Niet kunnen slapen? Hier is de oplossing!

Niet kunnen slapen?

Niet kunnen slapen kan vaak problematisch worden. Vooral wanneer je minder energie hebt om te werken of om te studeren. Verder kunnen andere gevolgen van niet kunnen slapen optreden. Effecten zoals voortdurende hoofdpijn, een verhoogde honger waardoor overgewicht makkelijk kan ontstaan. Een lager libido en een verminderde gemoedstoestand kunnen resulteren wanneer we langdurig niet kunnen slapen.

De oorzaak is meestal altijd dezelfde

Wat kunnen we nu doen wanneer we niet kunnen slapen? De oorzaken van niet kunnen slapen kunnen verschillende redenen hebben. Meestal worden al deze redenen gereduceerd tot één ding. Stress. Stress is de grootste oorzaak wanneer we niet kunnen slapen.

Vaak hebben we dat zelf niet eens in het oog, maar soms kan het ook evident zijn. We kunnen ‘s avonds in bed bezig blijven met bepaalde problemen of dingen die we nog moeten doen. Dat kan heel subtiel zijn zonder dat we het zelf gaan beseffen.

Niet kunnen slapen kan ook het gevolg zijn van teveel cafeïne. Wanneer we geregeld koffie of thee drinken is het aangeraden om na 18 u geen koffie of thee meer te drinken. Teveel cafeïne zal onze hartslag en uiteindelijk bloeddruk verhogen en zal ervoor zorgen dat het moeilijker wordt om de slaap te vatten.

Slaapmedicatie is vaak voor altijd

niet kunnen slapen

Wanneer we naar de dokter zullen gaan met het probleem dat we niet kunnen slapen. Zal die meestal een slaapmiddel voorschrijven. Dit geneesmiddel zal het probleem niet gaan aanpakken, het geneesmiddel zal er alleen voor zorgen dat we chemisch in slaap gebracht worden. Heel vaak wordt het probleem nog erger wanneer we willen stoppen met deze geneesmiddelen.

De oorzaak aanpakken waarom we niet kunnen slapen

Het is dus van groot belang dat we de oorzaak aanpakken waarom we niet kunnen slapen. We moeten dus de stress gaan aanpakken. De stress die ervoor zorgt dat we niet kunnen slapen kunnen we doen afnemen op verschillende manieren. In dit artikel gaan we de meest krachtige manier beschrijven. Op die manier zal een betere slaap worden ervaren en zal meer energie gedurende de dag beschikbaar zijn. Waardoor de belevenis van het leven leuker wordt en vooral de gemoedstoestand enorm gaat verbeteren.

Alternatief tegen slaapmedicatie wanneer we niet kunnen slapen

slaapmedicatie

Een zeer goed alternatief tegen slaapmedicatie is het plantaardige extract van de ashwagandha wortel.

Ashwagandha is een kruid die reeds duizenden jaren wordt gebruikt in de Ayurveda. Dit is de traditionele Indiase geneeskunde. Ashwagandha wordt gebruikt voor alle aandoeningen te behandelen die te maken hebben met stress. Omdat ashwagandha de stress op veel verschillende manieren gaat aanpakken.

Ashwagandha is een middel die de fysieke en de mentale weerstand verbetert. Ze komt voor in het Midden-Oosten en ook in bepaalde delen van Afrika.

Ashwagandha werkt op verschillende manieren en zal onder andere :

 • Gemoedstoestand verbeteren
 • Stress verlagen
 • Slaap bevorderen
 • Fysieke en mentale scherpte verbeteren
 • Cortisol verlagen
 • Angst wegnemen
 • Anti depressief effect

Geschiedenis van Ashwagandha

withania somnifera

Ashwagandha heeft als botanische naam somnifera withania. De plant bevat groene bladeren met kleine gele bloemetjes en een fruit die de oranje kleur heeft. De delen van de plant zelf worden niet gebruikt voor de heilzame effecten. De wortel echter, wordt gebruikt om supplementen en extracten van te maken.

Het wordt gebruikt in India om stress te verzachten. Maar ook om het immuunsysteem te verbeteren en de algemene gezondheid te versterken.

Ook infecties zoals artritis kunnen worden behandeld met ashwagandha.

Toch zijn de meest toegeschreven werkingen angst verlagen, stress verlagen en mentale gezondheid versterken.

De ontstekingsremmende werking

Ashwagandha bevat een krachtige stof. Deze stof worden withanoliden genoemd. Deze withanoliden zijn vergelijkbaar met de werkzame stof in gingseng.

Een andere naam voor ashwagandha is dan ook omwille van die reden, de Indiase Ginseng.

Andere voedingsstoffen in de ashwagandha plant zijn ijzer, saponines en alkaloïden.

Studies wezen uit de ashwagandha bepaalde belangrijke eigenschappen heeft.

 • Antibacterieel
 • Remmen van ontstekingen
 • Koorts weren
 • Stress verlagen
 • Angst verlagen

Bij dieren werd ook een licht anti depressante werking ontdekt. Vooral door zijn ontspannende werking op het centrale zenuwstelsel. Om die reden ervaren personen die ashwagandha gebruiken een ontspannend en relaxerend effect.

Door dit relaxerend en ontspannend effect is het makkelijker om de slaap te vatten. Mensen die niet kunnen slapen kunnen dus heel goed worden geholpen door het gebruik van ashwagandha enkele uren voor het slapen gaan.

Andere onderzoeken

Andere onderzoeken wezen uit dat de effecten van ashwagandha gelijkaardig zijn aan de effecten van lorazepam. Lorazepam wordt meestal voorgeschreven wanneer we nood hebben aan ontspanning omdat het de spieren zal relaxen en ook angst en stress zal helpen afvloeien. Deze middelen kunnen echter heel snel verslavend gaan werken en kunnen grote problemen veroorzaken wanneer we daarmee willen stoppen.

Uit een ander onderzoek werd getest met ashwagandha om chronische angstaanvallen te behandelen. De personen in het onderzoek kregen een dosis toegediend van 300 mg. Men kwam tot de conclusie dat de angstaanvallen met meer dan de helft waren afgenomen.

Hoeveel dien je te gebruiken?

Een normale dosis bedraagt tussen de 400 mg en 2000 mg per dag. Je begint beter met een lichte dosis en verhoogt die verder indien nodig. Vaak zijn kleine dosissen ook al zeer doeltreffend om mensen die niet kunnen slapen een betere nachtrust te gunnen.

Slecht slapen door stress aanpakken!

stress

Slecht slapen door stress is de meest voorkomende vorm van slapeloosheid. Dit dienen we heel snel aan te pakken. Onvoldoende slaap zal voor problemen zorgen die gaan van vermoeidheid tot overgewicht!

Om die reden is het van belang slecht slapen door stress aan te pakken. Dit kunnen we op verschillende manieren gaan doen. We kunnen enkele aanpassingen gaan doorvoeren aan onze levensstijl om op die manier makkelijker in slaap te kunnen raken.

We kunnen bepaalde kruiden gebruiken die de stress gaan verlagen en die ons een betere slaap zullen geven.

En we kunnen kiezen voor extra beweging om slecht slapen door stress te verhinderen.

Slecht slapen door stress – Mediteren

mediteren

Dit klinkt misschien nogal oosters. Zeker voor mensen die het niet gewoon zijn. Toch is het mediteren voor het slapengaan één van de beste manier om in slaap te raken en slecht slapen door stress aan te pakken.

We zullen door te mediteren ten eerste de stress gaan verlagen en op een tweede vlak gaan we de slaaphormonen in gang zetten.

Mediteren kunnen we doen door in meditatie houding te gaan zitten. We kunnen ook mediteren door op een stoel te zitten. Maar wanneer we gaan mediteren om slecht slapen door stress te behandelen dan doen we dit best wanneer we in ons bed liggen en dit volledig plat op het bed.

We gaan daarbij ademen door onze neus en gaan de ademhaling volgen van het moment dat die binnenkomt in de neus tot die naar de buik gaat en dan weer volgen wanneer die naar boven komt om het lichaam terug te verlaten door de neus.

De reden waarom we op de ademhaling gaan letten is om de gedachten even te proberen te pauzeren.

Slecht slapen door stress gaat vaak gepaard met het blijven denken aan problemen of zorgen. Wanneer de gedachten dus even proberen proberen tot kalmte te brengen zal de kans verhogen dat we de slaap kunnen vatten.

Er wordt aangeraden om elke dag 20 minuten voor het slapengaan te mediteren. De beste resultaten worden bereikt na een 3 tal maanden.

Mediteren tegen slecht slapen door stress kan dus de eerste 3 maanden gecombineerd worden met kruiden die de stress gaan verlagen.

Slecht slapen door stress behandelen met kruiden

Slecht slapen door stress kunnen we makkelijk gaan behandelen met kruiden. Deze kruiden zullen ervoor zorgen dat bepaalde hormonen die van groot belang zijn om in slaap te raken, voldoende worden aangemaakt.

Ashwagandha

ashwagandha tegen stress

Ashwagandha wordt sinds jaar en dag in de ayurvedische indiase geneeskunde gebruikt om slaapproblemen en problemen gerelateerd aan stress te behandelen. Slecht slapen door stress zal dus heel makkelijk opgelost worden door het gebruik van ashwagandha.

Ashwagandha is een adaptogeen. Dit wil zeggen dat het zich zal aanpassen aan de noden van het lichaam. Het heeft zeer veel verschillende toepassingen gaande van stressproblemen, slaapproblemen, hormonale problemen en seksuele problemen.

Ook zal ashwagandha de mentale scherpte verbeteren en de geest sterker maken door zijn licht verdovend effect. Onderzoek wees uit dat de werking van een supplement met ashwagandha te vergelijken is met de werking van het geneesmiddel lorazepam. Alleen betreft het hier een natuurlijk middel om slecht slapen door stress te behandelen.

Valeriaan

slecht slapen door stress

Valeriaan is een ontspannend middel en is zeer gekend om slecht slapen door stress te verhelpen. Het grote voordeel van valeriaan supplementen is dat het best kan gebruikt worden gedurende de dag, wanneer de stress te groot wordt. Je wordt er niet moe van maar toch bevordert het de slaap.

Het zal ook de spieren gaan ontspannen en is ook goed te gebruiken wanneer je last hebt van spierpijn of krampen door sport.

Slecht slapen door stress – Sport

sport

Slecht slapen door stress kan heel goed worden behandeld door te gaan sporten. Vooral de langdurige sporten zoals lopen en fietsen. Waarbij lopen nog iets beter zal werken dan fietsen.

Er zullen enorme hoeveelheden endorfines worden aangemaakt. Deze endorfines zorgen voor het blije gevoel dat de marathonlopers ervaren na en loopwedstrijd.

Deze hormonen zullen er ook voor zorgen dat stresshormonen worden verlaagd waardoor beter de slaap kan worden gevat.

Probeer om elke week 2 keer te lopen gedurende een uurtje. Dat hoeft niet snel te zijn. Joggen is ook al voldoende om extra endorfines aan te maken die de stress zullen verlagen.

Slecht slapen door stress – Een relaxerend bad nemen

vrouw in bad

Een goed relaxerend bad nemen kan wonderen doen. Zeker wanneer je in het bad rustgevende lavendelolie gaat gebruiken.

Neem een heet bad, indien je dit niet kunt verdragen kan je het zo warm mogelijk houden. Dit zal ervoor zorgen dat het ontspannende effect nog meer gaat toenemen. Wanneer je net voor het slapengaan een bad neemt, is de kans groot dat je beter zal in slaap vallen.

ontspannen

Conclusie

Slecht slapen door stress kunnen we op veel verschillende manier gaan aanpakken. We kunnen kiezen om te mediteren voor het slapengaan, of we kunnen een rustgevend bad nemen met lavendelolie.

Ook kunnen we valeriaan gebruiken om onze spieren te ontspannen of we kunnen kiezen voor ashwagandha om de stress te verlagen.

Op die manier kunnen we slecht slapen door stress gaan aanpakken en genieten van een vlotte en gezonde nachtrust. Met een uitgeslapen gevoel in de morgen. Dit zal ook nog eens bijdragen aan minder stress en een betere levenservaring.