Dopamine tekort Vaststellen en Aanvullen



Dopamine tekort vaststellen en symptomen herkennen

dopamine tekort aanvullenWanneer we vaak in een neerslachtige bui verkeren, of last hebben van depressie en stemmingswisselingen. Dan kunnen we wel eens te maken hebben met een dopamine tekort. Andere belangrijke veel voorkomende symptomen zijn dat we hunkeren naar bepaalde voedingsmiddelen.

Dan hebben we dus vaak te maken met een dopamine tekort. Dit kan ervoor zorgen dat we onze concentratie verliezen en ook ons geheugen zien afnemen. Wanneer bepaalde bestandsdelen in ons lichaam niet meer in balans zijn, dan kunnen de hersenen hier onmiddellijk op reageren. Weten wat de signalen en de symptomen zijn van een dopamine tekort kunnen helpen om te bepalen wat de oorzaak van onze problemen zijn.

Wat is dopamine?

Dopamine is een neurotransmitter die wordt aangemaakt in het lichaam. Ze speelt een belangrijke rol in de functie van het menselijk lichaam. Ze hoort tot de organische bestandsdelen catecholamine en fenylethylamine. Dopamine kan worden gevonden in de hersenen en in de zenuwcellen. Ze zullen dit vrijgeven in de vorm van een chemisch signaal die dan weer communiceert met de zenuwcellen. Deze neurotransmitter speelt een grote rol in het bepalen van plezier en zal ook bijdragen aan ons geheugen en aan de controle van onze bewegingen.

Dopamine geeft onze hersenen energie. Ze zullen ervoor zorgen dat we meer motivatie krijgen en zullen zeer enthousiast aan onze taken kunnen beginnen. We zijn ook creatiever bij het ontdekken van nieuwe ideeën.

Ook Interessant:  Triphala Werking Voordelen En Bijwerkingen Voor Onze Gezondheid

Een verhoging van de dopamine kan een zeer plezierig gevoel geven. De toegenomen energie door bijvoorbeeld koffie heeft grotendeels te maken met de stijging van het dopamine in de hersenen.

Symptomen van dopamine tekort

De symptomen van een dopamine tekort zijn zeer uitgebreid. Al is er wel één groot symptoom waar meerdere mensen mee te maken krijgen. En dat is de ziekte van Parkinson.

Parkinson

depressie dopamine tekortParkinson ontstaat wanneer de cellen die dopamine moeten produceren, gaan afsterven. Door de enorme lage waarden aan dopamine zullen de mensen moeilijker bewegen. De spieren worden hard en stijf. Ook de gewrichten zullen problemen veroorzaken. Het geheugen gaat ook sterk achteruit. Waardoor vooral de concentratie, de planning en het onthouden van zaken praktisch onmogelijk wordt.

Gelukkig bestaan er nu reeds voldoende soorten medicijnen die in dit geval kunnen helpen om de vele symptomen die daarmee gepaard gaan helpen onderdrukken.

Maar een dopamine tekort gaat nog verder dan dit. Parkinson mag dan wel het meest ernstige symptoom zijn. Het komt slechts bij een zeer klein deel van de mensen voor en is over het algemeen genetisch bepaald.

Er zijn nog een reeks andere symptomen die kunnen wijzen op een dopamine tekort.

Andere belangrijke symptomen van een dopamine tekort

  • Ernstige depressie
  • ADHD
  • Onmogelijk om zich te concentreren
  • Rusteloosheid
  • Gewichtstoename
  • Laag libido
  • Stemmingswisselingen
  • Vergeetachtig zijn
  • Vermoeidheid

koffie dopamine aanvullenDeze symptomen gaan meestal gepaard met andere problemen. Echter wanneer we onze dopamine waarden terug kunnen herstellen zullen de problemen stuk voor stuk verbeteren.

Een dopamine tekort ontstaat meestal uit het niets maar is hoofdzakelijk afhankelijk van onze voeding, levensstijl, stress, te weinig slaap, teveel sporten, drugs en medicatie, alcohol, cafeïne, teveel seks.

Ook Interessant:  Wat Is De Beste En Meest Complete Haar vitamine?

Dopamine en serotonine hebben een groot gevolg op onze mentale toestand. Ze hebben een zeer anti depressief effect op het lichaam. Serotonine zal hoofdzakelijk zorgen dat we gelukkig en optimistisch worden. Terwijl dopamine ons vooral opgewekt zal maken, energie en plezier zal leveren. Ook ervoor gaat zorgen dat we opgewonden worden en euforisch zijn. Om die reden werken heel veel dopamine verhogende stoffen als verslavend. Zoals drugs, nicotine, alcohol, koffie. Zij zijn enkel tijdelijke dopamine verhogers. En zullen op termijn een omgekeerd effect hebben.

Wat kunnen we doen om het dopamine tekort aan te vullen?

Rhodiola

Rhodiola zal de hoeveelheid serotonine en dopamine doen toenemen. Mensen die te maken hebben met een dopamine tekort of een serotonine gebrek hebben zijn dus gebaat bij het gebruik van rhodiola om deze effecten op te lossen. Ze zullen ook vermoeidheid tegengaan en zowel fysieke als mentale energie geven aan het lichaam.

Rhodiola wordt meestal gebruikt via een supplement.

Ashwagandha

ashwagandha verhoogt dopamineAshwagandha heeft een soortgelijk effect als rhodiola. Zijn belangrijkste werking is het verlagen van stress. Stress is nu eenmaal één van de belangrijkste oorzaken voor een laag dopamine. Door ashwagandha te gebruiken zullen we beter slapen, een betere concentratie hebben, minder stress ervaren. We zullen ons ook minder zorgen maken. En daardoor ook duidelijk een stijging van het dopamine opmerken door het ashwagandha supplement te gebruiken.

Mucuna Pruriens

Mucuna pruriens staat ook bekend als een belangrijk middel die ervoor kan zorgen dat we een dopamine tekort kunnen aanpakken. Verschillende onderzoeken hebben dit kunnen aantonen. Mucuna pruriens zal de hoeveelheid dopamine die wordt aangemaakt verhogen. Ze zal er ook voor zorgen dat we de aangemaakte dopamine beter kunnen gebruiken.

Ook Interessant:  Zink Tabletten tegen Haaruitval

Mucuna pruriens bevat L-dopa, dat is een eiwit die ervoor zal zorgen dat we de aanmaak van deze neurotransmitters gaan verhogen. Daarmee gaat de kans op depressie ook sterk dalen wanneer we mucuna pruriens gebruiken.

Verder zien mensen die het kruid gebruiken een stijging van het libido en een verbetering van de gemoedstoestand. Het wordt ook gebruikt als remmend middel tegen mensen die last hebben van beginnende Parkinson.

Mucuna pruriens wordt gebruikt via een supplement.

Wat doen we beter niet?

Veel koffie drinken of energiedrankjes drinken om de vermoeidheid tegen te gaan is niet de goede manier om onze dopamine aan te vullen. We zullen hier tijdelijk wel kunnen van profiteren. Maar deze methodes hebben slechts een tijdelijk effect en worden na verloop van tijd een aanstoker van de problemen. We hebben meer en meer nodig om nog dezelfde effecten te kunnen bereiken.

roken dopamine tekortWe zullen met deze methodes wel meer dopamine aanmaken. Maar zullen na een tijd oververmoeid worden en daardoor nog meer stress opstapelen. Dat heeft na enige tijd dan een omgekeerd effect op het dopamine.

Verslavingen proberen we ook beter volledig te verbannen uit ons leven. Dit geldt voor alle soorten verslavingen.

De ergste verslavingen zijn natuurlijk drugsverslaving, alcoholverslaving, seksverslaving. Zij zullen de hoeveelheid dopamine tijdelijk verhogen, maar op termijn helemaal uitputten. Waardoor we uiteindelijk zeer snel vatbaar worden voor depressie en andere problemen die gepaard gaan met een dopamine tekort.

Verslaafd aan sport kan de hoeveelheid dopamine ook uitputten. Al komt dat in minder mate voor. Cafeïne mag ook niet misbruikt worden want kan leiden tot dezelfde problemen.



You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close