Cortisol verlagen met voeding



Cortisol verlagen met voeding

Cortisol is een stresshormoon die wordt geproduceerd in de bijnieren. Te hoge aanmaak van dit hormoon kan zorgen voor ernstige problemen met de gezondheid en het algemeen welzijn. Bepaalde voedingsmiddelen en strategieën kunnen er echter voor zorgen dat we cortisol verlagen met voeding.

Met de juiste eiwitten, koolhydraten en vetten kunnen we in de meeste gevallen de aanmaak van het hormoon drastisch verminderen. Dat zal onder meer een positief effect hebben op onze gemoedstoestand. We voelen ons gelukkiger en hebben minder vaak last van stemmingswisselingen of depressie gedachten.

Verder heeft het cortisol verlagen met voeding een zeer gunstig effect op onze bloedsuikerwaarden. Wanneer het cortisol te hoog wordt hebben we voortdurend veel glucose nodig om deze hoge hoeveelheid te blijven voeden. Dat zorgt er onder meer voor dat mensen die onder stress staan vaak de neiging hebben om veel suikerrijke voeding te eten. Zij zullen deze glucose helpen voorzien en zullen ook meer serotonine helpen aanmaken in tijden dat deze hoeveelheid uitgeput raakt. Hoewel dit misschien geen slecht gegeven is, om meer serotonine aan te maken. Toch is het eten van suikerrijke voeding om meer serotonine aan te maken geen goed idee. Want het zal zorgen voor overgewicht en een hoger risico op diabetes type 2.

We zorgen er beter voor dat we cortisol verlagen met voeding. Want minder cortisol betekent automatisch meer serotonine. En dus een lager risico op depressie, minder de drang hebben om ongezonde suikerrijke voeding te eten. En dus ook minder kans op overgewicht.

Wat is cortisol?

stress hoog cortisolCortisol is een hormoon die zal helpen bij het gebruiken van koolhydraten uit onze voeding. Het speelt een rol in het regelen van de bloedsuiker en onze bloeddruk. Verder zal het hormoon ook ons slaappatroon regelen. Wanneer we onder stress staan wordt het hormoon in hoge hoeveelheden aangemaakt. Het is dus eerst en vooral belangrijk dat we de stress proberen onder controle te houden.

Ook Interessant:  LDL Cholesterol Verlagen Met De Juiste Voedingsmiddelen

Cortisol wordt aangemaakt in de bijnieren en daar wordt ook testosteron aangemaakt. Wanneer we meer energie moeten besteden aan het aanmaken van hoge hoeveelheden van het stresshormoon, zal er minder testosteron aangemaakt worden. Ook de omzetting van testosteron naar oestrogeen zal hoger worden.

Dit verhoogt het risico op overgewicht. We krijgen ook voortdurend te maken met een verhoogde bloedsuiker. Dat zal het risico op diabetes type 2 doen toenemen. Verdere problemen die zullen ontstaan zijn een verlaagd libido bij zowel mannen als bij vrouwen en erectieproblemen bij mannen. Gelukkig kunnen we via de voeding heel wat doen om dat cortisolgehalte te verlagen.

Eiwitten

Eiwitten kunnen helpen het cortisol verlagen met voeding. Dat is dan vooral whey proteïne, maar ook eieren en magere dierlijke eiwitten die de belangrijke aminozuren bevatten. Door elke 2 uur zo’n 30 gram eiwitten in te nemen moeten we de aanmaak van het hormoon serieus kunnen terug schroeven.

Andere goeie bronnen zijn peulvruchten, zaden en noten.

Koolhydraten

chia cortisol omega 3Het zijn vooral de koolhydraten met een lage glycemische index die in staat zijn om te kunnen het cortisol verlagen met voeding. Dat zijn dus niet de snelle suikers die de bloedsuikerwaarden gaan doen stijgen als een raket. Maar voedingsmiddelen rijk aan vezels en andere belangrijke voedingsstoffen.

Goeie voorbeelden daarvan zijn bonen en erwten, volkoren producten, groene (niet-rijpe) bananen. Het is goed om meteen na het eten van de koolhydraten aan sport of beweging te doen.

Wanneer we bijvoorbeeld kiezen voor chiazaden, dan krijgen we meteen langzame koolhydraten en belangrijke omega 3 vetzuren. Dit zal ervoor zorgen dat de bloedsuiker minder snel gaat stijgen. Wanneer we te maken hebben met een verhoogd cortisol, zal de bloedsuiker ook voortdurend hoger worden. Dit zijn ideale voedingsmiddelen om deze stijging van de bloedsuiker onder controle te houden en daarmee het risico op diabetes type 2 of overgewicht te verminderen.

Ook Interessant:  Waarom Is Granaatappelsap Gezond Voor Ons?

Eén van de beste manieren om te proberen het cortisol verlagen met voeding is door trage koolhydraten in combinatie met onverzadigde vetzuren te eten. Lijnzaden en chiazaden zijn hier de beste voorbeelden van.

Gezonde vetten

De vetten zullen niet alleen voordelig zijn voor het hart. Ze hebben ook ontstekingsremmende eigenschappen en zullen helpen cortisol verlagen met voeding. Vooral de omega 3 vetzuren die we terugvinden in lijnzaden en chiazaden of in vette vis zullen daar heel goed toe in staat zijn.

Noten en zaden echter, alsook avocado’s zijn ook een goede bron van gezonde vetten. Zij zullen ook zorgen voor omega 3 vetzuren die ook een gunstig effect hebben op onze bloedsuiker, bloeddruk en metabolisme.

We kunnen ook lijnzaadolie gebruiken, dit kan bijvoorbeeld in een salade of in andere koude gerechten worden toegevoegd aan onze maaltijd.

Fruit en groenten

Fruit en groenten bevatten belangrijke voedingsstoffen waaronder vitamines en mineralen. Die gaan cortisol verlagen met voeding op een natuurlijke manier. Cortisol en vitamine C zijn elkaars protagonisten. Net zoals bij serotonine zal een hoger cortisolgehalte ervoor zorgen dat we minder vitamine C in het lichaam hebben. Het cortisol verlagen door extra vitamine C te nemen is dus een goede optie.

Vitamine C vinden we zeker niet alleen terug in citrusvruchten. Het klopt dat deze misschien de best gekende bronnen zijn en dus kunnen helpen het cortisol verlagen. Maar er zijn nog heel wat andere fruitsoorten en groenten die een relatief hoge hoeveelheid bevatten.

Zoals:

  • Kiwi
  • Paprika
  • Pepers
  • Broccoli
  • Tomaten
  • Aardappelen
  • Aardbeien
  • Bessen

Ashwagandha

cortisol verlagen ashwagandhaEr zijn ook een aantal kruiden die we kunnen gebruiken om het hormoon de kop in te drukken. Eén van de meest geschikte daarvoor is absoluut ashwagandha.

Ashwagandha staat bekend als Indiase Ginseng. Het heeft echter niks met ginseng te maken. Maar heeft wel een soortgelijk effect. Het kruid is enorm geschikt om het stresshormoon te verlagen. Dit komt doordat het behoort tot de adaptogenen. Deze zullen het lichaam helpen om zichzelf aan te passen aan stressvolle situaties.

Ook Interessant:  Wat is de Werking van Ginkgo? En de Bijwerkingen!

Ashwagandha zal ook het testosteron verhogen bij mannen en bij vrouwen. Het libido neemt toe en de stress gaat afnemen. Dit heeft een ontspannend en rustgevend effect op het zenuwstelsel. Daardoor zullen we ook beter slapen.

Het supplement mag echter niet gebruikt worden door zwangere vrouwen. Verder zijn er niet meteen ernstige bijwerkingen te vermelden van ashwagandha.

Rhodiola

rhodiola cortisolEen ander belangrijk kruid die kan helpen is Rhodiola.

Rhodiola staat in verband met depressie, met stress en met angst. Het zal ook vermoeidheid tegengaan. Verschillende onderzoeken hebben deze effecten reeds kunnen aantonen.

Wat rhodiola vooral zal doen is de hoeveelheid serotonine in de hersenen doen toenemen. Serotonine staat in nauw verband met onze gemoedstoestand. Wanneer we te maken hebben met een verlaagd serotonine zullen we ons sneller emotioneel voelen en mentaal verzwakt zijn.

Verder zal de toename van serotonine er ook voor zorgen dat we het cortisol verlagen. We zullen onze gemoedstoestand opkrikken en kunnen genieten van een hoger libido en een betere nachtrust hebben.

Bij het gebruik van een rhodiola supplement dienen we te letten op de aanbevolen dosis. Hoewel een aanbevolen dosis kan helpen bij slaapproblemen. Toch kunnen hoge dosissen slaapstoornissen veroorzaken. Dit komt doordat de plant een stimulerend effect heeft op het lichaam.

Besluit

We zien dus dat we best opteren voor gezonde voeding. Magere eiwitten en langzame koolhydraten in combinatie met onverzadigde omega 3 vetzuren. Daarnaast speelt vitamine C een grote rol. Indien de stijging van het hormoon te maken heeft met stress gebruiken we beter een ashwagandha supplement. Omdat dit kruid het krachtigst zal inwerken op de stress die we ervaren.

Wanneer het verhoogd hormoon samengaat met vermoeidheid kunnen we opteren voor een rhodiola supplement.



You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close