Wat zijn de Voordelen van Rhodiola?Wat zijn de Voordelen van Rhodiola?

De voordelen van rhodiola hebben vooral te maken met zijn meest krachtige werking. Namelijk vermoeidheid tegengaan en stress verlagen. Hoewel rhodiola steeds meer in verband wordt gebracht met depressie.

Dit is te verklaren doordat één van de voordelen van rhodiola serotonine verhogen is.

Vermoeidheid

rhodiola voordelenRhodiola verhoogt de zuurstof capaciteit in onze rode bloedcellen. Dat zorgt ervoor dat we meer effectief kunnen trainen en meer energie hebben.

Meer energie, vitaliteit en uithoudingsvermogen tijdens stressvolle periodes.

De meeste mensen gaan niet goed genoeg ademhalen wanneer ze in een stresssituatie verzeild raken. En zullen zich daarom minder energiek voelen.

Door de voordelen van rhodiola kunnen een verhoogde zuurstof innemen en voelen we ons sterker en rustiger dan ooit.

Dit is vooral goed bij vrouwen die te maken krijgen met een tekort aan energie tijdens de menopauze.

Stress

Rhodiola heeft een kalmerend effect op ons lichaam. Vooral op onze mentale gezondheid.

Dit komt grotendeels door zijn mogelijkheid om cortisol te gaan verlagen. Cortisol wordt gezien als één van de grote stresshormonen. Hoewel cortisol natuurlijk van groot belang blijft voor ons lichaam. Kan een teveel daarvan toch grote schade aanrichten.

rhodiola tegen stress

Grote nadelen die gepaard gaan met een te hoog cortisol zijn een verlaagde gevoeligheid voor bloedsuiker, buikvet opstapelen, een verminderd functioneren van ons geheugen, verminderde energie en uiteindelijk een verzwakt immuunsysteem.

Het verlagen van cortisol en het balanceren van onze hypothalamus zal er niet alleen voor zorgen dat de constante vrijgave van cortisol wordt beperkt. Ook zal het ons communicatienetwerk op de lange termijn gaan verbeteren.

Ook Interessant:  De Belangrijkste Rode Ginseng Bijwerkingen

Dit zorgt op zijn beurt voor een verbeterd geheugen en een verhoogde concentratie. Meer energie en een betere respons op insuline. Daarnaast zal het bij emotionele eters vooral helpen om die drang te stoppen. Gedeeltelijk door zijn blokkerende werking op de cortisol.

Depressie

Eén van de grote voordelen van rhodiola is natuurlijk ook dat het depressie kan helpen behandelen. Men heeft kunnen aantonen dat rhodiola depressie kan helpen behandelen door verschillende factoren te verbeteren die bij mensen met depressie uitgeput zijn.

De plant zal ervoor zorgen dat de hoeveelheid serotonine in ons lichaam wordt verhoogd. Dit gebeurt door de neuronen gevoeliger te maken. Daarbij hoort ook dat dopamine zal verhoogd worden. (1 , 2 )

Laat deze twee factoren nu een belangrijke rol spelen in de depressie. De meeste mensen met de ziekte hebben enorm lage waarden serotonine en dopamine.

De aanbevolen hoeveelheid om met rhodiola depressie te behandelen is 700 mg. Al kunnen hogere hoeveelheden gebruikt worden wanneer de symptomen niet meteen worden verminderd. Na enkele weken kunnen we dan een lagere dosis nemen als preventiemiddel tegen de depressie.

 

Rhodiola Serotonine Verhogende Werking

rhodiola serotonine verhogendMen heeft recent kunnen aantonen dat we met rhodiola serotonine kunnen verhogen. Dit gebeurt op dezelfde manier als bij de meeste medicijnen die worden gegeven aan mensen die lijden aan een depressie.

 

Deze neurotransmitters zijn van groot belang voor onze gevoelstoestand. Onze emoties en hoe we ons voelen heeft een grote invloed op het gehalte aan serotonine we in onze hersenen hebben.

Daarnaast zijn deze neurotransmitters ook van belang bij het regelen van onze slaap, het gebruiken van ons geheugen en bij de contractie van de spieren in ons lichaam.

Ook Interessant:  Welke Damiana Bijwerkingen Zijn er Allemaal?

Het feit dat rhodiola serotonine verhoogt is zeer gunstig voor mensen die te kampen hebben met een depressie. Omdat de meeste medicijnen hetzelfde effect hebben zoals het kruid. Zou dit kruid wel eens kunnen gezien worden als een alternatief tegen depressie.

Het is een plant die overal weet te overleven. In de meest erbarmelijke omstandigheden kan ze toch groeien. Dat zou een verklaring kunnen zijn waarom de plant in ons lichaam zoveel verandering kan teweegbrengen.

gelukkige meisjesAlle aanpassingen die de plant doorvoert om te overleven in de droge koude omstandigheden, worden ook in ons lichaam doorgetrokken. Wanneer we extracten van de plant nemen zijn we meer stressbestendig.

Een andere aanpassing in het lichaam is dat rhodiola serotonine gaat doen toenemen. Dat zorgt ervoor dat we ons beter voelen en doet de symptomen van depressie verminderen.

Hoe verhoogt rhodiola serotonine

Het mechanisme achter het feit dat rhodiola serotonine verhoogt komt voort uit zijn adaptogene werking. Niet alleen zal rhodiola serotonine verhogen, maar ook dopamine gaat stijgen. Om die reden is dit een uitstekend natuurlijk middel om problemen zoals angst, zorgen, stress en depressie mee te behandelen.

Een ander mogelijk mechanisme is de blokkerende werking op een aantal enzymen die serotonine gaan afbreken. Ze zijn niet meer in staat om hoge hoeveelheden van deze neurotransmitters af te breken. Waardoor we een hogere waarde blijven vasthouden.

Men mag rekenen op een stijging van 25 tot 30%.

Overgewicht

serotonine koolhydraten voedingOvergewicht wordt in de meeste gevallen opgestapeld wanneer we meermaals te maken krijgen met hoge bloedsuikerwaarden.

Door de cortisol te blokkeren gaat de bloedsuiker dalen. Dat verlaagt dan weer de kans op toekomstig overgewicht. Zelfs voor mensen die willen afvallen kan dit zeer gunstig zijn. Zeker wanneer het overgewicht gepaard gaat met stress.

Ook Interessant:  Triphala Werking Voordelen En Bijwerkingen Voor Onze Gezondheid

Een supplement kan gebruikt worden om van deze voordelen te genieten.

Versneld spierherstel

Om die reden kunnen we stellen dat de plant in staat is om de snelheid dat onze spieren moeten herstellen te kunnen verhogen. Het kruid verhoogt de werking van de eiwitten die na de training onze spieren moeten gaan herstellen.

Daarnaast zal het ook de synthese van glycogeen in de spieren stimuleren en ook in de lever.

Geheugen

Onderzoeken hebben aangetoond dat de plant het geheugen kan stimuleren bij mensen die een langdurige opdracht moeten uitvoeren.

Nu staat echter niet vast of het verbeteren van het geheugen rechtse voordelen van rhodiola zijn, of dat die een secundair gevolg zijn van het verbeteren van symptomen van vermoeidheid. We weten dat door vermoeid te worden het geheugen minder goed zal functioneren.

Hartproblemen

hartproblemenDe plant zal onrechtstreeks preventief werken tegen hartproblemen. Dit is grotendeels door zijn stressverlagende werking. Een verhoogde stress zorgt voor een hoger cortisol en dat zal een kettingreactie van problemen uitlokken die uiteindelijk het risico op hartproblemen verhoogt.

Daarbij hoort dan een verhoging van de bloeddruk, verhoogde cholesterol en een hoger risico op een hartaanval.

De plant kan ook schadelijke vetten in het bloed verlagen. De triglyceriden. Al deze factoren samen dragen bij tot een verlaagd risico op hartproblemen.

Besluit

De plant heeft enorm veel voordelen aangaande stress en gemoedstoestand. Het zou ook dus de energie doen toenemen wanneer die onder invloed van stress wordt beïnvloed. Om van de effecten te kunnen profiteren kunnen we een supplement gebruiken.

Bronnen:

https://nccih.nih.gov/health/rhodiola

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3541197/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11410073

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17990195

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01098318

 You May Also Like

Close