Hoge Bloeddruk Oorzaak en Hoe Voorkomen?

Hoge bloeddruk : De meest voorkomende aandoening bij mensen

Door het drukke dagelijkse leven waarin we momenteel vertoeven is een hoge bloeddruk bij veel mensen het gevolg. Er wordt weinig of geen tijd meer gemaakt om een gezonde maaltijd te eten, om meer te bewegen of om op andere manieren te ontspannen. Een hoge bloeddruk leidt uiteindelijk tot hartproblemen. Daarom is het zeker en vast verstandig om er meteen iets aan te doen.

Hoge bloeddruk wordt soms wel de stille moordenaar genoemd. De meeste mensen zijn er zich niet van bewust dat ze lijden aan hypertensie. Tot er op een bepaald moment een gebeurtenis voordoet, zoals een hartaanval of een beroerte. Waardoor we dan wel met onze neus op de feiten worden gedrukt. In sommige gevallen is het dan echter te laat.

Hoewel in sommige gevallen de oorzaak niet kan worden vastgesteld. Toch kunnen we in de meeste gevallen toch wel een dader aanduiden voor deze problemen. Wanneer we daar dan van op de hoogte zijn kunnen we ervoor zorgen dat we die terug in balans brengen door enkele veranderingen door te voeren aan ons dieet, onze levensstijl, ons lichaamsgewicht en in sommige gevallen door extra medicatie te nemen.

hoge bloeddruk

De oorzaak van een hoge bloeddruk

Er zijn vele zaken die kunnen leiden tot een hogere bloeddruk. In de meeste gevallen gaat het om stress, te weinig nachtrust, roken en alcohol of overgewicht.

Hoge bloeddruk en overgewicht

Het grootste verband kunnen we leggen tussen hypertensie en overgewicht. Hoe meer kilo’s we moeten meesleuren, des te harder het hart zal moeten werken (pompen) om de hoeveelheid bloed doorheen het lichaam te pompen. Dat zorgt per kilogram overgewicht voor een extra druk in de bloedvaten. Waardoor een hoge bloeddruk onvermijdelijk wordt.

Het spreekt voor zich dat we door gewicht te verliezen reeds heel wat kunnen doen om onze hypertensie te behandelen.

Roken

Roken zorgt voor irritatie van de bloedvaten. Het zal er ook voor zorgen dat de bloedvaten nauwer worden door de verlaging van de hoeveelheid stikstof in het lichaam door het roken. Verder merken we ook op dat het bloed dikker en meer plakkerig wordt van rokers. Waardoor nog een extra risico bestaat op hypertensie.

Alcohol

Alcohol heeft een soortgelijk effect op de bloedvaten. Hoewel het in kleine hoeveelheden eerder een ontspannend effect heeft op onze bloedvaten. Toch zal het in grotere hoeveelheden, of bij dagelijks gebruik uiteindelijk leiden tot een vernauwing van de bloedvaten. Waardoor de kans op een verhoogde bloeddruk een stuk hoger wordt natuurlijk.

Stress

stress

Hoewel stress niet meteen zal leiden tot een hoge bloeddruk, zal dit toch het geval zijn wanneer we langdurig onder stress staan. Een langdurige periode onder stress zorgt voor een verhoogde aanmaak van cortisol. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd.

Het is belangrijk voor het in balans houden van onze hormonen, onze bloedsuiker en onze bloeddruk. Een te hoge aanmaak van cortisol voor een te lange periode zal de bloeddruk uit balans brengen.

Hoge bloeddruk voorkomen

Minder zout eten

zout hoge bloeddruk

Minder zout eten is een belangrijke factor om hypertensie te bestrijden. We hebben het dan vooral over het vermijden van zoutsnacks, maar ook zeker over het vermijden van allerhande fastfood en bereide maaltijden.

Fastfood zit boordevol zout, vaak bevat een kleine hoeveelheid reeds 2 keer de aanbevolen dosis zout voor een volwassene. Maar ook zogezegd gezonde bereide maaltijden kunnen problemen veroorzaken. Ze worden vaak volgepropt met belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. En lijken gezond te zijn voor ons lichaam.

Maar om de smaak te verbeteren worden enorme hoeveelheden suiker en zout toegevoegd. Die vaak ook per portie, de aanbevolen hoeveelheid voor volwassenen overstijgen.

Onze eigen maaltijden klaarmaken kan er dus toe bijdragen dat we minder zout innemen, daarbij ook ons cholesterolgehalte kunnen verlagen. En ook nog gewicht kunnen verliezen.

Stoppen met roken

Zoals we reeds hebben gezegd zal roken ervoor zorgen dat onze bloedvaten nauwer worden. Het bloed zal ook meer gaan kleven en daardoor ook minder vlot door onze aderen stromen. Het spreekt voor zich dat het stoppen met roken kan leiden tot gunstige resultaten. We moeten hier wel rekening mee houden dat de effecten pas na enkele maanden daadwerkelijk zichtbaar worden.

Afvallen

Elke kilo overgewicht brengt een extra belasting op het hart. Elke kilo dat we afvallen zal dus zorgen voor een verminderde belasting op het hart. Overgewicht gaat vaak gepaard met nog een groot aantal andere ongezonde activiteiten die hypertensie in de hand werken.

Denk maar aan ongezonde voeding eten, alcohol drinken en weinig bewegen. Het omkeren van deze situatie kan dus leiden tot positieve resultaten. Zonder daarvoor medicijnen te gebruiken.

Actiever worden

actieve levensstijl

Een actieve levensstijl zal rechtstreeks in verband worden gebracht met een gezondere bloeddruk. Wanneer we meer bewegen en actiever worden moeten al onze spieren in het lichaam werken. Al onze gewrichten worden gestimuleerd.

Die hebben allemaal een bepaalde hoeveelheid zuurstof nodig die wordt geleverd in het bloed via de rode bloedcellen. Wanneer we dus meer bewegen krijgen we een betere bloedsomloop. We merken ook op dat het hart beter zal werken wanneer we regelmatig bewegen en sporten.

Kruiden gebruiken

Er zijn een groot aantal kruiden die we kunnen gebruiken tegen hoge bloeddruk. Maar we moeten er ook wel rekening mee houden dat ze geen wonderen kunnen doen. Het spreekt voor zich wanneer we ons schuldig maken aan alle oorzaken van een hoge bloeddruk. Dat deze kruiden niet het nodige kunnen doen. We moeten er zeker ook zelf nog iets willen voor doen.

Ze kunnen echter wel in combinatie met een gezondere levensstijl helpen om te gebruiken als alternatief voor medicatie tegen hoge bloeddruk.

Meidoorn

meidoorn hypertensie

Meidoorn is zeker één van de belangrijkste kruiden tegen hoge bloeddruk. Omdat ze op een aantal verschillende manieren zullen helpen om de problemen onder controle te houden. Zo werken de antioxidanten in de plant eerder als een balancerend middel. Dit kan dan zowel gebruikt worden bij hypertensie of hypotensie.

Maar ook bevat de plant stoffen die de bloedvaten gaan reinigen. Dit heeft als resultaat dat beginnende of reeds gevorderde aderverkalking kan worden behandeld en verwijderd uit de bloedvaten. Dit zal ook reeds een gunstig resultaat hebben op de hoge bloeddruk.

We zien ook nog een bloedvaten verwijdend effect wat ook resulteert in een verbeterde bloedsomloop.

Meidoorn supplementen werden en worden nog steeds vaak gebruikt bij mensen die herstellen van een hartaanval of om aderverkalking op een natuurlijke manier te behandelen. Alsook zeker als kruiden tegen hoge bloeddruk.

Kattenklauw

kattenklauw

Kattenklauw kan ook gebruikt worden tegen hoge bloeddruk. De kattenklauw is een kruid afkomstig uit Zuid-Amerika. Het kent een aantal gebruiken bij de indianen tot op de dag van vandaag. Het gaat dan vooral om problemen met de bloedsomloop.

Omdat het kruid de bloedvaten helpt ontspannen, worden ze wijder en krijgen we een daling van de bloeddruk als resultaat.

We kunnen kattenklauw gebruiken door middel van een supplement.

Nummer 1 remedie tegen hoge bloeddruk!

De allerbelangrijkste regel om de bloeddruk te verlagen luidt vast en zeker bewegen. Wie vaak aan sport doet gaat namelijk op alle vlakken gewoon beter functioneren. Het hart en de bloedvaten, de longen, de spieren… En zal zeker je bloeddruk verlagen tot een normaal niveau.

Probeer elke week 2 uur te sporten. Wandelen is ook sporten. Mensen die niet sportief aangelegd zijn kunnen met de hond wandelen, of met de partner. Een ritje fietsen. Dat moet zeker niet intensief. De reden dat je beweegt, zal vast en zeker je bloeddruk verlagen.