Wat Kunnen We Doen Als Cortisol Te Hoog Wordt?Ons leven is zeer stressvol geworden. We hebben voortdurend belangrijke dingen aan ons hoofd. Wanneer we nog jong zijn dan zijn het examens en huiswerk. Naarmate we ouder worden is het werk en het gezinsleven een grote impact gaan krijgen op ons leven. We moeten vaak met twee gaan werken. Dan moet het huishouden nog gedaan worden. Boodschappen gedaan worden, eten klaarmaken… Het stopt bijna nooit.

We voelen ons daarom steeds vaker gestresseerd. Maar we weten niet altijd wat er dan binnenin ons lichaam aan de hand is wanneer we onder invloed van stress door het leven gaan.

Wanneer we onder stress staan gaat een signaal gestuurd worden vanuit de hersenen naar de bijnieren, om een reeks hormonen los te laten. Deze hormonen zijn adrenaline en cortisol.

stress cortisol

Cortisol is een hormoon, die wordt aangemaakt n de bijnieren en op die manier in het bloed terecht komt. Alsook in andere delen van het lichaam. We hebben allemaal 2 bijnieren en zij bevinden zich net boven de nieren.

We hebben cortisol nodig om te leven. Kleine dosissen worden in het lichaam gebracht en hebben belangrijke effecten op het lichaam.

Ook Interessant:  Meest Krachtige Cortisol Verlagende Middelen

Waaronder:

  • Ze helpen het lichaam balans brengen tussen de bloedsuiker en de hoeveelheid insuline
  • Helpen het lichaam omgaan met stress
  • Ze helpen de bloeddruk regelen
  • Regelen het immuunsysteem

Het spreekt voor zich dat wanneer het cortisol te hoog wordt, er dan weer negatieve effecten op het lichaam worden verkregen. Wanneer dit gedurende een langere periode blijft aanhouden kunnen pas echt ernstige problemen ontstaan.

Symptomen wanneer cortisol te hoog wordt

De symptomen die we kunnen opmerken wanneer het cortisol te hoog wordt zijn vooral problemen met onze gemoedstoestand. We kunnen ons plots heel erg zwak voelen en kunnen zelfs angstig worden. Dat heeft vooral te maken met de verminderde aanmaak van dopamine en serotonine. Die worden uitgeput doordat het cortisol te hoog blijft.

Verder kunnen problemen met de spijsvertering ontstaan. Als het cortisol te hoog wordt dan zal er energie genomen worden uit de spijsvertering. Om te kunnen voldoen aan de hoge vraag naar cortisol.

Na een lange periode bestaat het risico op een hogere bloeddruk en maken we ook meer kans op het krijgen van hartziekten.

Het hormoon regelt ook ons slaappatroon. Het cortisol te hoog laten worden zal uiteindelijk slaapproblemen doen ontstaan. Omdat ze gedurende de dag enorme hoeveelheden aanmaken zal het cortisolgehalte tijdens de ochtend laag zijn. Dat zorgt ervoor dat we gedurende de dag te maken kunnen krijgen met vermoeidheid en dan uiteindelijk ‘s nachts moeilijk in slaap kunnen vallen.

Ook Interessant:  Meest Krachtige Cortisol Verlagende Middelen

Gewichtstoename is iets wat meer voorkomt bij mensen met een verhoogde cortisolwaarde. Omdat we meer de neiging zullen hebben om suikerrijke voedingsmiddelen te gaan eten. Daardoor krijgen we vaker een hoge bloedsuiker en zal de overtollige energie die daaruit wordt vrijgemaakt, meestal worden opgeslaan als vetreserve. Dat dan uiteindelijk zal zorgen voor de vorming van overgewicht.

Wat kunnen we doen indien het cortisol te hoog wordt?

Ashwagandha

ashwagandha cortisol

Ashwagandha is een zeer krachtig middel om te gebruiken indien het cortisol te hoog wordt. Daar zijn geen hoge dosissen voor nodig. Verder zal de plant ook de gemoedstoestand verbeteren en zullen we een betere bescherming tegen stress krijgen.

Er zijn ook onderzoeken die aantonen dat de lichaamssamenstelling kan verbeteren door een supplement met ashwagandha te gaan gebruiken. Men zag onder andere een daling in het vetpercentage.

Vitamine C

vitamine c tegen hoog cortisol

Vitamine C is een krachtig middel om cortisolwaarden te verlagen. Hoe meer cortisol we aanmaken in het lichaam, hoe meer we onze vitamine C hoeveelheden zullen uitputten.

Het is echter niet voldoende wanneer we citrusvruchten of andere voedingsmiddelen met vitamine C gaan eten. Er zijn hoeveelheden van boven de 1.000 mg per dag nodig om het cortisolgehalte te doen dalen met vitamine C.

Wanneer we dan een supplement gebruiken dienen we ook te letten dat het gaat om een natuurlijk supplement. Want synthetische vitamine C kan in deze hoge hoeveelheden uiteindelijk leiden tot problemen met de nieren.

Ook Interessant:  Meest Krachtige Cortisol Verlagende Middelen

Rhodiola

rhodiola cortisol

Rhodiola is een stimulerend kruid die zal helpen tegen vermoeidheid. Het wordt ook ingezet om symptomen van depressie te onderdrukken. Maar rhodiola is ook één van de beste natuurlijke middelen om het serotoninegehalte te doen stijgen. Een hoger serotonine zal uiteindelijk leiden tot een daling van het cortisolgehalte.

Bij het gebruiken van rhodiola moeten we er wel rekening mee houden dat we het supplement gebruiken ‘s morgens of ‘s middags. Omdat de stimulerende werking van het kruid ervoor kan zorgen dat we ‘s avonds moeilijk de slaap zouden kunnen vatten indien dit na 18 uur wordt ingenomen.

Minder cafeïne drinken

minder koffie drinken

Door veel cafeïne te drinken zullen we het cortisolgehalte verhogen. Dit kan slechts in enkele uren het geval zijn. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we geen koffie meer mogen drinken, of dat we ons kopje thee moeten laten vallen. Dat betekent gewoon dat we er beter niet mee overdrijven.

Meer water drinken

Door ‘s morgens enkele glazen water te drinken kunnen we gaan vermijden dat het cortisol te hoog wordt.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close