Valeriaan: Voordelen en GebruikValeriaan: Voordelen en Gebruik

valeriaan slaapproblemen stressValeriaan is zeer gekend om zijn verdovende kwaliteiten. Ook om zijn mogelijkheid om mensen te ontspannen. Dan vooral het centraal zenuwstelsel. Maar ook de verschillende spiergroepen.

Valeriaan wordt gebruikt als slaapmiddel, en dit reeds voor honderden jaren. Het kan vooral helpen bij het slapen wanneer de problemen ontstaan door stress of andere zenuwproblemen.

Meer dan 120 chemische bestandsdelen worden gevonden in de valeriaan plant. Hoewel dit dus duidelijk gaat om een complex kruid, werden nog geen bijwerkingen aangetroffen bij het gebruik van de valeriaan plant.

Het werkt kalmerend zonder dat het té verdovend werkt. Het is ook over het algemeen niet verslavend. Valeriaan is een zeer goed alternatief tegen slaapmedicijnen, omwille van zijn sterke werking om de slaap te verbeteren. (1)

Een aantal onderzoeken zijn reeds gedaan naar de werking van de plant. Ze hebben onder andere aangetoond dat de tijd om in slaap te vallen drastisch wordt verkort door dit kruid te gebruiken.

Daarnaast heeft het een milde hypnotiserende werking bij normale slapers en bij mensen die lijden aan slapeloosheid.

Hoewel heel veel middelen die de slaap bevorderen ervoor zorgen dat we heel sterk dromen, ‘s morgens nog steeds zeer slaperig zijn, vaak niet uitgeslapen zijn en ook rusteloos worden. Heeft dit bij valeriaan geen effect.

Mensen die valeriaan gebruiken zijn steeds uitgeslapen. Gaan ook niet langer slapen als normaal en worden er ook niet rusteloos van.

De werkzame stoffen zijn vooral de valepotriaten. Die hebben een zeer kalmerende werking op het centraal zenuwstelsel en dragen op die manier bij tot het makkelijker in slaap raken.

Wat is valeriaan?

valeriaan slaap en angstValeriaan is een lid van het valeriana geslacht. Deze kruiden worden wijdverbreid in Europa, Noord Europa en in Azië. Er zijn waarschijnlijk meer dan 200 bekende soorten. Het is echter vooral de Valeriana Officinalis die wordt gekweekt voor medicinaal gebruik. De gedroogde extracten hebben een penetrante en onprettige geur. De plant kan tot 2 meter groot worden en heeft kleine witte of roze bloemen.

Ook Interessant:  Hoeveel Soorten Ginseng Bestaan Er?

Verschillende gebruiken van valeriaan

Valeriaan wordt gebruikt in Europa als een middel om krampen als gevolg van stress tegen te gaan. Ook voor krampen tijdens de menstruatie wordt het heel vaak aangeraden. Alsook voor de behandeling van krampen in de spieren en spanningen.

Valeriaan wordt ook gevonden in bijna alle kalmerende middelen die van natuurlijke oorsprong zijn. En bijna alle slaapbevorderende middelen van natuurlijke oorsprong.

Het kruid wordt ook gebruikt als mild kalmeermiddel voor mensen die te kampen krijgen met emotionele problemen, stress en angstig zijn.

Extracten van de plant worden heel vaak gebruikt om mensen te behandelen die verslaafd zijn geraakt aan benodiazepines of antidepressante middelen. Dit komt omdat ze de werking van die medicijnen nabootsen tot zelfs evenaren. Iets wat voor een natuurlijk middel heel moeilijk te realiseren is.

Het wordt ook gebruikt voor het behandelen van een aantal psychiatrische aandoeningen. (2)

Valeriaan bij slaapproblemen

Slaapproblemen kunnen een dramatisch effect hebben op de kwaliteit van je leven. Door valeriaan te gebruiken kunnen we ervoor zorgen dat onze slaapproblemen verbeteren en dat we kunnen genieten van een betere en makkelijker te krijgen nachtrust.

valeriaan stress en bloeddruk verlagenWanneer we moeilijker in slaap raken en slecht slapen dan zullen heel wat factoren hieronder gaan lijden. We zullen minder goede resultaten op school of op het werk zien. Ook om ons te concentreren zal het moeilijker worden wanneer we niet voldoende zijn uitgerust.

Veel meer mensen lijden aan deze aandoening zonder dat we daar echt veel aandacht voor krijgen. Vaak zal een medicijn worden voorgeschreven, terwijl we toch een soortgelijke werking zien bij het gebruik van de valeriaan plant.

De plant kan bij sommige mensen niet meteen beginnen te werken. Om die reden moeten we even geduld hebben. Een onderzoek waarbij 184 volwassenen werden gebruikt hebben aangetoond dat valeriaan niet beter was dan een placebo binnen de eerste 14 dagen van het gebruik. Maar na 28 dagen een duidelijke verbetering toonde van het slaappatroon, en daardoor een stuk beter ging scoren dan het placebo. (1)

Ook Interessant:  Wat Zijn De Voordelen Van Ginseng?

Bloeddruk verlagen

Er zijn een aantal wetenschappelijke onderzoekers die aanwijzen dat we de bloeddruk kunnen verlagen door Valeriaan te gebruiken. Het zal dus niet alleen helpen om het lichaam en de geest te kalmeren. Het zal de bloeddruk verlagen en daarmee ook de gezondheid van het hart verbeteren. Het zijn echter dezelfde werkzame stoffen die stress en angst bestrijden, die hier zullen actief helpen.

Hoge bloeddruk dienen we zeker te vermijden omdat het de kans op een beroerte of hartaanval doet stijgen. Valeriaan kan dan helpen de bloeddruk verlagen en op die manier een gezonde bloeddruk te krijgen. Dat heeft meteen invloed op de gezondheid van ons hart. (2)

Krampen tijdens de menstruatie

Het ontspannende effect van valeriaan kan een natuurlijke oplossing bieden tegen krampen tijdens de menstruatie. Het zal vooral de ernst van de krampen verminderen. Dit is iets wat vaker voorkomt bij vrouwen die last hebben van PMS.

Maar hoe zal valeriaan nu helpen bij het bestrijden van menstruele krampen? De plant heeft een natuurlijk verdovend en anti-spasmisch effect. Dat wil zeggen dat het spierspasmen zal onderdrukken en daardoor de spieren zal ontspannen. Verder zal de plant de spieren in de baarmoeder gaan ontspannen. Het zijn vaak deze spieren die tijdens de menstruatie de pijn veroorzaken. (3)

Angst

slapen stressWanneer we vatbaar zijn voor angst of de neiging hebben om ons zorgen te maken. Dan heb je vast en zeker reeds ervaring met de nefaste effecten van dit probleem. We hebben waarschijnlijk al tal van dingen geprobeerd om van deze soort stress af te komen. Valeriaan heeft aangetoond te helpen bij angst.

Ook Interessant:  Wat zijn de voordelen van Ginkgo Biloba?

Veel wetenschappers hebben ontdekt dat valeriaan wortel in staat is om angst te behandelen. Dit komt hoofdzakelijk door het verhogen van de GABA waarden in de hersenen. Er zijn wetenschappelijke bewijzen die dit ondersteunen als gebruik tegen angst, maar kan ook gebruikt worden tegen slapeloosheid.

Medicijnen die worden gegeven tegen angst en om het lichaam en geest te ontspannen zoals Xanax en Valium zullen op dezelfde manier werken. Zij zullen ook de hoeveelheid GABA in de hersenen verhogen en daardoor bijdragen aan de angstremmende effecten. (4)

Stress verlagen

Valeriaan zal, wanneer het de angst verlaagt en ons beter kan laten slapen, natuurlijk ook effecten hebben op de stress die we ervaren. We kunnen meteen stellen dat valeriaan sterke stressverlagende eigenschappen heeft.

Doordat de GABA waarden in onze hersenen worden verhoogd zal het makkelijker worden voor onze geest om te ontspannen. Ontspanning is nu net het omgekeerde van stress. Valeriaan wortel is daarom een uitstekende manier om de stress te bestrijden. (5)

Geen gevaar

Ook wordt het niet afgeraden om met de wagen te rijden wanneer dit kruid wordt gebruikt via een supplement. Omdat het niet zorgt voor het slaperig gevoel. Het werkt alleen kalmerend.

Dit is natuurlijk afhankelijk van persoon tot persoon en om die reden is het dan ook zeker aan te raden om de eerste keer een supplement met valeriaan te gaan gebruiken ‘s avonds of op een moment waar je niet meteen met de wagen of naar het werk toe moet.

Omdat iedereen anders reageert kan het wel voorkomen dat we er, zeker in het begin toch moe van worden. Hoewel duidelijk wordt beweerd van niet, nemen we toch beter geen risico.

Conclusie

Miljoenen mensen hebben problemen om te slapen en de farmaceutische industrie verdient jaarlijks miljoenen euro’s en dollars aan mensen met slapeloosheid. Toch dienen we zeker te weten dat natuurlijke middelen net zo effectief kunnen zijn in het behandelen van slaapproblemen.

 You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close