Welke voeding is goed voor de leverOnze lever is een belangrijk orgaan. Het zal er namelijk voor zorgen dat de overtollige en giftige stoffen worden gefilterd uit het lichaam. We denken daarvoor vooral aan alcohol, medicijnen, vetten en andere stoffen die we via onze voeding, vaak ook ongewild innemen. Het is daarom van belangrijk dat we een aantal voedingsmiddelen gaan gebruiken in ons dieet, die zullen helpen de lever te herstellen.

Wanneer de lever overbelast wordt dan kan die onvoldoende gifstoffen en vetten gaan afvoeren. Toch zijn er heel wat voedingsmiddelen die goed zijn voor de lever. En ons daardoor kunnen helpen om dit belangrijk orgaan terug in orde te brengen.

We kennen er allemaal wel een paar. En voegen die dan waarschijnlijk ook toe aan ons dieet. Sommige van deze voedingsmiddelen die goed zijn voor de lever zullen bekend in de oren klinken. Anderen zullen dan weer voor een verrassing zorgen. We sommen ze even op voor jou.

Knoflook

Knoflook heeft heel wat gunstige effecten op ons lichaam. Hoewel we er een slechte adem van krijgen. En wanneer we de knoflook snijden, er geurhinder kunnen van ondervinden. Toch is dit voedingsmiddel van groot belang voor onze lever. Het zal onder meer helpen om een groot aantal enzymen in de lever te activeren. Zij zullen op hun beurt de werking ervan gaan verbeteren.

De stof die hiervoor voornamelijk verantwoordelijk is heet allicine. Allicine is een zuur die in het lichaam wordt aangemaakt wanneer we knoflook eten. Het komt oorspronkelijk van alliine, die we van nature in de knoflook terugvinden.

Dit zal er onder meer voor zorgen dat de lever wordt gereinigd, maar zal ook helpen om bepaalde leverziekten af te remmen. Het is niet zeker, en ook weinig waarschijnlijk dat het bepaalde leverziekten kan genezen. Maar kan ze dusdanig afremmen.

Citroenen

citroen vitamine c

Citroen zit boordevol vitamine C en kalium. Vitamine C is onder meer van groot belang voor het immuunsysteem en om te vechten tegen stress. Kalium daarentegen zal dan vooral helpen om de hartslag en de bloeddruk onder controle te houden. En speelt ook een grote rol in het behouden van de juiste vochtbalans in het lichaam.

Vitamine C zal er echter ook voor zorgen dat bepaalde gifstoffen makkelijker kunnen worden opgenomen door het vocht. Waardoor de lever ze makkelijker kan verwerken.

De stof die hiervoor verantwoordelijk is heet glutathion. Zij zal het herstelproces van onze lever in gang zetten. (bron)

Kurkuma

Een ander belangrijk voedingsmiddel die goed is voor onze lever heet kurkuma. Al is het hier vooral curcumine die we daarvoor verantwoordelijk kunnen stellen. Curcumine zal helpen om de lever te reinigen door enzymen die gifstoffen moeten afvoeren te stimuleren.

We moeten er wel rekening mee houden dat curcumine heel slecht wordt opgenomen door het lichaam. Het is daarom zeker aangeraden om zwarte peper te gebruiken. Dat zorgt er namelijk voor dat de opname van curcumine sterk gaat stijgen.

Walnoten

Deze noten zijn rijk aan belangrijke aminozuren. De walnoten zullen er vooral voor zorgen dat ammonia uit de lever kan gehaald worden. Ammoniak kan op termijn ernstige problemen veroorzaken met onder meer onze hersenen, maar ook met de lever. Indien de lever onvoldoende in staat is deze ammoniak te verwijderen verhoogt ook het risico op hepatische encefalopat.

Walnoten zijn ook de enige noten die een relatief gunstige verhouding tussen omega 3 en omega 6 hebben. De meeste andere noten hebben een enorm hoge hoeveelheid omega 6 en een kleine hoeveelheid omega 3.

Avocado

De avocado zal ook helpen om glutathion aan te maken in het lichaam. Dat zal de reinigende werking van de lever helpen promoten. En maakt de avocado dus daardoor ook zeer erg geschikt als voeding die goed is voor de lever.

Appelen

Appelen bevatten een hoge hoeveelheid pectine. Ze zullen er helpen voor zorgen dat het lichaam gereinigd wordt en dat er onder meer, op een efficiënte manier gifstoffen uit het spijsverteringsstelsel kunnen verwijderd worden. Dat zal er onmiddellijk voor zorgen dat de druk op de lever een stuk minder wordt.

Bladgroenten

spinazie

Bij de bladgroenten is het vooral chlorophyl die ervoor gaat zorgen dat gifstoffen uit het bloed kunnen worden gehaald. Daarnaast zullen ze ook op een krachtige manier zware metalen en chemische stoffen uit het lichaam kunnen verwijderen. Dit levert een zeer beschermende werking en is dus zeer goede voeding voor onze lever.

Deze bladgroenten zullen onder meer helpen bij het aanmaken van gal. Wat ervoor zal zorgen dat er sneller overtollige stoffen uit de organen en uit het bloed kan gehaald worden.

We denken dan vooral aan spinazie, salade en het groen van bieten. Maar ook zeker de paardenbloem niet vergeten. De bladeren van de paardenbloem worden in sommige landen gegeten als salade en hebben een enorm reinigende werking op onze lever.

Pompelmoes

Pompelmoes heeft een soortgelijke functie als de citroenen. Het is hier dan ook vooral de vitamine C en de antioxidanten die goed zijn voor onze lever. We kunnen eigenlijk stellen dat alle citrusvruchten een soortgelijke functie hebben. Toch staan de citroenen en de pompelmoes bovenaan. Vooral dan omdat ze meer enyzmen in de lever zullen aanspreken. En daardoor het reinigend effect gaan verhogen. Bij sinaasappels, mandarijnen en andere citrusvruchten is dit effect een stuk minder.

Kruisbloemige groenten

broccoli lever

Kruisbloemige groenten zullen wanneer we ze eten, in onze spijsvertering een stof helpen aanmaken. Deze stof heet diindolylmethaan en wordt ook verkocht als DIM supplement. Ze staat bekend als een zeer krachtige stof die de lever gaat herstellen. Door meer efficiënt afvalstoffen uit onze omgeving die in het lichaam terecht zijn gekomen te helpen verwijderen. Dat zorgt voor minder belasting op de lever en is dus zeer belangrijk.

Kruisbloemige groenten zijn onder andere broccoli, bloemkool, witte kool, boerenkool, spruiten en radijzen.

Minder alcohol drinken

Minder alcohol drinken is ook zeer belangrijk wanneer we de lever willen gezond houden. Zeker wanneer we de indruk hebben dat de lever wat overbelast wordt, door eventueel ongezonde voeding die we hebben genuttigd.

Bereide maaltijden vermijden

Bereide maaltijden en fastfood vermijden we beter volledig indien we gezonde voeding voor onze lever willen eten. Deze voeding bevat zodanig veel toegevoegde stoffen zodat het de lever op een gegeven moment zal overbelasten.

De maatschappij gaat zo snel tegenwoordig en mensen hebben vaak weinig tijd om elke dag een verse maaltijd klaar te maken. Toch gaat dit ten koste van onze gezondheid. En is het altijd beter om verse ingrediënten te gebruiken.

Voldoende water drinken

water lever reinigen

Voldoende water drinken heeft niks anders dan voordelen. Het zal ervoor zorgen dat de spijsvertering vlotter verloopt. Het heeft een gunstig effect op onze bloeddruk. Houdt de nieren gezond. En zal er vooral voor zorgen dat overtollige stoffen sneller kunnen worden afgevoerd via de urine en afscheiding.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close