Hoe Kunnen We Vitamine A tekort Vaststellen?Vitamine A tekort vaststellen en aanvullen

broccoli vitamine AVitamine A is een vitamine, ze wordt ook wel retinol genoemd en is vooral belangrijk voor ons zenuwstelsel. Met als belangrijkste reden dan, de gezondheid van de ogen verzekeren. Een vitamine A tekort zal dus vast en zeker resulteren in problemen met de ogen.

Verder zal vitamine A ook nog helpen bij het verbeteren van de functie van onze spijsvertering, onze luchtwegen en onze huid. De stof heeft ook een ontstekingsremmende werking en zal daarbij ontstekingen helpen vermijden.

Wanneer we denken aan vitamine A dan zullen de meeste mensen meteen gaan denken aan wortelen. In wortelen vinden we namelijk een hoge hoeveelheid van deze stof. Maar dan hebben we het niet meteen over pure vitamine A. We hebben het dan over carotenoïden, deze stof wordt dan in het lichaam omgezet in vitamine A. Deze carotenoïden vinden we hoofdzakelijk terug in oranje of gele groenten en fruitsoorten. Ze hebben echter vet nodig om goed door het lichaam te worden opgenomen.

Hoe ontstaat een vitamine A tekort?

levertraan vitamine AWe vinden de pure vorm ook terug in dierlijke voeding. Dat is dan vooral in vis en in leverproducten. Maar ook eieren bevatten een ruime hoeveelheid van de stof.

Mensen die weinig van deze voedingsmiddelen eten maken dus een hoger risico op een vitamine A tekort. Dit komt gelukkig minder voor in het Westen omdat wij wel regelmatig, ofwel voeding met vitamine A ofwel voeding met carotenoïden gaan eten zoals vis, lever, eieren en oranje of gele groenten.

Ook Interessant:  Cortisol verlagen met voeding

Bij het hebben van een gebrek aan de stof kan een supplement gebruikt worden en dan zullen we binnen de kortste dagen het tekort hebben opgelost.

Wat zijn de belangrijkste symptomen van een vitamine A tekort?

vitamine A tekort ogenDe belangrijkste symptomen die worden vastgesteld zijn problemen met de ogen. De ogen kunnen sneller gaan verouderen waardoor het zicht gaat afnemen. Ook kunnen we sneller vatbaar worden voor ontstekingen aan de ogen en kan het vocht in de ogen wegtrekken of toch sterk afnemen.

Minder goed zicht tijdens het vallen van de avond en wanneer er geen zonlicht is, is ook een belangrijk symptoom van een gebrek aan vitamine A. Dit wordt ook wel nachtblindheid genoemd. Wanneer het gebrek blijft aanhouden kan dat uiteindelijk leiden tot het blind worden van die persoon. Al komt dat minder voor bij volwassenen en hebben vooral kinderen die tot de risicogroepen behoren daar vaker mee te maken.

We zullen ook merken dat het immuunsysteem gaat afzwakken. Waardoor we sneller vatbaar worden voor een ziekte of voor een bepaalde aanval van virussen en bacteriën.

Problemen met onze lever of gal kunnen ook een symptoom zijn van een vitamine A tekort.

De haren zullen ook droger worden waardoor we sneller te maken kunnen krijgen met haaruitval. Let wel, teveel vitamine A kan ook zorgen voor haaruitval.

Hoe kunnen we het vitamine A tekort aanvullen?

lever vitamine aWanneer we het vitamine A tekort willen aanvullen is het natuurlijk van groot belang dat we meer voeding zullen eten die de stof bevat. Vitamine A voeding zal vooral terug te vinden zijn in gele en oranje voedingsmiddelen.

Ook Interessant:  Omega 3 voor veganisten en vegetariërs

We weten dat de stof niet alleen in deze gele en oranje groenten te vinden is maar ook in dierlijke voeding. Daarom kunnen we ook meer organenvlees zoals lever eten. Levertraan is de olie van de kabeljauwlever. Die bevatten ook enorme hoeveelheden van A en D.

Wanneer we een tekort willen aanvullen is het dus zeer handig om levertraan supplementen te gebruiken. Dit zal ons niet alleen verzekeren van een hoge hoeveelheid vitamine A. Maar zal de vitamines D ook gaan doen toenemen in het lichaam. Iets wat vooral in de winter van groot belang is, wanneer de meeste mensen met een gebrek te kampen hebben.

Groenten waar we de carotenoïden in terugvinden. Die carotenoïden die dan in het lichaam worden omgezet in de actieve vorm van de vitamines.

  • Pompelmoes
  • Sinaasappel
  • Broccoli
  • Spruiten
  • Tomaat
  • Paprika
  • Pompoen
  • Wortelen
  • Peterselie
  • Papaya

papaya vitamine a beta caroteen

Waar moeten we nog op letten?

Hoewel ze weinig met mekaar gemeen hebben. Toch zijn er een aantal mineralen die belangrijk zijn in de opname van de stof. Een vitamine A tekort kan dus ook veroorzaakt worden wanneer we te maken hebben met een ijzertekort of een zinktekort. Het is dus belangrijk dat we rekening houden met voldoende ijzer en zink om op die manier toch voldoende vitamine A te kunnen opnemen.

Zink zal vooral een rol spelen in de aanmaak van de eiwitten die belangrijk zijn om retinol uit de voeding te halen. IJzer daarentegen kan ervoor zorgen dat er minder belangrijke voedingsstoffen uit onze voeding gehaald worden. Waardoor hoeveelheden vitamines A kunnen verloren gaan via de stoelgang.

Ook Interessant:  Voedingsmiddelen met vitamine A

Supplementen met vitamine A

In geval van een tekort is het altijd raadzaam om een supplement te gebruiken. Dit zal binnen enkele dagen of weken het gebrek helpen oplossen.

In onze landen zal een licht gebrek frequenter voorkomen dan een ernstig tekort. Een ernstig gebrek wordt meer gezien in landen waar men onvoldoende toegang heeft tot voeding. Deze mensen worden dan uiteindelijk blind.

Van de mensen met een ernstig vitamine A gebrek sterft 60% van de mensen binnen het eerste jaar. De resterende mensen zijn over het algemeen helemaal of gedeeltelijk blind. Het is dus belangrijk dat we ook bij een licht tekort zeer snel ingrijpen. Al zullen deze ernstige tekorten in onze landen praktisch nooit kunnen gebeuren.

Bij het gebruiken van een supplement dienen we wel geen enorme dosissen te gebruiken. Een gebrek is gevaarlijk, maar een teveel aan de stof kan ook weer voor problemen zorgen. Het is daarom niet aangeraden om meer dan de aanbevolen dosis te nemen.

Problemen die kunnen ontstaan bij te hoge doseringen zijn hoofdpijn en een drukkend gevoel op het voorhoofd en onze hersenen. Ook vermoeidheid en zwakte zijn een symptoom van een overdosis via supplementen.

Het is dus belangrijk dat we een gebrek vermijden via supplementen. Maar dat we natuurlijk niet overdrijven en daardoor ook te maken krijgen met problemen. We kunnen natuurlijk ook de combinatie gebruiken met vitamine D door levertraan supplementen te gebruiken.You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close