Kruiden Tegen Nierstenen Gebruiken

Nierstenen behandelen met natuurlijke middelen

Met zo’n 10% van de bevolking, meest gekend bij mannen tussen de 30 en 40 zijn nierstenen een pijnlijk en vaak terugkerend probleem, dat weken kan duren. Stenen worden gevormd wanneer veel calcium, zout en urinezuur of andere kristalvormende bestanddelen samen klitten in de urine tot ze niet meer kunnen worden uitgeplast. Deze bestanddelen vormen samen een steen in de nieren en kunnen niet meer worden afgevoerd.

Sommige nierstenen zijn zeer klein en kunnen makkelijk worden uitgeplast. Andere kunnen redelijk groot worden en kunnen zelfs vast komen de zitten in de urineleiders.

Toch zijn er een aantal zaken die je kunt doen met simpele huismiddeltjes om de nierstenen te behandelen op een natuurlijke manier, met natuurlijke middelen.

nierstenen behandelen

Wat zijn nierstenen?

Nierstenen zijn kristallen die zich hebben gevormd in of rond de nieren. Heel veel mensen hebben nierstenen zonder het zelf te beseffen. Dit komt doordat de stenen zodanig klein zijn en worden uitgeplast zonder dat we het merken of voelen. Echter hebben andere mensen dan weer wel te maken met pijn en ongemak. Dit komt doordat de stenen te groot zijn geworden en ergens de doorgang blokkeren. In de meeste gevallen is dat de uitgang van de nier met de ingang van de urineleider. Wanneer de nierstenen daar vast raken kan dit een enorme pijn veroorzaken. De nierstenen kunnen ook ergens anders blokkeren maar dit is de meest voorkomende vorm.

In bepaalde gevallen kunnen de nierstenen er zelfs voor zorgen dat we niet meer kunnen plassen. De beste manier om nierstenen te voorkomen en te behandelen is door veel water te drinken. Zo verhoogt de kans dat we ze kunnen uit plassen en geen problemen meer ondervinden.

De belangrijkste symptomen van nierstenen zijn buikpijn, een speciale kleur van de urine, misselijkheid, overgeven, koorts, pijn in de zij. Hoewel de arts nooit met zekerheid kan zeggen waarom nierstenen ontstaan. Toch zijn er heel wat zaken die we kunnen doen om ze te vermijden in de toekomst. Zoals we reeds hebben gezegd is het drinken van water heel belangrijk wanneer we gevoelig zijn voor de vorming van nierstenen.

Sommige mensen zijn gevoeliger dan anderen. We kunnen een gezonder dieet volgen dan onze medemens en toch te maken krijgen met nierstenen. Simpelweg omdat we er gevoelig voor zijn.

De behandeling bestaat meestal uit het weg laseren of operatief verwijderen van de stenen. Dit wordt slechts in laatste instantie gedaan. Eerst zal men proberen om met vocht of eventueel medicatie, om de nierstenen alsnog uit te plassen. (*)

 

nieren

1. Water

Het is altijd belangrijk om veel water te drinken. Maar bij nierstenen is dat immers nog belangrijker. Het is nodig om alle resterende mineralen uit het lichaam te krijgen vooraleer ze een steen kunnen vormen. Door constante reiniging via het water kunnen nierstenen worden voorkomen, doordat elke keer de urine gereinigd wordt. Zorg ervoor dat de urine altijd kleurloos is. Wanneer de urine kleurloos is, heb je genoeg water in je lichaam. Wordt ze geler of zelfs bruin, dan heb je veel te weinig water in je systeem. Het wordt aangeraden aan mensen om 1.5 liter water per dag te drinken. Bij mensen die reeds te maken hebben gehad met stenen in de nieren, dan dienen we zeker te zorgen voor 2 liter tot zelfs 2.5 liter. Dit zal ervoor zorgen dat de nieren steeds gifstoffen kunnen blijven afvoeren en zal de urine minder zuur maken en ook minder kans geven om nierstenen te ontwikkelen.

nierstenen voorkomen water

2. Appelcider azijn

Appelcider azijn is een effectief middel tegen tal van kwaaltjes, alsook nierstenen. Niet alleen helpt de azijn om nierstenen te breken en uit te plassen. Het kan ook helpen om in de toekomst nierstenen te vermijden. Probeer elke morgen en elke avond 2 soeplepels appelcider azijn te drinken aangevuld met water en honing.

appelazijn

3. Citroensap en olijfolie

Deze methode zal echter niet werken voor mensen die grote nierstenen hebben. Maar kleine nierstenen kunnen worden afgebroken met citroensap en olijfolie. Zorg er wel voor dat het gaat om vers citroensap en geen gekochte versie.

4. Granaatappelsap

granaatappel

Volgens een onderzoek uitgevoerd in 2008 is het sap van de granaatappel in staat om de vorming van nierstenen te voorkomen. Wanneer je vaak te maken krijgt met nierstenen kan je geregeld een glaasje granaatappelsap drinken. Niet alleen is het positief voor het voorkomen van nierstenen. Granaatappelsap is een goede bron aan vitamine C en antioxidanten.

5. Brandnetelthee

Brandnetel is een uitstekend vochtafdrijvend middel. Niet alleen zorgt het voor en goede reiniging van de urineleiders het werkt ook anti-bacterieel. Elke dag 2 kopjes brandnetelthee drinken zal wonderen doen om de resterende mineralen en afvalstoffen uit de nieren te voeren.

6. Plantaardige eiwitten

Dierlijke eiwitten, en vooral de hoge consumptie daarvan, kan leiden tot nierstenen. In dat geval kan je beter sommige dierlijke eiwitten vervangen door plantaardige eiwitten. Enkele uitstekende bronnen van plantaardige eiwitten zijn bonen, noten, zaden.

7. Kidneybonen

Genaamd naar hun gelijkenis met het orgaan in vorm en in kleur, zijn ook een goede manier om nierstenen te verwijderen. Kidneybonen bevatten veel vezel. Ze bevatten plantaardige eiwitten. Vitamines B en mineralen die ervoor zorgen dat de urineleiders en nieren optimaal functioneren.

Opletten met cafeïne

koffie

Hoge hoeveelheden koffie of thee kunnen ervoor zorgen dat we te weinig vocht in ons lichaam hebben. Die verhogen op die manier het risico op de vorming van kristallen. Zorg voor voldoende water wanneer je een tas koffie of een kopje thee drinkt. Aangeraden wordt om bij elke portie, ook een glas water daarna te drinken.

Teveel koffie en thee drinken is geen goed idee. Want thee en koffie bevat cafeïne en dat heeft een vochtafdrijvende werking. Wanneer we koffie of thee compenseren met voldoende water, dan is er op zich niet meteen een probleem. Alleen zijn er zeer weinig mensen die dit juist doen. We moeten voor elk kopje koffie of elk kopje thee, een extra glas water drinken. Dit zal het vochtafdrijvend effect van de cafeïne compenseren. En daardoor helpen om het lichaam toch voldoende te blijven hydrateren.

Wanneer de vochtafdrijvende werking niet wordt aangevuld met voldoende extra water. Dan kunnen de nieren uiteindelijk te weinig vocht krijgen en daardoor sneller kristallen vormen.

Dierlijke eiwitten

Dierlijke eiwitten hebben ook de neiging om stenen te vormen. Dit zijn dan overtollige mineralen uit de dierlijke eiwitten, vooral dan uit calcium. We kiezen daarom beter voor plantaardige eiwitten. Die zijn een stuk veiliger voor onze nieren en zullen de kans op nierstenen een stuk doen dalen.

Waar moeten we verder op letten?

Wanneer we reeds te maken hebben gehad met nierstenen dan betekent dat dat we een bepaalde aanleg hebben voor de vorming van stenen in onze nieren. We moeten daar zeer voorzichtig mee omgaan.

Er zijn bepaalde dranken en voedingsmiddelen die we beter niet al teveel aan ons dieet toevoegen. Omdat ze de kans kunnen doen stijgen dat er stenen gevormd worden in onze nieren.

Wanneer we last hebben van nierstenen kunnen we geen medicatie nemen om daarvan verlost te raken. Wel bestaan er kruiden tegen nierstenen die de vorming kunnen verhinderen en afbraak ervan kunnen verzorgen.

De nieren filteren onze giftstoffen uit het lichaam. Wanneer teveel gifstoffen opgestapeld raken in de nieren kunnen ze een mineraal gaan vormen. Deze stenen kunnen ernstige pijn in de buik met zich meebrengen. Om die reden is het handig om eens te kijken welke kruiden tegen nierstenen kunnen worden gebruikt om ons van dit ongemak te verlossen!

nierstenen behandelen

Kruiden tegen nierstenen

paardenstaart nierstenen

Kruiden tegen nierstenen zullen ofwel ervoor zorgen dat we de nierstenen sneller kunnen uit plassen door het vochtafdrijvend effect dat deze middelen met zich meebrengen. Of zullen ervoor zorgen dat de nierstenen minder snel kunnen vormen door een stimulerend effect op de nieren, die de nieren zal reinigen. Andere zullen dan weer de nierstenen hebben afbreken en op die manier de symptomen doen verdwijnen. (*)

Paardenbloem

paardenbloem nierstenen

De paardenbloem wellicht één van de sterkste vochtafdrijvende kruiden. Maar ook één van de beste kruiden tegen nierstenen. Het zijn vooral de wortels en de bladeren van de paardenbloem die we daarvoor kunnen gebruiken.

Naast de vochtafdrijvende werking behoort de paardenbloem dus ook tot de kruiden tegen nierstenen. Dit komt doordat ze de nieren gaan reinigen en ook kunnen helpen om nierstenen te voorkomen door de werking van de organen te stimuleren.

Je kan een thee maken van de wortels en de bladeren. Of je kan ook een supplement van de paardenbloemwortels nemen.

Paardenstaart thee om nierstenen te bestrijden

Het kruid paardenstaart (Equisetum Arvense)

Paardenstaart is een enorm oud kruid. Het bestond al toen de dinosaurussen op de aarde rondliepen. Het werd gebruikt sinds het begin van onze beschaving om zijn medicinale eigenschappen. De meest gebruikte vorm is in de thee. Paardenstaart heeft enorm veel voordelen en kan helpen bij tal van gezondheidsproblemen. Ook voor mensen die last hebben van nierstenen, paardenstaart thee kan helpen om het ongemak van nierstenen te bestrijden.

paardenstaart nierstenen

Paardenstaart thee ter voorkoming en bestrijding van nierstenen

Mensen die reeds vaak last hebben gehad van nierstenen doen er baat bij om elke dag een kopje thee te drinken. De plant heeft een vochtafdrijvende werking. En ook zou het in staat zijn om nierstenen te laten vergruizen.

paardenstaart nierstenen

Door het drinken van 6 tot 10 koppen thee te verdelen in één dag zou door deze vochtafdrijvende en oplosbare werking het moeten mogelijk zijn om de nierstenen in een verkleinde vorm via de urinebuis uit te plassen. Het blijvend drinken van één kopje per dag zou dan een soort bescherming bieden tegen toekomstige vorming van nierstenen.

Veenbessen

veenbessen goed voor nieren

Veenbessen zijn vooral bekend voor het behandelen en voorkomen van blaasinfecties. Vooral vrouwen hebben daar vaak last van en kunnen worden geholpen door veenbessen te gebruiken.

Ze zullen de gezondheid van de nieren verbeteren en kunnen als preventie gebruikt worden tegen nierstenen.

Ze zullen niet zoals paardenstaart en paardenbloem de nierstenen kunnen vernietigen. Maar zullen ervoor zorgen dat geen stenen meer worden gevormd.

Naast blaasinfecties en het voorkomen van nierstenen kunnen veenbessen ingezet worden voor allerlei andere problemen met de nieren.

Een bepaalde bacterie escherichia zal zich vaak gaan nestelen in de blaas of urinewegen. Veenbessen helpen om deze bacterie onschadelijk te maken.

Bij het eten van veenbessen is een ruime hoeveelheid nodig om effectief te zijn. Een sterk geconcentreerd supplement of puur ongesuikerd veenbessensap is een beter alternatief.

Uva Ursi

uva ursi

Niet zo bekend maar wel zeer effectief als kruiden tegen nierstenen. De uva ursi wordt ook berendruif of zonnegoud genoemd en is een plant afkomstig uit de heidefamilie. De plant was ooit zeer zeldzaam maar komt nu vaker en vaker voor.

De naam berendruif werd gegeven doordat verondersteld wordt dat beren deze vrucht heel graag lusten.

De Uva Ursi komt voor op het noordelijk halfrond en dit gaat van IJsland tot Spanje. Ze kan ook overleven op hoge hoogtes en kan ook worden gevonden in landen als Turkije en Siberië. In Azië wordt de plant ook veel gevonden.

Ze is ongeveer 50 cm hoog en is een kruipplant. Ze kan groeien in zeer arme grond zoals zandgrond en kleigrond. Zolang de grond maar vochtig is.

De bessen worden gegeten door dieren maar worden verondersteld giftig te zijn in grote hoeveelheden voor mensen.

Ze worden gebruikt als kruiden tegen nierstenen en zal niet alleen de nierstenen helpen afbreken maar zal ook helpen om infecties in de nieren of urinewegen te helpen bestrijden.

Daarvoor is slechts een zeer kleine hoeveelheid voor nodig van een uva ursi extract.

Kruiden tegen nierstenen conclusie

kruiden tegen nierstenen

We hebben 2 kruiden tegen nierstenen die vooral de stenen gaan helpen afbreken. Dit zijn de paardenstaart en de uva ursi.

Daarnaast hebben we de paardenbloem die onrechtstreeks zal helpen om ze kleiner te maken door de enorme vochtafdrijvende werking van de paardebloem.

Om ze te helpen voorkomen kunnen we dus ofwel paardenbloem of veenbessen gebruiken. Veenbessen zullen de bekendste bacterie in de nieren en urinewegen gaan bestrijden.

Op die manier zijn we vrij van bacteriën en verlaagt de kans dat zich stenen gaan vormen door een overtollige hoeveelheid gifstoffen die niet kan worden afgevloeid door de nieren. Wanneer we voldoende water drinken en deze kruiden tegen nierstenen gebruiken zullen we in de toekomst niet meer te maken krijgen met het grote ongemak die dat met zich meebrengt.

Waar dien je verder op te letten

Naast het gebruik van kruiden tegen nierstenen zijn er nog een aantal dingen waar we kunnen opletten wanneer we ze willen voorkomen. Vooral zout kan een probleem vormen. Wanneer we teveel zout gaan eten in combinatie met te weinig vocht innemen kan dat gaan leiden tot de vorming ervan.

Om die reden is het zeker aangeraden minder zout te gaan gebruiken in je dieet en meer water te gaan drinken.

Wanneer men gevoelig is voor de stenen is extra water echt een belangrijk onderdeel in het voorkomen ervan. De urine moet altijd doorzichtig zijn en geen kleur hebben. Wanneer de kleur geel of bruin wordt hebben we een tekort aan vocht in ons lichaam.

Veel alcohol drinken en veel cafeïne gebruiken wordt ook in verband gebracht met nierstenen. Cafeïne is zeer sterk vochtafdrijvend en wanneer we dan niet genoeg vocht innemen zullen zich makkelijker kristallen kunnen vormen in de nieren.

Koffie of thee in combinatie met voldoende water zou niet meteen een probleem vormen. Bij elk kopje koffie of kopje thee met cafeïne dat we drinken, zouden we 2 glazen moeten drinken om de vochtafdrijvende werking van de koffie of thee te gaan compenseren.

Fruit en groenten, veel water drinken en koffie en alcohol matigen. Minder zout innemen via de voeding zal voor een groot stuk de problemen helpen voorkomen.

Bij het behandelen van stenen heeft paardenstaart en uva ursi de beste werking als kruiden tegen nierstenen.