Wat is de werking van Saw Palmetto?Saw palmetto heeft een aantal belangrijke voordelen voor ons in petto. Al kunnen niet alle mensen van de werking van saw palmetto profiteren. We zien hier vooral dat dit kruid kan helpen tegen haaruitval. Dat we er prostaatkanker kunnen mee helpen bestrijden. Ook tegen blaasontstekingen of problemen met de urinewegen kan saw palmetto een verbetering teweegbrengen. Maar dat zijn echter niet de enige voordelen die dit kruid met zich meebrengt.

Wat is Saw Palmetto?

Saw palmetto is een soort palm die we oorspronkelijk kunnen vinden in Noord Amerika. Het groeit meestal langs de kust. De wetenschappelijke naam luidt Serenoa repens en wordt in het Nederlands vaak zegepalm of zaagpalm genoemd. Dit komt grotendeels doordat de bladeren de vorm van een zaag hebben.

De plant kan zeer oud worden, er zijn planten gevonden die namelijk meer dan 700 jaar oud zijn. En hoewel ze heel oud kan worden, toch groeit ze heel langzaam. De hoogste planten worden niet hoger dan 3 meter.

Wanneer we onvoorzichtig in aanraking komen met de bladeren kunnen we ons zeer diep snijden. Voor medicinale doeleinden is het echter vooral de vrucht die gebruikt wordt. Die kan worden gegeten door mensen en dieren. Het is dan ook een concentraat van deze vrucht die wordt gebruikt om bepaalde aandoeningen te behandelen.

Ook Interessant:  Bijwerkingen van Tongkat Ali

Haaruitval tegengaan

De werking van saw palmetto tegen haaruitval heeft vooral te maken met zijn grote invloed op de hormonen. We zien dat bij mannen (en bij sommige vrouwen) haaruitval ontstaat door een te hoog DHT of door een overgevoeligheid voor DHT. Dit is een afgeleide van testosteron en heeft sterke androgene kenmerken. DHT ofwel dihydrotestosteron is in de meeste gevallen verantwoordelijk voor kaalheid bij mannen.

Het blokkerend effect op DHT of dihydrotestosteron, zal helpen bij het bestrijden van haaruitval. We moeten er echter meteen wel bij vermelden dat saw palmetto er niet zal voor zorgen dat de haren terugkomen. Het kan er alleen voor zorgen dat verdere haaruitval stopgezet wordt.

Erectieproblemen en Libido verhogen

Mannen die last hebben van impotentie kunnen ook gebruikmaken van saw palmetto. Het kruid wordt reeds vele jaren gebruikt als natuurlijk potentiemiddel en zal de seksuele organen en hormonen helpen stimuleren. Dat zal ervoor zorgen dat er makkelijker een erectie verkregen wordt.

Ook het libido zal bij zowel mannen als vrouwen verhogen wanneer saw palmetto gebruikt wordt. En hoewel er niet meteen een verhoging van het testosteron plaatsvindt, toch heeft dit zijn effect op de mannelijke hormonen. Waardoor saw palmetto kan fungeren als een natuurlijke lustopwekker.

Ook Interessant:  Wat zijn de Voordelen van Rhodiola?

Prostaatkanker

Naarmate mannen ouder worden stijgt het risico op prostaatkanker. Het gaat dan ook hand in hand met een vergrote prostaat. Een vergrote prostaat verhoogt namelijk het risico op prostaatkanker.

Saw palmetto heeft aangetoond de groei van de prostaat tegen te gaan door dihydrotestosteron tegen te werken. Dat zorgt ervoor dat de cellen in de prostaat zich niet meer gaan vermenigvuldigen. Waardoor de prostaat niet groter wordt. Wat er automatisch ook voor zorgt dat het risico op prostaatkanker kleiner wordt.

Ook bij pijnlijk urineren heeft saw palmetto gunstige effecten kunnen aantonen. Door middel van zijn ontstekingsremmende werking wordt het optimaal functioneren van de urinewegen verbetert.

Immuunsysteem versterken

Het versterkend effect op het immuunsysteem is een belangrijk voordeel van Saw palmetto. Een verzwakt immuunsysteem zorgt ervoor dat we sneller ten prooi vallen aan verkoudheden, hoest, koortsblaren, hoofdpijn en andere ongemakken.

Door de ontstekingsremmende en licht verdovende werking van saw palmetto kunnen deze ongemakken vermeden worden.

Blaasontsteking

Vrouwen (of mannen) die last hebben van blaasontsteking kunnen saw palmetto gebruiken om de ontsteking te bestrijden. Door zijn ontstekingsremmende eigenschappen kunnen de schadelijke bacteriën die de blaasontsteking veroorzaken, vernietigd worden. Ook helpt de plant bij het verzachten van de pijn tijdens het plassen.

Acne

Wanneer we last hebben van acne, dan heeft dit vaak te maken met een hormonaal probleem. We zien een overmatige productie van olie op onze huid. En dat zorgt ervoor dat het risico op acne hoger wordt. Door de omzetting van testosteron naar DHT te blokkeren kan dit effect bestreden worden.

Ook Interessant:  Sint-Janskruid Bijwerkingen Gevaarlijk?

Polycysteus Overiumsyndroom

Het polycysteus overiumsyndroom is een aandoening van de eierstokken die de hormonen uit balans brengt. Dit kan zorgen voor het uitblijven van de menstruatie of voor problemen tijdens de menstruatie. De vrouw kan onvruchtbaar worden en er kan beharing optreden op het gezicht. Het gebruik van saw palmetto zal deze conditie bestrijden en de hormonen terug in balans helpen brengen.

Bijwerkingen Saw Palmetto

Saw palmetto heeft een licht bloedverdunnende werking. Het is daarom niet aangeraden om een supplement te gebruiken in combinatie met bloedverdunners of met medicijnen die de bloeddruk verlagen.

Ook mensen die bepaalde medicijnen voor de prostaat gebruiken dienen voorzichtig te zijn. Zij vragen beter eerst raad aan een huisarts voor ze met saw palmetto beginnen.

Bij gezonde mensen kunnen echter ook bijwerkingen optreden zoals diarree, constipatie en duizeligheid.

Bron:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022534705676318Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close