Bloeddruk verlagen met voeding

Een hoge bloeddruk is nergens goed voor. Het verhoogt het risico op hartziekten en wordt ook wel de stille moordenaar genoemd. De meeste mensen zijn zich niet bewust dat ze last hebben van hypertensie. Toch kan deze aandoening sluipend in het lichaam voor onherstelbare schade zorgen.

Hoewel hypertensie een natuurlijk genetisch geërfd probleem is, hebben we er in de meeste gevallen wel het grootste aandeel in. Er zijn daarom verschillende omstandigheden die we kunnen veranderen. Een daarvan is de bloeddruk verlagen met voeding. Dat zijn voedingsmiddelen die een gunstig effect hebben op de bloedvaten en op het hart. Ze zullen op die manier de bloedsomloop stimuleren.

Waar we toch eerst moeten op letten

Voeding om de bloeddruk te verlagen kan effectief zijn. Dat klopt. Maar wanneer we steeds andere zaken hanteren die juist het omgekeerd effect hebben, dan staan we na enige tijd toch nog steeds waar we zijn begonnen. Het is daarom belangrijk dat we naast de bloeddruk verlagen met voeding, nog een aantal andere (kleine) veranderingen doorvoeren die ons in staat zullen stellen om hypertensie te behandelen op een natuurlijke manier.

hoge bloeddruk

Actiever worden

 

Een hoge bloeddruk heeft vaak te maken met een slechte bloedsomloop. Die moeilijke bloedsomloop ontstaat door onze levensstijl. We worden steeds minder en minder actief. Toen we pakweg 20 jaar geleden als kinderen gingen voetballen op het plein, zitten de meeste kinderen nu met de smartphone in de hand spelletjes te spelen. Het leven is veel veranderd en is bij volwassenen niet anders.

We voeren steeds meer zittend werk uit op de computer en raken daardoor niet aan onze nodige beweging. Extra bewegen is dus de eerste manier om ervoor te zorgen dat die bloedsomloop terug op gang wordt gebracht.

Het speelt echter geen rol wat we doen, zolang het maar een (lichte) verhoging van de hartslag betreft. Daardoor zullen we meer bloed door onze bloedvaten sturen en zal uiteindelijk de bloedsomloop verbeteren. Dit effect kunnen we reeds opmerken na 4 weken.

Overgewicht aanpakken

overgewicht

 

Overgewicht is de belangrijkste oorzaak voor een hoge bloeddruk. Mensen met hypertensie hebben in de helft van de gevallen last van overgewicht. En 4 op de 5 mensen met overgewicht hebben een hogere bloeddruk als normaal.

Dit komt doordat bij elke kilo overgewicht, het hart harder zal moeten pompen om het bloed doorheen het lichaam te pompen. Dit betekent dat er meer druk wordt gezet op de bloedvaten waardoor we dus hypertensie ontwikkelen.

Overgewicht aanpakken is dus een zeer belangrijke factor in het bestrijden van hypertensie. Zoals we reeds hebben gezegd. We kunnen gezonde voeding om de bloeddruk te verlagen gebruiken. Dat zal inderdaad een verschil uitmaken. Maar wanneer we blijven vasthouden aan onze ongezonde gewoontes dan zal dit niet krachtig genoeg zijn om daadwerkelijk het verschil te maken.

Minder zout eten

popcorn met zout

Het allerbelangrijkste dat men moet in acht nemen bij het hebben van een te hoge bloeddruk is geen of zeer weinig zout gebruiken in het eten.

Teveel zout zorgt voor een bloeddrukverhogend effect. En omdat er reeds in alle voedingsmiddelen zout aanwezig is. Zal je bij je dagelijkse dieet altijd de dagelijkse aanbevolen dosis binnenkrijgen.

Let wel, in sommige vleessoorten is enorm veel zout aanwezig. Tracht deze soorten vlees dan zeker te vermijden.

Water

Hetgeen we kunnen gebruiken om het zout in ons lichaam te gaan bestrijden is water. Water zal ervoor zorgen dat heel wat zout uit ons lichaam kan worden getrokken en zal het lichaam extra gaan zuiveren.

Het is zeker aan te raden om 2 liter water per dag te drinken. Zodat het overtollige zout makkelijk kan worden uit het lichaam gewerkt.

Bloeddruk verlagen met voeding

Je kan het probleem ook aanpakken met behulp van de juiste voeding. Zo zijn er een aantal voedingsmiddelen die gekend zijn dat ze de bloeddruk aanzienlijk kunnen omlaag brengen. Het hangt er natuurlijk van af hoe erg de aandoening is.

Kalium

kalium tomaten

De bloeddruk verlagen met voeding kan worden gedaan door voedingsmiddelen met kalium te gaan eten. Kalium zal de druk onder controle houden en op die manier helpen in balans brengen.

Rozijnen zijn algemeen gekend dat ze dit doen. Dit zelfs al in zeer kleine hoeveelheden. De echte oorzaak voor het verlagende effect staat niet vast. Er wordt gedacht dat kalium, die ruim aanwezig is in rozijnen de bloeddrukverlagende effecten doet ontstaan.

Tomaten en aardappelen bevatten ook heel wat kalium en zijn dus ook zeer geschikt om te kunnen de bloeddruk verlagen met voeding.

Flavonoïden

bosbessen

In bosbessen zijn heel veel flavonoïden aanwezig, deze zorgen voor het verlagen van de druk. Andere bessen maar ook appels en druiven bevatten deze zelfde flavonoïden en werken ook bloeddrukverlagend.

Flavonoïden is één van de beste manieren om te kunnen de bloeddruk verlagen met voeding.

Nitraat zorgt voor verwijding van de bloedvaten

Het sap van bieten kan de bloeddruk verlagen reeds na enkele uren. Door het nitraat in deze bieten worden de bloedvaten wijder. Wat resulteert in een lagere druk. Bladgroenten behoren ook tot deze groep nitraatrijke voedingsmiddelen.

Granaatappel

Granaatappel of granaatappelsap heeft aangetoond een gunstig effect te hebben bij mensen met hypertensie. Het zijn vooral de sterke antioxidanten in de fruitsoort die daarvoor verantwoordelijk zijn.

Meidoorn

Meidoorn heeft een balancerend effect op de bloeddruk. We kunnen daarmee sterke resultaten boeken. Eerst en vooral zien we een kalmerend effect door de plant te gebruiken. Verder zien we ook dat meidoorn ervoor kan zorgen dat de effecten van aderverkalking worden teruggedraaid. Doordat de aderen gereinigd worden zullen we dus meer ruimte hebben voor het bloed om te vloeien. En zal dit een gunstig effect hebben op de hoge bloeddruk.

Besluit

Je kan dus met voedingsmiddelen de problemen al relatief onder controle houden. Al hangt dit natuurlijk af van de oorzaak van de aandoening. Mensen met overgewicht bijvoorbeeld zullen daar niet zoveel vooruitgang mee boeken.

Daar elke kilogram overgewicht, het hart extra veel doet werken. Wat resulteert in een hogere druk. Voeding zal waarschijnlijk niet genoeg zijn om bij deze groep mensen de aandoening onder controle te houden.

Eerder een combinatie van gewicht verliezen, een lage inname van zout en bloeddruk verlagende voeding zal op termijn een alternatief kunnen bieden tegen medicatie.