Chlorella Voordelen En Voedingswaarde Plus Bijwerkingen!Chlorella is een zoet water alg. Het is een voedingssupplement die heel wat voordelen kan bieden voor onze gezondheid. Het is zonder reden een ware superfood. Hoewel chlorella reeds zolang bestaat als het water op onze planeet, toch is het slechts recentelijk populair geworden. Vooral dan omdat men meer en meer begint te ontdekken over de vele belangrijke voordelen van chlorella voor onze gezondheid.

Japan was eigenlijk al begonnen met het gebruiken van chlorella na de eerste wereldoorlog. Toen voedingsmiddelen wat schaarser werden ging men op zoek naar goedkopere alternatieven. En is men dus op deze algen gekomen.

Het heeft echter een zeer lange periode geduurd vooraleer het wereldwijd gebruikt werd. Dat mondiale gebruik kwam er nadat meer bekend werd over de vele voordelen van deze algen. Het is daarom nu pakweg overal ter wereld te krijgen als een voedingssupplement.

Maar wat zijn nu die belangrijke voordelen waar we het voortdurend over hebben? Wat kan chlorella ons bieden dat andere voedingsmiddelen ons niet kunnen bieden? We gaan er even wat dieper op in.

chlorella in meer

Hoge voedingswaarde

Eerst en vooral heeft chlorella net als spirulina een zeer hoge voedingswaarde. Ze bevat eerst en vooral enorme hoeveelheden eiwitten. Maar ook tal van vitamines en mineralen.

Gemiddeld bestaat chlorella voor bijna de helft uit eiwitten. Verder zien we dat mineralen zoals zink, ijzer, magnesium, calcium en fosfor rijk aanwezig zijn in deze algen. En met vitamines A, B, C, D en E maken we de voedingswaarde compleet.

Er zijn weinig tot geen enkele andere voedingsmiddelen die zo verpakt zijn met enorme hoeveelheden voedingsstoffen. Dat zorgt er dus voor dat chlorella kan helpen om bijna elk voedingstekort weg te werken.

Ook Interessant:  Wat Zijn De Voordelen En Bijwerkingen Van Kruidnagel?

Zuivere chlorella is moeilijk op te nemen door het lichaam. Daarom worden bepaalde processen gebruikt waarbij de uitwendige cellen van de algen worden verwijderd. Dat zorgt ervoor dat we iets meer dan 4/5 van de hoeveelheden ook effectief kunnen opnemen in het lichaam.

Antioxidante werking

Niet alleen is chlorella verpakt met krachtige voedingsstoffen. We krijgen ook nog eens enorme hoeveelheden antioxidanten toegediend. Antioxidanten hebben als hoofdtaak om vrije radicalen uit het lichaam te verwijderen. Ze zullen daarmee bescherming bieden tegen ziektes, maar vooral ook bescherming bieden tegen chronische ziektes.

Ook schade die wordt opgelopen door de UV stralen van de zon worden dankzij de antioxidante werking aangepakt. Zo krijgen we minder last van een verouderde huid wanneer we te lang in de zon hebben verbleven. (studie)

chlorella voedingswaarde

Ontgiftend voor het lichaam

Gifstoffen krijgen we elke dag in het lichaam. Het zit in de lucht die we ademen, in onze voeding en in het water. We kunnen er op geen enkel moment onderuit. Het is dus belangrijk dat we de juiste middelen gebruiken die het lichaam kunnen stimuleren om deze gifstoffen af te voeren.

Vooral onze lever en onze nieren zijn hiervoor van groot belang. Maar wanneer teveel giftige stoffen het lichaam binnenkomen kunnen deze organen overbelast worden. Chlorella kan de afvoer van deze gifstoffen helpen bevorderen en heeft daardoor een ontgiftend effect op het lichaam.

Chlorella zal het spijsverteringsstelsel helpen reinigen of ontgiften. Het bloed wordt gereinigd en de lever wordt gereinigd. De ontgiftende effecten zullen er ook voor zorgen dat de druk op de nieren wordt verminderd. Doordat ze minder hard moeten werken. (studie)

Bloedsomloop verbeteren

Chlorella bevat chlorophyl en dit zal ervoor zorgen dat de hoeveelheid hemoglobine in het bloed zal verhogen. De moleculaire structuur van chlorophyl en hemoglobine is nauw met elkaar verbonden. Het enige verschil is dat hemoglobine ijzer bevat en chlorophyl op zijn beurt magnesium bevat.

Ook Interessant:  Gezonde Voeding Tijdens Borstvoeding | 10 Voedingsmiddelen

De verhoging van de hoeveelheid hemoglobine zal ervoor zorgen dat er meer zuurstof kan worden getransporteerd naar de verschillende organen in het lichaam. Wat er ook voor zal zorgen dat de bloedsomloop sterk gaat verbeteren.

Verbetert de spijsvertering

chlorella spijsvertering

Steeds meer mensen hebben tegenwoordig last van problemen met de spijsvertering. Dat gaat dan meestal om onschuldige zaken zoals een opgeblazen gevoel of lichte krampen. Maar die kunnen wel zeer vervelend zijn indien we die krijgen op de meest ongepaste momenten. Chlorella zal helpen het spijsverteringsstelsel reinigen en daardoor ook helpen bij een slechte adem en bij sterk ruikende afscheiding.

De voedingsresten in de darmen kunnen daarnaast ook zorgen voor ontstekingen. Dat verhoogt de kans op inwendige bloedingen of verkleint de kans om belangrijke voedingsstoffen op te nemen in het lichaam. Door het verbeteren van de functie van de darmen en zijn ontstekingsremmende werking krijgen we minder kans op deze problemen. En kunnen we dus ook beter alle voedingsstoffen uit onze voeding daadwerkelijk opnemen in het lichaam.

Chlorella werkt als een probiotica, wat betekent dat het zal helpen om de natuurlijke bacteriën in het lichaam te stimuleren. Deze natuurlijke bacteriën zullen onder meer helpen om vezels af te breken en hebben ook als doel om vitamines en mineralen op te nemen in het lichaam.

We moeten er wel rekening mee houden dat we de eerste dagen van het gebruik van chlorella last kunnen hebben van diarree. Dat komt doordat de gifstoffen worden afgevoerd en overtollige bacteriën worden afgevoerd. Die kunnen diarree veroorzaken.

Bescherming tegen kanker

Chlorella biedt bescherming tegen vele vormen van kanker. Het zal er eerst en vooral voor zorrgen dat we gifstoffen en metalen uit het lichaam kunnen verwijderen. Daarnaast zullen de antioxidanten helpen bij het bestrijden van vrije radicalen. Dat zijn allemaal zaken die het risico op kanker sterk doen dalen.

Ook Interessant:  Afvallen Zonder Honger Te Hebben Oplossen

Er komt daarnaast ook nog een versterkend effect op het immuunsysteem. De hoeveelheid natuurlijke afweercellen in het lichaam worden verhoogd.

Ook zien we dat behandelen tegen kanker een beter effect hebben wanneer chlorella wordt ingenomen.

Houdt de huid gezond

We hebben het al kort gehad over het antioxidante effect van chlorella. Dit zal ervoor zorgen dat schade door de zon, niet zichtbaar gaat worden op onze huid. De antioxidante werking zal vrije radicalen in onze huid helpen verwijderen waardoor we langer kunnen genieten van een jonge stralende huid.

Bloedsuiker verlagen en cholesterol verlagen

Omdat chlorella ervoor zal zorgen dat we de spijsvertering verbeteren, zullen we ook minder cholesterol en vetten in het bloed terugvinden. Dat is vooral zichtbaar in een lager LDL cholesterolgehalte en een lagere hoeveelheid triglyceriden of bloedvetten.

Maar niet alleen het cholesterol gaat dalen. Ook de bloedsuiker zal dalen. Dit is vooral te wijten aan de hoeveelheid vezels die we terugvinden en de betere opname van vezels via de spijsvertering. Daarnaast zien we dat de gevoeligheid voor insuline gaat verhogen. Dat verlaagt niet alleen het risico op hoog cholesterol, maar zeker dus ook op diabetes. (studie)

Bijwerkingen

chlorella bijwerkingen

Een veelvoorkomende bijwerking van chlorella is diarree. Dit hebben we reeds besproken en is vooral te wijten aan het ontgiftend effect van de algen. Daar kunnen we dus niks aan veranderen en zal meestal na enkele dagen verdwijnen. Het hebben van deze bijwerkingen van chlorella is dus eigenlijk een goed teken.

Wel mogen we de aanbevolen hoeveelheid niet overschrijden omdat de kans op problemen met de spijsvertering dan weer een stuk groter worden. Deze aanbevolen dosis is bij elk supplement van chlorella anders en hangt af van de samenstelling en concentratie.

 You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close