Wat is de Werking van Maca? Voordelen en BijwerkingenWat is de Werking van Maca? Voordelen en Bijwerkingen

maca voordelenMaca behoort tot de adaptogene kruiden. Dat betekent dat ze het lichaam zullen helpen om te strijden tegen stress. Op die manier wordt onder andere het lichaam beter bestand tegen stress. En worden de gevolgen op onze hormonen onder controle gehouden door deze adaptogenen.

Maca is ook een deel van de kruisbloemige groenten. Dat zijn groenten zoals broccoli, bloemkool, radijzen en spruiten. Ze bevatten allemaal een bepaalde stof, genaamd DIM of diindolylmethaan. Deze stof staat ervoor bekend om onze hormonenbalans te herstellen indien nodig.

De botanische naam luid Lepidium meyenii. Het is een plant die vooral groeit in Peru, het staat daarom ook bekend als Peruaanse Ginseng ofwel maca wortel. Het heeft een beetje een soortgelijke vorm als de knolselder.

De groente groeit vooral op grote hoogtes, dan wel tussen de 4000 en 4500 meter in de Andes gebergten. Het wordt door de inheemse bevolking ook geteeld. Men gaat de groente eten nadat die wordt gekookt in water.

De werking van maca zal hoofdzakelijk gebaseerd zijn op het herstellen van de gevolgen die stress en een verkeerde hormonenbalans op ons lichaam kan hebben. Daarbij zien we gunstige effecten op het libido bij mannen en vrouwen. Vooral dan tijdens de menopauze voor vrouwen. Maar ook in perioden van stress of angst.

Werking van Maca : De voordelen

Testosteron

maca libido hormonenVia onderzoeken kon men aantonen dat er een verhoging van het testosteron zal ontstaan na het gebruik van deze kruiden. Deze verhoging komt voor bij mannen die geen hoog testosterongehalte hebben.

Ook Interessant:  Libido Verhogen Op Natuurlijke Wijze!

Bij mannen met een hoog testosteron werd geen verhoging vastgesteld. (onderzoek)

Toch moeten er androgenen gestimuleerd worden om de verhoogde seksuele effecten te kunnen verkrijgen. Hoewel men deze werking niet meteen kan toeschrijven aan het testosteron. Omdat de stijging bij mannen met een normaal testosteron nauwelijks zichtbaar is. Alleen mannen met een tekort kunnen hier van profiteren.

Vruchtbaarheid

Men stelt zowel vast bij vrouwen als bij mannen dat de werking van maca gunstig is voor de vruchtbaarheid. Dit komt onder andere door zijn adaptogene werking. Maar ook door het herstellen van de hormonenbalans.

Via onderzoeken kon men ontdekken dat de eicellen bij vrouwen meer vruchtbaar werden na het gebruik van de kruiden.

Ook bij het regelen van de menstruatie en het hebben van de eisprong wordt bevorderd door de werking van maca.

Libido

De verhoging van het libido is het resultaat van de werking van maca op onze hormonen en op onze stress receptoren. Zo zal het de hormonen in balans brengen. Wat op zich al een gunstige invloed heeft op het libido.

Daarnaast worden de neurotransmitters gestimuleerd. Dat zal ervoor zorgen dat we ons beter voelen en een betere gemoedstoestand hebben. Vooral door een toename aan serotonine. Dat zal het libido ook extra gaan stimuleren.

Erectie verbeteren

Bij mannen met milde erectieproblemen zien we een duidelijke verbetering. Daarbij werd een dosis van 2.400 mg maca gebruikt. We zagen een duidelijk beter resultaat dan bij de groep die een placebo gebruikte. (bron)

Menopauze

maca vrouwen libidoTijdens de menopauze kunnen vrouwen misschien nog het meeste van de werking van maca profiteren. Doordat het gunstige effecten heeft op onze hormonen zal het ervoor zorgen dat het oestrogeen terug kan in balans gebracht worden.

Ook Interessant:  Testosteron Tekort Aanvullen op Natuurlijke Wijze

Dit heeft vooral gunstige effecten op de gemoedstoestand. Het zal het libido verbeteren bij vrouwen tijdens de menopauze en de risico’s op osteoporose en hartziekten verlagen.

PMS

PMS of premenstrueel syndroom gaat gepaard met heel wat ongunstige effecten. De aandoening en de symptomen ervan hebben hoofdzakelijk te maken met een verkeerde balans tussen de verschillende hormonen. Dat kan een teveel aan oestrogeen zijn. Dat kan en verkeerde verhouding met progesteron zijn. Of dat kan ook een tekort aan oestrogeen zijn.

De werking van maca zal ervoor zorgen dat deze symptomen afnemen. En dat de menstruatie regelmatig zal verlopen. En niet elke maand op een ander tijdstip voorkomt.

Prostaat verkleinen

We zijn bij rode maca een gunstig effect op de prostaat bij oudere mannen. Mannen die lijden aan een vergrote prostaat kunnen hierdoor voordeel doen. We zien het volume van de vergrote prostaat afnemen wanneer rode maca gebruikt wordt. Bij de zwarte en gele maca zijn deze effecten een stuk kleiner. (bron)

De meeste planten die helpen de prostaat verkleinen zullen dit meestal doen door het DHT of dihydrotestosteron te blokkeren. Echter zien we dat niet meteen terug bij maca. We zien een verhoogde hoeveelheid zink in de prostaat. Deze verhoogde hoeveelheid zink zou ervoor zorgen dat er minder DHT kan worden aangemaakt uit het testosteron. En raar maar waar, we zien hier geen verhoging van het testosteron.

Antioxidante werking

De maca plant bevat ook hele sterke antioxidanten. Het zal daarmee het immuunsysteem een duwtje in de rug geven. De plant kan daardoor bescherming bieden tegen bepaalde chronische problemen een aandoeningen. We zien hier vooral een verhoging van de glutathione waarden. Deze verhoogde waarden zullen bescherming bieden tegen ziektes maar zullen ook het cholesterol verlagen. Verder zien we daardoor ook een verlaging van de bloedsuiker. (bron)

Ook Interessant:  Libido Verhogen Tijdens De Menopauze

Energie en gemoedstoestand verbeteren

We zien onder meer dat maca zal helpen om de hormonen in balans te brengen. Daardoor zullen de seksuele aspecten gunstiger worden. Dat geeft bijna automatisch als resultaat dat we ons beter gaan voelen.

Maar we zien ook een verhoogde energie bij mensen die maca gebruiken. Het kan worden vergeleken met de effecten van cafeïne. Alleen zullen ze niet deze pieken en dalen weergeven zoals cafeïne dat doet.

maca werkingDe hoeveelheid energie die gaat toenemen is voor een deel bepaald door het in balans brengen van de bloedsuikerwaarden. Wanneer we een hoge bloedsuikerspiegel hebben zullen we zien dt we veel energie krijgen. Wanneer die bloedsuikerwaarden gaan dalen zullen we vermoeid worden. Door dat deze waarden meer in balans worden gehouden blijven we energieker en kunnen we actief deelnemen aan onze dag.

Maca Bijwerkingen

De werking van maca gaat niet meteen zorgen voor bijwerkingen. Bij hoge hoeveelheden kunnen problemen met de spijsvertering ontstaan. Om die reden is het aangeraden om niet meer dan de aanbevolen dosis te gebruiken van een supplement.

Het wordt echter afgeraden tijdens de zwangerschap. Omdat de werking van maca invloed heeft op de hormonen. Deze hormonen hebben een totaal andere waarde tijdens de zwangerschap en dat zou voor conflicten kunnen zorgen met de balancerende werking van het kruid.

Mensen met een hoge bloeddruk moeten de bloeddruk in de gaten houden wanneer ze dit kruid gebruiken.You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close