Bijwerkingen van Tongkat AliWat zijn de bijwerkingen van Tongkat Ali?

Bijwerkingen van Tongkat Ali kunnen optreden wanneer hoge dosissen worden genomen of wanneer dit in combinatie met cafeïne of alcohol wordt genomen. Deze twee stoffen kunnen namelijk de werking versterken. Dat komt meestal niet voor, maar kan bij mensen die er gevoelig aan zijn wel leiden tot een versterkt effect. Dat verhoogt dan weer de kans op bijwerkingen van tongkat ali.

Mensen die zich houden aan de aanbevolen dosis zoals die is vermeld op de verpakking zullen in de meeste gevallen niet te maken met de bijwerkingen van tongkat ali.

tongkat ali plant

Wat is Tongkat Ali?

Tongkat Ali of Eurycoma Longifolia is een plant die we terugvinden in Indonesië en in Maleisië. De plant wordt gezien als enorm krachtig wanneer het gaat om het verbeteren van de seksuele aspecten. Dit betekent dat de plant zowel het libido, de erectie als het orgasme zal verbeteren. De plant zal ook helpen bij het verbeteren van de vruchtbaarheid.

De plant wordt ook soms Maleisische Ginseng genoemd. Al heeft de plant natuurlijk niks met ginseng te maken. Deze benaming komt er doordat de plant de werking van ginseng benadert door stress te verlagen en de energie te verhogen. Ze behoort echter niet tot de ginseng familie zoals de Koreaanse Ginseng, Panax Ginseng en de Amerikaanse Ginseng.

Gebruik

Tongkat Ali Heeft naast het afrodisiac en het seksueel stimulerend effect, ook een gunstig effect op het verlagen van stress in het lichaam. De plant zal ook de energie doen toenemen. Dit hebben we kunnen vaststellen bij atleten. We hebben dit vooral gezien bij mannen die aan krachttraining deden.

Ook Interessant:  Testosteron Tekort Aanvullen op Natuurlijke Wijze

eurycoma longifolia bijwerkingenDe mannen hadden na de krachttraining een duidelijk lagere toename aan cortisol dan de mannen die het supplement niet hadden genomen.

Cortisol is een hormoon die in hoge hoeveelheden wordt aangemaakt wanneer we onder stress staan. Na een krachttraining hebben de spieren duidelijk enorm veel stress te verduren gekregen, tongkat ali hielp daarin heel sterk om het cortisolgehalte binnen de perken te houden. (1)

Volgend onderzoek wees onder andere gunstige effecten uit op vlak van erectieproblemen. Mannen zagen een duidelijk verbeterde erectie bij het gebruik van Tongkat Ali. De werkzame mechanismen achter deze erectiebevorderende werking moeten eerder worden gezocht in het stimulerend effect op de mannelijke hormonen testosteron. En op het remmend effect op het stresshormoon cortisol. Al moeten verdere onderzoeken nog duidelijk aantonen hoe effectief deze werking nu daadwerkelijk is. (2)

Deze cortisol verlagende effecten van de plant zijn ook gunstig voor mannen die aan krachttraining doen. Zoals we reeds eerder hebben verteld was de hoeveelheid cortisol na de training minder snel toegenomen dan in de controle groep, de groep die geen tongkat ali extract toegediend kreeg. Dit zou er dus op wijzen dat de plant kan worden gebruikt om sneller spiermassa te ontwikkelen.

Bij mannen met een laag testosteron kan het gebruik van de plant ook wonderen doen. We zien een hoge stijging bij mannen met een laag testosteron. Maar bij mannen met een reeds hoog of gemiddeld testosteron is deze stijging niet zo hoog.

Ook Interessant:  Voordelen van Hibiscus thee

Hogere doseringen nemen

Het is vaak aanlokkelijk, mensen willen een hoger resultaat bereiken en gaan daarom hogere dosissen gaan gebruiken. Dat kan dan misschien wel de werking iets meer kracht bijzetten. Maar verhoogt natuurlijk de kans op neveneffecten.

De voornaamste bijwerkingen van Tongkat ali die dan optreden zijn een hogere hartslag en slapeloosheid. Naast het verhogen van de hartslag komt het ook soms voor als één van de bijwerkingen van tongkat ali, dat we te maken krijgen met een verhoogde bloeddruk. Mensen die reeds last hebben van een hoge bloeddruk doen er daarom goed aan om geen al te hoge dosissen te nemen. Toch zeker niet in het begin.

Het kruid zal het zenuwstelsel gaan stimuleren. Wanneer hoge dosissen worden genomen, of wanneer mensen overgevoelig zijn aan deze stimuli dan kan dat leiden tot problemen om te slapen.

Wanneer dit optreedt is het verstandig om een lagere dosering te nemen. De voordelen van de plant zullen nooit opwegen tegen de nadelen van te weinig slaap. De extracten van de plant worden dan ook hoofdzakelijk genomen voor meer energie. Wanneer het lichaam onvoldoende is uitgerust zal dit ook niet werken.

Ernstige bijwerkingen van Tongkat Ali

tongkat ali bijwerkingenEr zijn natuurlijk ook ernstige bijwerkingen van tongkat ali. Die komen gelukkig een stuk minder voor dan slapeloosheid. Maar kunnen toch voorkomen bij mensen die gevoelig zijn.

Dit houdt in dat paniekaanvallen en angstaanvallen kunnen ontstaan. Wanneer angst en paniek optreedt dan is het aangeraden om dit product niet langer te gebruiken. Dan zal je een ander middel moeten zoeken en is dat gewoon niks voor jou. Maar gelukkig komt dit heel zelden voor. Wanneer men zeker weet dat de oorzaak te wijten is aan te hoge dosissen, dan kunnen we ook eerst proberen om de dosis te verlagen. In verdere gevallen kan depressie optreden.

Ook Interessant:  Wat Zijn De Voordelen En Bijwerkingen Van Kruidnagel?

Naast angst en paniek zijn één van de minder vaak voorkomende neveneffecten agressie. Hoewel ze duidelijk zeer weinig voorkomen, en meestal alleen in combinatie door middel van een zeer hoge dosis die wordt uitgebreid in combinatie met cafeïne, alcohol of drugs. Toch is deze bijwerking één van de meest

Cafeïne en alcohol

Zoals eerder gezegd kan cafeïne en alcohol de effecten nog verhogen van de supplementen. Omdat ze een soortgelijke werking hebben op het lichaam. Ze zullen de energie verhogen en de zenuwen gaan stimuleren.

De meeste bijwerkingen van Tongkat Ali zullen echter optreden door het gebruik van hoge doseringen. Dus kan dit makkelijk opgelost worden door een lagere dosis van het supplement te gebruiken.

Besluit

Hoewel we het hier hebben gehad over enorm veel bijwerkingen van tongkat ali. Toch moeten we stellen dat deze hoofdzakelijk voorkomen wanneer te hoge dosissen worden gebruikt. Bij het gebruik van aanbevolen dosissen die worden vermeld op de verpakking dan zal in meer dan 90% van de gevallen geen enkele bijwerking optreden.

Het is natuurlijk aanlokkelijk wanneer we weten dat we onze seksuele prestaties kunnen verbeteren. Dan wordt heel vaak een te hoge dosis gebruikt. Denk eraan dat deze hoge dosissen via een supplement het risico op bijwerkingen sterk doen toenemen.

Bronnen:

http://www.science.gov/topicpages/e/eurycoma+longifolia+jack.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3669033/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4085925/You May Also Like

Close