Aseksueel Wat Is Het En Wie Heeft Het?Wanneer ben ik aseksueel?

Een aseksueel persoon is iemand die geen seksuele aantrekkingskracht ervaart in zijn of haar leven. We moeten het helaas niet verder zoeken dan dat. Aseksualiteit kan voorkomen bij elk geslacht, het komt dus voor bij zowel mannen als bij vrouwen. Er is geen enkele etnische achtergrond die meer of minder gaat bepalen of iemand aseksueel is of wordt. Die mensen kunnen dan ook rijk of arm zijn, ze kunnen oud of jong zijn. We kunnen het niet merken aan de kleding die ze dragen en al zeker niet aan hun mogelijk filosofische of religieuze en politieke overtuigingen.

De misverstanden omtrent aseksualiteit

Celibaat

Deze term aseksueel is misschien wel de meest verkeerd begrepen term van alle seksuele termen. Men gaat er meestal dingen bij voorstellen zoals priesters en monniken. En hoewel er inderdaad aseksuele mensen tussen deze spirituele en religieuze mensen zullen zitten. Toch is het overgrote deel van deze mensen net zeer seksueel ingesteld. Dat hebben we al voldoende gehoord in de media de laatste jaren. Aseksualiteit associëren met het celibaat is dus een groot misverstand.

Onthouding

Aseksueel is ook geen onthoudingsgelofte. Hoewel er tussen de mensen die zich onthouden van seks ook een groot aantal mensen zullen tussen zitten die daadwerkelijk aseksueel zijn. Het staat nauw in verband met het celibaat en is dus een eigen keuze om zichzelf te onthouden van seks.

Ook Interessant:  Penisvergrotende Middelen

Geslachtscrisis

Het heeft echter ook niks te maken met de oriëntatie of met een identiteits/geslachtscrisis. Er kunnen transseksuele mannen aseksueel zijn, er kunnen transseksuele dames deze aandoening hebben. Het kan voorkomen bij mensen die zich panseksueel voelen.

Mentale of fysieke problemen

En hoewel ik daarnet sprak over aandoening. Het is dus ook geen mentale of fysieke aandoening. Er zijn inderdaad heel wat aseksuele mensen die inderdaad omwille van fysieke redenen problemen ervaren op dat vlak. Of omwille van mentale problemen deze gevoelens hebben verkregen. Maar het is niet zo dat het bij iedereen het geval is.

Een eigen keuze

Verder kiezen deze mensen hier totaal niet voor. Al zijn er natuurlijk heel wat gevallen van mensen die een zeer pijnlijke ervaring hebben opgelopen die sterk met seks verband had. Denk maar aan een brutale verkrachting, misbruik tijdens de kindertijd enzovoort. Deze factoren kunnen een sterke rol spelen in de verdere seksuele ontwikkeling van deze persoon. En kunnen er inderdaad voor zorgen dat iemand aseksueel wordt.

Hormonale problemen

Ook hebben deze mensen niet meteen te maken met een verkeerde balans tussen de hormonen. Al kan een verkeerde balans tussen de hormonen er natuurlijk wel voor zorgen dat de drang naar seks vermindert of zelfs volledig wegvalt.

Bindingsangst

En ten laatste is het dan ook geen angst om zich te binden of geen angst om seksuele betrekkingen te hebben. Al zijn er natuurlijk ook mensen die aseksueel zijn en uiteindelijk angst hebben om seksuele betrekkingen te hebben.

Wat is aseksueel zijn dan wel?

aseksueel romantisch zijn

Aseksualiteit is een seksuele oriëntatie net zoals we heteroseksualiteit en homoseksualiteit hebben. Men kan hetero, homo of biseksueel zijn. Het is wat iemand voelt en niet wat iemand doet. Het kan dus perfect mogelijk zijn dat iemand aseksueel is en momenteel zich in een heteroseksuele of homoseksuele relatie bevindt. Een partner heeft en zich ook aangetrokken voelt tot deze partner. Dan niet meteen seksueel aangetrokken.

Ook Interessant:  Wat Zijn De Voordelen Van Rode Ginseng?

Sommige mensen die aseksueel zijn zullen dan ook masturberen, seks hebben, trouwen, kinderen krijgen… Er kunnen er zelfs seksuele opwinding ervaren en orgasmes krijgen.

Hoofdzakelijk aseksueel maar wanneer we dan …

De meeste mensen die zich in verband brengen met aseksueel zijn, zullen zich in de grijze zones bevinden. Ze kunnen seksueel opgewonden worden onder bepaalde omstandigheden. Het hangt van persoon tot persoon af hoe sterk deze omstandigheden moeten zijn. Sommigen kunnen alleen opgewonden worden wanneer ze een enorm sterke band hebben met iemand. Ze zijn dus voor een groot deel aseksueel, uitgenomen bij de persoon waar ze een zeer intense band mee voelen.

Andere mensen hebben dan niet meteen een sterke emotionele band nodig, maar merken dat ze slechts in heel speciale omstandigheden opgewonden worden. Dan denken we vooral aan mensen die een bepaalde fetish hebben. Er zijn mannen die bijvoorbeeld enkel opgewonden worden wanneer ze een vrouw met grote borsten zien. Die zijn dan bij alle andere vrouwen aseksueel, uitgenomen bij vrouwen met grote borsten. Andere mannen worden alleen opgewonden van de geur van bepaalde vrouwen. Dat kan de geur van het zweet zijn, maar ook de geur van haar vagina of haar voeten. Bij andere vrouwen zijn ze dan ook aseksueel.

De meeste mensen zullen romantiek en seksuele affectie met elkaar in verband brengen. En bij de meeste mensen is dat daadwerkelijk zo. Maar uiteindelijk zijn dat twee totaal verschillende concepten. Het is daarom zeker niet onbedenkelijk dat een aseksueel persoon, een romantische relatie aangaat. Die kan zelfs zeer sterke romantische noden hebben.

Ook Interessant:  Moeilijk een erectie krijgen behandelen met voeding

Deze romantische aantrekking kan zowel gebeuren op hetero-romantisch niveau, als op homo-romantisch niveau. Al zullen de meeste pure aseksuele mensen ook geen neiging hebben om romantiek te beleven.

romantiek aseksueel

Hoe kan ik weten dat ik aseksueel ben?

Dat is een heel moeilijke vraag en slechts weinigen van de mensen die deze vraag stellen aan zichzelf zullen daadwerkelijk aseksueel zijn. Het is niet makkelijk om na te gaan of we seksuele opwinding voelen. Wanneer we deze emotie niet kennen of nog nooit gevoeld hebben. Dan kunnen we het ook niet makkelijk gaan herkennen.

Er zijn een aantal belangrijke vragen die ons kunnen helpen om na te gaan of we daadwerkelijk aseksueel zijn. En zoals we reeds hebben gezegd. De meeste mensen zullen een lichte vorm van aseksualiteit hebben ervaren of nog steeds ervaren. Weinigen zullen volledig 100% aseksueel zijn.

  • Totaal geen interesse hebben in seks
  • Wel een wetenschappelijke interesse in seks los van alle emotie
  • Verward raken wanneer iemand over seks praat
  • Seks enorm saai vinden
  • Doen alsof we seks leuk vinden
  • Zichzelf zowel heteroseksueel, homoseksueel of biseksueel kunnen noemen omdat we op alle vlakken dezelfde interesse voelen voor seks. Geen interesse dus. Zowel niet voor het andere geslacht als voor hetzelfde geslacht.
  • Seks hebben omdat je vindt dat dit moet en normaal is.

Indien we voor 3 van deze vragen duidelijk een sterke confirmatie voelen dan hebben we een grote kans aseksueel te zijn. Slechts een zeer klein deel van de mensen zal op alle vragen duidelijk een “ja” met overtuiging voelen.

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close