Voeding voor een gezond hart

Een goed functioneren van het hart heeft hoofdzakelijk te maken met de kwaliteit van het bloed en de bloedcirculatie. Dit kan worden bereikt door gezonde voeding in te nemen, beweging en een gezond dieet en levensstijl die allebei gezond en gebalanceerd zijn.

Als toevoeging zijn er ook natuurlijke middelen die helpen bijdragen aan de gezonde werking van het hart. Sommige van die voedingsmiddelen zijn al jaren gekend om hun positieve eigenschappen voor het hart.

Hieronder vind je 8 effectieve kruiden die bijdragen aan een gezond hart.

Oregano

oregano

Gekend om de mogelijkheid om gezondheidskwaaltjes te genezen. Oregano is een uitstekende bron om cholesterol op peil te houden, rijk aan vitamine C en antioxidanten.

Antioxidanten vechten tegen vrije radicalen. Zo helpen ze ook bijdragen tot een gezond hart en helpen ze hartziekten te vermijden. Alsook andere gezondheidsproblemen. Oregano helpt tegen ontsteking en verhoogt het de bescherming tegen de slechte cholesterol (LDL)

Groene thee

Groene thee is zeer goed gekend voor zijn positieve werking op het hart. Cellen in de bloedvaten in en rond het hart zijn zeer delicaat. De cosumptie van groene thee verbetert hun gezondheid, hun vermogen om te presteren. Een onderzoek wees uit dat reeds na 30 minuten een verbetering te zien is in de bloedvaten na het drinken van een kopje groene thee. Groene thee bevat op zijn beurt ook nog eens heel wat antioxidanten die ECGC genoemd worden.

Knoflook

knoflook

De meeste culturen in het verleden en in het heden voegen knoflook toe aan hun culinaire bereidingen. En dat heeft zo z’n redenen. De Egyptenaren hebben zelfs 195 medische gebruiken aan dit kruid toegekend. De Chinezen ook. Knoflook werd zodanig geprezen dat het in de thee zelfs werd toegevoegd.

Meerdere studies hebben aangetoond dat 1 teentje knoflook per dag reeds goed is voor gezonde cholesterol niveau’s. Andere studies toonden aan dat knoflook de bloeddruk kan normaliseren.

Regelmatige consumptie van knoflook helpt om cholesterol en vet die vastgekleefd hangt aan de bloedvatwanden te vernietigen.

Meidoorn

Wetenschappelijk onderzoek heeft bewijs gevonden van de relatie tussen meidoorn en het uitzetten van de bloedvaten. Het uitzetten van de bloedvaten zorgt voor een daling van de bloeddruk. Het leidt dus automatisch tot een sterker hart in het algemeen, het hart kan beter functioneren, heeft een betere bloedcirculatie en kan meer zuurstof opnemen en verdelen naar de rest van het lichaam. Meidoorn bevat ook sterke antioxidanten.

Lavendel

lavendel

Lavendel olie is gekend om zijn ontsmettende, antibacteriƫle en verdovende werking. Deze effecten helpen het hart sterker te maken. Het houdt ook de bloeddruk onder controle.

Appelbes

Rijk aan vitamine A, C en K, appelbessen zijn goed voor mensen met metabolische problemen of andere problemen die het risico op hartziekten verhogen. Het bevat ook sterke antioxidanten. Het is gekend om zijn bloeddruk verlagend effect en verlaagt de slechte cholesterol (LDL).

Ginseng

Ginseng is een immuunsysteem booster. Studies hebben aangetoond dat er een positieve relatie bestaat tussen ginseng en een verlaagde bloeddruk, alsook een verlaagd risico op hartziekten. Toch kan het bij sommige mensen echter de bloeddruk verhogen.

Ginkgo

ginkgo

Ginkgo is meest gekend om zijn positief effect op het geheugen. Toch is het een zeer sterk natuurlijk medicijn voor problemen met de bloedvaten, meestal veroorzaakt door hoge bloeddruk. Het zorgt voor een betere circulatie van het bloed doorheen het hart en het lichaam en verlaagt op die manier het risico op hartziekten of beroertes.

Terminalia arjuna

Terminalia arjuna is een boom waarvan het kruid arjuna van gebruikt wordt. Dat wordt meestal uit de schors genomen maar soms ook uit de bladeren en uit de vruchten. De boom komt zeer veel in India voor en kan wel tot 35 – 40 meter hoog worden. Arjuna wordt reeds duizenden jaren lang gebruikt in de ayurvedische geneeskunde. Het heeft zijn diensten vooral bewezen in hart gerelateerde aandoeningen. Waarvan onder andere wordt beweerd dat door het regelmatig gebruik van dit kruid, de kans op een hartaanval enorm kan worden gereduceerd.

De werking van Arjuna op de gezondheid

Wanneer het lichaam teveel LDL-cholesterol bevat, gaat het uiteindelijk in de bloedbaan terecht komen. En zich dan nestelen aan de wanden van de slagaders. Dit gebeurt bij iedereen, maar dan meestal in beperkte mate.

Wanneer dit niet wordt gereinigd zullen de wanden uiteindelijk nauwer worden. Door de cholesterol die eraan gekleefd is. En zullen hart-problemen optreden. Omdat er te weinig bloed kan doorheen gepompt worden en er ook nog eens meer energie nodig is om het bloed erdoorheen te pompen. Dit kan een verharding opleveren van de slagaders plus ook nog eens schade toebrengen aan de organen die te weinig bloed krijgen. Studies hebben aangetoond dat arjuna de hoeveelheid slechte cholesterol (LDL) kan verminderen in het lichaam en dus op die manier de slagaders kan reinigen. Waardoor de kans op hart-aandoeningen aanzienlijk afneemt.