Bijwerkingen Van Het Gebruik Van Anticonceptiemiddelen

Inleiding

De meeste vrouwen gebruiken het anticonceptiemiddel natuurlijk om niet zwanger te worden. Het biedt een hoge bescherming tegen een ongewenste zwangerschap. Andere vrouwen krijgen het voorgeschreven om hun hormonenbalans terug op peil te krijgen. Maar deze pil kan ook negatieve effecten met zich meebrengen waar de meeste vrouwen zich niet bewust van zijn. Vaak wordt een andere “verkeerde” diagnose gesteld. Terwijl het probleem best wel eens de anticonceptiepil kan zijn.

Zich angstig of depressief voelen

De meeste anticonceptiemiddelen bevatten hormonen. Deze hormonen zijn dan vaak synthetische hormonen en kunnen een enorme invloed hebben op je gemoedstoestand. Door deze toegevoegde synthetische hormonen kan het evenwicht verstoord raken. Waardoor ook de neurotransmitters in de hersenen uit balans raken. Die neurotransmitters zijn onder andere serotonine en dopamine en de endorfines. Wanneer die goed in balans zijn zorgen ze voor een goed gevoel. Het spreekt voor zich dat ze, mits uit balans, ze dat goede gevoel niet kunnen vasthouden.

Bij een depressie is er vaak een link met oestrogeen. Een te weinig van dit vrouwelijk hormoon zorgt voor een duidelijke verlaging van het serotonine-niveau. De eierstokken gaan dan uiteindelijk nog minder oestrogeen aanmaken. Dat manifesteert zich dan in een minder goed gevoel, tot zelfs depressie. Vrouwen die zich vaak angstig voelen kunnen dan weer te maken hebben met een laag progesteron gehalte. Omdat dit hormoon zorgt voor een ontspannend en kalmerend gevoel. Vrouwen die een implantaat in de arm hebben laten aanbrengen lopen een nog hoger risico dan vrouwen die een anticonceptiepil innemen. Dit komt omdat een implantaat uitsluitend progesteron bevat. Wat zeer vaak zorgt dat de hormonen uit balans raken.

Doorbraakbloeding of spotting.

Anticonceptiemiddelen kunnen de menstruatiecyclus verstoren zodoende dat die onvoorspelbaar wordt. Daardoor kunnen bloedingen ontstaan voor of na de menstruatieperiode. Het is het meest voorkomende probleem bij anticonceptiemiddelen. De oorzaak is niet geweten, maar wel is duidelijk dat te weinig oestrogeen een hogere opstapeling van baarmoederslijmvlies in de hand kan werken.

Bij rokers is die kans nog hoger. Dit omdat roken het oestrogeen afbreekt. Het verhoogt de kans op bloedingen en heel waarschijnlijk kan de pil niet volledig zijn werk doen. Anticonceptiemiddelen die enkel progesteron bevatten vormen het grootste risico. De cyclus kan onderbroken worden tot volledig stoppen. Een ander middel met meer oestrogeen kan daarvoor oplossing bieden.

Toename van gewicht.

Het komt minder vaak voor. Toch hebben sommige vrouwen dit al meegemaakt. Oestrogeen zorgt voor een verzadigd gevoel. Dit betekent dat je minder snel zal honger krijgen wanneer het lichaam genoeg oestrogeen bevat. Te weinig van dit vrouwelijk hormoon zal dus leiden tot honger waardoor men meer zal eten en aan gewicht kan toenemen.

Het hormoon progesteron zorgt voor meer zin in eten. Vele vrouwen hebben vlak voor de menstruatie meer honger als normaal. Dat kan te verklaren zijn doordat het progesterongehalte tijdens die periode dan het hoogst is.

Puistjes.

Tijdens de cyclus krijg je met hoogtes en laagtes van de hormonen te maken. Daardoor kan onder andere door progesteron en testosteron het voorhoofd en de neus heel erg vettig worden. Het lichaam produceert immers meer en meer talg. Ook een combinatie van minder pori├źn en meer talg kan puistjes veroorzaken. Dat gebeurt het meest voor of tijdens de menstruatie. Door anticonceptiemiddelen te gebruiken kan dit nog erger worden. Omdat juist meer hormonen in het lichaam worden gebracht die de variatie vergroten. Weer zijn de grootste boosdoeners anticonceptiemiddelen die uitsluitend progesteron bevatten. Omdat progesteron androgene, dus mannelijke eigenschappen bevat.

Premenstrueel Syndroom.

Vrouwen die reeds last hebben van het premenstrueel syndroom (PMS) kunnen onder invloed van anticonceptiemiddelen een verhoging merken van de klachten. Slecht humeur, hoofdpijn, opgeblazen gevoel kunnen toenemen. Vooral een hogere inname van magnesium en vitamine E kunnen deze klachten verzachten. Een anticonceptiemiddel gebruiken die geen of minder progesteron bevat is een goed alternatief.

Hevig menstrueren.

Bijna altijd zorgt het nemen van anticonceptiemiddelen voor een vermindering van de bloedingen. Toch zijn er gevallen waar dat net omgekeerd werkt. Wanneer men in het verleden reeds last had van hevige bloedingen of een vleesboom hebben gehad, dan kan men gevoeliger zijn voor het irriteren van de baarmoeder. Spiraaltjes die koperhoudend zijn kunnen de oorzaak zijn. Waardoor een mirena spiraaltje oplossing kan bieden. Dit zorgt voor een dunner wordend baarmoederslijmvlies. Meestal is de menstruatie daarna zeer licht of helemaal niet.