Wat is de Werking van FenegriekWat is de Werking van Fenegriek

fenegriek plantFenegriek wordt vooral gebruikt in Indiase recepten. Het is een kruid die men toevoegt aan curry om de smaak wat op te krikken. De werking van fenegriek is vaak voordeliger voor vrouwen.

Omdat zoveel gunstige effecten voor vrouwen worden verhoogd door dit kruid te gebruiken. Echter dient dit kruid niet gemeden te worden door mannen. Want men gaat er onder andere van uit dat dit kruid het testosteron bij mannen kan helpen verhogen.

Dat is nogal tegenstrijdig omdat de werking van fenegriek zich meer concentreert op het stimuleren van oestrogeen gestuurde mechanismen in het lichaam van de vrouw. Dit is dus bij mannen die dit kruid gebruiken niet het geval.

Het kruid wordt niet alleen gebruikt in de Indiase keuken maar kent een lange geschiedenis in de medische wereld. Lang voor wij kennis hadden van enige geneeskunde werd dit kruid gebruikt in China, India en Afrika.

In de Chinese geneeskunde zag men de werking van fenegriek vooral toepasselijk voor problemen met de spijsvertering. Maar ook nierproblemen en reuma werden ermee behandeld. In het oude China kende men ook al de gunstige effecten op de vrouwelijke hormonen. Zo werd het gebruikt bij vrouwen die moeilijk zwanger raakten.

In Egypte en India gebruikt men dit kruid vooral bij vrouwen die borstvoeding geven. De werking van fenegriek zou ervoor zorgen dat de melkklieren gaan uitzetten en op die manier meer moedermelk gaan aanmaken.

Melkproductie verhogen

fenegriek zadenDe werking van fenegriek om de melkproductie te verhogen is zeer krachtig en gebeurt meestal al na enkele dagen. Het hormoon prolactine wordt gestimuleerd bij de vrouwen die borstvoeding geven. Daardoor gaan de melkklieren gaan uitzetten en wordt er meer melk aangemaakt. Wanneer vrouwen fenegriek willen gebruiken om de melkproductie te doen stijgen dan dienen relatief hoge doseringen gebruikt worden. Tot wel 3.500 mg per dag. Wanneer de urine begint te ruiken naar esdoornsiroop dan kunnen we stellen dat het kruid actief is in het lichaam. En dan zal de melkproductie snel gaan toenemen.

Ook Interessant:  Effecten van een Vitamine D Tekort

Borstvergroting

Mede door dezelfde werking van fenegriek op de melkklieren zullen de borsten groter worden. Dit is ook het geval bij vrouwen die geen borstvoeding geven. Wanneer de melkklieren groter worden dan zullen automatisch ook de borsten groter lijken.

Een ander mechanisme is dat het borstweefsel gevoeliger gaat worden voor oestrogeen. Bepaalde stoffen in de plant bevatten fyto oestrogenen. Die zullen in het lichaam dezelfde werking vervullen als het hormoon oestrogeen bij vrouwen. En dat zou er ook voor zorgen dat de borsten groter gaan worden.

Wanneer vrouwen kleinere borsten hebben hoeft dat niet altijd te maken te hebben met een te laag oestrogeen. Het gaat eerder om het feit dat de borsten minder gevoelig zijn voor oestrogeen. De oestrogeenreceptoren die zich rond en in het borstweefsel bevinden zijn minder actief. Door fenegriek te gebruiken zullen deze receptoren actiever worden en zullen ze de boezem groter maken op een natuurlijke manier.

Bloedsuiker

fenegriek werkingDe zaden van de plant bevatten enorm veel vezels. Dit is één van de grootste redenen waarom dit kruid zo gunstig is om de bloedsuiker te gaan verlagen. Het wordt vaak gebruikt als een mogelijk alternatief voor mensen met diabetes. Of mensen die last hebben van een hoge bloedsuiker.

Ook Interessant:  Waarvoor worden fenegriek capsules gebruikt?

De vezels gaan de opname van suikers vertragen, waardoor minder insuline moet worden aangemaakt en ook de bloedsuikerspiegel minder snel gaat stijgen.

Zwangerschap en bevalling

Dit kruid mag echter niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap. De plant heeft een ontspannend effect op de spieren die zich in en rond de baarmoeder bevinden. Dit zou ervoor zorgen dat een bevalling sneller zou worden uitgelokt. Om die reden wordt dit kruid niet gebruikt tijdens de zwangerschap.

Het komt wel vaak voor, meestal in het Oosten. Dat men dit kruid gaat gebruiken wanneer een bevalling moeizaam verloopt. Omdat het ontspannend werkt op de baarmoeder zou een baby makkelijker ter wereld kunnen worden gebracht.

Constipatie

Mensen die last hebben van constipatie doen er heel goed aan om dit kruid te gebruiken. Het hoge gehalte aan vezels zal ervoor zorgen dat we een vlottere spijsvertering krijgen en zal op die manier problemen als constipatie helpen verhinderen. We moeten hier echter wel mee opletten want te hoge doseringen kunnen er dan wel weer voor zorgen dat we last krijgen van diarree. Al gebeurt dat meestal enkel en alleen bij dosissen hoger dan 100 gram. Wanneer we fenegriek gaan gebruiken tegen constipatie is het ook van groot belang dat we voldoende water drinken. De vezels zullen opzwellen in de spijsvertering en zullen op die manier water opnemen. Wanneer onvoldoende water wordt ingenomen dan kan dat de stoelgang ook gaan beïnvloeden.

Ook Interessant:  Fenegriek Capsules Bijwerkingen

Haaruitval

Het kruid fenegriek heeft een remmend effect op het hormoon dihydrotestosteron of DHT. Dat is verantwoordelijk voor veel gevallen van kaalheid bij zowel mannen als bij vrouwen. Door fenegriek te gebruiken kan er minder testosteron worden omgezet in dihydrotestosteron of dht. En dat zou de hoeveelheid haaruitval verminderen. Het is echter geen middel om te herstellen van kaalheid. Haren die verloren zijn gegaan zullen niet teruggroeien door fenegriek te gebruiken. We kunnen het proces van de haaruitval enkel vertragen.

Opgelet met medicatie

fenegriek voordelenMensen die medicijnen gebruiken tegen diabetes of tegen hoge bloedsuiker dienen extra voorzichtig te zijn met het gebruik van dit kruid. Omdat het supplement er zal voor zorgen dat de bloedsuikerwaarden gaan dalen. Daarom kan dat ervoor zorgen dat de bloedsuiker plots te laag wordt. Wat dan voor andere problemen kan zorgen.

Praat erover met je arts wanneer je medicijnen gebruikt om de bloedsuikerspiegel te verlagen en je toch wilt van de werking van fenegriek supplement profiteren.

Bijwerkingen

Zoals we reeds hebben vermeld mag fenegriek niet worden gebruikt door zwangere vrouwen. Omdat het kruid een vroegtijdige geboorte zou kunnen uitlokken. Ook kunnen er defecten met de baby ontstaan door fenegriek tijdens de zwangerschap te gebruiken.

Verder zien we niet meteen ernstige bijwerkingen bij het gebruik van het kruid. Al kunnen we bij hoge dosissen wel te maken krijgen met diarree. Daarom gebruiken we beter niet meer dan 100 gram per dag. Al zullen deze extreme hoeveelheden via een supplement maar weinig worden ingenomen.You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close