Stop Psoriasis voor altijd

Wat is psoriasis

Psoriasis wordt beschreven als een van de vele chronische huidziekten. Het veroorzaakt rode vlekjes (soms vlekken) met witte schilfers. Het komt voor bij 2% van de bevolking. Het zorgt op zijn beurt voor veel jeuk en het kan dan ook pijn met zich meebrengen.

Het is echter niet besmettelijk, doch is het een zeer zichtbare aandoening die daardoor een hele boel problemen met zich meebrengt. De vlekken situeren zich meestal op het hoofd, de ellebogen en de rug. Alsook op plaatsen waar zweet niet gemakkelijk weg kan. Het behoort tot de meest lastige huidziekten. Vooral omdat het (meestal) heel erg zichtbaar is.

8 vormen

psoriasis symptomen

Er zijn 8 verschillende vormen, ze hebben hun eigen eigenschappen. Ook komt het bij 2 op de 10 dragers voor dat zich artritis ontwikkelt. Dat zorgt dan op zijn beurt voor stijve
spieren, pijnlijke gewrichten en een beperkte beweeglijkheid. Gelukkig werken bijna alle natuurlijke middelen tegen psoriasis voor alle voorkomende soorten.

We dienen dus geen exacte behandeling te zoeken voor onze specifieke vorm van psoriasis. Hoewel we de aandoening niet kunnen genezen, toch kunnen we ervoor zorgen dat door middel van voeding en andere natuurlijke middelen. De symptomen van psoriasis voorgoed verdwijnen of toch zodanig worden verminderd dat we er bijna geen last meer van hebben in het dagelijks leven.

Psoriasis Ertrodermie

Komt gelukkig heel erg weinig voor, maar is wel een van de meest agressieve vormen van de aandoening. Het situeert zich op het hele lichaam. Het veroorzaakt een enorme roodheid en het kan heel snel opkomen en zich verspreiden.

Psoriasis Pustulosa

Ietwat minder voorkomende vorm van psoriasis die grote koppen veroorzaakt op handen en voeten. Het komt zelden voor, maar het kan op het ganse lichaam aanwezig zijn. Meestal wordt er dan ook een hoge koorts vastgesteld.

Psoriasis Arthropatica

Mensen met dit soort psoriasis ervaren matige tot ernstige gewrichtsklachten.

Psoriasis Capitis

Dit komt voor op de behaarde huid van het hoofd.

Psoriasis Guttata

In de volksmond genaamd druppelpsoriasis. Zijn zeer kleine rode vlekjes. Kinderen of jongeren zijn er meestal slachtoffer van. Het geneest echter heel snel.

Psoriasis Vulgaris

De vorm die het meest voorkomt. De huid is rood en grof. De schilfers zijn grijs van kleur en relatief makkelijk te verwijderen. Het situeert zich vooral op de ellebogen, knieën, het hoofd en de rug.

Psoriasis Unguum

Dit komt enkel voor op de nagels. Die dan putten gaat vertonen en zelfs in uitzonderlijke gevallen helemaal los kan komen te zitten.

Psoriasis Inversa

Vorm die hoofdzakelijk voorkomt bij zwaardere mensen. Het veroorzaakt rode vlekken die heel erg jeuken. Plaatsen waar het zich meestal situeert is: de lies, oksels en borsten.

Hoe ontstaat de aandoening?

psorasis oorzaken

Het zit vooral in het verschil tussen het huidtype van een patiënt en iemand zonder de huidziekte. Normaal gesproken rijpt de huid van mensen in een dertigtal dagen. Waarna de huid loskomt en afvalt.

Bij een patiënt met de aandoening daarentegen, gebeurt dat hele proces in nog geen 4 dagen. Waardoor dat letsels veroorzaakt zoals jeuk, schilfers en rode vlekken.

De oorzaak kan gevonden worden bij een reactie van de afweercellen tegen de huidcellen. Daardoor wordt een stof aangemaakt die de huidcellen sneller gaat delen.
Het behoort tot de huidziekten die genetisch bepaald zijn en niet besmettelijk zijn.
Het heeft echter een enorme invloed op het beeld dat de patiënt heeft over zichzelf en op het zelfvertrouwen.

Wanneer komt het voor?

Het gebeurt (zelden) dat men een eenmalige opstoot ervaart. Wel kan het gebeuren dat het een hele lange tijd duurt vooraleer er nog eens een periode van huiduitslag volgt.

Tips voor de behandeling van psoriasis

Niet krabben, als de jeuk niet vol te houden is gebruik dan een crème. Neem een bad of douche in lauw tot licht warm water. Gebruik geen heet water, heet water zal de ontsteking erger maken. Het gebruik van koude doeken is ook heel geschikt om de jeuk te verminderen. Olie zal de huid heel goed gehydrateerd houden. Onder andere kokosolie blijkt heel goed te zijn. Roken kan de toestand van psoriasis enorm verergeren.

Psoriasis behandelen met natuurlijke middelen

Zoals we bij elke aandoening kunnen gebruiken, bestaan er ook heel wat natuurlijke hulpmiddelen die ons kunnen helpen om de problemen te bestrijden. Zij zullen ofwel de symptomen aanpakken wanneer de psoriasis is doorgebroken. Of zij zullen het lichaam sterker maken om op die manier beschermd te worden tegen een volgende opstoot van de huidaandoening.

Appelazijn

appelazijn

Appelazijn is misschien wel één van de oudste hulpmiddelen die we kunnen inzetten. Zij kunnen zowel dienen als een natuurlijk middel om de symptomen van psoriasis te onderdrukken. En kunnen er ook in de toekomst voor zorgen dat we minder last hebben van de problemen. In sommige gevallen verdwijnt de aandoening dan ook helemaal.

De appelazijn heeft een ontstekingsremmende werking en zal heel goed helpen tegen jeuk. We kunnen het op verschillende manieren gebruiken. Om in de toekomst geen last meer te hebben van psoriasis dienen we het middel echter inwendig te gebruiken.

Dit kunnen we dan doen in de vorm van een drink. We voegen enkele soeplepels toe aan een glas water en drinken dit dagelijks leeg. We kunnen ook een hoeveelheid appelazijn mengen in een salade en op die manier eten.

Om van de symptomen verlost te raken dienen we de appelazijn uitwendig te gebruiken. De beste manier is door een kleine hoeveelheid (een half drinkglas) toe te voegen aan ons badwater. En daarin dan 45 minuten te baden in lauw water.

We kunnen echter ook de appelazijn direct aanbrengen op de plaats van de jeuk. Dit is niet aangeraden wanneer we open wonden hebben omdat dit een zeer brandend effect zal hebben op de wonde.

Er bestaan nu tegenwoordig ook capsules met een extract van appelazijn voor de mensen die de smaak niet lusten.

Kamille

kamille

Kamille wordt ook reeds gedurende duizenden jaren gebruikt als medicijn. De Egyptenaren, Romeinen, Grieken en andere culturen over de hele wereld gebruiken het middel om verkoudheden, slapeloosheid, maagzweren en huidaandoeningen te behandelen.

De primaire werking van de plant is ontstekingsremmend en kalmerend. Om die reden wordt het gezien als een zeer gunstig middel om te ontspannen. Maar dit geldt ook voor onze huid. De ontstekingsremmende werking kan (in mindere mate) helpen om de opstootjes te behandelen. Maar de kalmerende werking zal op termijn bescherming bieden tegen toekomstige opstootjes van de aandoening. En daarmee de kans verhogen dat we voorgoed verlost raken van deze huidproblemen.

Wanneer we thee willen klaarmaken gebruiken we best verse gedroogde bloemen. Die hebben een meer krachtige werking dan de reeds verpakte theezakjes. Mensen die geen thee drinken kunnen ook een supplement gebruiken met kamille.

Rode Iep

Rode iep werd gebruikt door de indianen om brandwonden en andere ontstekingen van de huid tegen te gaan. Het wordt ook gebruikt als natuurlijke middelen tegen psoriasis. Om de aandoening te behandelen dienen we het extract echter ‘s morgens op een lege maag in te nemen. (bron 1, 2)

We voegen enkele druppels van het extract toe aan ons drinkwater en drinken het glas zo leeg.

Dong Quai

dong quai

Dong Quai krijgt vaak de naam vrouwelijke ginseng. Omdat het een kruid is die vooral voor de vrouwen onder ons enorm veel voordelen kan doen. Het wordt niet meteen aangeraden voor mannen om dong quai te gebruiken. Niet omdat het niet zal werken in de behandeling tegen psoriasis. Integendeel. Dong Quai heeft aangetoond zeer effectief te zijn als natuurlijk middel tegen psoriasis. (bron 1)

Maar eerder omdat dong quai veel meer voordelen te bieden heeft voor vrouwen dan voor mannen. Zo zullen vrouwen met PMS of vrouwen tijdens de menopauze een stuk minder symptomen ervaren.

Dong quai wordt ook gezien als een bloedzuiverend kruid. Dat betekent dat het gifstoffen zal helpen uit het bloed verwijderen. Dit is ook gedeeltelijk waarom dit kruid zo effectief is als natuurlijke behandeling van psoriasis.

Dit komt doordat dong quai een oestrogene werking heeft op het lichaam. Het kan echter wel worden gebruikt door mannen die last hebben van een vergrote prostaat of die te maken hebben met haaruitval. En het kan natuurlijk ook door mannen worden gebruikt als behandeling tegen psoriasis.

Er is echter het risico op een bepaalde bijwerking bij mannen. Mannen kunnen door de oestrogene werking van dong quai supplementen een lichte vorm van mannenborsten aanmaken.

Toverhazelaar (Hamamelis)

toverhazelaar

Toverhazelaar is een zeer oude remedie die tegenwoordig minder gebruikt wordt door de vele soorten medicijnen die we tegenwoordig hebben. Toch heeft onderzoek aangetoond dat toverhazelaar zeer krachtig is bij de behandeling van huidproblemen. Daar hoort dus ook de behandeling van psoriasis bij. De plant zal de pijn en jeuk helpen bestrijden, maar zal ook helpen om de huid te reinigen. Dit komt door zijn ontstekingsremmende eigenschappen.

We kunnen toverhazelaar extract gebruiken door enkele druppels toe te voegen aan een glas water en op die manier op te drinken.

Aloe Vera

aloe vera

Aloe Vera is één van de meest onderzochte planten. Het is vooral de gel die we terugvinden in de bladeren die in staat is om een geneeskrachtige werking te bevorderen. Dit kan gebruikt worden voor allerhande huidaandoeningen en dus ook om psoriasis te behandelen. Een belangrijk onderzoek die werd uitgevoerd bij muizen die last hadden van de aandoening heeft aangetoond dat de symptomen met maar liefst 82% gingen afnemen. De gel dient dan te worden aangebracht op de plaats van de ontsteking.

We kunnen hier ofwel het vocht van de aloe vera bladeren gebruiken of een gel gebruiken met aloe vera die een concentraat bevat van de werkzame stoffen in de plant.

Zoethout

zoethout

Er zijn verscheidene bronnen die aanwijzen dat de oorzaak van psoriasis ligt bij stress. Wanneer we zoethout gebruiken kunnen we de stress bestrijden. Het zal de zenuwen helpen ontspannen en kan ook dankzij zijn ontstekingsremmende werking, de ontsteking helpen bestrijden. Het wordt vooral gebruikt in de Chinese geneeskunde om de staat van het lichaam terug in balans te brengen. Daarbij zal het op die manier ook psoriasis genezen op een natuurlijke manier.

Zoethout kan worden gegeten door op de zoethoutstokjes te knabbelen. Er kan ook een supplement gebruikt worden.

Visolie (Omega 3)

visolie

Onderzoekers hebben kunnen aantonen dat visolie kan helpen als natuurlijke middelen tegen psoriasis. Dit komt omdat de vetzuren de huid zullen voeden en zullen hydrateren. Maar meer nog door de sterke ontstekingsremmende werking van deze vetzuren. We zullen ook merken dat er minder vetten in het bloed aanwezig zijn, de zogenaamde triglyceriden. En dat zou het risico op acne en psoriasis ook doen dalen. Het zijn vooral de EPA en DHA vetzuren die in staat zijn om te helpen tegen psoriasis.

Die vinden we dus vooral in vette vis en in zeevruchten terug. Of in visolie supplementen. Veganisten en vegetariërs die geen dierlijke producten of vis gebruiken in hun dieet kunnen dan een supplement met algenolie gebruiken. Zij bevatten ook een degelijke hoeveelheid EPA en DHA.