Aspartaam gezond of ongezond?

Aspartaam : gezond of ongezond?

Wat is aspartaam?

Aspartaam is een zoetstof die kunstmatig gemaakt is door twee aminozuren met elkaar te verbinden. Met name fenylalanine en asparaginezuur. Ze is 180 keer zoeter dan suiker. Doch bevat ze heel erg weinig calorieën. Het spreekt dus voor zich dat dat de grootste reden is waarom ze zo vaak gebruikt wordt in de zogenaamde light producten. Doordat er ook nog eens een hele kleine dosis nodig is om al een zoeter effect te krijgen dan met suiker, is het ook nog eens een heel goedkope zoetstof.

Ontdekking van aspartaam

is aspartaam gezond

Een onderzoeker, James schlatter genaamd was midden jaren 60 van de vorige eeuw op zoek naar een geneesmiddel die hielp in de bestrijding van maagzweren.

In zijn onderzoek maakte hij steeds verbindingen van twee aminozuren. Waar een van zijn verbindingen dus was met fenylalanine en asparaginezuur.

Toen hij per ongeluk een stuk papier liet vallen en aan zijn vinger likte om het op te rapen merkte hij dat zijn vinger zeer zoet was.

Een nieuwe zoetstof was in de maak. Het bedrijf waar James Schlatter voor werkte had dan wel geen nieuw geneesmiddel tegen maagzweren gevonden.

Dan wel een gloednieuwe zoetstof met enorm lage calorieën, waarvan je slechts 1/200 ste nodig van hebt om hetzelfde effect te bereiken als suiker. Een heel mager en goedkoop alternatief voor suiker dus! Het bedrijf nam er meteen een patent op.

Kon dus zelf de prijs bepalen (die met momenten 100 dollar per kg bedroeg!). Maar als men vergelijkt hoe weinig men ervan nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken als met suiker was dat nog altijd een veel goedkoper alternatief.

Waarvoor wordt aspartaam gebruikt

cola zero aspartaam

De zoetstof vindt men vooral terug in producten die zijn bedoeld om met een heel lage energetische waarde, toch heel zoet kunnen gemaakt worden. Met name de light producten. Het dient wel koud te worden bewaard en geserveerd. Zo niet, verliest het zijn zoetigheid. Na een half jaar zou aspartaam ook sowieso haar zoetigheid verliezen. Koud bewaard of niet.

Risico’s op de gezondheid door gebruik van aspartaam

Sinds de lancering van de stof op de markt, doen er verhalen de ronde dat aspartaam slecht is voor de gezondheid. Er is immers een toelaatbare dagelijkse dosering die als relatief gezond bestempeld zou zijn van 40 mg per kg lichaamsgewicht. Dat betekent dat je zo’n 20 blikjes frisdrank kan drinken per dag met de zoetstof aspartaam.

Onderzoeken naar de effecten van aspartaam op de gezondheid

cola light aspartaam gezond

Geen enkel voedingsmiddel is meer getest op negatieve effecten voor de gezondheid als deze zoetstof. Toch heeft men de dagelijkse toelaatbare dosis nooit aangepast en is ze altijd op 40 mg per kg lichaamsgewicht gebleven.

Enkel de mensen die lijden aan de ziekte Fenylketonurie moeten zeer voorzichtig zijn met het gebruik van de zoetstof in hun dagelijks dieet. Er zijn ook bronnen die beweren dat het nuttigen van voedingsmiddelen met aspartaam de behoefte naar suiker enorm doen toenemen.

Toch is het gebruik ervan nooit verboden of is de dagelijkse toegelaten dosering nooit herzien. Er wordt jaarlijks zo’n 18.000 ton aspartaam geproduceerd. Dat aantal groeit dagelijks.