Haaruitval Hoe komt het? En wat doe ik eraan?

Haaruitval komt voor bij 1 op 3 vrouwen

Onderzoek heeft reeds uitgewezen dat één derde van de vrouwen te kampen heeft met extreme haaruitval. Na de overgang zou dat zelfs de helft van de vrouwen zijn. Maar wat valt daar nu tegen te doen? Ben je dan eeuwig gedoemd om te blijven kampen met haaruitval? Of kan je daar iets aan veranderen? Niet zoals bij de dieren, waar het de mannetjes zijn die met hun prachtige haren en vacht de vrouwen voor zich kunnen krijgen is het bij de mens omgekeerd.

De vrouwen doen er net alles aan om ervoor te zorgen dat hun haartjes piekfijn in orde zijn. Het is immers een zeer belangrijk onderdeel van hun schoonheid. Wanneer haaruitval zich begint te
manifesteren is dat natuurlijk voor de vrouw een groot probleem. Niet alleen moet er meer gestofzuigd en haar uit de gootsteen gehaald worden. Ook het zelfvertrouwen van de vrouwen in kwestie krijgt een enorme deuk wanneer haaruitval plots opduikt.

haarverlies

Stress de grootste oorzaak van haaruitval

Volgens studies uitgevoerd door verschillende instanties blijkt stress een meest voorkomende oorzaak te zijn van haaruitval bij vrouwen. Echter wordt er niet zoveel over gesproken. Het is niet aantrekkelijk. Wanneer je als vrouw te maken krijgt met haaruitval ontstaat er hoe dan ook paniek. En wanneer de meest voorkomende oorzaak dan nog eens aan de basis ligt van dat probleem, is de kans groot dat het erger wordt. Heel snel zal je als vrouw beginnen denken dat je volledig kaal wordt, en een pruik zal moeten dragen of iets anders om je haaruitval te kunnen verstoppen.

Mannelijke hormonen en haaruitval

Bij de geboorte krijgt een mens tussen de één en de vijf miljoen haarzakjes, waarvan er zo’n 100.000 op de hoofdhuid. Dat cijfer blijft zo voor de rest van ons leven. Daaruit groeien haren, die gemiddeld 1 cm per maand groeien. Na enige jaren stopt het groeien en komt er een nieuw haartje uit de hoofdhuid. Dus is het absoluut normaal dat je elke dag haaruitval hebt. Echter is dat in zeer beperkte mate, als alles normaal gebeurt natuurlijk.

Ze kunnen worden opgedeeld in 2 verschillende families. De ene familie bevindt zich in de nek en is niet afhankelijk van genetische aanleg. Ook wordt hierdoor niet gereageerd op de interactie met
hormonen. Die andere familie daarentegen, die zich bevindt op de hoofdhuid kan wel genetisch bepalend zijn en kan wel reageren op mannelijke hormonen. Daardoor wordt de groeiperiode korter, en krijg je last van te hoge haaruitval. Er komt elke keer wel weer een nieuw haartje tevoorschijn. Maar doordat die periode voortdurend wordt verkort, kunnen donshaartjes tot stand komen.

waarom ontstaat haaruitval

Wanneer heb je last van te hoge haaruitval?

Zoals gezegd heeft iedereen elke dag te maken met haaruitval. Uitgenomen zwangere vrouwen. Bij hen blijft de groeiperiode van het haar gedurende de zwangerschap steeds duren. Vrouwen die niet in blijde verwachting zijn kunnen per dag tot wel honderd haartjes verliezen. Bij het wassen wordt dat cijfer nog eens verdubbeld. Veelal merk je daar niet zoveel van.

Tenzij natuurlijk tijdens het kammen en wassen. Enkel wanneer je overal op de grond, in het tapijt, de badkamer etc. haar begint te vinden. Kan je jezelf beginnen afvragen of je niet teveel haar verliest. Daarvoor kan je bij een arts een simpele test laten uitvoeren. In de volksmond wordt dat een trektest genoemd. Die test kan je meteen vertellen of je al dan niet teveel haaruitval hebt. Die haartjes worden dan onderzocht onder een microscoop. En zo kan de arts bepalen of je met haaruitval te maken hebt en ook met welke vorm haaruitval je te maken hebt.

Slechts een klein deel van de vrouwen heeft last van overdreven haaruitval over het hele hoofd. En dat heeft dan te maken met stress, tekort aan vitamines of mineralen, ziekte, medicatie of problemen met de schildklier. Het merendeel van de vrouwen heeft last van de hormonale invloed op het haar. Daardoor wordt het het haar dunner bovenaan in het midden en langs de zijkanten

Meer haaruitval na de overgang

Het grote probleem bij haaruitval voor vrouwen is dus het mannelijke hormoon. Beide geslachten maken dat hormoon aan, natuurlijk is die productie bij mannen veel hoger in vergelijking met vrouwen. Maar vrouwen maken ook een beetje van dat hormoon aan. De haarzakjes die genetische fouten vertonen kunnen
door dat mannelijk hormoon immers gevoeliger worden.

Dat gevoeliger worden gebeurt automatisch met het ouder worden. Maar er zijn ook nog andere factoren die kunnen een rol spelen in het gevoeliger maken van deze haarzakjes door toevoeging van dat mannelijk hormoon. Na de overgang verdwijnen echter alle vrouwelijke hormonen. Daardoor worden de mannelijke hormonen meer vertegenwoordigd. Dat is de reden waarom de helft
van de vrouwen, na de overgang, last krijgen van haarverlies.

Vrouwen die een anticonceptiemiddel gebruiken met mannelijk hormoon hebben ook een hoger risico, doordat die kunnen haaruitval stimuleren. Wanneer in de eierstokken cysten gevormd worden met eicellen die niet rijp zijn zoals bij PCOS (polycystisch ovariumsyndroom) maken deze niet-rijpe eicellen ook mannelijk hormoon  aan. Naast haarverlies, komt overbeharing in het gezicht ook vaak voor bij vrouwen met deze aandoening. Wanneer de vrouw teveel last heeft van stress wordt in de bijnier ook meer mannelijk hormoon geproduceerd. Wat ook kan leiden tot haaruitval. In de zomer hebben vrouwen het meeste last van haaruitval. Dit is dan vooral te wijten aan de grote hoeveelheid licht alsook de verhoging van de temperatuur.

Alopecia androgenetica bij vrouwen

Alopecia androgenetica is een aandoening die haaruitval bij vrouwen veroorzaakt. Dit gebeurt meestal tussen de jonge leeftijd van 10 jaar en 40 jaar. Deze aandoening kan behandeld worden met Minoxidil. Het is de enige medicatie om alopecia androgenetica bij vrouwen te behandelen. Hoe sneller met de behandeling wordt gestart, hoe beter het is voor het verdere verloop van de haargroei.

Minoxidil

Hoewel het niet algemeen bekend is waarom, blijkt minoxidil de leeftijd van de haartjes te verlengen. Er zou ook een grotere bloedtoevoer naar de haarcellen zijn. Het duurt enkele maanden vooralleer het resultaat zichtbaar is. Het is noodzakelijk om deze medicijnen te blijven nemen, zo niet zal de haaruitval verder zetten. Het werd eigenlijk op de markt gebracht als middel tegen een hoge bloeddruk. Tot er werd vastgesteld dat ook het haar ervan ging groeien. Sindsdien wordt het gebruikt als middel om het haar te laten groeien. Het kan ook preventief gebruikt worden tegen alopecia androgenetica.

Deze medicatie wordt meer aangeraden voor vrouwen als voor mannen, omdat vrouwen er beter op reageren. Hoe hoger de concentratie, hoe sterker de werking van de medicatie. Er bestaat een 2% en een 5% variant. Het is ook de enige medicatie die kan worden gegeven aan vrouwen. Dit omdat alle andere medicatie gevaarlijk kan zijn voor vruchtbare of zwangere vrouwen.

Er zijn reeds een aantal onderzoeken uitgevoerd naar de werking van Minoxidil op alopecia androgenetica en er is vastgesteld dat het aantal haren bij vrouwen na 32 weken gigantisch is gestegen. Het komt vaker voor dat in het begin van de behandeling meer haren gaan uitvallen als normaal. Dit is echter slechts tijdelijk.

Eventuele nadelen van het gebruik van Minoxidil zijn een rode hoofdhuid, droogheid en irritatie.

Haaruitval en wat je zeker niet moet doen

Wanneer je last hebt van haarverlies is het zeker niet aan te raden om dat op de een of andere manier trachten te verbergen. Al die zaken die te koop worden aangeboden om je haren als het ware op te vullen zorgen er alleen maar voor dat je meer en meer zal te maken krijgen met haaruitval. Het is beter om de oorzaak van het probleem aan te pakken. En je niet neer te leggen bij de feiten door zulke zaken in je haren te vlechten of plaatsen.

Wanneer je reeds enkele maanden te maken hebt met haaruitval dien je toch zeker een arts of beter een huidspecialist te raadplegen. Die zal dan samen met jou, de oorzaak van het probleem trachten te achterhalen.

zoals bijvoorbeeld :

  • Stress
  • Medicijnen die een rol kunnen spelen in het veroorzaken van haaruitval.
  • Een tekort aan vitamines of mineralen ( ijzer, vitamine B en zink spelen daar een rol bij).
  • Heb je problemen met je schildklier?

Meestal is haarverlies het gevolg van 1 of meerdere van deze oorzaken. Vraag zeker eens na bij de arts over de invloed van het anticonceptiemiddel dat je inneemt. Indien je dat niet neemt zijn er bepaalde anticonceptiemiddelen die de werking van mannelijke hormonen blokkeren. Zoals Diane en Yasmine. Producten die keratine of minoxidil bevatten zullen zeker ook bijdragen tot een gezondere haargroei met minder haaruitval.