Serotonine Tekort Oplossen Doe je ZoSerotonine Tekort Oplossen Doe je Zo

serotonine tekortSerotonine is een neurotransmitter. Het regelt de gemoedstoestand en zal ook voor een groot deel bepalen hoe we ons voelen en hoe we gaan reageren in een bepaalde situatie.

Heel vaak hebben mensen met depressie een serotonine tekort. Om die reden zijn heel wat geneesmiddelen tegen depressie, speciaal ontwikkeld om het serotonine gehalte te verhogen in de hersenen.

Men kan het ook moeilijk vaststellen, omdat de metingen daarvoor niet altijd correct zijn.

Symptomen

Toch kunnen we makkelijk nagaan of we te maken hebben met een serotonine tekort. We kunnen dit zien aan de hand van symptomen en kunnen daarna ook bepaalde aanpassingen doorvoeren aan onze levensstijl of voedingskeuze. Om op die manier het gehalte te verhogen in ons lichaam.

De bekende symptomen die duiden op een serotonine tekort zijn onder andere …

  • Geen zin om te eten
  • Veel snelle suikers eten
  • Ongeduldig zijn
  • Depressie
  • Manie
  • Angst

Oorzaak

vitamine d tekort serotonineDe oorzaak van dit probleem kan eigenlijk verschillende kanten op. Een vaak voorkomend probleem is te weinig vitamine D in het bloed. Maar een gebrek aan activiteit kan ook een doorslaggevende factor zijn. Of mensen die te weinig slaap hebben.

Het eten van ongezonde voeding. Vooral bewerkte voedingsmiddelen, kunnen ook een belangrijke factor zijn in de ontwikkeling van het gebrek.

Om het probleem op te lossen is het belangrijkste wat we kunnen doen meer bewegen.

Serotonine tekort oplossen

Beweging zal ervoor zorgen dat we gelukkiger worden. Dan hebben we het wel over actieve beweging zoals lopen, fietsen of andere actieve activiteiten.

Ook Interessant:  Sint-Janskruid Bijwerkingen Gevaarlijk?

Daardoor zullen de hersenen gestimuleerd worden om meer dopamine, serotonine en endorfine aan te maken. Waardoor we ons gelukkiger voelen.

Mensen met depressie, die actief aan sport gaan doen, merken altijd een verbetering van de aandoening. Echter is het vaak moeilijk voor die mensen om de motivatie en de moed bijeen te krijgen om dat daadwerkelijk te gaan doen.

Naast extra beweging spreekt het voor zich dat wanneer we gezonder gaan eten. Ook minder kans lopen op een gebrek aan deze neurotransmitters.

Er bestaan een aantal natuurlijke middelen die dit probleem kunnen helpen oplossen. Dit zijn dan ook alternatieve middeltjes tegen depressie.

Omdat depressie en serotonine tekort in bijna alle gevallen samengaan.

Rhodiola

rhodiola serotonineRhodiola zorgt voor een toename van deze neurotransmitters in de hersenen. Het wordt daarom aangeraden als een natuurlijke behandeling tegen depressie.

Het kan ook heel goed gebruikt worden bij stress gerelateerde problemen of slapeloosheid.

Rhodiola kan onder meer sterk de prestaties verbeteren bij mensen die onder een vorm van stress staan. Ook bij mensen die moeten presteren en te maken hebben met vermoeidheid.

We zien onder meer dat serotonine gaat verhogen en dopamine gaat verhogen indien rhodiola gebruikt wordt. We dienen hier wel rekening te houden met het feit dat rhodiola kan leiden tot slaapproblemen. Indien we hoge hoeveelheden ‘s avonds gaan gebruiken kunnen we moeilijker slapen. Het is daarom aangeraden dat we het supplement ‘s morgens of ‘s middags gaan gebruiken en niet tijdens de avond.

Ook Interessant:  Zijn er Natuurlijke Middelen Tegen Hooikoorts?

Sint-Janskruid

Sint-Janskruid is nog een natuurlijk middel die wordt ingezet als alternatieve behandeling tegen depressie. In Duitsland behoort sint-janskruid zelfs tot de traditionele behandelingen tegen depressie. Dit heeft ook grotendeels te maken met zijn gunstige werking op deze neurotransmitters in onze hersenen. Onder meer het serotonine tekort wordt aangepakt door sint-janskruid te gaan gebruiken. Maar ook het dopamine gaat verhogen.

Voor mensen die last hebben van schizofrenie of bipolaire stoornis wordt het gebruik van dit kruid echter afgeraden. Hoewel ze kunnen helpen om depressieve episodes in die mensen hun ziektebeeld te behandelen. Toch kunnen ze ervoor zorgen dat net manieën of psychoses worden uitgelokt.

Sint-Janskruid wordt gebruikt via een supplement.

In de zon verblijven

De zon heeft een positieve invloed op onze vitamine D aanmaak. Men ziet ook een algemene verhoging van de hoeveelheid neurotransmitters in de hersenen. Mensen die meer in de zon verblijven hebben een hoger gehalte aan vitamine D en een hoger gehalte aan serotonine. Ze hebben ook minder last van depressie. Wanneer we tijdens de zomermaanden slechts 20 minuten in de zon verblijven, zonder ons in te smeren met zonnebrandolie. Dan kunnen we reeds 100% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine D aanmaken.

Tijdens de wintermaanden is de zon niet krachtig genoeg en moeten we het eerder halen via supplementen of via voedingsmiddelen met vitamine D zoals zalm, eieren, tonijn, schaaldieren, paddenstoelen en sommige soorten melk. De voedingsmiddelen met vitamine D zijn schaars. Het is dus niet makkelijk om via de voeding voldoende vitamine D aan te maken.

Ashwagandha

Ashwagandha is één van de meest krachtige natuurlijke middelen tegen stress. Het kruid zal onder meer helpen om de hoeveelheid cortisol te verlagen in het lichaam. Cortisol en serotonine werken als elkaars protagonisten. Wanneer we teveel cortisol in het lichaam hebben zal de hoeveelheid en alsook de aanmaak van serotonine gaan dalen. Door het cortisol dus dankzij ashwagandha voor een groot deel te blokkeren, krijgen we meer serotonine.

Ook Interessant:  Effecten van een Vitamine D Tekort

Dat is echter niet alles wat ashwagandha voor ons kan doen. Het kruid kan er ook voor zorgen dat we beter slapen. Dit zal gebeuren zonder het gevoel te geven dat we moe worden. Maar door een ontspannend gevoel te creëren in ons lichaam. Zowel bij depressie als bij angst is dit een zeer krachtig natuurlijk middel.

Een ashwagandha supplement heeft weinig tot geen bijwerkingen.

Mucuna Pruriens

Mucuna pruriens is een ander voorbeeld. Hoewel dit kruid het meest bekend is om zijn balancerende effecten op de hormonen. Alsook voor zijn gunstige effecten op dopamine. Toch zal mucuna pruriens er ook voor zorgen dat we het serotonine verhogen in onze hersenen. Dat kan op een zodanig krachtige manier dat het tekort zelfs volledig hersteld wordt.

Mucuna pruriens is bijvoorbeeld een bekende behandeling tegen Parkinson maar ook bij ADHD wordt dit middel regelmatig gebruikt. Verder zullen mannen gunstige effecten bekomen op vlak van de vruchtbaarheid. Hoewel men niet zeker weet hoe dit voordeel wordt bekomen. Ook het libido en zelfs de erectie kunnen verbeteren door dit supplement te gebruiken. En omdat er bijna geen stijging van het testosteron plaatsvindt, is men ook niet 100% zeker hoe dit mechanisme precies in zijn werk gaat.You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close