Auteur: Ina
Gepubliceerd: juli 23, 2017 om 4:43 pm juli 23, 2017 om 4:43 pm
Laatste update: juli 23rd, 2017 juli 23, 2017

Ashwagandha Cortisol Verlagende Werking

De door ashwagandha cortisol verlagende werking is één van de belangrijkste eigenschappen van deze plant. Withania Somnifera of ashwagandha is een plant uit de ayurveda. Ze wordt in India gebruikt in de Ayurveda of de traditionele Indiase geneeskunde.

Daar staat de plant bekend om de verjonging te promoten. Zo zal ze onder meer de gemoedstoestand verbeteren. De vruchtbaarheid bij zowel mannen als bij vrouwen verbeteren. Maar is ze misschien wel het meest bekend om zijn krachtige werking tegen stress.

ashwagandha plant

Zo zal ashwagandha cortisol verlagen die als gevolg van stress gaat stijgen. Wanneer het lichaam onder stress komt te staan, dan schiet er een overlevingsmechanisme in gang in het lichaam. Dat overlevingsmechanisme heet cortisol. Het cortisolgehalte gaat stijgen om te kunnen omgaan met de stressvolle situatie.

Wanneer deze toestand zich blijft voordoen dan krijgen we te maken met een voortdurende verhoogde cortisolwaarde. En dat heeft een groot aantal negatieve effecten op onze gezondheid.

Eerst en vooral zien we dat dit stresshormoon een grote rol speelt in het regelen van ons slaappatroon. Wanneer we wakker worden hebben we meestal een relatief hoge cortisolwaarde. Die zorgt er automatisch voor dat we wakker worden. Omdat de hoge cortisolwaarde, de serotonine en melatonine gaat doen dalen in het lichaam.

Ook Interessant:  Ashwagandha Dopamine en Serotonine Verhogend

Gedurende de dag hebben we dan meestal te maken met een lichte stijging. Wanneer dit cortisol gedurende de dag gaat pieken dan krijgen we te maken met problemen zoals vermoeidheid. Zullen we hunkeren naar zoetigheden. En hebben we uiteindelijk een hogere kans op de vorming van overgewicht.

stress cortisol ashwagandha

Omdat cortisol hunkert naar suiker. De kans op diabetes type 2 wordt daardoor ook zeker een stuk hoger. Ook de bloeddruk kan hierdoor uit balans raken.

Een langdurige hoge cortisolwaarde zal uiteindelijk tot een depressie kunnen leiden doordat we de aanmaak van neurotransmitters op een laag pitje gezet hebben. Serotonine, dopamine en endorfine zullen in lagere hoeveelheden aangemaakt worden.

Met ashwagandha cortisol verlagen is één van de meest efficiënte manieren. We krijgen daardoor dan ook meteen een verbeterde aanmaak van de neurotransmitters. Een verbeterde gemoedstoestand en een betere balans tussen de hormonen.

Het gebruik van Withania Somnifera heeft weinig bijwerkingen met zich mee. En zal een ontspannend effect bij de gebruiker doen ontstaan. Dat ontspannend effect zal ervoor zorgen dat we makkelijker in slaap kunnen vallen ’s avonds. Zonder het gevoel te hebben dat we moe worden gedurende de dag. Integendeel, bijna alle gebruikers merken zelfs een toename aan energie gedurende de dag.

Mannelijke seksualiteit

Voor mannen heeft de plant naast het stressverlagende effect, ook gunstige effecten teweeggebracht op de erectie, vruchtbaarheid en hoeveelheid sperma. Mannen die te maken hebben met onvruchtbaarheid kunnen hun spermaproductie met 40% zien toenemen wanneer de plant gebruikt wordt. Verder gaat het testosteron ook gaan stijgen bij deze mensen.

Ook Interessant:  Wat doet ashwagandha voor ons lichaam?

Bij gezonde mannen met een normaal testosteron is er weinig verandering te merken aan het testosterongehalte.

Hoeveel ashwagandha gebruiken?

Met ashwagandha cortisol gaan verlagen heeft niet meteen nood aan hoge dosissen. We kunnen een dosis van 100 tot 600 mg gebruiken. Al worden er wel vaak hoge doseringen via een supplement genomen tegen depressie bijvoorbeeld. Dat gaat meestal gepaard met weinig bijwerkingen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code