Werking van Tongkat AliWat is de werking van Tongkat Ali?

tongkat ali seksprestatiesTongkat Ali is een plant die afkomstig is uit Azië. De plaatsen waar we ze kunnen tegenkomen is hoofdzakelijk in Maleisië en in Indonesië. Het is voornamelijk de wortel die gebruikt wordt om bepaalde fysieke en mentale capaciteiten te verbeteren.

De belangrijkste eigenschappen van de plant zijn seksueel gericht. Maar het zal bijvoorbeeld ook de prestaties verbeteren en de kracht doen toenemen.

De vertaling van tongkat ali luidt, stok van ali. Het wordt vaak de naam gegeven Maleisische Ginseng. Niet zozeer omdat het behoort tot de ginseng soort, maar eerder omdat het gelijkaardige effecten heeft en ook lijkt op ginseng.

Eurycoma Longifolia

De botanische naam is dan weer Eurycoma Longifolia. De werking van Tongkat ali is zoals gezegd meer seksueel gericht. Zo heeft de werking van tongkat ali invloed op:

  • Testosterongehalte
  • Spermavolume
  • Vruchtbaarheid
  • Erectie
  • Libido
  • Prestaties in bed (en in de sport)

Tongkat ali kan ook gebruikt worden door vrouwen die bijvoorbeeld hun libido willen opkrikken of meer energie willen hebben om bepaalde activiteiten uit te voeren. Echter wordt het hoofdzakelijk gebruikt door mannen.

Voor vrouwen

tongkat ali vrouwenTongkat ali voor vrouwen kan vooral helpen bij het libido, het zal overtollig vocht helpen afvloeien doordat de plant vochtafdrijvend werkt. En zal daarbij ook de nieren extra gaan stimuleren.

Ook om gewicht te verliezen is het zeer handig omdat het de aanmaak van spiermassa stimuleert en de verbranding van vet zal doen toenemen.

Vrouwen die te maken hebben met oestrogeen dominantie. En daardoor last hebben van een laag libido, overgewicht, depressie of cellulitis zullen hierbij ook zeer goed worden geholpen omdat het de hormonen helpt terug in balans brengen. (1) (2)

Testosteron

Onderzoeken hebben ook aangetoond dat de plant in staat is om het testosteron te verhogen. Dat komt vooral doordat het bepaalde hormonen zal stimuleren. De belangrijkste daarvan is het HCG hormoon of humaan chorion gonadotroop hormoon.

Tongkat Ali zal de aanmaak van leydig cellen verhogen. De meeste andere supplementen die het testosteron verhogen zullen de productie van testosteron in de leydig cellen stimuleren.

Door de aanmaak van nieuwe leydig cellen te stimuleren zullen we dus een dubbele werking op het testosteron kunnen verwezenlijken.

Ook Interessant:  Capsaicine houdt testosteron hoog tijdens dieet

In dit wetenschappelijk onderzoek zien we dat in 2012 77 mannen met een te laag testosteron werden gebruikt om tongkat ali te testen op zijn effecten voor het testosteron bij mannen.

Men stelde vast voor het onderzoek dat 35% van de mannen te maken had met een extreem laag testosteron. Na het onderzoek stelde men echter vast dat 90% van de deelnemers terug een normaal testosterongehalte hadden.

Anti Oestrogeen

Het heeft ook een blokkerend effect op de aromatase waardoor meer vrij testosteron in het lichaam zal aanwezig zijn. De aromatase is de omzetting van testosteron naar oestrogeen. Dat kan vooral bij oudere mannen, maar ook bij mannen die onder stress staan of overgewicht hebben, een groot verschil uitmaken op het testosterongehalte.

Bij gezonde mannen zullen de verschillen kleiner zijn. Maar nog steeds zeer gunstig op het testosterongehalte.

Men kon de anti oestrogene werking van het kruid vergelijken met die van het medicijn tamoxifen. (1) (2)

Cortisol verlagen met Tongkat Ali

Er wordt vaak beweerd dat we testosteron verhogen met tongkat ali. Onderzoek heeft nu reeds aangetoond dat we cortisol verlagen met tongkat ali. Dat zou wel eens rechtstreeks in verband kunnen staan met een verhoging van het testosteron.

Wat is cortisol?

cortisol stressCortisol is een belangrijk hormoon. Het hormoon is van belang bij het regelen van onze bloeddruk. Het speelt een rol in het gebruik van glucose in het lichaam. En zal daarom ook belangrijk zijn bij het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel. Ook zal het cortisol ervoor zorgen dat we een gezond slaapritme hebben.

Een te hoge waarde van dit hormoon kan ontstaan wanneer we onder stress staan. Deze stress kan dan zowel fysiek of mentaal van aard zijn. Fysieke gevolgen van stress zullen ontstaan door voortdurende belasting op de spieren. Dit zijn we bijvoorbeeld bij mensen die urenlang fietsen of lopen. Dit zorgt voor een duidelijke verzuring van de spieren in de benen. En zal het cortisolgehalte doen stijgen.

Mentale stress is dan weer wanneer we onder spanning of onder druk staan. Dit kan zorgen voor paniek, zorgen, angst en andere. En zal ook op zijn beurt het cortisolgehalte doen stijgen.

Het is belangrijk dat we deze stijging kunnen stoppen. Omdat een te lang hoog cortisolgehalte het risico gaat verhogen op talrijke problemen zoals diabetes type 2, hartproblemen, slapeloosheid en overgewicht.

Onderzoeken naar tongkat ali

In een studie werden 63 personen onderzocht. Deze personen hadden last van stress en er werd gekeken naar de effecten van tongkat ali bij stress. 31 vrouwen en ook 32 mannen maakten deel uit van dit onderzoek.

Ook Interessant:  Wat zijn de Voordelen van Rhodiola?

Ongeveer de helft van de deelnemers kreeg een hoeveelheid van 200 mg tongkat ali toegediend. En dit dagelijks, gedurende 4 weken. Een andere groep deelnemers kreeg een placebo toegediend.

We zien dat het testosteron een lichte stijging weergeeft door het gebruik van de plant. Daarbij zien we ook dat de cortisol minder snel ging stijgen.

Het staat echter met dit onderzoek niet vast of tongkat ali het testosteron gaat verhogen. Doordat het onderzoek werd uitgevoerd bij zowel mannen en vrouwen. En het werd uitgevoerd met speekseltesten. Kunnen we geen zekerheid geven over de stijging van het testosteron.

libido verhogenBij vrouwen gaat het testosteron immers stijgen door zin in seks te krijgen. Indien deze stijging van het hormoon dan te wijten is aan tongkat ali en vooral bij vrouwen voorkomt. Dan kan dat betekenen dat de plant de drang naar seks gaat verhogen. En daarmee niet meteen het testosteron gaat doen stijgen in het bloed.

Helaas ging het in dit onderzoek niet verder en kunnen we niet meteen met zekerheid stellen of Tongkat ali nu het testosteron gaat verhogen. Of dat het gewoonweg de drang naar seks gaat verhogen. Wel kunnen we vaststellen dat tongkat ali de cortisol gaat afremmen.

Men kon ook vaststellen dat bij mannen die aan krachttraining deden, de toegenomen cortisol na de krachttraining sneller ging dalen bij de mannen die tongkat ali gebruikten, dan bij de mannen die het niet gebruikten. Dit zou er kunnen op wijzen dat de spieren dus sneller gaan herstellen wanneer de plant gebruikt wordt. En daardoor kan helpen in het versnellen van de opbouw van spiermassa.

Erectie spermaproductie en vruchtbaarheid

tongkat ali erectieDe werking van tongkat ali is ook zeer gunstig op de spermaproductie en op de vruchtbaarheid. Door de anti oestrogene werking zal meer sperma worden aangemaakt. Ook de mobiliteit van de zaadcellen verbetert en daarmee ook de vruchtbaarheid van deze cellen.

De exacte processen die daarachter schuilen weet men niet 100% zeker. Wel heeft men kunnen aantonen dat bij een dosis van 200 mg de sperma productie ging toenemen met 65% na 9 maanden.

De erectieproblemen kunnen opgelost worden op twee manieren. Het zal ten eerste de mannelijke hormonen gaan stimuleren door meer vrij testosteron in het lichaam te laten vloeien. En daarnaast is de werking van tongkat ali stressverlagend. Dat kan problemen met de potentie door bijvoorbeeld faalangst aanpakken. (1) (2) (3) (4)

Ook Interessant:  Nierstenen Verwijderen met Kruiden

Sportieve prestaties

Ook de sportieve prestaties kunnen worden verbeterd. De belangrijkste daarbij zijn dat het de vermoeidheid zal uitstellen. Daardoor kunnen mensen diepere inspanningen doen en dus betere sportprestaties leveren.

Ook is de plant van groot belang bij mensen die langeafstand sporten uitvoeren. Omdat de hoeveelheid cortisol die wordt aangemaakt door de langdurige stress op de spieren zal worden verlaagd door de werking van tongkat ali.

Dit in combinatie met een sneller herstel kan er ook voor zorgen dat de spieropbouw versnelt wordt.

Libido verhogen

libido verhogenHet spreekt voor zich wanneer een bepaald middel zoals tongkat ali, al deze voordelen kan bieden ten aanzien van het testosteron, oestrogeen en cortisol. Het automatisch ook gunstige resultaten zal kunnen verwezenlijken op vlak van het libido.

We zullen dus door het gebruik van tongkat ali ook het libido verhogen.

Een goed wetenschappelijk onderzoek die dit kon aantonen werd gedaan bij dieren waarvan geen seksuele interactie meer werd opgemerkt. Ze waren ook al op een oude leeftijd. Het onderzoek duurde in totaal 10 dagen. Men zag zowel bij mannelijke als bij vrouwelijke proefdieren een duidelijke verhoging van het libido.

Spiermassa verhogen

Voor de mensen die geen nood hebben aan de seksuele aspecten van tongkat ali hebben we ook goed nieuws. Tongkat ali heeft namelijk aangetoond dat het de spiermassa kan helpen doen toenemen en ook het vetpercentage kan omlaagbrengen.

Ook hier lijkt het nogal vanzelfsprekend. We hebben een daling van het oestrogeen, een daling van het cortisol en een toename aan testosteron. Hier moet ook wel een toename zichtbaar zijn van de spiermassa.

En dat doet het ook, zelfs bij mannen die niet eens krachttraining uitvoeren.

Een wetenschappelijk onderzoek kon aantonen dat na slechts 5 weken, de magere lichaamsmassa met 5% toenam. Dit is een enorme hoeveelheid om te bekomen op slechts 5 weken. (bron)

Tongkat Ali Dosering

De tongkat ali dosering varieert tussen de 200 en de 300 mg per dag. Dit wordt gerekend met een 100 op 1 supplement. De verhouding kan zowel hoger of lager liggen en dan moet de tongkat ali dosering aangepast worden.

Dat is ook persoonlijk afhankelijk. Voor sommige onderzoeken worden heel hoge doseringen gebruikt. Dat is dan wel onder het toezicht van een arts. Om zeker te zijn gebruik je beter geen hogere dosis dan op de verpakking van het supplement vermeld staat. Dat verlaagt ook meteen de kansen op eventuele bijwerkingen.You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close