Het effect van oestrogeen op de huid en het lichaam

Inleiding

Het hormoon oestrogeen heeft een zeer belangrijke
rol in het algemeen welzijn van elke vrouw. Toch
verschilt de manifestatie ervan per vrouw zeer aanzienlijk.
Het komt bij vrouwen zeer vaak voor dat ze last
hebben van schommelingen in de stemming. Dit kan gebeuren
net voor en tijdens hun menstruatie. Dat komt ook
vaak voor na de zwangerschap en gedurende de menopauze.
Vrouwen voelen zich dan misbegrepen of prikkelbaar maar vaak
ook neerslachtig.

Invloed van oestrogeen op de hersenen

  • De aanmaak van serotonine wordt vergroot en het stimuleert de werking van serotonine receptoren die in de hersenen aanwezig zijn. Serotonine heeft een grote invloed op de stemming, libido, hongergevoel en slaap.
  • Het verhoogt de hoeveelheid endorfines. Deze zorgen voor een algemeen goed gevoel of euforie.
  • Het geeft bescherming aan de zenuwen tegen schade.

Invloed van oestrogeen is verschillend per persoon.

Het is moeilijk te voorspellen wat de invloed van oestrogeen zal voorstellen per persoon. Oestrogeen heeft positieve effecten op de hersenen, maar toch verbetert na de menopauze bij veel vrouwen de stemming. Het oestrogeenpeil is dan erg laag na de menopauze. Wat werken deze stemmingswisselingen dan in de hand? Het kunnen teveel oestrogenen zijn, het kan een tekort aan oestrogeen. Of meer logisch, het kan juist die schommelingen zijn in het oestrogeengehalte die deze stemmingswisselingen doet optreden.

Invloed van oestrogeen op de menstruatiecyclus.

Gedurende de menstruatiecyclus daalt en stijgt het oestrogeenniveau geleidelijk. Er is tijdens de menstruatie een enorme piek waardoor de eisprong plaatsvindt. Daarna daalt het oestrogeengehalte. Een groot deel van de vrouwen hebben voor of tijdens de menstruatie ongemakken. Zowel lichamelijk als emotioneel. Dat is bij de ene vrouw ernstiger dan bij de ander. Ongeveer 1 vrouw op 3 heeft soms last van het Premenstrueel Syndroom (PMS). Terwijl 5 tot 10% van de vrouwen dat ervaart in een meer ernstige vorm, het Premenstrueel Dysforisch syndroom (PMDD).

Premenstrueel Dysforisch Syndroom.

Vrouwen die last hebben van het premenstrueel dysforisch syndroom hebben vaak last van zodanig intense wisselingen in hun gemoed dat het normale dagelijks functioneren niet meer mogelijk maakt. Hoe dat gebeurt is nog steeds niet duidelijk. Het is immers zo dat het oestrogeenniveau bij deze vrouwen meestal normaal is. Daarom wordt vermoed dat de oorzaak voor deze aandoening gezocht moet worden in hoe de hersenen reageren op oestrogeen. Of omdat deze vrouwen meer gevoelig zijn voor de schommeling in het oestrogeenpeil tijdens de menstruatie cyclus.

Invloed van oestrogeen op de menopauze.

Wanneer een vrouw in de menopauze belandt betekent dat na de laatste menstruatie periode er geen oestrogeen meer wordt geproduceerd in de eierstokken. In de jaren voor deze periode wordt het oestrogeenpeil zeer onvoorspelbaar. Dat zorgt voor 10% van de vrouwen voor een depressie alvorens ze deze menopauze bereiken. Dat wordt in sommige gevallen opgelost met pleisters die een hoeveelheid oestrogeen bevatten. Andere vrouwen gebruiken medicatie om deze klachten te verlagen. Echter is extra oestrogeen niet altijd goed voor de gezondheid. Bij het innemen van deze oestrogenen is de kans op borstkanker aanzienlijk hoger.

De invloed van oestrogeen op de huid

Invloed van oestrogeen op de huid: Inleiding

Oestrogeen is een groep hormonen die grotendeels verantwoordelijk zijn voor de voortplanting. De hormonen worden geproduceerd in de eierstokken en wanneer een vrouw in verwachting is, in de placenta. Oestrogeen wordt ook in kleinere hoeveelheden geproduceerd in de bijnieren en naast testosteron ook in de teelballen van mannen. Al zijn Oestrogenen duidelijk vrouwelijke hormonen, en komen ze in grotere hoeveelheden voor bij vrouwen. Naast de typisch vrouwelijke eigenschappen van oestrogeen heeft het ook effecten op andere delen van het lichaam, waaronder de huid. Dan wel hoofdzakelijk bij vrouwen.

Preventie tegen ouder worden

Volgens de resultaten van een onderzoek gedaan aan de universiteit van California speelt oestrogeen een belangrijke rol in het voorkomen van huidveroudering. De studie toonde aan dat vrouwen die voor de menopauze werden behandeld met oestrogenen een hoger vochtgehalte behielden in de huid. Alsook meer collageen, wa hielp om te voorkomen dat rimpels de kans krijgen te ontstaan.

Dezelfde studie toonde aan dat een behandeling met oestrogeen ook zou helpen bij oudere vrouwen in het genezen van wonden.

Vette huid en acne.

Te weinig oestrogeen en een overproductie aan androgenen kan leiden tot meer acne of puistjes. Vooral bij vrouwen. Dat komt omdat androgene hormonen, mannelijke geslachtshormonen, de productie regelen van talg, of huidolie. Wanneer de hoeveelheid talg wordt verhoogd, worden de poriën verstopt. Wat uiteindelijk leidt tot acne. Oestrogeen houdt deze androgene hormonen als het ware tegen. Dat is waarom anticonceptiemiddelen met daarin oestrogeen, vaak worden gebruikt tegen acne.

Melasma of zwangerschapsmasker.

Hoewel oestrogeen veel voordelen biedt voor de huid. Het speelt ook een rol in het ontstaan van een onooglijke huidaandoening genaamd melasma of zwangerschapsmasker. Dat veroorzaakt bruine vlekken op het gezicht en komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Volgens het nationaal instituut voor gezondheid zou oestrogeen en progesteron daarin een rol kunnen spelen. De reden waarom ze tot deze conclusie komen is omdat deze huidaandoening meestal voorkomt bij zwangere vrouwen, vrouwen die anticonceptiemiddelen gebruiken en vrouwen die net voor de menopauze een hormonentherapie ondergaan.

Fyto oestrogenen goed of niet?

Wat zijn fyto oestrogenen?

Fyto oestrogenen zijn stoffen van plantaardige oorsprong die het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen nabootsen. Omdat het lichaam deze stoffen niet zelf kan aanmaken worden deze fyto oestrogenen ook wel door sommigen xeno oestrogenen genoemd. Doordat ze zo goed lijken op het oestrogeen hormoon kunnen ze het lichaam er toe aanzetten om meer oestrogeen te produceren.

Zijn deze fyto oestrogenen gezond of niet?

Fyto oestrogenen worden zeer makkelijk en relatief snel door het bloed opgenomen. Ze worden in medische kringen niet erkend als voedingsstoffen omwille van de simpele reden dat ze geen enkele functie hebben en je niet bepaald ongezonder bent indien je deze stof nooit inneemt via voeding.

Doch komt het in zeer veel van onze dagelijkse voedingsproducten voor. En zorgt het er op zijn beurt voor dat het onze oestrogeen spiegel verhoogt. Waardoor je al heel snel met een teveel aan het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen kan te kampen krijgen. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

De belangrijkste kenmerken voor een te hoog gehalte aan oestrogeen is uiteraard de verhoogde vetopslag en heb dalende libido. Ook vochtophoping overal in het lichaam is te wijten aan teveel oestrogeen. Er wordt geschat dat ongeveer de helft van de vrouwen ouder dan 35 te kampen heeft met een teveel aan oestrogeen. Dit omdat het progesteron (het vrouwelijke testosteron) ernstig begint te dalen na deze leeftijd.

De relatie tussen fyto oestrogenen en borstkanker

Deze is vooralsnog steeds niet duidelijk. Dit omdat er langs de ene kant beweerd wordt dat het eten van fyto oestrogenen borstkanker kan uitlokken. En langs de andere kant vormt het eten van fyto-oestrogenen dan weer een bescherming tegen borstkanker.

Het onderzoek dat stelde dat het eten van fyto oestrogeen rijke voeding gevaarlijk is voor borstkanker komt uit de jaren 70. Positievere onderzoeken omtrent de relatie tussen fyto-oestrogenen en borstkanker komen dan weer uit eind jaren 90 en begin 21ste eeuw.

Het is wel algemeen geweten dat in aziatische landen, waar heel veel soja op het menu staat. Borstkanker minder vaak voorkomt dan in Europa. Soja producten bevatten heel veel fyto oestrogenen. Maar zekerheid over de negatieve of positieve effecten van fyto-oestrogenen op borstkanker is er dus nog niet.

Dat borstkanker gedeeltelijk te wijten is aan oestrogenen is ergens wel duidelijk. De behandeling tegen borstkanker houdt in dat de patient anti-oestrogene medicijnen moet nemen. Het is dus zeker aangeraden om zeker niet te overdrijven met fyto oestrogeen rijke producten.

Welke fyto oestrogenen dien je beter niet te eten?

Het grootste probleem zit hem in vleesvervangende producten die hier te verkrijgen zijn. Een sojaburger bijvoorbeeld bevat 1000 keer meer fyto oestrogeen dan dezelfde portie broccoli.

Mensen lezen negatieve berichten over het eten van teveel vlees en willen dan overschakelen op vegetarische burgers en vegetarisch gehakt maar dat is dus zeker geen gezonder alternatief als je ziet hoeveel van deze fyto-oestrogenen je dan binnen krijgt.

Eigenlijk zijn alle andere voedingsproducten die fyto oestrogenen bevatten niet schadelijk voor de algemene gezondheid. Tenzij je er natuurlijk niet mee overdrijft. Al kan je lijnzaad beter zoveel mogelijk vermijden want deze bevatten van nature al heel veel van deze fyto oestrogenen.

Soja is gezond, maar met mate

Soja als bescherming tegen vrouwelijke kwaaltjes?

Volgens een universitair onderzoek in Australië is gebleken dat borstkanker veel minder voorkomt bij vrouwen die geregeld soja eten. Dat is te verklaren doordat sojaproducten isoflavones bevatten. Dit is een soort eiwit die werkt als een vrouwelijk hormoon. Phyto-oestrogenen genaamd, dat zijn plantaardige oestrogenen die werken als oestrogenen in het lichaam. Ook houden ze de werking van natuurlijke oestrogenen tegen. Waardoor vrouwen minder te maken krijgen met de minder leuke dingen van oestrogenen zoals borstkanker. Voor vrouwen in de menopauze is het ook zeer aan te raden om het af en toe te eten. Dit om botontkalking tegen te gaan. Een ander onderzoek wees al uit dat vrouwen in Azië veel minder te maken krijgen met oestrogeen gerelateerde aandoeningen zoals borstkanker, botontkalking en baarmoederhalskanker. Ook waarschijnlijk omdat het sterk vertegenwoordigd is in hun dagelijks dieet.

De sojaplant

Soja groeit aan de sojaplant. De vrucht is een peulvrucht zoals witte bonen of erwten. De meeste zijn geel van kleur, maar er zijn ook zwarte, bruine en groene soorten. In azië wordt het bijna hoofdzakelijk geproduceerd als voeding voor mensen. Er worden melkproducten van gemaakt zoals yoghurt en kaas. Sojaproducten bevatten 1/5 vet en 1/3 eiwit. In China en andere Aziatische landen wordt deze plantensoort sinds jaar en dag gebruikt. Ze hoorde zelfs bij de 5 heilige gewassen. In het westen dient soja dan meer voor het vervaardigen van olie en voeding voor dieren.

Opletten met teveel soja

Soja is dus gezond voor vrouwen om zich beter te beschermen tegen oestrogeen gerelateerde ziekten. Echter mag er niet overdreven worden met deze consumptie. Verschillende studies spreken elkaar hierover echter tegen. Toch is het aangewezen om niet te overdrijven met soja. Er wordt beweerd dat door het eten van teveel sojaproducten, je niet beschermt wordt tegen oestrogeen gerelateerde aandoeningen, maar ze juist in de hand werkt. Al wordt er wel gedacht dat niet de plant zelf hiervoor verantwoordelijk is, maar de stoffen die gebruikt worden bij de productie van onder andere tofu en sojamelk. Best neem je toch het zekere voor het onzekere en overdrijf je niet met de dagelijkse dosis.

Shatavari helpt vrouwen vruchtbaar te worden

Uit een reeks onderzoeken van verschillende universiteiten is gebleken dat de plant shatavari kan helpen om vrouwen terug vruchtbaar te maken. Dit omdat het zo’n sterke opwekkende werking zou hebben op de baarmoeder en de eierstokken. Ook zou het heel goed helpen bij vrouwen tijdens en na de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap geeft het vooral meer energie. Na de zwangerschap stimuleert het de melkklieren.

Oorsprong Shatavari

Shatavari is een plant die enkel in Indië en enkele buurlanden voorkomt. Ze groeit in de Himalaya en hoewel het een plant betreft, ze kan toch zeer hoog worden. Er zijn al hoogtes waargenomen van bijna acht meter.

Waarvoor wordt shatavari toegepast?

Het deel van de plant die voornamelijk gebruikt wordt voor consumptie is de wortel. Het werkt zeer opwekkend en wordt in landen als Indië en daar rond reeds duizenden jaren gezien als een levenselexir voor vrouwen. Er zijn vele aandoeningen genoemd die zouden kunnen geheeld worden met behulp van shatavari. Daarom luidt de letterlijke vertaling ook “heler van honderd ziekten en aandoeningen.” Zo wordt er onder andere beweerd dat het bloed zuivert, vochtafdrijvend werkt, helpt tegen hoge bloeddruk. Het zou ook een stimulerende werking hebben op de slijmvliezen. Daarom wordt het nog steeds gebruikt om slijmvliesgerelateerde ziekten te bestrijden. Zoals bronchitis, verkoudheid en hoesten. Maar het stopt niet bij de luchtwegen. Ook voor het spijsverteringsstelsel blijkt het een zeer sterk middel. Het wordt gebruikt bij talrijke maag- en darmproblemen. De reden hiervoor zou zijn omdat het de witte bloedcellen versterkt in hun strijd tegen micro-organismen.

Hop tegen pijnlijke menstruatie

Vroegere gebruik van hop

Hop of Humulus lupulus zoals de latijnse naam luidt is een soort uit de Cannabaceae familie. In de tijd van de Romeinen werd het gegeten als asperges. Dat was in die tijd een echte delicatesse. Hop werd ook gerookt om high te worden. Bij de Germanen had hop zijn nut als slaapmiddel terwijl de Finse volkeren er het eerste bier mee maakten. Het is een hypnotiserend middel maar ook een rustgevend middel. Het wordt gebruikt voor ondere andere mentale spanningen. Het wordt door veel vrouwen gebruikt in de menopauze om minder last te hebben van opvliegers.

Hop tegen menstruatiepijn of onregelmatige menstruatie cyclus

Hop kan gebruikt worden door vrouwen die last hebben van hevige menstruatiepijn of een onregelmatige menstruatie. Dit komt omdat in hop fyto-oestrogenen aanwezig zijn. 8-Prenylnaringenine of hopeïne in de volksmond. Deze zou de sterkste plantaardige fyto-oestrogeen zijn die men in planten heeft ontdekt. fyto-oestrogenen zijn een beschrijving voor niet steroidale stoffen die een oestrogene werking hebben of die door het metabolisme worden omgezet in oestrogeen werkende stoffen. Het probleem of juist het positieve van deze fyto-oestrogenen is dat ze bij een tekort aan oestrogenen worden gebruikt als oestrogeen. Maar bij een teveel aan oestrogeen, licht anti-oestrogeen kunnen werken. Het fyto-oestrogeen in hop werd in 1999 ontdekt door professor de keukeleire en gaf het de naam hopeïne. In tegenstelling tot de meeste fyto-oestrogenen, die door darmbacteriën uiteindelijk worden omgezet in oestrogenen wordt hopeïne meteen geresorbeerd door het lichaam. Het is in grote mate aanwezig in de hopbellen. Langetermijn effecten van hopeïne zijn echter nog niet genoeg onderzocht om daar echt met zekerheid iets te kunnen over zeggen.