Wat Is De Werking Van Mucuna Pruriens?Mucuna pruriens is een kruid die ervoor kan zorgen dat onvruchtbaarheid bij mannen wordt verholpen. De plant is ook in staat te helpen bij talloze problemen bij het zenuwstelsel. En wordt verder gezien als een lustopwekkend middel.

Het werd, en wordt nog steeds gebruikt in de ayurveda. Dat is de Indiase traditionele geneeskunde. Het kent daar een duizenden jaren lange geschiedenis bij het behandelen van onvruchtbaarheid en allerlei seksuele problemen. Maar ook bijvoorbeeld tegen Parkinson bevat mucuna pruriens heel wat gunstige kenmerken.

Mucuna pruriens groeit pakweg overal in India, vooral in tropische gebieden. Het kan ook worden gevonden in tropische gebieden in afrika. Wanneer de bloemtoppen aanraken van de plant kunnen we echter te maken krijgen met irritatie en kan de huid enorm beginnen jeuken. Maar dat neemt niet weg dat kruid enorme voordelen kan betekenen voor onze gezondheid.

Men gebruikt mucuna pruriens reeds meer dan tweeduizend jaar en daarbij wordt bijna alles van de plant gebruikt voor medicinale doeleinden.

Zenuwstelsel stimuleren

Mucuna pruriens heeft een belangrijk balancerend en herstellen effect op het zenuwstelsel. Het zal daarom kracht geven aan elk deel van het zenuwstelsel waar een verzwakking optreedt. Dit heeft ook z’n effect op onze hersenen. Het kruid wordt gezien als een verjongend, energetisch en voedend middel voor het zenuwstelsel en onze hersenen. Het spreekt voor zich dat het daarom zal helpen bij problemen als stress. Grotendeels door zijn dopamineverhogende werking. Dopamine die een zeer belangrijke rol speelt bij het bepalen van ons gedrag, onze slaap, gemoedstoestand, geheugen en leercapaciteiten.

Ook Interessant:  Dopamine Aanvullen Met Mucuna Pruriens

Spijsvertering verbeteren

Mucuna pruriens is een kruid, maar het behoort ook tot de peulvruchten. De vrucht die wordt geproduceerd aan de mucuna pruriens plant is een boon. Dat betekent dat die een hoge hoeveelheid vezels zal bevatten en daarnaast ook belangrijke aminozuren, vitamines en mineralen zal bevatten. Dat heeft een gunstig effect op onze spijsvertering en zal ook helpen om de bloedsuiker in balans te brengen. Deze effecten zijn dus te vergelijken met andere peulvruchten.

Parkinson

De reden waarom mucuna pruriens tegen Parkinson zo goed kan werken, is omdat ze een bepaald eiwit bevat, genaamd L-Dopa. Dat staat bekend als een voorloper van dopamine. (1)

Een onderzoek heeft kunnen aantonen dat mucuna pruriens wel degelijk enorme voordelen kan bieden bij mensen met Parkinson. Zo kon men bij 60 personen vaststellen dat een duidelijke verlaging van de symptomen plaatsvindt bij het gebruiken van mucuna pruriens.

Daarbij kwam men echter ook tot de conclusie dat mucuna pruriens een betere werking heeft tegen Parkinson dan de traditionele medicatie die wordt gegeven tegen deze aandoening. (2)

mucuna pruriens werking

Tegen depressie

Mucuna pruriens zou ook kunnen helpen bij mensen die last hebben van depressie. Depressie heeft meestal 2 fysieke oorzaken. Ofwel hebben we te maken met een verminderde aanmaak aan de neurotransmitter serotonine. Ofwel hebben we te maken met een verminderde aanmaak van de andere belangrijke neurotransmitter, dopamine.

Weten dat mucuna pruriens dopamine kan helpen verhogen. Dan is het niet ver gezocht om te concluderen dat deze plant ook in staat zou zijn om depressie te behandelen. Dit zou dan echter vooral zijn bij patiënten die last hebben van een tekort aan dopamine. De verhoogde aanmaak van dopamine, dankzij het gebruik van mucuna pruriens zou hierdoor de symptomen doen afnemen.

Ook Interessant:  Dopamine Aanvullen Met Mucuna Pruriens

Stressverlagend

Mucuna pruriens heeft verder ook kunnen aantonen via wetenschappelijke onderzoeken dat ze kan helpen stress te bestrijden bij mensen die te maken hebben met stress.

Een onderzoek waarbij 60 mannen werden getest, toonde aan dat de mannen na het gebruik van mucuna pruriens duidelijk lagere cortisolwaarden in het bloed hadden. Al moeten we er meteen bij vertellen dat deze onderzoeken gedaan werden bij onvruchtbare mannen die onder stress stonden.

Verder onderzoek bij vruchtbare mannen werd nog niet gedaan in die richting. Al kunnen we er wel voorzichtig van uit gaan dat deze effecten bij alle mannen geldig zijn. (3)

mucuna pruriens gebruik

Prolactine verlagend

Een te hoog prolactine wordt vaak behandeld met middelen die de dopamine doen toenemen. Een hoog prolactine kan de groei van tumoren stimuleren en kan uiteindelijk leiden tot blindheid of impotentie.

Het gebruiken van mucuna pruriens om prolactine te verlagen heeft aangetoond effectief te zijn. (4)

Onvruchtbaarheid bij mannen

Mucuna pruriens wordt gebruikt als een natuurlijk supplement om de vruchtbaarheid te verbeteren. Het werkt op verschillende vlakken. We zien onder meer dat eerst en vooral de hoeveelheid sperma sterk gaat toenemen. Naast de toegenomen hoeveelheid wordt de kwaliteit van het sperma een stuk beter.

Naast het verbeteren van de vruchtbaarheid bij onvruchtbare mannen, heeft men ook kunnen aantonen dat het testosteron gaat stijgen bij deze mannen. Men heeft dit nog niet kunnen aantonen bij gezonde mannen.

Hoogstwaarschijnlijk zal mucuna pruriens het testosteron verhogen bij mannen met een tekort. Maar zal er bij mannen met een normaal tot hoog testosteron weinig verschil te merken zijn aan het totale testosterongehalte bij deze mannen.

(5) (6)

Goed voor de spijsvertering

Mucuna pruriens heeft een goeie invloed op de spijsvertering. Omdat ze ervoor zal zorgen dat de spieren in en rond de darmen goed kunnen samentrekken. Wat een goede stoelgang zal helpen promoten.

Ook Interessant:  Dopamine Aanvullen Met Mucuna Pruriens

Ze behoren ook tot de peulvruchten. Dus bevatten ze uiteindelijk dezelfde voordelen voor onze gezondheid als de peulvruchten.

Hoeveel mucuna pruriens gebruiken?

De hoeveelheid of de dosering is sterk afhankelijk van de aard van de aandoening. Wanneer we de plant willen gebruiken tegen Parkinson, dan worden vaak wel hoge dosissen gebruikt. We raden aan om dit niet op eigen initiatief te doen. Maar om daar eerst over te praten met een huisarts. Niet omwille van het feit dat de werking niet wetenschappelijk is bewezen (we hebben wetenschappelijke onderzoeken die de werking aantonen bij Parkinson). Maar eerder omdat de combinatie van medicatie tegen Parkinson EN mucuna pruriens tegen Parkinson voor een te groot effect kan zorgen.

Tegen onvruchtbaarheid is een normale aanbevolen dosis voldoende. Dit is eerder afhankelijk van het supplement dat we gebruiken en van de concentratie werkzame stoffen. Het is niet meteen nodig om hogere hoeveelheden te gebruiken om de sperma kwaliteit te verbeteren. Dit heeft men reeds kunnen aantonen bij lagere hoeveelheden.

Bijwerkingen

mucuna pruriens bijwerkingen

 

Er zijn een aantal kleine bijwerkingen die zijn opgemerkt bij het gebruik van Mucuna pruriens.

Dat houdt in dat we bijvoorbeeld problemen met de spijsvertering kunnen ervaren. Ook kan het gebruik van de plant in combinatie met medicatie tegen Parkinson, licht de bloeddruk doen stijgen.

Patiënten met psychose en schizofrenie zouden het gebruik van mucuna pruriens supplementen zeker moeten vermijden. Omdat de dopamine verhogende werking van de plant, haaks tegenover de medicijnen staat die worden gegeven om psychoses te verhinderen.

Referentie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3942911/Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close