Nierstenen Uitplassen & Voorkomen Met De Juiste VoedingNierstenen kunnen uitplassen en oplossen met aangepaste voeding

water drinken tegen nierstenenOnze nieren krijgen het soms hard te verduren. Ze hebben ook een zeer belangrijke verantwoordelijkheid. De nieren moeten namelijk elke 20 minuten ons bloed gaan filteren. Daarbij krijgen ze de taak om alle overtollige gifstoffen uit ons bloed te filteren. Dat kan soms zorgen voor de vorming van nierstenen.

Wanneer de nieren onvoldoende giftige stoffen kunnen aflaten dan kan zich een steen vormen. Dit kan door overtollig calcium komen, door te weinig vocht in te nemen, teveel koffie te drinken, maar kan ook zonder grote reden ontstaan. Bijvoorbeeld bij mensen die gevoelig zijn voor de vorming van nierstenen.

Het is daarom interessant om te weten welke voedingsmiddelen kunnen gebruikt worden. Om te kunnen nierstenen uitplassen en uiteindelijk kunnen voorkomen door middel van de juiste voeding toe te passen.

Water drinken

nierstenen voorkomen citroenWater drinken is meteen de eerste en belangrijkste manier om nierstenen te voorkomen. Maar ook om ze te kunnen uitplassen is het van belang dat we voldoende water drinken. Dat zal ervoor zorgen dat de nieren meer vocht moeten aflaten en daardoor ook de kans zal verkleinen dat er resterende mineralen of stoffen achterblijven die uiteindelijk een steen kunnen vormen.

Citroen

We kunnen water drinken met citroensap erin. Dat zal de zuurtegraad in het lichaam verminderen. Automatisch zal het urinezuur ook minder zuur worden. Waardoor de kans op nierstenen zal afnemen. (1) (2) (3)

Daarnaast zal citroen helpen om het werk van de nieren te verzachten. Wanneer we citroensap drinken worden tientallen processen in gang gezet in onze lever. Dit zal de lever in staat stellen efficiënter om te gaan met gifstoffen. Wat het filter werk van de nieren zal verzachten.

Ook Interessant:  Nierstenen Verwijderen met Kruiden

Paardenbloem

nieren en lever reinigen paardenbloemDe paardenbloem is een vochtafdrijvend middel. We kunnen dit echter niet gebruiken om nierstenen te verbrijzelen. Maar kunnen er wel gretig gebruik van maken wanneer we ze willen uitplassen. (4)(5)

Het zal de hoeveelheid urine verhogen. En dit reeds na enkele uren. Wanneer we meer moeten plassen zullen de nieren ook beter in staat zijn om meer gifstoffen af te voeren. Daarnaast heeft ook de paardenbloem een stimulerend effect op onze lever. En zal het ook de werking van de nieren verbeteren en verzachten.

Paardenbloem wordt ook vaak gebruikt tegen pijnlijke menstruatie. Omdat het een ontstekingsremmend en reinigend effect heeft.

Het voordeel van paardenbloem is dat het zal zorgen voor de vochtafdrijvende eigenschappen, en het de lever en de nieren zal reinigen zonder te leiden tot een kaliumtekort. Heel veel vochtafdrijvende middelen zullen ook kalium afvoeren via de urine. Paardenbloem extract bevat zelf kalium. Dat zorgt er dus voor dat we niet hoeven te vrezen voor een kaliumtekort.

Uva Ursi

Uva Ursi wordt dan wel weer gebruikt om nierstenen op te lossen. Dit mag echter niet gezien worden als een preventief middel omdat ze niet zo gezond is voor de lever. Er bevindt zich een stof in de plant, hydroquinone.

En hydroquinone heeft op termijn een schadelijk effect op onze lever. Het wordt daarom aangeraden om slechts enkele dagen Uva ursi extract te gebruiken. En dit ook niet meer dan een paar keer per jaar te doen. Op die manier heeft de lever tijd genoeg om te herstellen en zal er ook weinig kans zijn om effectief schade aan te richten. (6)(7)

Ook Interessant:  Voeding voor de nieren om ze terug in optimale gezondheid te brengen

Paardenstaart

Paardenstaart wordt in bepaalde culturen gebruikt als middel tegen nierstenen. Men heeft dit echter niet wetenschappelijk kunnen aantonen. Toch wordt het al meer dan duizend jaar gebruikt voor problemen met de nieren, waaronder nierstenen. (8)(9)

De plant heeft een licht vochtafdrijvende werking en zal ook ontstekingsremmend werken. Bij paardenstaart extract moeten we echter opletten dat we onze hoeveelheid kalium verhogen. Want paardenstaart heeft ook de neiging om kalium af te voeren via de urine.

Basilicum

Basilicum is niet meteen een middel tegen nierstenen. Maar kan wel gebruikt worden als preventief middel tegen de vorming van nierstenen. Omdat het een reinigend effect heeft op het lichaam, en dan vooral op onze nieren, is dat een uitstekend middel om te gebruiken.

nierstenen vergruizen basilicum

Sommige bronnen beweren dat ze ook kunnen gebruikt worden bij het nierstenen uitplassen. (10) Maar dat is niet of nauwelijks wetenschappelijk aangetoond. Het is echter niet zo moeilijk om basilicum toe te voegen aan ons dieet. We kunnen ze in praktisch elk recept toevoegen. En de smaak ervan is heerlijk.

Hoe kunnen we nierstenen voorkomen?

Nierstenen voorkomen is moeilijk. Omdat sommige mensen zeer gevoelig zijn aan de vorming van stenen in de nieren en dus uiteindelijk heel wat zaken zouden moeten vermijden. Dit is moeilijk te realiseren.

Minder Eiwitten

Teveel eiwitten eten kan het risico op de vorming van nierstenen verhogen. Het gaat hier dan vooral om dierlijke eiwitten. Zij kunnen ervoor zorgen dat we de hoeveelheid citraat verlagen. Citraat is de stof in onze urine die de vorming van stenen zal tegenwerken.

Ook Interessant:  Nieren Reinigen met Kruiden

Minder Zout

Wanneer we teveel zout eten hebben we een verhoogd risico op hartproblemen. Voor nierstenen is dat niet anders. Zout zal ervoor zorgen dat er meer calcium terechtkomt in onze urine. Dat zal de vorming van calcium gerelateerde nierstenen verhogen. De aanbevolen dosis sodium per dag bedraagt 6 gram. Mensen met een verhoogd risico op stenen of die reeds met stenen te maken hebben gehad, zouden deze dosis beter verlagen naar 2 gram per dag. Dat zal het risico op de verdere vorming van stenen verminderen. Het zal ook voordelig zijn voor onze bloeddruk, voor het hart en voor mensen met overgewicht.

Meer water drinken

Meer water drinken is heel belangrijk. We kunnen daarvoor kiezen voor water met een hogere PH waarde. Dat zal de PH in het lichaam verhogen en daardoor ook het risico op nierstenen doen afnemen.

Zeker bij het gebruik van enkele kruiden die we in dit artikel hebben besproken is het van het grootste belang dat we voldoende water drinken. Wanneer we reeds vochtafdrijvers gebruiken zullen de nieren meer vocht aflaten. Wanneer er onvoldoende vers vocht binnenkomt dan verhoogt natuurlijk ook het risico op de vorming van nierstenen.

Minder cafeïne

Het is niet zo dat cafeïne ervoor zal zorgen dat we nierstenen vormen. Maar het is wel een sterk vochtafdrijvend middel. Wat dan weer het risico kan verhogen op de vorming van stenen. Om die reden kunnen we onze cafeïne inname verlagen. Of toch zeker compenseren met voldoende water. Er wordt daarom aangeraden dat we voor ieder kopje koffie, een glas water drinken om het vochtafdrijvend effect van koffie te compenseren. Hetzelfde geldt voor thee en energiedrankjes.

Bronnen:

health.harvard.edu/blog/5-steps-for-preventing-kidney-stones-201310046721

https://www.health.qld.gov.au/nutrition/resources/renal_kdnystones.pdfYou May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close