebben aan koolhydraten. Daarmee wordt dan bedoeld de langzame koolhydraten die vezels bevatten.

Waarom snel afvallen niet werkt bij 10 kilo of meer?

Wanneer we willen snel afvallen zullen we minder eten en sporten. Dat zijn nu net de twee zaken die we niet kunnen blijven volhouden. Daarnaast krijgen we na enkele weken problemen met een vertraagd metabolisme, waardoor we dus zeker niet meer kunnen snel afvallen.

Wanneer we sporten moeten we zeker en vast blijven voldoende eten. Om het metabolisme draaiende te houden. We moeten natuurlijk wel overschakelen naar gezonde voeding.

Maar kiezen beter niet voor enorm veel groenten. Groenten zijn natuurlijk gezond en horen thuis in elk dieet, maar zullen ook niet eeuwig kunnen blijven gegeten worden, omdat ze de honger onvoldoende stillen.

Ook Interessant:  Metabolisme Verhogen In Enkele Stappen

Om die reden zijn voldoende eiwitten en onverzadigde vetzuren een uitstekende start om in plaats van snel afvallen, blijvend af te vallen en op die manier aan te passen aan de nieuwe, gezonde, fitte levensstijl. Aangevuld met een gezonde portie groenten.

Hoe gaan we bewegen?

cardio snel afvallenOok dat hangt af van je eigen doelstelling. Heb je te weinig tijd of wens je geen tijd te maken om 2 uur per week te sporten, dan kan je enkele push ups inlassen in je dagelijkse routine. Je kan bijvoorbeeld tijdens de lunch 100 push ups doen, ‘s avonds nog eens 100 push ups en dan ‘s morgens na het opstaan nog eens 100. Snel afvallen zullen we op die manier natuurlijk niet doen, maar het zal wel een duwtje geven aan de verbranding.

Wat we beter kunnen doen is cardio training of krachttraining

Cardio training

Cardio training is een uitstekende manier om te kunnen snel afvallen. Wat we dan kunnen doen is HIIT cardio. High Intensity Interval Training betekent dat we bijvoorbeeld 1 minuut gaan rustig lopen, om daarna 30 seconden te sprinten. En op die manier een interval training uit te voeren. We kunnen beginnen met 2 keer per week 20 minuten. En dit opdrijven naar twee keer 45 min per week. Op die manier gaan we heel snel afvallen. En zullen we ook het metabolisme de hoogte in jagen, tot uren na de training.

Krachttraining

Krachttraining is zeker niet alleen voor mannen die willen snel afvallen. Ook vrouwen kunnen enorm veel voordeel doen door aan krachttraining te doen. Krachttraining zal ervoor zorgen dat we op 3 manieren zullen calorieën verbranden.

 • We verbranden extra calorieën tijdens de training
 • We verbranden extra calorieën dagen na de training, om de spieren te herstellen
 • We hebben meer spieren opgebouwd dus verbruiken meer calorieën in rust dan voordien

Om die reden is krachttraining wel een beter alternatief om te kunnen snel afvallen, dan bijvoorbeeld cardio. Waar we enkel tijdens de training en enkele uren erna extra calorieën gaan verbranden.You May Also Like

Close