Wat doet ashwagandha voor ons lichaam?Wat doet ashwagandha voor ons lichaam?

Ashwagandha is een kruid uit de ayurveda. De indiase traditionele geneeskunde. Het wordt gebruikt voor allerlei problemen die te maken hebben met het zenuwstelsel. Het bestrijden van stress is daar de meest voorkomende van. De botanische naam van de plant luidt Withania Somnifera. Ashwagandha kan worden vertaald als de geur van het paard. Daar wordt niet meteen letterlijk de geur van het paard mee bedoeld. Maar eerder de effecten die de plant kan hebben op het lichaam. De kracht van het paard zou een betere keuze geweest zijn daarvoor.ashwagandha dopamine gemoedstoestand

Het groeide oorspronkelijk in India maar we kunnen het tegenwoordig in vele delen van de wereld terugvinden. De gebruiken waren oorspronkelijk vooral gericht op het verbeteren van de levenskwaliteit en de vitaliteit van de mensen. Nu hebben we duidelijk kunnen aantonen hoe ver deze voordelen kunnen reiken.

We kunnen ashwagandha namelijk voor heel wat problemen met succes gaan gebruiken. De belangrijkste houden natuurlijk allen verband met het kalmerend en ontspannend effect van de plant.

Withania Somnifera ofwel ashwagandha wordt gezien als een uitstekend middel om de mentale toestand te verbeteren. Het kruid heeft de meest gunstige effecten op het stresshormoon cortisol. Daarnaast zal ashwagandha dopamine en serotonine gaan stimuleren. Dat zorgt ervoor dat we een betere emotionele gezondheid verkrijgen met minder stress en minder cortisol. Het werd, en wordt nog steeds gebruikt om stress te behandelen. Stress en alle gevolgen dat dit met zich meebrengt.

Het kruid wordt gebruikt voor:

  • Laag libido
  • Depressie
  • Stress
  • Angst
  • Zorgen
  • Slapeloosheid
  • Erectieproblemen
  • Onvruchtbaarheid
  • Spanningen
  • Problemen met de schildklierhormonen

Men vergeleek de werking van de plant reeds met de effecten van het medicijn lorazepam. Dit is een medicijn die vooral wordt gegeven om spanningen op te lossen. Het is een spierontspanner en ontspant het zenuwstelsel. Door wetenschappelijke onderzoeken kon men aantonen dat een dosis van de plant, exact dezelfde kracht heeft als het medicijn lorazepam. Dat is zeer uitzonderlijk voor een natuurlijk middel.

Het grote voordeel hiervan is dat we niet te maken krijgen met de vele nadelen van chemische medicijnen.

Angst en Stress

stress withania somniferaWat doet ashwagandha met angst en stress? Wel het kruid zal de angst helpen verlagen op dezelfde manier zoals het geneesmiddel lorazepam dat doet. Lorazepam is een krachtig geneesmiddel die men gebruikt om spanningen te helpen behandelen. Het middel heeft een ontspannende werking op het lichaam. Ashwagandha heeft aangetoond even effectief te zijn als dit medicijn.

Wanneer stress optreedt gaat het cortisol gaan stijgen. Wat doet ashwagandha dan? Het kruid gaat het cortisol gaan blokkeren en zal deze terug in balans brengen in nog geen 20 minuten.

Op die manier krijgen we niet te maken met de nadelen van een hoog cortisol, die zijn dan hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerwaarden, overgewicht, slapeloosheid, futloos, laag libido…

Depressie

Wat doet ashwagandha bij depressie?

Men heeft kunnen aantonen dat het kruid dezelfde eigenschappen heeft als het medicijn imipramine. Het enige verschil is dat we een relatief hogere dosis moeten innemen van het kruid om hetzelfde effect als dit geneesmiddel te bereiken. Toch is dat zeer veelbelovend voor een natuurlijk middel.

Via hetzelfde onderzoek kon men tot de vaststelling komen dat mensen die als gevolg van stress in een depressie beland zijn, baat kunnen hebben bij het gebruiken van dit kruid.

Ook mensen met bipolaire stoornis zouden op dezelfde manier kunnen worden geholpen.

Depressie en onze neurotransmitters hebben heel wat gemeen. Zo zien we dat vrouwen tijdens een depressie een verlaagde hoeveelheid serotonine in het bloed hebben. We zien echter bij mannen met een depressie dat zij verlaagde waarden dopamine in het bloed hebben. Door het stimuleren van deze twee belangrijke neurotransmitters kunnen we dus stellen dat dit kruid een gunstige invloed zal hebben bij mensen die lijden aan een depressie.

Dat hebben we ook wetenschappelijk kunnen aantonen.

Ook Interessant:  Tribulus Terrestris Potentie Stimulerende Werking

Ashwagandha tegen depressie wetenschappelijk onderzoek

ashwagandha depressieIn het volgend onderzoek (bron) werden ratten gedurende 5 dagen onderworpen aan een onderzoek naar de effecten van ashwagandha bij depressie. De ratten werden geplaatst in een onbekende omgeving en kregen vaak een langere periode geen voeding. Ze kregen ook weinig sociaal contact met soortgenoten. Een bepaalde groep kreeg lorazepam toegediend 0.5 mg per kg lichaamsgewicht, een andere groep kreeg imipramine 10 mg per kg en de andere groep kreeg withania somnifera 20 en 50 mg per kg toegediend.

De onderzoekers stelden vast dat de waarden van tribuline omlaag werden gebracht. Dit was het geval bij de groep die lorazepam kreeg en de groep die ashwagandha gebruikte.

Tribuline is een kenmerk voor angst. Hogere tribuline waarden geven een hoger angstgevoel weer bij de patiënt. In dit geval het proefdier dus.

Verder zagen we een daling van depressiviteit bij zowel de groep die ashwagandha supplement toegediend kreeg, als de groep die imipramine kreeg.

De effecten bij angst en depressie waren dus te vergelijken met de effecten van de bekende medicijnen die daarvoor worden gegeven. Dat is een heel uitzonderlijk gegeven voor een natuurlijk middel.

Cortisol verlagen en Dopamine & Serotonine doen stijgen

Daarnaast zal het kruid het cortisolgehalte verlagen. Cortisol wordt aangemaakt wanneer we onder stress staan. Dit hormoon wordt gemaakt in de bijnieren, waar ook testosteron wordt aangemaakt.

Een te hoge cortisolwaarde heeft direct een invloed op het testosteron. Daardoor zien we ook bij personen die onder stress staan, een duidelijk stijging van het testosteron bij zowel mannen als bij vrouwen. Dat heeft ook een impact op het libido.

Daarnaast verhoogt ashwagandha dopamine en serotonine. Dat maakt het middel ook geschikt om te gebruiken als alternatieve behandeling voor depressie. Doordat ashwagandha dopamine en serotonine gaat verhogen daalt ook de kans op overgewicht.

Omdat we minder trek hebben in snelle suikers om deze tekorten van de neurotransmitters te compenseren.

Mensen die het kruid gebruiken voelen zich dan ook gelukkiger.

Daarnaast heeft de stijging van het testosteron voor mannen een gunstig effect op de spierkracht en spiermassa. Let wel, dit is hoofdzakelijk bij mannen die onder stress staan. Of onderhevig zijn aan hoge druk of zorgen hebben.

Slaapproblemen

slaapproblemen

Wat doet ashwagandha bij slaapproblemen?

Het kruid heeft de mogelijkheid om het lichaam te ontspannen.

Via onderzoeken kon men vaststellen dat bij dosissen van 5.000 mg, hetzelfde effect kan worden bereikt als bij het gebruik van diazepam. Een geneesmiddel om te slapen.

Daarnaast verbetert het de slaapkwaliteit die vooral invloed heeft op onze GABA receptoren.

De meeste slaapproblemen ontstaan door teveel te piekeren en na te denken. Wanneer we ons teveel zorgen maken zal dit zeker invloed hebben op onze nachtrust. We zien dat het kruid hier reeds deze zorgen gaat helpen wegnemen.

Verder is er het cortisol blokkerend effect van de plant. Te hoog cortisol kan ervoor zorgen dat we moeilijk in slaap vallen. Ook zal het onze diepe slaap verstoren waardoor we vaker wakker gaan worden ‘s nachts. Door Withania Somnifera supplement te gebruiken kunnen we deze problemen dus oplossen.

Ashwagandha de Oplossing bij Testosterontekort

ashwagandha testosteron tekortWanneer we merken dat ons testosteron gaat dalen dan is dit meestal geen goed nieuws. Het is slechts nieuws voor ons maar ook voor onze partner. Onze seksdrive gaat naar beneden en we voelen ons niet meer optimaal. Gelukkig kan ashwagandha de oplossing bij testosterontekort gaan bieden.

Ashwagandha is een kruid uit de ayurveda en wordt vooral gebruikt om mentale problemen zoals stress, slapeloosheid als gevolg van stress en andere gerelateerde aandoeningen te behandelen.

Toch heeft ashwagandha ook zijn voordelen te bieden wanneer het neerkomt op een testosterontekort. Onderzoeken hebben namelijk uitgewezen dat wanneer mannen met een tekort aan het mannelijk seksueel hormoon, een supplement van dit kruid gaan gebruiken. Ze hun tekort kunnen terug in balans brengen.

Dit is natuurlijk schitterend nieuws. Het kruid ashwagandha gaat vooral helpen om de hormonen die uiteindelijk ontstaan als gevolg van stress, terug in balans te brengen. Met name de hormonen cortisol en prolactine.

Vooral op vlak van cortisol zijn enkele schitterende resultaten uit de kast gekomen. Het kruid is namelijk in staat om na een stressvolle situatie, het cortisol gehalte die is toegenomen. Volledig terug in balans te brengen. (1)

Ook Interessant:  Erectie Verhogende Middelen

Maar hoe werkt dit nu bij een testosterontekort?

Het hormoon cortisol, het stresshormoon. Heeft een aantal belangrijke functies in ons lichaam. Het is dus een belangrijk hormoon!

Maar, wanneer we te lang onder stress staan gaat het lichaam (de bijnieren) onnodig hoge hoeveelheden van dit hormoon gaan aanmaken. Met alle gevolgen van dien.

stress cortisolHoe meer cortisol er wordt aangemaakt, hoe lager het gehalte aan testosteron zal worden. En ook hoe meer testosteron zal worden omgezet in oestrogeen. De bijnier moet teveel cortisol aanmaken, waardoor minder testosteron kan worden aangemaakt in de bijnier. Dat kan leiden tot een testosteron tekort.

Daarnaast leidt cortisol op termijn tot slapeloosheid, overgewicht, hoge bloeddruk en kan het zelfs problemen aan het hart veroorzaken.

Het is dus belangrijk dat we dit hormoon in evenwicht houden.

Maar dat is niet de volledige verklaring voor het testosteron verhogende effect van ashwagandha.

De reden waarom we ashwagandha kunnen gebruiken bij een testosterontekort komt er doordat de bijnieren ook testosteron aanmaken!

Wanneer dus minder cortisol wordt aangemaakt in de bijnieren, heeft het lichaam dus meer kans om testosteron aan te maken. Daarnaast zal het kruid ook de slechte cholesterol gaan verlagen en zal het de teelballen gaan stimuleren om meer sperma aan te maken.

Dit alles zorgt bij mannen met een testosterontekort voor een stijging van maar liefst 40% van het testosteron.

Ook wordt een duidelijke verbetering waargenomen in het sperma. Het sperma neemt ook met ongeveer 40% toe. Dit komt er doordat de zaadcellen worden verdubbeld en ook duidelijk de kwaliteit van het sperma verbeterd wordt.

Ook mannen met erectieproblemen kunnen worden geholpen door een supplement met ashwagandha te gebruiken.

Libido

ashwagandha libidoWat doet ashwagandha met het libido?

Wel doordat het de gevolgen van stress gaat blokkeren zullen ook de effecten zichtbaar zijn op het libido.

Wanneer we als gevolg van spanningen of druk, minder zin hebben om te vrijen. Zal dat met dit kruid worden opgelost en kunnen we terug genieten van een normale drang naar seks.

Withania somnifera zal de aromatase blokkeren, dit heeft meteen zijn invloed op het libido. We merken zowel bij mannen als bij vrouwen een verhoogde drang om seks te hebben. Ook de verlangens en de voldoening na de seks zijn positief door ashwagandha te gebruiken.

Gewicht verliezen

Bij mensen met een traagwerkende schildklier zou ashwagandha kunnen helpen om gewicht te verliezen omdat het de schildklierhormonen zal helpen stimuleren. Bepaalde wetenschappelijke onderzoeken tonen niet meteen een groot verlies aan gewicht. Maar konden wel vaststellen dat het vetpercentage ging dalen. En dat de lichaamsmassa gelijk bleef. Dat wil zeggen dat we dus een bepaalde hoeveelheid vet verliezen en daarvoor extra spiermassa voor terug krijgen.

Deze effecten zijn echter minimaal en behoren niet de grootste effecten van withania somnifera. Maar kunnen dus wel helpen bij mensen met een trage schildklier om het gewicht makkelijker onder controle te houden.

Spierkracht en Vetpercentage

ashwagandha spierkracht spiermassaWe vinden ashwagandha vaak terug in producten om spiermassa op te bouwen. Toch is het gebruik van ashwagandha echter meer om zijn adaptogene functie, net zoals bij de voordelen van ginseng is ashwagandha zeer goed geschikt om stress en andere factoren die daarmee gepaard gaan zoals angst en stresshormonen omlaag te brengen.

Om die reden wordt het kruid reeds duizenden jaren in de Ayurvedische Indiase geneeskunde gebruikt. Er bestaat sterk wetenschappelijk bewijs naar deze effecten.

Toch zou het kruid ook invloed hebben op de spiermassa, de spierkracht en op het vetpercentage bij mensen. In dit artikel gaan we daar verder op in. (1)

Mensen die HIV hebben en beroep doen op een ayurvedische kruidengenezer kunnen het kruid gaan gebruiken om zijn mogelijkheden die het immuunsysteem te verbeteren.

Het kruid wordt geloofd het verliezen van spiermassa bij mensen met HIV tegen te gaan. Echter heeft men daar nog geen wetenschappelijk bewijs voor kunnen aantonen. Toch wordt het in de alternatieve wereld zeer vaak gebruikt bij mensen met HIV.

Spierkracht en spiermassa

Kruidengenezers gebruiken dit kruid om gewichtsverlies bij mensen met een testosteron tekort tegen te gaan.  Toch werd het kruid nog niet echt onderzocht omwille van zijn mogelijkheden om spiermassa en spierkracht te laten toenemen.

In een studie uit 1994 werd ontdekt dat wanneer muizen een zwemtest moesten afleggen en daarbij ashwagandha gingen gebruiken, ze uiteindelijk meer spiermassa ontwikkelden dan de muizen die dit niet kregen. Hetzelfde resultaat kwam er bij muizen die ginseng hadden toegediend gekregen.

Ook Interessant:  Wat is de Werking van Maca? Voordelen en Bijwerkingen

Toch was ginseng niet zo effectief bij het aankomen van spiermassa. Daarnaast zou het kruid withania somnifera of ashwagandha ook in staat zijn om het uithoudingsvermogen te verbeteren bij muizen die moesten zwemmen.

De stijging van de spiermassa zou er kunnen komen doordat ashwagandha een belangrijk effect heeft op het stresshormoon cortisol. Wanneer de muizen een zwemtest moesten afleggen kregen ze zowel te maken met fysieke vormen van stress, als met mentale vormen van stress. Deze toename zal ook zorgen voor een stijging van het cortisolgehalte.

Ashwagandha is nu eenmaal bekend als één van de meest krachtige natuurlijke middelen om het cortisol te blokkeren. Om die reden kan het toegenomen cortisol, snel terug gaan dalen. En zou er een sneller herstel kunnen plaatsvinden van de spieren die onder stress hebben gestaan. Dit zou in theorie kunnen zorgen voor een verhoogde aanmaak van de spiermassa.

Al moeten we hier meteen bij zeggen dat om de spiermassa te doen stijgen, er betere middelen bestaan dan ashwagandha. Tongkat Ali heeft daar bijvoorbeeld wel al wetenschappelijke resultaten voor behaald.

Schildklierhormonen

ashwagandha stressHet kruid is in staat om stress te verlagen. Dit komt vooral doordat het cortisol enorm gaat afnemen en de schildklier terug beter gaat werken. Het verbeteren van de schildklierwerking komt er doordat men wordt blootgesteld aan minder stress.

Cortisol heeft een remmende werking op de schildklierhormonen. Wanneer we dus minder cortisol gaan aanmaken in het lichaam zullen automatisch de schildklierhormonen terug kunnen toenemen. Dit zorgt voor een enorme omwenteling in onze stofwisseling. Vrouwen met een traag werkende schildklier hebben enorm veel moeite om hun gewicht te behouden. Laat staan dat ze kunnen gewicht verliezen. Terwijl we wanneer de schildklier terug naar behoren gaat functioneren, we een stuk makkelijker kunnen gewicht verliezen.

Bijgevolg

Het kruid kan ook echter enkele negatieve effecten met zich meebrengen. Zo kunnen misselijkheid en overgeven ontstaan. Die worden dan gevolgd door diarree.

Het kan ook de maag gaan irriteren en op die manier een maagzweer nog erger maken. Andere medicijnen die in combinatie met dit kruid worden genomen kunnen elkaar gaan tegenwerken. Of het kan net de effecten van bepaalde medicatie gaan versterken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij lorazepam.

Het kruid heeft aangetoond een even krachtige werking te hebben als het medicijn lorazepam. Wanneer die 2 dan in combinatie worden gebruikt zal het effect ervan verdubbeld worden.

Daarnaast wordt de werking ervan versterkt in combinatie met verdovende kruiden of medicatie met een licht verdovende werking. Omdat het supplement met ashwagandha ook verdovende kenmerken bezit.

LDL Cholesterol en totale cholesterol verlagen

Ashwagandha zal ervoor zorgen dat de slechte LDL cholesterol gaan dalen. Ook de totale cholesterol gaat dalen en de triglyceriden die aanwezig zijn in het bloed gaan dalen op merkwaardige wijze.

Te hoge cholesterol zal uiteindelijk leiden tot hartproblemen door het nauwer worden van de bloedvaten. Vooral de bloedvaten die zeer dicht gelegen zijn bij het hart. (studie)

Ashwagandha dosering

De aanbevolen dosis bedraagt tussen de 100 mg en 6.000 mg. De plant heeft niet meteen ernstige neveneffecten. Al moet er wel rekening gehouden worden met een mogelijke overactieve schildklier of ernstige bloedingen tijdens het menstrueren.

Om die reden begint men best met een lage of gemiddelde dosis van het supplement.

Ashwagandha zwangerschap

Withania somnifera mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Dit komt doordat de plant een ontspannend effect heeft op de spieren in de baarmoeder. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat een spontane bevalling of miskraam ontstaat wanneer ashwagandha gebruikt wordt. Ook tijdens het geven van borstvoeding mogen we dit kruid niet gebruiken.

Bijwerkingen

Bijwerkingen die kunnen optreden zijn maagproblemen. Dit risico wordt groter wanneer hoge hoeveelheden in één keer worden gebruikt. Verder zien we ook dat mensen met een snelle schildklier te maken kunnen krijgen met een overactieve schildklier. Dit wordt ook vaker bekomen wanneer te hoge dosissen genomen worden via een supplement. Door de ashwagandha dosering te verlagen zal dit probleem minder kans hebben zich te manifesteren.

Bronnen:

http://www.hindawi.com/journals/ecam/2011/576962/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19501822

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24371462

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26609282

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19789214You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close