Wat is de Oorzaak van te hoog Cortisol?Wat is de Oorzaak van te hoog Cortisol?

hoog cortisol stressHet stresshormoon cortisol wordt aangemaakt in onze bijnieren. We hebben dit hormoon nodig voor onder andere onze bloeddruk te regelen en het metabolisme op gang te houden. Maar wanneer te hoog cortisol optreedt zullen deze processen niet optimaal meer werken.

De eerste problemen die optreden zijn een vaak terugkerende hoge bloedsuiker. Dat verhoogt na verloop van tijd het risico op diabetes type 2. Een ander probleem die snel gaat optreden is moeite om te slapen gedurende de nacht. Terwijl we dan wel weer vermoeid zullen zijn gedurende de dag.

En een laatste probleem is natuurlijk overgewicht. Door de voortdurend hoge bloedsuiker gaat het lichaam sneller vet opslaan in plaats van vet te verbranden. Het is dus belangrijk dat we het cortisol binnen de mate van het mogelijke houden om deze problemen in de toekomst te vermijden.

Verschillende oorzaken van te hoog cortisol

Stress

De oorzaak van te hoog cortisol staat meestal in verband met stress. Dat is dan ook de meest voorkomende oorzaak ervan. Wanneer we ons in een stresssituatie bevinden wordt dit hormoon in hoge hoeveelheden aangemaakt.

Ook Interessant:  Oestrogeen verlagen bij mannen met voeding en supplementen

Dit zorgt voor een verhoging van de bloedsuikerspiegel en brengt meer suikers in ons bloed. Dit zorgt heel snel voor overgewicht. Daarnaast heeft het invloed op ons libido en op de balans tussen de verschillende hormonen in ons lichaam.

Tumor in de bijnier

Een andere oorzaak van te hoog cortisol kan een tumor zijn. Een tumor in de hersenen, met name in de hypofose, kan ervoor zorgen dat er meer cortisolhormoon wordt aangemaakt. Dit staat in nauw verband met de Cushing ziekte.

In bijna alle gevallen is de tumor niet gevaarlijk en moet die alleen worden weggenomen indien dit voor problemen zorgt zoals een hoog cortisol bijvoorbeeld. In alle andere gevallen zullen ze de tumor niet verwijderen omdat het niet gaat om een kwaadaardige tumor zoals kanker.

Medicatie

Medicatie nemen kan ook een oorzaak van te hoog cortisol betekenen. Vooral anticonceptiemiddelen en sommige geneesmiddelen kunnen daar invloed op hebben. Ook mensen die lijden aan een nierziekte of problemen hebben met de lever kunnen een te hoog cortisolgehalte hebben.

Ten laatste wordt de cortisolproductie op gang gebracht in de bijnieren. Een laatste oorzaak van te hoog cortisol kan eeen turmor in de bijnier zijn. Deze tumoren zijn meestal niet meteen een probleem voor de gezondheid. Los van het feit dat ze het cortisolgehalte sterk verhogen.

Ook Interessant:  Wat doet ashwagandha voor ons lichaam?

Oorzaak van te hoog cortisol aanpakken

Stress verlagen

massage cortisol verlagenDe stress die we ervaren proberen te verlagen zal een goeie start zijn om te proberen het cortisol terug te normaliseren. Er zijn een aantal zaken die we daarvoor kunnen doen.

We kunnen bijvoorbeeld extra bewegen. Lopen bijvoorbeeld zal ervoor zorgen dat we meer endorfine zullen aanmaken. En zal ook een gunstige invloed hebben op het serotonine en dopamine in de hersenen. Dit zal ervoor helpen zorgen dat we ons beter voelen en daarmee ook stresswerend werken.

Een andere mogelijkheid is om elke avond een relaxerend bad te nemen. Lavendelolie of badschuim met lavendelgeur kan daarbij heel goed werken. Omdat het een ontspannende werking op het zenuwstelsel zal hebben.

Daarnaast kunnen we naar ontspannende muziek luisteren of ontspannende activiteiten doen met vrienden of met familie.

Cortisol verlagen met kruiden

Het cortisol verlagen met kruiden kunnen we doen door bijvoorbeeld ashwagandha te gebruiken. Ashwagandha, ofwel Withania Somnifera staat erom bekend één van de meest krachtige kruiden tegen cortisol te zijn. Ze zullen de stress verlagen en daarmee de gemoedstoestand verbeteren. Mensen die Ashwagandha gebruiken ervaren heel wat voordelen ten aanzien van de gezondheid.

 • Betere nachtrust
 • Gunstige gemoedstoestand
 • Hoger Libido
 • Balans tussen de hormonen
 • Ontspannen en relaxt gevoel
Ook Interessant:  5 Meest Krachtige Natuurlijke Bloedverdunners

Hoewel ashwagandha een kruid is en geen chemisch geneesmiddel hebben onderzoeken toch kunnen aantonen dat de werking van het kruid bij de mensen die daarvan een supplement namen, even krachtig is als de werking van lorazepam. En dat is een medicijn die wordt gegeven aan mensen die onder spanning staan. Dat zegt natuurlijk veel over de kracht van dit kruid.

Vitamine C

vitamine c cortisol verlagenCortisol zal ervoor zorgen dat onze voorraad vitamine C uitgeput raakt. Hoe meer cortisol we aanmaken hoe minder vitamine C we hebben. Omgekeerd is ook waar. Hoe meer vitamine C we innemen, hoe lager het cortisol zal worden.

Om die reden behoort vitamine C tot één van de krachtigste vitamines die het cortisolgehalte helpen verlagen. Zorg daarom zeker voor voldoende vitamine C in je dieet. We kunnen vitamine C halen uit citrusvruchten. Al houden we het beter bij slechts 1 citrusvrucht per dag. Omwille van het vaak hoge fructose gehalte. Dit kan dan weer een negatief effect hebben op het lichaamsgewicht.

Vitamine C halen we beter uit

 • Tomaten
 • Paprika
 • Aardbeien
 • Aardappelen
 • Salade

 

Vitamine C is een ander belangrijk middel die deze productie gaat stopzetten. Daar zijn echter wel hoge dosissen voor nodig. Men gaat ervan uit dat een dosis van 1.000 mg de productie kan blokkeren.  Daarvoor kunnen we ook een supplement met vitamine C nemen.

Bronnen:

http://learn.genetics.utah.edu/content/cells/fight_flight/cortisol/You May Also Like

3 thoughts on “Wat is de Oorzaak van te hoog Cortisol?

 1. Is er een wetenschappelijk onderzoek dat de werking van dit kruid – het totaal neutraliseren van cortisol – aantoont?

  Volgens een vooraanstaande website heeft ashwaganada de volgende bijeffecten:
  “side effects of ashwagandha include miscarriage, diarrhea, nausea, abdominal pain, drowsiness and slowed pulse.”

  Dus… wie heeft er gelijk?

  1. Bijwerkingen zoals miskraam klopt door de ontspannende werking op de spieren in de baarmoeder. Daarom wordt dit ook afgeraden tijdens de zwangerschap. Kan je ook terugvinden op onze website. De andere bijwerkingen die opgesomd worden kunnen kloppen, al zal dat net zoals bij elk middel, bij iedereen verschillend zijn. Andere bijwerkingen zijn overactieve schildklier. Ook dat komt zeer zelden voor en kan makkelijk aangepast worden door een lagere dosis te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close