LDL Cholesterol Verlagen Met De Juiste VoedingsmiddelenBloedwaarden van het LDL cholesterol worden vaak nagekeken wanneer we het risico op hartziekten willen controleren. Cholesterol is een vetstof, vetten kunnen niet worden opgelost in het water en kunnen daardoor niet worden getransporteerd in het bloed zonder enig hulpmiddel.

Het lichaam lost dit probleem op door cholesterol toe te voegen aan eiwitten die dan dienen als transportmiddelen om de verschillende types cholesterol te vervoeren. Het zijn deze combinaties van eiwitten en cholesterol die zorgen voor de verschillende termen zoals LDL (laag densiteit lipoproteïnes) of HDL (hoog densiteit lipoproteïnes).

De hoeveelheid cholesterol die wordt getransporteerd door de verschillende lipoproteïnes kan een duidelijk beeld geven op het risico op hartziekten. Daar wordt dan vooral het LDL cholesterol voor bekeken.

Waarom is cholesterol nodig?

ldl cholesterol verlagen

Cholesterol is een belangrijke stof. Veel mensen hebben een negatief gevoel bij deze naam. Maar toch is deze stof van groot belang voor heel wat verschillende processen in het lichaam. Het klopt dat deze stof in verband wordt gebracht met aderverkalking en hartziekten.

Toch mogen we niet vergeten dat deze stof onder meer belangrijk is bij de ontwikkeling van ons zenuwstelsel, onze hersenen, bij het aanmaken van vitamine D. Maar vooral ook bij het aanmaken van de verschillende hormonen zoals testosteron en oestrogeen.

We vinden de stof terug in dierlijke voedingsproducten. Het lichaam kan deze stof echter zelf aanmaken. Om die reden is het niet nodig om ze via de voeding in te nemen.

Het is correct dat wanneer we ze via de voeding innemen, het lichaam minder cholesterol zal aanmaken. Maar of dit in evenredigheid gebeurt met de inname via de voeding, dat staat niet vast.

Wat betekent een hoog LDL cholesterolgehalte?

Een hoog LDL cholesterolgehalte verhoogt het risico op hartziekten en op aderverkalking. Dat komt doordat deze zich gaat hechten aan de bloedvaten en daardoor de bloedvaten nauwer gaat maken. Waardoor het bloed minder goed zijn doorgang zal kunnen vinden. Dat kan uiteindelijk leiden tot een verhoogde bloeddruk en zorgen voor een hartaanval of beroerte.

Het is dus belangrijk dat we het LDL cholesterol verlagen indien dit te hoog wordt.

Wat is de ideale LDL cholesterolwaarde?

Tussen de 100 en 130 mg/dl wordt gezien als goed. Alles wat hoger is wordt gezien als ongezond en te hoog. Indien we een hogere waarde dan 130 mg/dl hebben dan dienen we zeker het LDL cholesterol verlagen met voeding, kruiden of door middel van medicatie indien er geen andere oplossing mogelijk is.

Voor mensen die een risico hebben op hartziekten kan men stellen dat zelfs 100mg/dl te hoog is. Die mensen dienen te zorgen voor een waarde die onder de 70 mg/dl uitkomt. Dat zou het risico op de ontwikkeling van een hartziekte sterk doen afnemen.

We zullen in dit artikel bespreken hoe we het ldl cholesterol verlagen met voeding en enkele aanpassingen aan onze levensstijl door te voeren.

LDL cholesterol verlagen door aanpassingen aan onze levensstijl

Afvallen

Wanneer we op dieet zijn zal het lichaam anders omgaan met cholesterol. Het zal bijvoorbeeld minder gaan produceren en daardoor zorgen voor een betere balans tussen het LDL en HDL.

In de meeste onderzoeken zien we dat bij het volgen van een gezond dieet, het LDL cholesterol gaat dalen en het HDL gaat stijgen. Daardoor zal ook het risico op hartziekten sterk gaan afnemen.

Stoppen met roken

stoppen met roken

Roken zal niet rechtstreeks het cholesterolgehalte gaan verhogen. Maar zal indirect wel een duidelijke rol spelen. Wanneer we roken bijvoorbeeld kan het cholesterol niet meer terug van de bloedvaten naar de lever. Dit komt door het teergehalte in tabak.

De immuuncellen raken beschadigd waardoor er sneller aderverkalking kan optreden. Waardoor er dus ook sneller een hoger LDL cholesterolgehalte zal bereikt worden. Heel wat mensen spreken dit gegeven tegen, dat roken een rol speelt bij een hoog LDL cholesterolgehalte. We zien dus dat dit niet rechtstreeks het geval is, maar dus indirect wel een duidelijke rol speelt. (bron)

Een ander wetenschappelijk onderzoek uit Azië heeft kunnen aantonen dat roken samengaat met een daling van het HDL cholesterolgehalte, een stijging van het totale cholesterolgehalte en het LDL gehalte. (bron)

Het leuke nieuws is dat stoppen met roken deze negatieve effecten kan ongedaan maken. (bron)

Indien we roken is het dus zeker hoog tijd om te stoppen met het gebruiken van dit kankerstokje.

Matig alcohol

alcohol cholesterol

Een ander belangrijk aspect waar we rekening moeten mee houden wanneer we willen het LDL cholesterol verlagen, is alcohol.

Eerst komt het goede nieuws…

Wanneer we alcohol gebruiken op een verantwoord niveau, door bijvoorbeeld één glas rode wijn per dag te drinken, dan kunnen we het HDL cholesterolgehalte verhogen en het LDL cholesterol verlagen.

Alcohol zal ervoor zorgen dat we cholesterol terug kunnen voeren naar de lever. We zullen de bloedvaten dus kunnen reinigen van overmatige cholesterolpartikelen. Dat zal het risico op aderverkalking en op hartziekten doen dalen.

Ook Interessant:  Triglyceriden verlagen met Natuurlijke Middelen

MAAR…

Teveel alcohol drinken zal net het tegenovergestelde effect hebben. Niet zo zeer op het cholesterolgehalte. Maar teveel alcohol zal de bloeddruk doen stijgen en zal de lever ernstig beschadigen. Het is daarom afgeraden om meer dan twee porties alcohol per dag te nuttigen.

Ga meer bewegen

Door meer te gaan bewegen kunnen we het LDL cholesterol verlagen en zullen we het HDL verhogen. Meer bewegen zal ook een gunstig effect hebben op het hart en daarbij bescherming bieden tegen hartziekten. We krijgen ook een betere fysieke conditie waardoor we ook makkelijker gewicht zullen verliezen.

Zelfs door te wandelen zullen we reeds de cholesterolwaarden helpen in balans brengen. Het spreekt echter voor zich, dat hoe intensiever de inspanning, hoe drastischer we het ldl cholesterol verlagen.

Wetenschappelijke onderzoeken hebben kunnen aantonen dat wanneer we gaan bewegen aan ongeveer 85% van onze maximale hartslag, dan zullen we het HDL verhogen en het LDL cholesterol verlagen. (bron)

Voeding om te vermijden

Transvetten

transvetten cholesterol

Transvetten worden gemaakt door industriële bewerkingen. We vinden deze vetzuren vooral terug in bereide bakproducten en gefrituurde voedingsmiddelen. Transvetten hebben een verlagend effect op het HDL cholesterolgehalte. En zullen het LDL verhogen. Om die reden verhogen ze ook het risico op hartziekten.

Er is heel wat te doen rond het verbieden van transvetten in het bereiden van voeding. Al kunnen we dit niet altijd met zekerheid stellen. In bepaalde landen mogen voedingsproducenten zelfs een label op het product plaatsen dat er geen transvetten gebruikt zijn bij de bereiding van het product, indien de hoeveelheid transvet lager dan 0.5 gram per 100 gram bevat.

Toch kan zelfs deze kleine hoeveelheid zorgen voor een verhoging van het cholesterolgehalte en het risico op hartziekten doen toenemen.

Wanneer we zeker willen zijn dat we geen transvetten innemen dan kunnen we best geen gefrituurde voeding meer eten. Ook geen chips, snoep, cake of andere industriële bakproducten.

Verzadigde vetzuren

verzadigde vetzuren cholesterol

Over verzadigde vetzuren konden we in de jaren 70 en 80 met zekerheid beweren dat ze zeer ongunstig waren voor het hart en een negatieve impact hadden op het cholesterolgehalte. Anno 2018 zijn we daar niet meer zo zeker van.

Onderzoeken hebben namelijk kunnen aantonen dat de impact van verzadigde vetzuren op het risico op hartziekten en cholesterol toch niet zo ernstig was als ooit gedacht.

Een onderzoek naar de effecten van kokosolie heeft bijvoorbeeld kunnen aantonen dat we het cholesterolgehalte verhogen. Zowel het LDL als het HDL gaat stijgen bij het gebruik van kokosolie. (bron)

We kunnen stellen dat verzadigde vetzuren niet zo ongezond zijn als we 20 jaar geleden dachten. Toch zullen hoge hoeveelheden verzadigde vetzuren zorgen voor een verhoging van het LDL cholesterolgehalte. En zullen daarmee het risico op  aderverkalking doen stijgen. Het is daarom aangeraden om niet te overdrijven met verzadigde vetzuren. (bron)

Om zeker te zijn dienen we minder dan 7% van het totale aantal calorieën halen uit verzadigde vetzuren. Mensen met een risico op een te hoog cholesterolgehalte doen er goed aan om minder dan 5% van het totale aantal calorieën uit verzadigde vetzuren te halen. Of zelfs proberen helemaal te weren uit het dieet.

Dit zal, wanneer we deze vetzuren vervangen met onverzadigde vetzuren, een gunstige impact hebben op onze gezondheid. En zal ervoor zorgen dat we het LDL  cholesterol verlagen.

LDL Cholesterol verlagen met voeding

Donkere chocolade

Het hoeft niet altijd groenten en fruit te zijn om een gunstig effect te bereiken op vlak van onze gezondheid. Wanneer we willen het ldl cholesterol verlagen bijvoorbeeld, dan kunnen we gerust een beetje donkere chocolade eten.

De antioxidanten en flavonoïden die we terugvinden in donkere chocolade zullen helpen het ldl cholesterol verlagen.

We moeten er ook wel bij stilstaan dat donkere chocolade toch suiker en verzadigde vetzuren bevat. Om die reden dienen we de hoeveelheden te beperken.

Om dit te vermijden kunnen we in plaats van donkere chocolade ook pure cacaopoeder gaan gebruiken. Dit heeft dezelfde effecten zoals donkere chocolade en bevat geen toegevoegde suikers.

Avocado

We kunnen heel wat doen met avocado’s. Ze zijn misschien bekend geworden in onze landen door de heerlijke guacamole, maar toch zijn er oneindig veel mogelijkheden met een avocado in ons dieet.

Denk maar aan een gevulde avocado met garnalen of zalm. Of toegevoegd aan een salade.

Avocado’s zullen zorgen voor een balancerend effect op het cholesterolgehalte. Dit komt grotendeels door het oliezuur die we terugvinden in de fruitsoort. Om die reden kunnen we ook avocado olie gaan gebruiken in plaats van de avocado zelf.

Ze bevatten enorm veel vet en bevatten ook nog eens vezels. Ze zullen daarmee zorgen voor een voller gevoel in de maag. We krijgen daardoor minder snel terug honger en kunnen dus een gezond lichaamsgewicht bereiken met behulp van deze voedingsmiddelen.

En last but not least, we kunnen er natuurlijk mee het ldl cholesterol verlagen.

Rode druiven

rode druiven resveratrol

Rode of donkere druiven bevatten een bepaalde stof, resveratrol, en deze stof zal ervoor zorgen dat de bloedvaten gereinigd worden. Dit zal eer onmiddellijk ook voor zorgen dat de vorming van bloedklonters wordt verminderd. Op dezelfde manier zullen we ook het ldl cholesterol verlagen.

Mede daardoor komt de bewering dat rode wijn goed is voor het hart en zelfs goed voor de erectie bij mannen. Omdat de resveratrol een krachtig antioxidant is, die een gunstige invloed heeft op de bloedvaten en op het hart, deze effecten met zich meebrengt.

Ook Interessant:  Voordelen van Hibiscus thee

Het drinken van één of twee glazen per dag mag dan wel gunstig zijn bij het verlagen van het cholesterol. Toch dienen we rekening te houden met het feit dat overmatig alcoholgebruik negatieve effecten heeft op onze gezondheid.

Thee

Zowel de zwarte als groene thee zal ervoor zorgen dat we het ldl cholesterol verlagen. Omdat thee krachtige antioxidanten bevat krijgen we naast het cholesterolverlagend effect, ook nog beschermende effecten voor het hart en het zenuwstelsel.

De antioxidanten in thee worden ook in verband gebracht met een stimulerend effect op het metabolisme en kan daarom gebruikt worden bij mensen die willen afvallen.

Waar we echter wel rekening moeten mee houden is het cafeïnegehalte in thee en de hoeveelheid toegevoegde suikers. Om die reden is het niet aangeraden om meer dan 3 kopjes thee per dag te drinken.

Noten

noten cholesterolverlagend

Noten bevatten heel wat vetzuren. Maar dat mag ons niet tegenhouden om af en toe eens een nootje te kraken. Omdat noten vooral onverzadigde vetzuren bevatten, zijn ze niet meteen ongezond voor het lichaam.

In grote hoeveelheden kunnen ze natuurlijk zorgen voor overgewicht, door het hoge aantal calorieën die we terugvinden in noten. Maar in kleine hoeveelheden kunnen ze onder meer het ldl  cholesterol verlagen in het lichaam.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid noten bedraagt 25 gram. Daarvoor krijgen we tussen de 100 en 150 Kcal. En zal dus geen enkel probleem opleveren om ons lichaamsgewicht in balans te houden. Integendeel, deze kleine hoeveelheid zal helpen het metabolisme stimuleren en daardoor zelfs een positieve impact hebben op ons lichaamsgewicht.

Volkoren granen

Volkoren graanproducten bevatten een hoge hoeveelheid vezels. Die zullen helpen het ldl cholesterol verlagen. Vooral dan omdat de vezels het LDL zullen opnemen en via de darmen het lichaam verlaten.

Wanneer we altijd witte pasta of witte rijst gebruiken, dan kan het zeker nuttig zijn om over te schakelen op donkere pasta en donkere rijst. Het zal een gunstig effect hebben op het totale cholesterolgehalte en op ons lichaamsgewicht.

Vette vis

zalm omega 3 ldl

Hoewel vette vis zelf een kleine hoeveelheid cholesterol bevat. Toch wegen de voordelen niet op tegen de nadelen. Onder meer omdat we een hoge hoeveelheid omega 3 vetzuren innemen door vette vis te eten.

Deze omega 3 vetzuren hebben een balancerend effect op het totale cholesterolgehalte. Waarmee we het ldl cholesterol verlagen. Verder zullen we ook de triglyceriden verlagen en kunnen we het risico op hartziekten doen afnemen.

Het bloedverdunnend effect van de omega 3 vetzuren zal er voor zorgen dat het bloed makkelijker kan circuleren en zal de vorming van bloedklonters doen afnemen.

De beste voorbeelden van omega 3 voeding in vis zijn:

 • Zalm
 • Makreel
 • Tonijn
 • Sardines
 • Forel
 • Haring
 • Ansjovis

sardines omega 3

Daar moeten we echter rekening gaan houden met het kwikgehalte. Hoe groter de vissen, hoe meer kwik ze bevatten. Omdat deze grote roofvissen andere kleinere vissen eten. Vissen zoals de makreel bevatten relatief het meeste kwik van de gegeten vissoorten. Ook zwaardvissen, haaien en andere grote roofvissen bevatten hoge hoeveelheden kwik. Maar die worden minder vaak gegeten in onze landen.

Wanneer we bang zijn voor het kwikgehalte kunnen we sardines en ansjovis eten. Zij bevatten in vergelijking tot de makreel, een veel lagere hoeveelheid kwik.

Het zijn ook niet alleen deze vissoorten die omega 3 bevatten. Alle vissoorten en zeevruchten bevatten omega 3. Zo ook de garnalen, oesters, mosselen en andere zeevruchten. Zij bevatten misschien een iets lagere hoeveelheid. Maar zullen ook een stuk minder kwik bevatten. Er bestaat ook plantaardige omega 3 voeding. Al zijn deze hoeveelheden wel een stuk minder dan bij vette vis.

Mensen die geen vis eten, of die slechts sporadisch vis gaan eten kunnen een supplement gebruiken met visolie. Of een plantaardig supplement.

Olijfolie

Olijfolie is een plantaardige olie. Het is dus een gezonde keuze wanneer we willen het ldl cholesterol verlagen. Het gebruiken van plantaardige olie is een stuk gezonder dan wanneer we dierlijke vetten gaan gebruiken in ons dieet.

We kunnen bijvoorbeeld olijfolie gaan mengen met rode wijnazijn. En daarbij enkele teentjes knoflook. Wanneer we deze dressing toevoegen aan een salade kunnen we genieten van het enorm gezond effect. En zullen we het ldl cholesterol verlagen.

Peulvruchten

peulvruchten ldl cholesterol

Alle peulvruchten zijn een enorme voedingsbom waar we meestal weinig weet van hebben. Tuurlijk, de mensen die vegetarisch of veganistisch eten zullen al deze voordelen reeds kennen. Maar de mensen die gewoon zijn van dagelijks het stukje vlees op het bord te krijgen kennen deze voordelen niet.

Het “geheim” luidt dat peulvruchten kunnen dienen als een vervanging voor vlees in alle opzichten. Ze bevatten vaak meer eiwitten dan vlees. Peulvruchten bevatten een enorme hoeveelheid vezels en ijzer. En kunnen dus worden gebruikt als vervanging voor vlees.

Wat de peulvruchten natuurlijk ook gaan doen is het ldl cholesterol verlagen.

Onderzoeken hebben kunnen aantonen, wanneer mensen dagelijks 150 gram peulvruchten gaan eten, het ldl cholesterol met 5% gaat dalen. En het grote voordeel hiervan is dat er maar liefst 50 verschillende soorten peulvruchten bestaan. We kunnen dus een maand lang elke dag andere peulvruchten eten, met een andere smaak. En toch blijven genieten van dit cholesterolverlagend effect.

Groene groenten

spinazie ldl cholesterol verlagen

Groene groenten bevatten enorm veel voedingsstoffen voor een te verwaarlozen hoeveelheid calorieën. Daarnaast zijn ze rijk aan antioxidanten en hebben ze een ontstekingsremmende werking op het lichaam.

Deze fytochemicaliën zullen vechten tegen vrije radicalen. Daarbij zullen ze het verouderingsproces gaan vertragen en zullen ze er ook voor zorgen dat we aderverkalking helpen tegengaan.

Ook Interessant:  Zink Tabletten tegen Haaruitval

We hebben het dan vooral over spinazie, boerenkool, witte kool, salade en andere groene groenten.

Deze zullen niet alleen het ldl cholesterol verlagen maar zullen ook de nodige mineralen zoals fosfor, ijzer en calcium bieden. Op een plantaardige en gezonde manier.

Indien we deze niet graag toevoegen aan ons dieet kunnen we daar ook een lekkere groene smoothie van maken. Een ander belangrijk voordeel van deze groene groenten is dat ze een ontgiftend effect hebben op de lever. Wanneer we willen de lever ontgiften mogen deze groene groenten ook zeker niet ontbreken. En ook niet wanneer we willen het ldl cholesterol verlagen.

smoothie cholesterolverlagend

Chia zaad

Chia zaad bevat meer omega 3 dan gelijk welk ander voedingsmiddel van dierlijke oorsprong. We krijgen dan een hoge hoeveelheid ALA of alfa linoleenzuur. Dit wordt in het lichaam omgezet in DHA en EPA. Zodat we deze omega 3 vetzuren kunnen gebruiken in het lichaam.

Chia bevat een enorme hoeveelheid vezels. Deze vezels zullen overtollige cholesteroldeeltjes opnemen en via de darmen helpen afvoeren. Dat zorgt ervoor dat we het ldl cholesterol verlagen. Maar zal ook helpen bij het afvallen.

Deze zaden zijn zo versatiel omdat ze overal kunnen worden toegevoegd. Ze zijn smaakloos en zullen dus de smaak van gelijk welk gerecht niet gaan beïnvloeden.

Kurkuma

kurkuma ldl verlagend

Kurkuma is een belangrijk ingrediënt van currysaus. Het wordt bijna dagelijks gebruikt in Indië. De gezondheidsaspecten van kurkuma zijn enorm. En die hebben we ook langzaam kunnen ontdekken dankzij het jarenlang gebruik in Indië.

We zien onder meer dat kurkuma:

 • Een ontstekingsremmende werking heeft
 • Pijnstillend kan werken
 • De spijsvertering gaat verbeteren
 • Onze lever gaat reinigen
 • Aderverkalking kan tegengaan en zelfs terugdraaien
 • Een gunstig effect heeft op onze hormonen
 • Zeer sterk antioxidant werkt
 • De schildklier gaat stimuleren bij de aanmaak van schildklierhormoon
 • De vorming van bloedklonters gaat tegengaan

En het belangrijkste effect voor dit artikel van kurkuma is natuurlijk het ldl cholesterol verlagen. We moeten dit echter meteen met een korreltje zout nemen.

Want,

Alle wetenschappelijke onderzoeken rond kurkuma zijn gedaan met het actieve ingrediënt in kurkuma, namelijk curcumine. Het is curcumine die voor al deze gunstige effecten zal zorgen op vlak van onze gezondheid.

En kurkuma bevat slechts 1 tot 2% curcumine, het kan ook nog eens zeer moeilijk worden opgenomen in het lichaam. We moeten dus eerlijk kunnen stellen dat de effecten met bijvoorbeeld kurkumapoeder, een stuk minder zullen zijn dan de effecten met pure curcumine via wetenschappelijke onderzoeken.

Toch is het gebruiken van kurkuma in onze voeding zeker een goed idee. Het zal misschien niet zo krachtig werken als pure curcumine. Toch kunnen we nog steeds genieten van de voordelen. Dan wel in mindere mate.

kurkuma curcumine ldl verlagen

Er kan echter ook een supplement gebruikt worden met pure curcumine. Daar wordt dan ook zwarte peper aan toegevoegd wat zal helpen om de opname van curcumine in het lichaam te verbeteren.

Knoflook

knoflook cholesterol verlagen

Knoflook wordt reeds jaren gezien als één van de belangrijkste voedingsmiddelen om de gezondheid van het hart te verbeteren. En daar is ook wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Men heeft kunnen vaststellen dat knoflook onder meer een krachtige ontstekingsremmende werking heeft. Vooral dan door de hoeveelheid antioxidanten die we terugvinden in de knoflook.

Mensen die last hebben van diabetes, hoge bloeddruk, hoge cholesterolwaarden en hartziekten kunnen allemaal voordeel doen bij het gebruik van knoflook. Want knoflook zal bijvoorbeeld heel snel het LDL cholesterol verlagen.

Het makkelijke is dat knoflook overal kan worden aan toegevoegd. Het enige wat we moeten doorstaan is de geur en smaak van knoflook. Sommige mensen vinden de smaak en de geur heel lekker. Terwijl anderen de geur of de smaak niet kunnen dulden.

Om die reden kan er ook een supplement gebruikt worden.

LDL cholesterol verlagen met kruiden en supplementen

Niacine

niacine cholesterolverlagend

Niacine werd vroeger gebruikt als alternatieve behandeling tegen een te hoog cholesterol. Nicotinezuur of niacine is een vitamine B. Vitamine B3 om precies te zijn. Ze helpt vooral bij het zenuwstelsel, het spijsverteringsstelsel en om de gezondheid van de huid te behouden. Om die reden wordt niacine vaak toegevoegd aan een multivitamine.

De meeste mensen krijgen echter wel voldoende niacine toegediend via de voeding. Omdat de meeste voedingsmiddelen deze stof bevatten. Toch zijn er hogere hoeveelheden nodig om echt drastische effecten te bereiken op het totale cholesterolgehalte.

Niacine kan ervoor zorgen dat we het HDL cholesterolgehalte met maar liefst 30% doen stijgen. Daarvoor kunnen dosissen van 500 mg tot 1.500 mg gebruikt worden. We moeten er echter wel rekening mee houden dat we beter beginnen met een lage dosis. Omdat het bloedverdunnend effect van niacine ervoor kan zorgen dat we het plots warm krijgen. We beginnen dus het best met 500 mg via een supplement. Om dan indien nodig de dosis op te drijven. (bron)

Omega 3

omega 3 ldl cholesterol verlagen

We hebben het reeds gehad over hoe we kunnen het LDL cholesterol verlagen met vette vis. De stof die hiervoor verantwoordelijk is heet omega 3.

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat omega 3 het LDL cholesterol kan verlagen. Verder heeft omega 3 ook een krachtig bloedverdunnend effect en zal het de vorming van bloedklonters tegengaan.

We kunnen omega 3 innemen via supplementen of door regelmatig vis te eten. Omdat er toch een relatief hoge dosis nodig is om te kunnen het ldl cholesterol verlagen zal een supplement beter werken. Er kunnen ook veganistische supplementen gebruikt worden voor mensen die geen dierlijke producten eten.You May Also Like

Close