8 Voedingsmiddelen die aromatase remmen

Aromatase is de omzetting van testosteron naar oestrogeen. Dit gebeurt vooral bij stress en bij overgewicht, onjuiste voeding, te weinig beweging. Toch zijn er veel dingen die je ertegen kan doen. Zo kan je onder andere voeding eten die de aromatase tegengaat. Op die manier verhoogt het testosteron gehalte in het lichaam.

Hieronder vind je 7 voedingsmiddelen die de aromatase remmen. Meng deze in je dagelijks dieet en je zal snel het verschil merken.

Selder

Selder is een van de beste voedingsmiddelen om je testosteron te verhogen. Naar verluidt kan zelfs de geur ervan, de testosteronproductie reeds verhogen.

Het is bekend om zijn vele androgene stoffen. Alsook androtestrone, de voorloper van testosteron. Maar er is nog iets over selder dat de meeste mensen niet weten.

Selder kan ook zeer goed gebruikt worden om de aromatase te remmen.

Het is geen grote daling, maar de onderzoekers uit deze studie hebben ontdekt dat luteoline vanuit selder, het enzym aromatase remt.

Rode wijn

Teveel alcohol zal het testosteron niveau doen dalen. Toch kan één of twee glazen per dag wel bijdragen aan een hoger testosterongehalte. Meestal omdat rode wijn het enzym aromatase remt.

De onderzoekers van het Beckham Research Institute of the City of Hope, hebben ontdekt dat in één van hun borstkanker studies, dat rode wijn een zeer sterke natuurlijke aromatase remmer is. De onderzoekers vonden ook dat rode wijn het oestrogeen doet dalen.

In een andere groep onderzoekers aan dezelfde instelling, werd ontdekt dat de phytochemicaliën in rode wijn, in staat zijn om de aromatase te blokkeren.

De grootste reden waarom rode wijn de aromatase remt kan worden gevonden in het polyfenol reservatrol. Dit zorgt voor een daling in het oestrogeen, het blokkeert de aromatase en verhoogt het testosteron.

Olijfolie

Olijfolie remt aromatase. Dat komt doordat in olijfolie een bestanddeel aanwezig is, oleuropein. Dit bestanddeel geeft de olijfolie zijn smaak.

Oleuropein in olijfolie werd gezien als een sterke aromatase remmer. Daarbij heeft olijfolie enorm veel voordelen voor het hart en de bloedvaten. De cholesterol en het testosteron.

Bruine champignons

Bruine champignons hebben aangetoond, sterke anti aromatase eigenschappen te bevatten.

In een studie ontdekten de onderzoekers dat de bruine champignon de aromatase remt parallel met de dosis. Hoe meer champignons hoe hoger de aromatase geremd wordt.

Een andere langere studie uit China toonde net hetzelfde aan.

Oesters

Oesters zijn in de eerste plaats zeer hoog aan zink. Zink is een van de belangrijkste mineralen voor mannen, omdat het zo’n 300 verschillende enzymes regelt in het mannelijk lichaam. Het staat ook zeer dicht bij testosteron en sperma productie.

Zink is ook een van de sterkste natuurlijke aromtase remmers.

Kruisbloemige groenten

Kruisbloemgroenten zoals broccoli, spruiten, bloemkool zijn allemaal aromatase remmers. Dit komt doordat al deze groenten een stof bevatten genaamd Diindolylmethane (DIM). Dat regelt het oestrogeen en testosteron in het lichaam. Het helpt om oestrogeen molecules het lichaam te laten verlaten via de lever.

DIM is ook in staat om de aromatase te remmen.

Je kan een supplement met DIM gebruiken of gewoon heel veel kruisbloemige groenten eten. Dat is veel goedkoper!

Peterselie

Peterselie is rijk aan het flavonoide genaamd apigenine. Apigenine remt effectief de aromatase.

Kelp heeft anti-oestrogeen effect

kelp

Kelp saboteert de aanmaak van oestrogeen

Kelp of zeewier (Fucus Vesiculosus) heeft een anti-oestrogeen effect. Bestanddelen gevonden in kelp vertragen de aanmaak van oestrogeen in het lichaam en saboteren de werking van de estradiol receptoren.

Onderzoek naar de anti-oestrogene werking van kelp

Onderzoekers aan de universiteit van Californië Berkeley ontdekten het anti-oestrogeen effect van kelp wanneer ze onderzochten waarom weinig japanse vrouwen oestrogeen gerelateerde kankers ontwikkelden. De theorie was dat de hoge consumptie van soja, een voedingsmiddel met anti-oestrogene werking, de Japanse vrouwen beschermde tegen deze kankers die ontwikkelen door oestrogeen.

De onderzoekers hadden een andere theorie. De Japanners eten tussen de 3 en de 13gram zeewier per dag. Dat liet de Amerikaanse onderzoekers denken dat zeewier misschien ook een anti-oestrogeen effect had. Ze deden een simpel experiment waarbij vrouwelijke ratten tussen de 175 en de 350mg zeewier per kg lichaamsgewicht kregen per dag. De hoogste dosering was het meest effectief en verlaagde de concentratie van estradiol in de ratten met maar liefst 40%. De mensen equivalent van deze dosis is 3000-5000mg per dag.

Wat zorgt voor de anti-oestrogene werking?

Omdat de onderzoekers wilden begrijpen welk mechanisme ervoor zorgt dat zeewier of kelp het oestrogeen doet dalen, lieten ze menselijke cellen blootstellen aan verschillende concentraties kelp. De cellen produceren kleine hoeveelheden testosteron, estradiol en progesteron. Hoe hoger de concentratie kelp, hoe minder estradiol er in de cellen aangemaakt werd. De Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat de aanmaak van progesteron licht steeg.

De onderzoekers wilden meer weten over hoe het proces in zijn werk gaat en ze deden een ander experiment. In testbuisjes testten ze welk bestanddeel in kelp verantwoordelijk is voor het saboteren van de receptoren voor estradiol. Om aan de hoeveelheid kelp te komen die nodig is om de aanmaak van estradiol te blokkeren gebruik je beter een supplement met kelp

Kelp bevat veel polyfenolen en fucoidanen. Welk van de 2 bestanddelen nu net verantwoordelijk is konden ze niet met zekerheid stellen.