Effecten van een Vitamine D TekortEffecten van een Vitamine D Tekort

vermoeidheid vitamine d tekortHeb je een vitamine D tekort? Volgens sommige onderzoeken is er een grote kans dat het zo is. Meer dan 75% van de mensen heeft te maken met een groot of klein vitamine D tekort. De kans is dus zeer groot dat jij daar bijhoort.

Gevolgen vitamine D tekort

Vitamine D tekort is gelinkt met een verhoogd risico op een groot aantal ernstige ziektes. Verminderde waarden van de vitamines worden in verband gebracht met kanker, cardiovasculaire aandoeningen, oesteoporose, artritis, reuma en aandoeningen die te maken hebben met het verzwakt immuunsysteem.

Daarnaast is een tekort ook nog een gelinkt aan Multiple sclerose, Diabetes type 1, depressie en veel meer. Het is echter niet altijd makkelijk om het tekort echt vast te stellen.

Ons lichaam maakt geen vitamine D aan uit zichzelf. We hebben het nodig van onze omgeving. De beste bron daarvoor is onze zon. We kunnen dankzij de zonnestralen via de huid de stof gaan aanmaken.

Oorzaken vitamine D tekort

Onze levensstijl, huidskleur en vele andere factoren kunnen ervoor zorgen dat we uiteindelijk te maken hebben met een vitamine D tekort. Wanneer je aan één van deze beschrijvingen kunt voldoen, dan heb je wellicht te weinig van deze belangrijke stof in het lichaam. Andere factoren die een rol spelen is de leeftijd. Naarmate we ouder worden gaat de huid minder en minder aanmaken. Ook het gebruik van zonnecrème zal de aanmaak sterk doen dalen.

Ook Interessant:  Rozenwortel Bijwerkingen

De zon

vitamine d aanvullen met de zonWanneer je niet voldoende in de zon komt kan er ook niet voldoende aangemaakt worden. De zon is echter verantwoordelijk voor het ouder worden van de huid. Heel vaak krijgen we huidkanker net door het teveel in de zon lopen. Het is dus zeker geen verrassing waarom mensen zich gaan beschermen met een zonnebrandolie. Maar dat is nu net wat de opname van de vitamine D volledig gaat blokkeren. Toch blijft de zon de beste manier om de stof aan te maken.

Je leeft in koude klimaten

Wanneer je leeft in koude klimaten, daarmee wordt bedoeld onder de keerkringcirkels. Dan kan je ook problemen hebben met de aanmaak van de stof. We krijgen minder zon in deze gebieden en ook in de zomer is het vaak moeilijk om een adequate hoeveelheid aan te maken.

koud klimaatDe enige oplossing voor mensen die in deze gebieden wonen, en ook de gebieden net boven de keerkringen eigenlijk… De enige oplossing is een supplement. Dat zal ervoor zorgen dat we voldoende van de stof in het lichaam krijgen en zal de kans op een vitamine D tekort zo goed als onbestaande maken.

Veganisten

Er is weinig voeding met vitamine D. De beste bronnen zijn van dierlijke oorsprong. Dat zijn dan vissen. Vette vis met name. Vette vis zoals zalm, haring, forel, makreel bevatten allemaal de stof van nature in hun vlees. De beste bron is uiteindelijk levertraan. Dit is de olie van de kabeljauwlever.

Ook Interessant:  Supplementen voor veganisten? Nodig Of Onnodig?

Donkere huid

Wanneer je een donkere huid hebt, dan heb je meer melanine in je huid. Dat zorgt ervoor dat de huid minder VitD kan aanmaken in de zon. Mensen met een donkere huid doen er daarom ook zeker goed aan om een supplement te nemen

Oudere mensen

Oudere mensen zullen ook bijna allemaal te kampen krijgen met een tekort. Dit komt doordat de huid minder en minder gaat aanmaken naarmate de huid ouder wordt.

Overgewicht

Overgewicht staat nauw in verband met een vitamine D tekort. Men is echter niet volledig zeker of het overgewicht nu de oorzaak van het tekort is, of dat het overgewicht nu net het gevolg daarvan is. Toch is het aangeraden wanneer je te kampen hebt met overgewicht om te zorgen dat je gewicht kan verliezen en eventueel een supplement gebruikt.

Symptomen van een vitamine D tekort

Het is heel moeilijk om vast te stellen of je echt te maken hebt met een tekort. Dit is te verklaren doordat mensen met te weinig vitamines dat ook niet gaan merken. De symptomen worden vaak verward met andere aandoeningen en op die manier wordt het te kort niet altijd opgemerkt.

De symptomen zijn onder andere:

  • Pijnlijke gewrichten
  • Zwakte
  • Pijn in de beenderen
  • Vermoeidheid
  • Depressie
Ook Interessant:  Is Vitamine D Overdosis Mogelijk?

Hoe kunnen we dat voorkomen?

De beste manier om het te voorkomen is door meer in de zon te komen, geregeld voeding met vitamine D te gaan eten. En ook in de winter een supplement te nemen. Op die manier lopen we geen risico.

Bronnen:

http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/vitamin-d

http://circ.ahajournals.org/content/117/4/503.shortYou May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close