Meest Krachtige Cortisol Verlagende MiddelenMeest Krachtige Cortisol Verlagende Middelen

citrusvruchten cortisolWanneer we teveel cortisol aanmaken dan kan het nodig zijn om cortisol verlagende middelen te gaan gebruiken. Zij zullen dan de overtollige cortisolgehaltes neutraliseren en terug normale waarden doen aannemen.

Het is belangrijk dat we dit hormoon aanmaken. Het heeft onder andere invloed op onze bloedsuiker, bloeddruk en is nodig om een goed slaappatroon te behouden.

Wanneer deze waarden echter uit balans raken ontstaan allerlei problemen. Verhoogd risico op hartproblemen, diabetes, hoge bloeddruk, laag libido en overgewicht zijn daar enkele van.

Cortisol verlagende middelen kunnen dus heel gunstig zijn om deze situatie terug om te keren en terug een normale waarde te hebben.

Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren en wordt enkele keren per dag in ons bloed gebracht. De hoogste waarde wordt altijd opgemeten wanneer we wakker worden. Naarmate de dag vordert zal dit gehalte gaan dalen.

Wanneer we te maken krijgen met stress zal dit hormoon echter weer gaan stijgen. Indien dit blijft voorkomen kan het ervoor zorgen dat de hele hormoonhuishouding uit balans raakt. In dat geval dienen we dus cortisol verlagende middelen te gebruiken.

Maar wat zijn nu de meest krachtige cortisol verlagende middelen? In deze lijst geven we de voornaamste middelen die we kunnen gebruiken tegen dit probleem.

Onze Natuur

Vooraleer we overgaan naar het bespreken van de meest krachtige cortisol verlagende middelen willen we het even hebben over de natuur. De natuur is misschien wel het meest ontspannende middel dat we kunnen gebruiken. Wetenschappelijke onderzoeken hebben namelijk kunnen aantonen, dat de mensen die het meeste last hebben van stress, ook net de mensen zijn die het minst buiten komen.

Ook Interessant:  Erectie Verhogende Middelen

Wanneer we weinig in de natuur komen dan kunnen we ook minder vlot zuurstof opnemen. Je hoort het mensen vaak zeggen, ik ga even wat frisse lucht scheppen. Wel dat is nu net wat we moeten doen om te ontspannen.

Dat hoeft daarom niet meteen sporten te zijn. Gewoon een wandeling kan er reeds voor zorgen dat we heel sterk gaan ontspannen. Een wandeling in het bos is dan nog het meest efficiënt.

Zonlicht

Verder is zonlicht ook van groot belang. Tijdens de winter is dat natuurlijk niet zo evident als tijdens de zomer. Maar het zonlicht zal ervoor zorgen dat we meer serotonine en vitamine D aanmaken. Deze stoffen zullen gelukshormonen loslaten in het lichaam waardoor we ons beter voelen. En dus ook meer ontspannen zijn.

Cortisol verlagende middelen zullen daarom ook vaak het serotonine of dopamine in de hersenen gaan verhogen. Dit gebeurt dan wel op een natuurlijke manier. Maar dit kunnen we dus ook verwezenlijken door regelmatig in de natuur te verblijven. De werking ervan zal niet zo snel gebeuren als bij het gebruiken van cortisol verlagende middelen. Maar kan op termijn toch een alternatief bieden. Want het is niet de bedoeling dat we deze kruiden en planten blijvend gaan gebruiken. We moeten er voor zorgen dat we ook zonder deze middelen de stressfactoren in ons leven de baas kunnen. En de baas kunnen blijven.

Ook Interessant:  Wat is de Voornaamste Werking van Rozenwortel?

Ashwagandha

Ashwagandha ofwel Withania Somnifera wordt gezien als één van de meest krachtige planten die dit probleem kunnen helpen oplossen. De effecten van ashwagandha gaan een stuk verder dan alleen maar stress vermijden. We zullen door ashwagandha te gebruiken ook beter gaan slapen. We zullen onze gemoedstoestand verbeteren. Onze hormonen worden in balans gebracht en het libido gaat stijgen. Al deze factoren zijn onrechtstreeks wel verbonden met het sterke stressverlagend effect van deze plant.

De effecten van ashwagandha op stresserende situaties zijn enorm gunstig. Via onderzoeken heeft men kunnen aantonen dat wanneer proefdieren worden blootgesteld aan uitzonderlijk hoge stress. Die stress na 20 minuten terug geneutraliseerd wordt door het gebruik van een ashwagandha supplement. In nog geen 20 minuten verlaagt ashwagandha het cortisolgehalte terug naar zijn neutrale waarde.

Rozenwortel

rhodiola cortisolRozenwortel ofwel rhodiola rosea is een ander kruid die uitstekend zal helpen in de strijd tegen hoge cortisolwaarden. Ze behoort net als ashwagandha tot de adaptogenen. Dit zijn kruiden die de gevolgen van stress gaan aanpakken. Maar die ook de stress zelf gaan verlagen en het lichaam beter bestand gaan maken tegen stress.

Rozewortel heeft gunstige effecten laten zien op het cortisol. Dat maakt het een uitstekend middel om te gebruiken tegen stress.

Daarnaast zal dit kruid er ook voor zorgen dat de neurotransmitters worden gestimuleerd. Deze regelen vooral onze gemoedstoestand en heeft vooral een grote invloed op onze emoties en hoe we gaan reageren in bepaalde situaties.

Ook Interessant:  Wat Kunnen We Doen Als Cortisol Te Hoog Wordt?

Serotonine en dopamine wordt verhoogd door dit kruid te gebruiken. Dit maakt het rozewortel supplement niet alleen heel geschikt als cortisol verlagende middelen maar ook als alternatief tegen depressie.

Magnolia

Magnolia behoort ook tot de cortisol verlagende middelen. Het zal vooral problemen als angst gaan aanpakken, maar kan ook goed ingezet worden tegen stress. De werkzame stof is honikiol. Deze is hoofdzakelijk verantwoordelijk voor deze gunstige effecten.

Het kruid wordt ook heel vaak gebruikt bij slaapstoornissen. Men kan met kleine doseringen al voldoende resultaat bereiken via een supplement.

Vitamine C

paprika vitamine cVitamine C behoort ook tot de krachtige cortisol verlagende middelen. Veel mensen zullen hier echter niet van op de hoogte zijn. Vitamine C wordt meestal in verband gebracht met het immuunsysteem en wordt om die reden ook meestal gebruikt.

Andere gunstige effecten met name bij de vetverbranding worden ook toegeschreven aan deze vitamines.

Toch kan vitamine C ook hoge cortisolwaarden gaan blokkeren. Het probleem dat we hier hebben is dat we hoge hoeveelheden moeten gebruiken om van zijn gunstige werking op de stresshormonen te kunnen profiteren.

Dit is grotendeels te verklaren doordat cortisol het vitamine C gehalte in het lichaam gaat uitputten.

Heel vaak kunnen we via de voeding niet voldoende vitamine C innemen om op te boksen tegen deze afname via het cortisolhormoon.

We kunnen dan elke dag voldoende innemen via onze voeding en aanvullen met een supplement. We gebruiken dit beter 2 keer per dag om op die manier uitputting van de vitamine C te voorkomen.

 You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close