Wat Zijn De Oorzaken Van Een Kaliumtekort?Kaliumtekort oorzaken en symptomen

Een kaliumtekort is moeilijk vast te stellen omdat er meestal weinig symptomen zijn die echt kenmerkend zijn voor een gebrek aan kalium. We gaan er in de meeste gevallen niets van merken. Of we gaan de symptomen verwarren met andere aandoeningen of problemen.

Een kaliumtekort kan echter een groot aantal oorzaken hebben. Wanneer we onszelf kunnen vinden in deze oorzaken, en we hebben last van de genoemde symptomen. Dan kunnen we makkelijk onze hoeveelheid kalium aanvullen door bepaalde kaliumvoeding te eten. Dat zal er dan voor zorgen dat de hoeveelheid snel terug verhoogt in het lichaam.

Waarvoor dient kalium?

onregelmatige hartslag kaliumgebrekKalium is een onderschat mineraal. Omdat het toch een groot aantal belangrijke functies in het lichaam moet verrichten. Het spreekt voor zich, wanneer er een gebrek optreedt, dat deze functies niet meer naar behoren zullen werken.

We hebben het bijvoorbeeld nodig om onze bloeddruk in balans te houden. Een kaliumgebrek kan daarom zowel voor een te lage bloeddruk, of voor een te hoge bloeddruk zorgen.

Dat komt doordat het mineraal elektriciteit zal opwekken in het lichaam. Het doet dat in combinatie met andere essentiële mineralen. Calcium, magnesium, sodium en kalium wekken deze elektriciteit op.

Het hart en andere spieren ondersteunen

Dit is vooral van belang voor onze spieren. Het zal op die manier de spieren gaan stimuleren en ervoor zorgen dat ze makkelijk kunnen samentrekken en ontspannen. Ons hart is ook een spier. Het bepalen van onze hartslag is onder andere sterk afhankelijk van deze elektrische impulsen.

Mensen met een gebrek aan kalium hebben daarom een verhoogd risico op een onregelmatige hartslag, hartkloppingen, lage bloeddruk, hoge bloeddruk.

vochtbalans behouden

Naast het opwekken van elektriciteit samen met de andere mineralen, is kalium ook van belang voor het behouden van een goede balans tussen het vocht in ons lichaam en onze hoeveelheid sodium of zout. Wanneer we te maken hebben met een kaliumgebrek zullen we hogere sodium gehaltes hebben in het lichaam. Teveel zout eten via onze voeding kan het risico op een kaliumtekort verhogen.

Ook Interessant:  Snel Afvallen: Tips Om Snel Af Te Vallen

Cholesterol

Het mineraal zal er ook voor zorgen dat ons cholesterol in balans wordt gehouden. Omdat we cholesterol gaan gebruiken om progesteron aan te maken in het lichaam.

De symptomen van een gebrek aan kalium

Vermoeidheid

vermoeid kalium tekortDe eerste en meteen ook meest voorkomende symptomen van een kaliumtekort zijn vermoeidheid. Dat zal zich vooral gaan uiten op onze spieren. Dat kan zijn dat we ons zwakker zullen voelen. Maar kan uiteindelijk ook zorgen voor krampen in onze spieren. Zoals we hebben vermeld hebben de spieren deze elektrische impulsen nodig om samen te trekken. Indien we met een kaliumgebrek te maken hebben zullen deze impulsen uitblijven, of op ongepaste momenten ontstaan. Dit kan voor spierproblemen zorgen en tot vermoeidheid leiden.

Constipatie of krampen

Wanneer het mineraal onvoldoende aanwezig is zullen we de spijsvertering vertragen. Dat kan leiden tot problemen als constipatie en krampen. Daarnaast is het ook mogelijk dat we moeten overgeven en zelfs misselijk worden.

Veel water drinken

Wanneer we enorm veel behoefte hebben om te drinken, dan kan dit ook duiden op een kaliumtekort. De balans tussen sodium en kalium wordt verstoord. Waardoor we dus te hoge hoeveelheden zout in het lichaam hebben. Dat zorgt ervoor dat we voortdurend dorst krijgen.

Hoge bloeddruk

Kalium zal ervoor zorgen dat de bloedvaten ontspannen. Wanneer daar niet genoeg van in ons lichaam aanwezig is, zullen de bloedvaten dus nauwer worden. Dat kan makkelijk de bloeddruk verhogen.

Onregelmatige hartslag

Zoals we reeds hebben gezegd, we hebben het mineraal nodig om elektriciteit op te wekken in het lichaam in combinatie met de andere belangrijke mineralen. Dit zal ervoor zorgen dat het hart elke keer op het juiste moment zijn pomp krijgt. Indien dit niet zo is, dan kunnen we misschien wel te maken hebben met een kaliumtekort.

We eten veel fastfood en andere junkfood

Wanneer we voortdurend fastfood eten of steeds kiezen voor een bereide maaltijd. Wanneer we ‘s avonds tijdens het TV kijken steeds gaan zoeken naar een zakje chips of gezouten nootjes gaan eten met kaas. Dan kunnen we er bijna zeker van zijn dat we te maken hebben met een kaliumgebrek. Deze hoge hoeveelheden sodium zullen ervoor zorgen dat de kaliumwaarden gaan verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Lage bloeddruk of flauwvallen en duizeligheid ervaren

Wanneer we te maken hebben met een laag kaliumgehalte kan de hartslag vertragen. Dat kan ervoor zorgen dat we de neiging hebben dat we gaan flauwvallen of dat we te maken krijgen met een lage bloeddruk.

Tintelingen en steken van pijn

spierpijn kalium te weinigHet mineraal is van belang om het zenuwstelsel gezond te houden, het is ook belangrijk om onze spieren optimaal te laten werken. Eén van de symptomen van een kaliumtekort is daarom dat we tintelingen in de spieren ervaren, en steken kunnen voelen die we kunnen vergelijken met die van een naald.

Ook Interessant:  Teveel zink kan leiden tot een kopertekort

Kaliumtekort oorzaken

Te weinig kalium via de voeding

De meest voorkomende oorzaak is natuurlijk dat we te weinig kalium innemen via onze voeding. Er worden relatief hoge hoeveelheden verwacht als dagelijkse aanbevolen dosis. Volwassenen moeten zorgen voor ongeveer 4.500 mg. Dat is niet makkelijk te halen wanneer we ons niet concentreren op belangrijke kaliumvoeding zoals aardappelen, tomaten, peulvruchten, bananen, kiwi, pompoenen, spinazie…

Vaak last hebben van diarree

Wanneer we regelmatig last hebben van diarree, of wanneer we laxerende middelen gebruiken. Dan kunnen we vaak hoge hoeveelheden van het mineraal verliezen via onze uitscheiding. Dit kan natuurlijk leiden tot een uiteindelijk kaliumgebrek.

Vochtafdrijvende middelen

Net zoals bij het gebruik van laxerende middelen, kunnen we ook bij het gebruik van vochtafdrijvende middelen te maken krijgen met een kaliumtekort. Omdat we dan via onze nieren teveel kalium zullen afvoeren via de urine. Indien we vochtafdrijvers gebruiken, dan is het aangeraden om bijvoorbeeld paardenbloem te gebruiken. Deze plant bevat van nature kalium en zal het kaliumverlies op zich dan gaan compenseren.

Teveel zout eten

Wanneer we een fan zijn van fastfood, of graag de gemakkelijke en snelle oplossing kiezen en daardoor steeds bereide maaltijden gaan kopen in de supermarkt. Dan krijgen we hoge hoeveelheden sodium binnen. Sodium wordt in hoge hoeveelheden toegevoegd aan dit soort maaltijden omdat ze de smaak verbeteren. Maar een hoger sodiumgehalte zal leiden tot een lager kaliumgehalte. En kan dus uiteindelijk leiden tot een gebrek aan kalium.

Sporters

teveel sporten kaliumtekortSporten is gezond. Laat ons hier zeker geen misvatting creëren. Maar het gaat erom hoe we sporten. Teveel sporten kan ook tot problemen leiden. Niet alleen onze spieren zullen onder hoge druk geplaatst worden. Ook kunnen we te maken krijgen met een groot kaliumverlies. Wanneer we heel veel gaan zweten kunnen we daardoor ook relatief hoge hoeveelheden kalium gaan verliezen.

Magnesiumtekort

Een magnesiumtekort kan ervoor zorgen dat we te maken krijgen met te weinig kalium

Nierproblemen

Problemen met de nieren kunnen ervoor zorgen dat we een groot kaliumgehalte afvoeren via onze urine. De hoofdzakelijke reden daarvoor zal liggen bij het gebruik van vochtafdrijvende middelen. Maar dat kan ook door bepaalde soorten medicatie veroorzaakt worden.

Alcohol

Verder zullen mensen die veel alcohol drinken ook een verhoogd risico hebben op een kaliumgebrek. Ze zullen reeds een slecht voedingspatroon hebben. Wat ervoor zal zorgen dat ze reeds weinig van het mineraal zullen innemen, vaak voor bereide maaltijden of fastfood zullen kiezen. En ook nog eens de alcohol die ervoor gaat zorgen dat we het mineraal moeilijker kunnen opnemen.

Kaliumtekort aanvullen met voeding

De beste manier om een kaliumtekort aan te vullen is door voeding te eten die rijk is aan kalium. Gelukkig zijn er een groot aantal voedingsmiddelen die dit mineraal bevatten. Het is dus niet zo moeilijk om de hoeveelheid te verhogen.

Ook Interessant:  Wat kunnen we doen tegen een Blaasontsteking?

De enige zaken waar we rekening moeten mee houden, is dat we proberen om onze zout inname naar omlaag te brengen. Zoals we reeds eerder hebben gezegd zal een hoger sodiumgehalte, automatisch leiden tot een lager kaliumgehalte.

Hoeveel kalium hebben we nodig per dag?

Volwassen hebben nood aan zo’n 4.500 mg per dag. Daarvoor moeten we dus een goed gebalanceerd dieet samen stellen, willen we deze hoeveelheid halen. Voor kinderen bedraagt dat 3.000 mg en voor baby’s gaan we uit van 500 mg per dag.

Peulvruchten

Peulvruchten zijn een uitstekend voorbeeld van duurzame kaliumvoeding. We kunnen hiervoor alle soorten bonen en erwten gebruiken. De ene soort zal wel meer bevatten dan de ander. Witte bonen zijn hierbij koploper. Daarna volgen kidneybonen, limabonen en allerlei soorten erwten. Daarnaast zijn ze ook rijk aan belangrijke antioxidanten, vezels, ijzer en eiwitten en horen ze zeker thuis in elk gezond dieet.

Aardappelen

aardappelen kaliumAardappelen zijn één van de beste voedingsmiddelen met kalium. We kunnen hiervoor gewone aardappelen gebruiken, doch zijn zoete aardappelen nog beter scorend. Voor één gemiddelde zoete aardappel kunnen we rekenen op 700 mg.

Tomaten

Tomaten en allerlei soorten tomatensaus zijn ook een goeie manier om de hoeveelheid van het mineraal op te poetsen. Geconcentreerde tomatenpasta zal hier het beste scoren. Ook tomatenpuree bevat hoge hoeveelheden van meer dan 550 mg per 100 gram. Toch bevatten tomaten ook nog een ruime 400 mg.

Yoghurt

Wat de meeste mensen niet verwachten is dat yoghurt een uitstekende manier is om meer kaliumvoeding te eten. We krijgen voor een yoghurt van 250 ml net geen 600 mg van het mineraal in ons lichaam. Het is beter van de volle versie te nemen, omdat die net iets meer kalium zal bevatten dan de vetvrije versie.

Tonijn

Alle soorten vis bevatten kalium. Maar we zien dat tonijn bij de vissen de absolute koploper is. De waarde van tonijn ligt per 100 gram op iets meer dan 500 mg. Andere uitstekende voorbeelden zijn kabeljauw, heilbot en sardines. Maar zoals we reeds zeiden, pakweg alle vissoorten bevatten het mineraal.

Banaan

bananen kaliumvoedingEen banaan is goed voor 420 mg. Wanneer we dan een grote banaan nemen kunnen we rekenen op 650 mg. Een makkelijke manier om net geen 20% van de dagelijkse aanbevolen dosis te halen van dit belangrijke mineraal.

Andere kaliumvoeding

Andere voorbeelden zijn:

 • Melk
 • Sinaasappelen
 • Pruimen
 • Pompoenen
 • Soja
 • Wortelen
 • Schelpen en andere zeevruchten
 • Bieten
 • Dadels
 • Kiwi’s
 • Avocado
 • Kokosnoot

Conclusie

Een kaliumtekort kan ernstige problemen veroorzaken in verband met onze bloeddruk en daarmee het risico op hartziekten doen toenemen. Het is dus belangrijk dat we zorgen voor een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan kalium.

Dit kan door verschillende voedingsmiddelen te gaan eten die dit mineraal gaan bevatten. Of door te kiezen voor een supplement.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close