Wat Zijn De Voordelen En Bijwerkingen Van Kruidnagel?Kruidnagel heeft een aantal belangrijke eigenschappen voor onze gezondheid. Dit houdt onder meer in dat kruidnagel zal helpen bij de spijsvertering. Er wordt ook gesteld dat kruidnagel kan helpen bij de strijd tegen kanker, de gezondheid van de lever verbeteren, het immuunsysteem versterken, diabetes onder controle houden en uiteindelijk de kwaliteit van de beenderen behouden.

De kruidnagel bevat ook nog een aantal krachtige antibacteriële en antivirale eigenschappen. Het zou ook kunnen worden ingezet tegen allerlei vormen van hoofdpijn en om seksuele problemen te behandelen.

Oorsprong van de Kruidnagel

Kruidnagel is een kruid die we oorspronkelijk terugvinden in Aziatische landen. We vinden het terug in India, Indonesië, Pakistan en in bepaalde landen van Afrika zoals Egypte. De plant kwam oorspronkelijk alleen maar voor op één van de vele eilanden in Indonesië, maar kwam door middel van uitheemse handel, in omliggende landen terecht.

Het wordt vooral gebruikt in de keuken als een specerij. Omdat het elk gerecht een unieke smaak kan helpen geven. We komen ze vooral tegen in Aziatische gerechten. Maar worden anno 2017 ook in alle Europese landen gebruikt.

We kunnen de kruidnagel terugbrengen tot de 13de eeuw. Daar werd kruidnagel vanuit Indonesië naar omliggende landen getransporteerd. Deze landen waren onder meer China, India, Perzië, Egypte en het continent Europa.

In deze tijd was kruidnagel zeer duur. Omwille van zijn schaarsheid, maar ook omwille van het monopoly die er toentertijd heerste rond het de productie en verwerking van kruidnagel.

Ook Interessant:  Voordelen van Hibiscus thee

Uiteindelijk werden heel wat oorlogen gevoerd rond de controle over deze eilanden waar kruidnagel geproduceerd en verwerkt werd. Uiteindelijk waren het de Nederlanders die voor een zeer lange tijd ddeze eilanden in handen hielden. Vandaag de dag is kruidnagel een zeer belangrijk kruid over de hele wereld.

Wat is Kruidnagel?

Kruidnagel is de gedroogde knop van de bloem die op de Syzygium aromaticum groeit. Ze behoort tot de myrthe soort. De plant blijft gedurende het hele jaar groen en kan alleen in tropische of subtropische gebieden groeien.

Kruidnagel is daarnaast ook een kruid waarvan verschillende delen gebruikt kunnen worden. Zo gebruikt men bijvoorbeeld ook de olie, de bladeren en de stengels van de plant.

Het wordt reeds gedurende duizenden jaren in China en India gebruikt. Niet alleen als een specerij maar ook als een medicijn voor het behandelen van tal van aandoeningen. De belangrijkste zijn het bestrijden van tandproblemen, slechte adem en erectie en libido problemen.

Voedingswaarde van kruidnagel

kruidnagel voedingswaarde

De kruidnagel bevat heel wat belangrijke voedingsstoffen. We vinden onder meer vezels en eiwitten terug. Vetzuren en aminozuren. Maar ook belangrijke vitamines en mineralen.

Dit zijn onder meer

  • Zink
  • Kalium
  • Natrium
  • Calcium
  • IJzer
  • Magnesium
  • Fosfor
  • Vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6 B12, C, D, E en K

Antioxidanten

Kruidnagel bevat naast belangrijke vitamines en mineralen ook nog een reeks antioxidanten. Deze zullen er ook voor zorgen dat het kruid nog krachtiger kan zijn bij het behandelen van bepaalde gezondheidsproblemen.

Ook Interessant:  Dopamine Aanvullen Met Mucuna Pruriens

We hebben onder meer flavonoïden, eugenol, benzeen, ethanol en nog een aantal andere krachtige antioxidanten. Zij zullen gedeeltelijk instaan voor de ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale werking van het kruid.

Spijsvertering verbeteren

De plant zal bijvoorbeeld helpen om de spijsvertering te verbeteren. Het wordt om die reden dan ook heel vaak gebruikt in gerechten. We zien onder meer dat het een natuurlijk middel is tegen misselijkheid, tegen maagproblemen en tegen indigestie. Bepaalde stoffen zullen enzymen aanmaken die helpen om de spijsvertering te activeren.

Antibacteriële werking

We zien bijvoorbeeld dat eugenol, de werkzame stof aanwezig in kruidnagelolie, een heel krachtige antibacteriële werking heeft. Het is zelfs zo krachtig dat de extracten kunnen gebruikt worden als middel tegen de cholera bacterie. (bron)

Lever detox

Ook kan een relatief kleine hoeveelheid eugenol helpen om de lever te reinigen. We moeten hier echter wel rekening houden met de giftigheid van eugenol. Eugenol vinden we terug in kruidnagelolie en is in hoge hoeveelheden giftig. Het is dus van groot belang om een zeer kleine hoeveelheid te gebruiken.

Daarnaast zullen de antioxidanten in de kruidnagel ervoor zorgen dat de vrije radicalen die zich in de lever bevinden worden verwijderd. Dit zal ervoor zorgen dat vetten en overtollige stoffen op een effectieve manier kunnen worden verwijderd.

lever reinigen kruidnagel

Diabetes

Ook bij diabetes kan kruidnagel ingezet worden. Eerst en vooral zien we dat de hoeveelheid insuline die wordt aangemaakt door het lichaam, hoger gaat worden wanneer dit kruid gebruikt wordt. Verder ziet men ook dat de plant de werking van insuline kan imiteren. Dit zou een balancerend effect op de bloedsuiker hebben.

Ook Interessant:  Beste voorbeelden van Kalium voeding

Osteoporose en gezondheid van de botten

De verschillende mineralen die zich in de kruidnagel bevinden zijn belangrijk voor het behoud van gezonde botten. Ook de werkzame antioxidanten zoals onder meer eugenol zullen helpen om de dichtheid van de beenderen optimaal te houden. Waardoor onder meer het risico op osteoporose gaat afnemen.

Immuunsysteem versterken

Het zal ervoor zorgen dat er meer witte bloedcellen kunnen worden aangemaakt. Deze witte bloedcellen zijn van groot belang bij het bestrijden van virussen en ziektes. Deze toename aan witte bloedcellen zal ervoor zorgen dat het lichaam beter bestand is tegen ziektes en zal dus een verhoging van het immuunsysteem als gevolg geven.

Ontstekingsremmende werking

Ook bevatten kruidnagel ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat bij oedeem, de ontsteking kan worden behandeld met behulp van kruidnagelolie. (bron)

Lustopwekkend middel

In de Chinese geneeskunde wordt kruidnagel onder meer gebruikt als middel om het libido te verhogen. Het werkingsmechanisme is onduidelijk hiervoor. Wel hebben we kunnen aantonen dat kruidnagel een gunstig effect heeft op de voortplantingsorganen, vooral dan bij mannen.

kruidnagel eigenschappen

Bijwerkingen

Weinig bijwerkingen kunnen worden opgemerkt bij het gebruikt van de specerij of een supplement. Wel dienen we rekening te houden met een mogelijke giftigheid van kruidnagelolie, door de hoeveelheid eugenol. Zoals reeds gezegd, in kleine hoeveelheden heeft eugenol een reinigend en ontstekingsremmend effect. In hoge hoeveelheden is het schadelijk en giftig.

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close