Wanneer hebben we te maken met een ijzertekort?Wat zijn de gevolgen van een ijzertekort?

ijzergebrekWanneer we te maken hebben met een ijzertekort dan kunnen we niet voldoende rode bloedcellen aanmaken. We hebben namelijk ijzer nodig om deze belangrijke bouwstenen van het bloed aan te maken. Zij zullen ervoor zorgen dat deze rode bloedcellen dankzij het aanmaken van een eiwit hemoglobine, zuurstof kunnen doorsturen naar de cellen in het lichaam. Dit is vooral van belang voor onze spieren, voor het hart en voor het zenuwstelsel. Dit zijn dan ook de eerste symptomen die zullen opduiken bij een ijzertekort. Maar verder hebben al onze cellen in het lichaam deze zuurstof nodig. Wanneer er onvoldoende rode bloedcellen in het lichaam aanwezig zijn door het gebrek aan ijzer, dan zullen bepaalde processen minder goed worden uitgevoerd.

Een ijzertekort is het meest voorkomende voedingstekort bij volwassenen en kinderen. Het is immers niet zo moeilijk om te zorgen voor een adequate hoeveelheid. Toch zijn er een aantal processen die een grote rol kunnen spelen in de opname van het mineraal.

Hoe kunnen we een ijzergebrek vermijden?

Onze voeding

Er zijn een aantal zaken die we kunnen doen om een ijzertekort te gaan vermijden. De belangrijkste zijn natuurlijk voldoende voedingsmiddelen met ijzer te eten. Dit is meteen ook de grootste reden waarom de mensen en kinderen te maken krijgen met een gebrek.

De beste bronnen vinden we uit dierlijke voedingsmiddelen. Dit komt omdat deze voeding een andere vorm van het mineraal zal bevatten. Deze soort heet heemijzer. De naam verwijst naar hemoglobine, het eiwit die wordt aangemaakt in de rode bloedcellen en die verantwoordelijk is voor het transporteren van de zuurstof.

Ook Interessant:  Moeten vegetariërs supplementen gebruiken?

Alle plantaardige voedingsmiddelen van ijzer bevatten non-heemijzer. Dit wordt moeilijker opgenomen door het lichaam. De hoeveelheid staat niet vast en is afhankelijk van persoon tot persoon. Al kunnen we wel vitamine C voedingsmiddelen toevoegen en op die manier de opname van het mineraal sterk verbeteren. Men gaat ervan uit dat de opname dan sterk in de buurt gaat komen van de heemijzer die we vinden in dierlijke voeding.

Vrouwen

vrouw ijzertekortVrouwen die nog steeds hun menstruatie hebben moeten zorgen voor een hogere dosis dan mannen. Voor deze vrouwen geldt een aanbevolen dagelijkse dosis van 18 mg per dag. Dit is hoofdzakelijk doordat we een bepaalde hoeveelheid gaan verliezen wanneer we menstrueren. Vrouwen die veel bloed verliezen zullen dus ook hoge hoeveelheden van het mineraal verliezen. Zij kunnen dus snel te maken krijgen met een ijzertekort wanneer dit niet wordt gecompenseerd door voldoende voeding.

Vegan en vegetariërs

We hebben het reeds gehad over nonheemijzer en heemijzer. Wanneer we als vegetariër en veganist alleen aangewezen zijn op plantaardige bronnen van ijzer. Dan hebben we een hoog risico op een ijzergebrek. We kunnen zoals gezegd vitamine C toevoegen. En dat zal de opname sterk verbeteren.

Helaas zijn heel wat vegans en vegetariërs hier niet van op de hoogte en hebben ze om die reden te maken met een ijzertekort.

Bloedingen

Wanneer we te maken hebben met bloedingen, inwendig of uitwendig. Dan zullen we hoge hoeveelheden ijzer verliezen. Dit kan op zich ook snel leiden tot een ijzertekort. Bij uitwendige bloedingen is dat makkelijk. We zien snel wanneer we bloeden. En kunnen daar dan rekening mee houden. Wanneer we bijvoorbeeld een auto-ongeval hebben gehad. Of een andere ernstige blessure opgelopen hebben.

Bij inwendige bloedingen is dat anders. Daar kunnen we niet altijd op de hoogte zijn van de bloeding. We kunnen het wel zien in onze urine of in onze ontlasting. Maar dat is ook niet altijd het geval. Dat kan gaan van een simpele darmontsteking, tot heel ernstige problemen met de maag of darmen. Wanneer we denken dat we te maken hebben met inwendige bloedingen dienen we ons zeker laten onderzoeken door een geneesheer.

Ook Interessant:  Kruiden Tegen Menstruatiepijn

Dit komt omdat het kan gaan om ernstige problemen met de darmen. Gelukkig komt deze oorzaak van een ijzertekort maar weinig voor en hebben we meestal te maken met het voedingsprobleem en met de opname van het mineraal uit plantaardige voeding.

Wat zijn de symptomen van een ijzertekort?

Vermoeid en futloos

Wanneer we te maken hebben met een ijzertekort dan zullen we eerst en vooral te maken krijgen met vermoeidheid en zullen we ons futloos voelen. We hebben het reeds gehad over de zuurstof die wordt getransporteerd door de rode bloedcellen doorheen het lichaam. Alle afzonderlijke cellen van het lichaam hebben deze zuurstof nodig.

Wanneer er dus onvoldoende ijzer aanwezig is kunnen deze rode bloedcellen niet voldoende worden aangemaakt. Dat zal bepaalde processen gaan vertragen. Daardoor zal het hart ook harder moeten werken. Dit zal meteen leiden tot vermoeidheid.

Spierpijn

Onze spieren hebben ook zuurstof nodig. Zij zullen dus ook onvoldoende zuurstof toegediend krijgen, waardoor we vaak moeite kunnen krijgen met het verrichten van algemene taken. We kunnen merken dat de spieren sneller vermoeid raken. En kunnen ook in rust te maken krijgen met spierpijn en spierkrampen.

Onregelmatige hartslag

bleke huidWe kunnen merken als één van de symptomen van een ijzertekort, dat het hart met momenten sneller gaat slaan. Dat komt doordat het hart minder zuurstof kan transporteren per keer dat het pompt. Daardoor zal het dus meer willen pompen om toch te kunnen verzekeren van een aanbevolen hoeveelheid zuurstof voor de organen.

Ook Interessant:  Triphala Werking Voordelen En Bijwerkingen Voor Onze Gezondheid

We kunnen te maken krijgen met een onregelmatige hartslag, de hartslag kan opeens heel snel worden en we kunnen ook te maken krijgen met hartkloppingen.

Witte of grijze huidskleur

Onze huid kleurt roze door de rode bloedcellen die doorheen de bloedvaten bewegen. Dit gaat zo snel dat we het niet zien, daardoor krijgt onze huid deze bepaalde kleur. Wanneer de rode bloedcellen minder worden en wanneer de activiteit daarvan afneemt. Dan zal de huid bleker gaan kleuren. In de meeste gevallen kunnen we het gevoel hebben dat we een wittere huidskleur krijgen. Onder de ogen kan dat grijs en blauw worden. Wanneer we echter te maken hebben met ernstige bloedarmoede dan kan de huid zelf ook blauwer worden.

Verdere symptomen van een ijzertekort

  • Broze nagels
  • Broze tong
  • Gezwollen tong
  • Koude ledematen
  • Misselijkheid
  • Duizeligheid

Wat kunnen we doen tegen een ijzertekort?

Het beste wat we kunnen doen is af en toe dierlijke voedingsmiddelen met ijzer te eten. Voorbeelden daarvan zijn rundvlees, gevogelte, vis, zeevruchten, schapenvlees (lam).

We kunnen ook in plantaardige voedingsmiddelen zeer hoge hoeveelheden vinden. Spinazie en peulvruchten zijn daar uitstekende voorbeelden van. Alleen moeten we dan natuurlijk rekening houden met het feit dat we bij non-heemijzervoeding, vitamine C moeten toevoegen aan ons dieet om er op die manier voor te zorgen dat we de hoeveelheid beter kunnen opnemen in het lichaam. En op die manier een ijzertekort kunnen vermijden.

Het ijzergebrek komt meestal voor bij kinderen, vrouwen en vooral bij vegetariërs en veganisten. Niet omdat het moeilijk wordt voor vegans of vegetariërs om een adequate hoeveelheid in te nemen. Maar eerder omdat ze niet op de hoogte zijn dat er vitamine C voeding moet worden toegevoegd om de opname van het mineraal te verbeteren.

Om zeker te zijn kunnen we kiezen om een supplement te gebruiken.You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close