Wat Zijn De Bijwerkingen Van Omega 3 Vetzuren?Zijn er bijwerkingen verbonden aan omega 3 vetzuren?

walnoten omega 3We weten dat er reeds heel wat voordelen verbonden zijn aan het gebruik van omega 3 vetzuren. Zo krijgen we een verlaagd risico op diabetes. De vetten werken als een bescherming tegen hartziekten. Ze zullen helpen de triglyceriden verlagen en daarmee ook de LDL cholesterol helpen dalen. De essentiële vetzuren worden in verband gebracht met depressie en andere psychologische problemen. We zien onder meer verbeteringen van de concentratie bij kinderen met ADHD en nog veel meer.

We vinden de vetstof terug in vette vis zoals zalm, makreel, tonijn, en sardines. We kunnen ze ook in plantaardige voeding terugvinden. Voorbeelden daarvan zijn walnoten, lijnzaden en chiazaden. Hoewel al deze voordelen heel belangrijk zijn voor onze gezondheid natuurlijk. Toch kunnen bijwerkingen van omega 3 vetzuren optreden wanneer we te hoge hoeveelheden gaan gebruiken. Dit zal dan hoofdzakelijk door het nemen van een supplement gebeuren.

Het is ook zeer moeilijk om een maximale aanbevolen dosis vast te leggen. Dit komt omdat die bij iedereen anders zal zijn. Toch kunnen we stellen dat het gebruik tot 3.000 mg gezien kan worden als veilig. Wanneer we dus niet meer dan 3 gram per dag gebruiken via een supplement. Dan hebben we weinig kans om te maken te krijgen met de bijwerkingen van omega 3 vetzuren.

Boven deze dosering krijgen we natuurlijk wel een hogere kans op deze bijwerkingen.

Ook Interessant:  Omega 3 Zonder Vis te Eten

Bloedingen

vis omega 3Omega 3 vetzuren zullen ervoor zorgen dat het bloed dunner wordt. Dit zal vooral problemen leveren bij mensen die reeds medicatie gebruiken om het bloed dunner te maken. Bijwerkingen die dan kunnen optreden zijn neusbloedingen of bloed in de urine of ontlasting.

Dit komt doordat omega 3 ervoor zal zorgen dat het bloed minder snel gaat samenklonteren. Dat is vooral gunstig bij mensen die te maken hebben met een hoge bloeddruk of mensen die de bloedsomloop willen stimuleren.

Bij mensen die reeds medicatie nemen daarvoor, of mensen die te hoge dosissen nemen, kan dit dus voor problemen zorgen.

Te lage bloeddruk

Zoals we reeds hebben gezegd, het verminderen van de vorming van bloedklonters zal ervoor zorgen dat de bloedsomloop wordt verbeterd. Dit kan ervoor zorgen dat de bloeddruk gaat dalen. Bij mensen waar de bloeddruk iets te hoog is, zal dit geen enkel probleem opleveren. Integendeel, en kan de bloeddruk hierdoor terug normaal en in balans krijgen.

Maar bij mensen die reeds een gemiddelde bloeddruk of met een lage bloeddruk te maken hebben, die kunnen te maken krijgen met een te lage bloeddruk door teveel omega 3 te gebruiken.

Dit kan dan leiden tot misselijkheid, wazig zien en de neiging hebben dat we gaan flauwvallen.

Levertraan

In geval dat we levertraan gebruiken om onze vetzuren te verhogen dan moeten we rekening houden dat levertraan enorme hoeveelheden vitamine A en D bevat. We kunnen dus heel snel te maken hebben met een overdosis vitamine A of D wanneer we levertraan zouden gebruiken om onze omega 3 vetzuren inname te verhogen.

Ook Interessant:  Teveel zink kan leiden tot een kopertekort

Hoofdpijn

Hoofdpijn is één van de bijwerkingen van omega 3 vetzuren die hoofdzakelijk zullen optreden in het begin dat we het supplement gebruiken. Ze zullen in bijna alle gevallen na enkele dagen verdwijnen. Deze effecten zijn niet ernstig en hoeven we ons dus weinig zorgen om te maken.

Koorts

lijnzaad ALAKoorts is een ander voorbeeld van neveneffecten. Ze hangen nauw samen met hoofdpijn en zullen hoofdzakelijk opkomen wanneer we net gestart zijn met het gebruik van deze supplementen. Ze zullen dus heel snel verdwijnen na enkele dagen.

Problemen met de spijsvertering

Na de inname van het supplement kunnen we te maken krijgen met oprispingen of boeren. Die zullen dan zeer sterk ruiken naar vis. Om deze bijwerkingen van omega 3 vetzuren te vermijden kunnen we de supplementen gebruiken juist voordat we gaan eten. We hebben dan reeds een hele maaltijd ingenomen en dat zal de kans sterk verlagen op dit soort neveneffecten. Daarnaast kunnen we ook een opgeblazen gevoel ervaren in de buik en kunnen we diarree of buikpijn krijgen.

Allergische reactie

Heel veel mensen zijn niet gewoon van hoge dosissen omega 3 in te nemen. Wanneer we dan overschakelen naar een supplement dan bestaat de kans dat we te maken krijgen met een allergische reactie. Dit kan ervoor zorgen dat we te maken krijgen met jeuk of uitslag krijgen op het lichaam. Deze bijwerkingen van omega 3 vetzuren gaan ook meestal na enkele dagen vanzelf weg.

Gebruik supplement enkel als aanvulling

sardines omega 3Wanneer we meer omega 3 vetzuren willen innemen dan is het belangrijk dat we dit doen via onze voeding. We kunnen natuurlijk een supplement gebruiken om de hoeveelheid te verhogen. Maar we moeten zorgen dat we zeker reeds 30 tot 50% van de dagelijkse aanbevolen dosis kunnen innemen via onze voeding.

Ook Interessant:  Wat is beter? Krill olie of visolie?

Voor vrouwen is dat 1.100 mg en voor mannen is dat 1.400 mg. Wanneer we dan zorgen dat we per dag reeds 500 tot 700 mg kunnen innemen via onze voeding. Dan hoeven we ook geen hoge hoeveelheden te nemen via een supplement en hebben we natuurlijk ook een stuk minder kans dat we te maken krijgen met eventuele bijwerkingen van omega 3 vetzuren.

Voeding

We hebben het reeds gehad over de voedingsmiddelen met omega 3. We hebben sardines, zalm, tonijn, makreel, forel. Maar we vinden de vetten ook terug in oesters, krab, mosselen, kreeft en andere zeevruchten. Het is altijd beter om vis of zeevruchten te eten omdat zij ook de DHA en EPA vetzuren zullen bevatten.

Wanneer we kiezen voor plantaardige voeding dan zullen we enkel de ALA vetten kunnen innemen. Die kunnen dan inderdaad in het lichaam voor een deel worden omgezet in DHA en EPA, maar dat is niet voldoende om te voldoen aan de dagelijkse aanbevolen dosis van deze DHA en EPA vetten.

De beste plantaardige bronnen zijn lijnzaad, chiazaad, walnoten en pompoenpitten. Wanneer we weinig vis of zeevruchten eten gebruiken we beter een supplement met omega 3. Op die manier halen we makkelijk de aanbevolen dagelijkse EPA en DHA.

 You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close