Voeding met veel fosfor

Fosfor is een mineraal die zal helpen om de botten sterk te maken en ook om onze tanden sterker en gezond te houden te houden. Het mineraal zal daarnaast ook helpen om voedsel om te zetten in energie en speelt een belangrijke rol in het metabolisme. We vinden voeding met fosfor vooral in vleesproducten en in zuivel. Producten die veel eiwitten bevatten zullen meestal ook rijk zijn aan fosfor. We hebben elke dag gemiddeld zo’n 700 mg nodig.

Zonder een aanbevolen dosis is het onmogelijk voor onze botten om de functioneren. Fosfor wordt ook gezien als het tweede grootste mineraal in het menselijk lichaam. Het is ook het op één na (calcium) het meest belangrijke mineraal om de beenderen sterk en gezond te houden.

Naast het sterker maken van de beenderen en de tanden zijn er nog andere belangrijke voordelen verbonden aan een gezonde hoeveelheid fosfor in het lichaam. Het mineraal is onder meer belangrijk voor de hersenen, de nieren, het hart en het bloed. Om die reden is het een risico wanneer we te weinig fosfor voeding zouden innemen.

sterke beenderen fosfor

Waarom is fosfor belangrijk?

Wat doet fosfor?

Fosfor of fosfaat is een stof uit de lijst mineralen. Fosfor is onder ander zeer belangrijk voor het behouden van sterke botten en gezonde tanden. Het werkt nauw samen met het andere mineraal namelijk calcium. Het is zeer makkelijk om fosfor te consumeren in het dagelijks dieet. Het zit bijna overal in elke voedingsmiddelen. Al bevatten zuivelproducten en vlees de hoogste gehaltes aan fosfor. Ook vissoorten en volkorenproducten bevatten relatief veel fosfor. Het is belangrijk dat er genoeg fosfor in het lichaam aanwezig is, maar ook zeker niet teveel. Beide hebben nadelen.

Te weinig fosfor?

Wie te weinig fosfor in het lichaam heeft zal dan ook vroeg of laat te maken krijgen met “hevige” tandpijn, de gewrichten zullen sneller pijn doen bij inspanningen en de botten zullen verzwakken. In het ergste geval worden de botten broos. Aan het tekort aan fosfor kunnen ook psychische aandoeningen toegeschreven worden, zoals bijvoorbeeld oncontroleerbare woede-aanvallen.

Te veel aan fosfor?

Teveel aan fosfor daarentegen zal op termijn ook voor problemen zorgen. Doordat fosfor in hoge hoeveelheden te vinden is in bereide maaltijden en in frisdranken gebeurt het vaker dat mensen met een overschot aan fosfor te kampen krijgen. Het grote probleem daarmee is dat problemen met de nieren zullen opduiken, er kan diarree optreden en de aanmaak van vitamine d wordt drastisch verminderd.

Plantaardige producten bevatten de gezondste fosfor

Het beste wordt de fosfor gehaald uit plantaardige producten. Producten zoals bonen, noten, volkoren rijst en zaden hebben een hoog gehalte aan fosfor. Bovendien is deze fosfor van natuurlijke aard. Terwijl de fosfor die te vinden is in voorbereide maaltijden en in allerlei frisdranken chemisch aangemaakt zijn.

Voedingsmiddelen die het meeste fosfor bevatten?

Pompoenpitten

pompoenpitten fosfor

Pompoenpitten zijn rijk aan fosfor. Ze zijn goed voor 1233 mg per 100 gram pompoenpitten. Verder vinden we ook magnesium terug in de pompoenpitten. Ze zijn uitstekend om de gezondheid van het hart te verbeteren, om gezonde tanden te behouden en om de bloedvaten te ontspannen.

Ze bevatten ook zink wat dan weer van belang is voor onze hormonen in balans te houden. Zink zal ook het immuunsysteem versterken en helpen bij het metaboliseren van onze voeding.

Melk

Melk is zeer rijk aan fosfor. Door per dag één glas halfvolle melk te drinken kom je al aan 230 mg fosfor. Dat is reeds 25% van de dagelijkse aanbevolen inname. Buiten fosfor is melk ook rijk aan calcium en vitamine d.

Schaal en schelpdieren

oesters fosforvoeding

Schaal en schelpdieren zijn uitstekende voorbeelden van voeding met fosfor. Ze bevatten meestal dezelfde voedingsstoffen. Schaal en schelpdieren zijn dan rijk aan fosfor, omega 3, zink, ijzer en vitamine B12. Dit zijn allemaal zeer belangrijke voedingsstoffen waar we makkelijk een gebrek kunnen van krijgen. Het toevoegen van enkele schaaldieren aan ons dieet zal daar dus enorme verandering in brengen.

De beste voorbeelden hier zijn schelpen. Ze zijn dan ook het rijkst aan B12. Ze leveren ongeveer 50% van de aanbevolen dosis fosfor per 100 gram. En zullen maar liefst 1.500% van de dagelijkse hoeveelheid B12 leveren.

Andere voeding met fosfor uit het schaal en schelpdieren gamma zijn garnalen, mosselen, krab, kreeft en oesters.

Noten

amandelen fosfor

Noten zijn van groot belang voor onze gezondheid. Ze bevatten enorme hoeveelheden vezels en zullen ons een groot aantal vitamines en mineralen te bieden hebben. Ze bevatten ook nog eens onverzadigde vetzuren. Die zijn onder andere van belang voor het hart en onze cholesterolwaarden. Onverzadigde vetzuren zullen ook helpen om de bloedsuiker in balans te houden en daarmee het risico op diabetes type 2 verkleinen.

De beste voorbeelden van noten die veel fosfor bevatten zijn:

  • Brasilnoten (75% ADH) per 100 gram
  • Amandelen ( 15% ADH)
  • Cashewnoten (14 % ADH)
  • Pistachenoten (12 % ADH)

Kaas

100 gram kaas bevat 500 mg fosfor. Daarmee is kaas meteen één van de koplopers wat betreft fosfor. Alle soorten kaas zullen ook een ruime hoeveelheid B12 bevatten. Die dan weer belangrijk zijn voor de aanmaak van rode bloedcellen en daardoor de kans op bloedarmoede zullen verlagen.

Kaas zal verder ook de nodige calcium en zink voor het lichaam leveren. We moeten echter wel opletten met hoge hoeveelheden kaas omdat ze enorm veel verzadigde vetzuren bevatten. Het wordt daarom aangeraden om zoveel mogelijk te kiezen voor vetarme of light kaas.

Vis

zalm fosfor

Vis is ook een zeer gezonde bron van fosfor. Voor een normale portie van 150 gram vis heb je gemiddeld maar liefst 300 mg fosfor. Daarnaast is het sporadisch nuttigen van vis zeer gezond. In vis zitten namelijk de gezonde onverzadigde omega vetzuren die op hun beurt de werking van het hart en de bloedvaten ondersteunen.

Zalm is de koploper bij de vissoorten. We krijgen 370 mg per 100 gram zalm. Verder zijn ze rijk aan omega 3 vetzuren. Deze vetzuren hebben een bloedverdunnend effect op het lichaam. Ze zullen ook ontstekingen tegengaan.

Om die reden zijn de omega 3 vetzuren gunstig voor het hart en cholesterol. Ze zullen de bloedsomloop stimuleren. Ook het zenuwstelsel en onze hersenen zullen positief reageren op een gezonde dosis omega 3 vetzuren.

Andere voorbeelden zijn karper, goed voor 424 mg per 100 gram. Kabeljauw goed voor 300 mg per 100 gram. En ten slotte tonijn en makreel die ons iets minder dan 300 mg per 100 gram zullen leveren.

Vlees

Het eten van vlees is niet zo ongezond als sommigen wel beweren. In vlees heb je namelijk de dagelijkse behoeften aan ijzer en eiwitten. Maar ook fosfor. Per portie van 150 gram vlees ben je goed voor 370 milligram. Het minder gezonde aspect aan vlees is dat ze meestal hoog zijn in verzadigde vetzuren. Die slecht zijn voor de cholesterol.

Peulvruchten

peulvruchten

Peulvruchten zijn een uitstekende manier voor vegetariërs en veganisten om te voorzien van de belangrijke voedingsstoffen. Peulvruchten bevatten een reeks aan vitamines en mineralen. Algemeen afhankelijk van de soort, want we hebben namelijk een enorme hoeveelheid verschillende bonen en erwten.

Toch kunnen we bijna voor alle soorten stellen dat ze hoge hoeveelheden ijzer bevatten. Belangrijk om voldoende rode bloedcellen aan te maken en daarmee zuurstof helpen transporteren doorheen het lichaam.

Plantaardige eiwitten die een gunstig effect hebben op de samenstelling van het lichaam en zullen helpen bij het afvallen.

Vezels die de spijsvertering verbeteren en ook de bloedsuikerwaarden helpen in balans houden. Voldoende vezels eten zal er ook voor zorgen dat we problemen als constipatie kunnen vermijden.

Uiteraard behoren de peulvruchten ook tot de voeding met fosfor.

De belangrijkste bronnen zijn Adukibonen, gele bonen, witte bonen, kikkererwten en zwarte bonen, zij bevatten allemaal iets meer dan 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Pintobonen en kidneybonen bevatten een lagere hoeveelheid (25% ADH)

Groenten en fruit

Naast deze belangrijkste bronnen is er ook fosfor aanwezig in fruit en groenten. Dan wel in mindere mate.

Druiven scoren het best met om en bij de 137 mg per 100 gram. Gedroogde abrikozen en vijgen zijn goed voor zo’n 120 mg. En een granaatappel komt neer op 100 mg fosfor per 100 gram. Daarnaast zijn er de peren, frambozen, bessen, aardbeien, die zijn goed voor ongeveer 30 mg fosfor per 100 gram. Het is aangetoond dat fosfor uit plantaardige producten gezonder is voor het lichaam. Wel is het zo dat het mineraal uit dierlijke producten makkelijker wordt opgenomen door het lichaam.

Kunnen we een fosfortekort hebben?

Een fosfortekort komt zeer weinig voor. Dit komt doordat fosfor nu in zodanig veel voedingsmiddelen aanwezig is, en het dus zeer moeilijk wordt om daar te weinig van in te nemen. Een licht fosfortekort komt echter wel vaak voor. Maar daar zijn dan weinig symptomen van te merken.

Hoewel het fosfortekort dus eerder zeldzaam is, toch zijn er bepaalde gezondheidsproblemen die er kunnen voor zorgen dat we moeilijker fosfor gaan opnemen in het lichaam. Voorbeelden daarvan zijn eetstoornissen, diabetes, alcoholisme, drugs, medicijnen, roken. Dit zijn allemaal factoren die er kunnen toe bijdragen dat het mineraal minder goed door het lichaam wordt opgenomen.

Ook bepaalde medicijnen tegen hoge bloeddruk of vochtafdrijvende medicatie of kruiden kunnen ervoor zorgen dat het mineraal sneller wordt afgevoerd via de nieren. Waardoor we ook kunnen te maken krijgen met een fosfortekort.

Aandoeningen aan de darmen zoals het prikkelbare darmsyndroom en de ziekte van Crohn kunnen er ook voor zorgen dat het mineraal niet goed wordt opgenomen. Ook wordt het mineraal vaak toegevoegd aan bereide maaltijden en aan junkfood. Ironisch genoeg kan dit er ook voor zorgen dat we met een fosfortekort te maken krijgen.

Het beste wat we dus kunnen doen om een eventueel gebrek te vermijden is door gezonde voeding te eten. Of door een supplement te gebruiken. Omdat het gebrek bijna altijd samengaat met een magnesiumtekort of het magnesium uit balans brengt. Wordt daarom een gemengd supplement gebruikt.