Is Zout Slecht Voor Onze Gezondheid?In bijna al onze voedingsmiddelen is wel zout aanwezig. Maar is zout slecht voor onze gezondheid? Hoewel de meesten onder ons wel hebben gehoord dat teveel zout slecht voor onze gezondheid is. Toch kunnen we ons afvragen waarom dit nu daadwerkelijk het geval is.

Zout zal er eerst en vooral voor zorgen dat de bloeddruk gaat stijgen. Een te hoge bloeddruk vormt de basis voor hartproblemen en voor beroertes. We hebben een hoger risico op hartfalen en een hartaanval. Dit is meteen de grootste doodsoorzaak bij mensen.

Maar zout is niet alleen slecht voor ons hart. Het wordt ook meer en meer in verband gebracht met kanker, osteoporose, overgewicht, nierproblemen en het overmatig vasthouden van vocht in het lichaam.

Verder kan zout nog bijdragen tot het ontstaan van diabetes en tandproblemen veroorzaken.

zout

We moeten echter wel weten, dat we kleine hoeveelheden zout daadwerkelijk nodig hebben in het lichaam. Maar deze hoeveelheid is kleiner dan 1 gram per dag. Terwijl we gemiddeld allemaal ongeveer 9 gram per dag eten. Dat is dus de helft meer dan de maximale hoeveelheid van 6 gram per dag. Daarmee verhogen we natuurlijk het risico op al deze problemen met onze gezondheid.

We kunnen hier echter makkelijk iets aan doen. Door de hoeveelheid zout te verlagen in het lichaam, verlaagt het risico op hartziekten en gaat de bloeddruk terug dalen. Het is zelfs zo makkelijk dat we kunnen stellen, hoe minder zout we eten, hoe beter we de bloeddruk kunnen verlagen.

Maar in theorie is dat wel allemaal makkelijk en simpel. In de praktijk ligt dat helemaal anders. Omdat zoveel voedingsmiddelen (hoge) hoeveelheden zout bevatten, moeten we dus extra rekening houden met wat we kopen. We zullen dus moeten nauwkeurig omgaan met de voedingsproducten die we gebruiken in ons dieet.

Hoge bloeddruk

De bloeddruk is de druk die het bloed op de bloedvaten plaatst wanneer het door ons lichaam gepompt wordt. Bepaalde factoren zoals overgewicht en weinig beweging kunnen de bloeddruk verhogen. Maar zeker ook een te hoge hoeveelheid zout.

Ook Interessant:  De Vele Voordelen van Lijnzaadolie

Dat verhoogt het risico op hartproblemen en beroertes. Ongeveer 30% van de bevolking heeft te maken met een te hoge bloeddruk. Veel van hen zijn daar niet eens van op de hoogte omdat ze er geen symptomen voor ondervinden.

Naarmate we ouder worden kan het moeilijker worden om de bloeddruk onder controle te houden. Echter heeft dat weinig te maken met onze leeftijd. Maar eerder met het feit dat we minder vaak bewegen en misschien wel ongezonder gaan leven. Teveel zout eten is daar een uitstekend voorbeeld van.

Hartziekten

Hartziekten ontstaan wanneer we gedurende een langere periode te maken hebben met een te hoge bloeddruk. Dat verhoogt het risico op hartfalen. De wanden van de bloedvaten worden dikker en de bloedvaten worden te nauw. Ze kunnen te weinig bloed naar het hart transporteren.

Dit kan op termijn leiden tot het verdikken van de hartspier. Dat zal ervoor zorgen dat het hart minder goed het bloed kan pompen doorheen het lichaam. Met het risico op hartfalen. Een ander probleem die kan ontstaan is de vorming van bloedklonters. Wanneer onvoldoende bloed doorheen de bloedvaten gepompt wordt kunnen zich bloedklonters gaan vormen. Zij kunnen de bloedstroom op termijn gaan blokkeren naar het hart. Wat ook kan zorgen voor een hartaanval.

De beste remedie om deze problemen te vermijden is door minder zout te eten, gewicht te verliezen en regelmatig te bewegen.

Beroerte

Een beroerte ontstaat wanneer er (tijdelijk) geen bloed meer naar de hersenen kan stromen. Het zorgt voor een verminderde of volledig uitblijvende vloei van zuurstof naar de hersenen. Waardoor de cellen gaan afsterven.

Er kunnen twee soorten ontstaan.

Ischemische beroerte : Ischemische beroerte ontstaat wanneer een bloedvat geblokkeerd raakt.

Hemorragische beroerte : Hemorragische beroerte ontstaat wanneer een bloedvat openbreekt en uitbloedt in de hersenen.

Ook Interessant:  Omega 3 voor veganisten en vegetariërs

Beroertes komen zeer vaak voor. Het is de derde belangrijkste doodsoorzaak bij mensen. Een hoge bloeddruk is de meest belangrijke risicofactor voor het krijgen van een beroerte. Het spreekt voor zich dat zout hier onrechtstreeks bij veel mensen  voor verantwoordelijk is.

Het is niet zo dat we ons moeten zorgen maken bij het ouder worden op een beroerte. Indien we de bloeddruk onder controle houden. Minder zout eten en regelmatig gaan bewegen dan kunnen we dit risico sterk verlagen.

Osteoporose

Dit probleem zien we vaker bij oudere dames die reeds de menopauze voorbij zijn. Osteoporose is het zwakker worden van de beenderen door voornamelijk een verlies aan calcium. De beenderen worden brozer en dunner. Waardoor breuken en kneuzingen veel frequenter kunnen voorkomen.

Teveel zout is slecht voor onze beenderen omdat het ervoor kan zorgen dat we calcium gaan afvoeren via de urine. Calcium die normaal gezien in onze beenderen zou moeten blijven. Teveel zout kan er dus voor zorgen dat we het risico op osteoporose verhogen.

Nierproblemen

Nierstenen komen regelmatig voor. Mannen hebben hier misschien meer last van dan vrouwen. Maar toch komen ze bij beide geslachten evenveel voor. Het is echter zo dat vrouwen hier minder snel ernstige pijn van ondervinden. En nierstenen makkelijker kunnen uitplassen. Bij mannen is dat moeilijker.

Nierstenen ontstaan door een ophoping van calcium in de nieren. Wanneer we veel zout eten en een hoge bloeddruk hebben, dan kan er teveel calcium in de nieren terechtkomen. Dat verhoogt het risico op de vorming van stenen of kristallen.

Daarnaast verhoogt een hoge bloeddruk door teveel zout, ook het risico op nierziekten. Doordat er teveel druk op de nieren geplaatst wordt. Omgekeerd kan ook, door een verminderde werking van de nieren, als gevolg van een ophoping van calcium. Kan uiteindelijk een hoge bloeddruk ontstaan.

Vocht vasthouden

Zout is slecht voor het lichaam omdat het water of vocht zal vasthouden. In sommige gevallen kan dat gaan tot wel 2 liter water. Dat verhoogt het risico op een opgeblazen buik en een opgezwollen gezicht. Het is ook gevaarlijk voor mensen met leverziekten en mensen die reeds een hartaanval hebben gehad. Zij zullen hiervan het meest profiteren door minder zout te eten.

Ook Interessant:  Triphala Werking Voordelen En Bijwerkingen Voor Onze Gezondheid

Welke voeding bevat veel zout?

De hoogste hoeveelheden zout die we innemen is afkomstig van fastfood, restaurants en bewerkte of bereide voedingsmiddelen. Slechts een kleine hoeveelheid zout komt op een natuurlijke manier voor in onze voeding.

chips veel zout

Wanneer we bijvoorbeeld soep in blik kopen, of in zakjes. Dan hebben we een hoge kans dat daar extra zout aan is toegevoegd.

Vlees kan ook enorme hoeveelheden zout bevatten. Dit wordt meestal gedaan om de smaak te verbeteren of om de houdbaarheidsdatum te verlengen. Maar is dus zeker slecht voor de gezondheid.

Verder zijn er voedingsmiddelen waar we weinig rekening mee houden. Denk dan maar aan bepaalde soorten kaas, brood of zelfs ontbijtgranen. Die kunnen vaak enorme hoeveelheden bevatten.

Moeten we nu minder zout eten?

Het is niet aangeraden om meer dan 6 gram zout per dag te eten. Maar wanneer we niet te maken hebben met een hoge bloeddruk of nierproblemen. Dan is het ook niet meteen nodig dat we minder zout gaan eten. Zolang we de 6 gram per dag niet overschrijden en wanneer de arts ons niet meteen aanraadt om minder zout te eten. Dan zal de 6 gram geen problemen veroorzaken.

Meer dan 6 gram per dag eten kan op termijn schadelijk zijn voor onze gezondheid. Maar wanneer we bijvoorbeeld te weinig zout eten, kan dat net zo goed schadelijk zijn voor onze gezondheid. Daar moeten we dus zeker rekening mee houden. (bron)

Er zijn verschillende soorten zoals tafelzout, zeezout en himalayazout. Van himalayazout wordt beweerd dat die de meest gunstige werking voor onze gezondheid heeft, wanneer die in normale porties (maximaal 6 gram per dag) wordt ingenomen.Close