De Vele Voordelen van LijnzaadolieDe Vele Voordelen van Lijnzaadolie

lijnzaad bloemLijnzaadolie heeft een aantal voordelen te bieden. Eerst en vooral is er de omega 3 hoeveelheden in lijnzaadolie. Lijnzaden bevatten per portie van 30 gram reeds meer dan 6.000 mg omega 3. Dat maakt van hen meteen de beste plantaardige bron voor deze belangrijke vetzuren.

Lijnzaadolie komt van de zaden van de vlasplant. Deze zaden zijn ongeveer voor de helft bestaande uit vetten. De helft van die vetten zijn omega 3 vetzuren. Het wordt echter nog niet zoveel gebruikt in onze landen. Toch zijn er nu steeds meer die het gaan gebruiken in hun zoektocht naar een gezonder dieet.

De zaden bevatten niet alleen vetten. Ook enorm veel vezels en kalium is aanwezig. We kunnen ze op talloze manieren gebruiken. We kunnen bijvoorbeeld de zaden verkruimelen en gebruiken in onze bakproducten. Of we kunnen ze toevoegen aan salades en zelfs smoothies.

Lijnzaadolie daarentegen wordt vaak toegevoegd aan de voeding voor dieren. Om op die manier een snellere groei te bekomen. We kunnen de olie niet gebruiken bij het bakken. Omdat de samenstelling van de olie heel snel veranderd onder hoge temperaturen. Om die reden zijn ze alleen geschikt bij koude bereidingen.

Wat we moeten weten vooraf over lijnzaadolie

lijnzaadolieLijnzaadolie bevat enorme hoeveelheden omega 3. Ook bevat lijnzaadolie ongeveer 5 keer meer omega 3 dan 6. Dat is heel erg gunstig om de verhouding tussen omega 3 en 6 terug gunstig te maken. De meeste mensen hebben een veel te hoge omega 6 hoeveelheid in het lichaam. Grotendeels te wijten door ons Westers dieet. Die weinig vis bevat, en dus ook weinig omega 3 (tenzij we lijnzaadolie gebruiken).

Ook Interessant:  Moeten vegetariërs supplementen gebruiken?

Maar de vetten in lijnzaadolie zijn ALA vetzuren. We hebben ook nog DHA en EPA. Het is vooral DHA die van belang is voor onze hersenen. Een adequate hoeveelheid DHA zal de hersenen stimuleren. En heeft ook gunstige resultaten bewezen bij kinderen met ADHD. Onder andere om de concentratie te verbeteren.

Deze DHA en EPA vetzuren kunnen we voor een klein deel krijgen uit de omzetting van ALA naar DHA en EPA. Bij EPA is dat 8% en bij DHA is dat slechts 0.5%. Dat is echter niet voldoende om aan de aanbevolen dosis te komen. We moeten dus nog steeds vis of spirulina gaan gebruiken in onze voeding. Willen we DHA en EPA voldoende kunnen innemen.

Cholesterol

Lijnzaadolie kan heel goed gebruikt worden om de slechte cholesterol te doen dalen. Daarmee zal ook het risico op het ontwikkelen van een hartziekte gaan dalen. De vetzuren hebben aangetoond dat ze de triglyceriden en de LDL cholesterol doen dalen. Ook zal de ontstekingsremmende en antioxidante werking van de omega 3 vetzuren en de lignanen plak helpen verwijderen. Die plak kan ontstaan door overtollig cholesterol die blijft plakken aan de bloedvaten.

Bloeddruk verlagen

Omega 3 vetzuren hebben aangetoond dat ze de vorming van bloedklonters tegengaan. Dat heeft als resultaat dat de vetzuren het bloed dunner maken. Deze dunner wordende functie op het bloed zorgt voor een daling van de bloeddruk.

Bloedsuiker onder controle houden

Onverzadigde vetzuren zijn uitstekende voedingsstoffen om de bloedsuiker onder controle te houden. Zelfs wanneer we voedingsmiddelen gaan eten die de bloedsuiker meteen doen stijgen, kunnen we dat in combinatie met onverzadigde vetzuren sterk omlaag brengen. Het gebruiken van heel wat onverzadigde vetten zal dus preventief werken tegen diabetes type 2.

Ook Interessant:  5 Meest Krachtige Natuurlijke Bloedverdunners

Haaruitval en gezonde huid

Daarnaast zijn deze vetten ook heel belangrijk voor onze haren en onze huid. Mensen die regelmatig deze olie gebruiken hebben minder last van haaruitval. Dat komt doordat ze vooral gaan zorgen dat de huid (ook de huid onder het hoofdhaar) goed gehydrateerd blijft. Dat zal uitdroging van de huid en van de haren voorkomen. Waardoor ze minder broos worden en dus sterker worden.

Afvallen

Onverzadigde vetzuren worden al langer in verband gebracht met gewichtsverlies. Hoewel heel wat mensen die willen afvallen dan net de vetten gaan vermijden. Toch zijn ze belangrijk in het stimuleren van de vetverbranding.

Een gezegde luidt “Nieuw vet verbrandt oud vet”. Dat wil zeggen, wanneer regelmatig nieuw vet binnenkomt via onze voeding. Zal het lichaam meer geneigd zijn om onder andere buikvet te verbranden.

De lijnzaden zelf zijn ook zeer gunstig bij mensen die willen afvallen. Ze bevatten hoge hoeveelheden vezels. Die gaan de spijsvertering vertragen en de bloedsuikerwaarden onder controle houden.

Dit zorgt ervoor dat minder insuline moet worden aangemaakt. En ook minder snel vet zal worden opgeslagen. Doordat er niet meteen enorm veel energie vrijkomt, maar eerder gelijkmatig, kunnen we een langere periode zonder honger te hebben en zullen we uiteindelijk minder calorieën innemen.

Lignanen

Lijnzaden, en ook lijnzaadolie bevatten lignanen. Dat zijn antioxidanten die behoren tot de polyfenolen. Ze zorgen ervoor dat de vrije radicalen worden geneutraliseerd. Ook zullen ze bijdragen aan de balans tussen de verschillende hormonen. Dit kan vooral gunstig zijn voor vrouwen tijdens de menopauze. Of tijdens de menstruatie. Zeker wanneer vrouwen last hebben van vaak hevige menstruatie.

Ook Interessant:  Afvallen met cardio en krachttraining is de beste combinatie

Deze lignanen zullen het immuunsysteem verbeteren en daarmee bescherming bieden tegen ziekten.

lijnzaadolie

Grootste voordelen van lijnzaadolie

lijnzaden omega 3Hoewel we hierboven hebben gemeld dat ze niet voldoende zijn om EPA en DHA aan te maken. Wanneer we voldoende EPA en DHA willen krijgen in het lichaam, dan zijn we zeker genoodzaakt om vette vis te gaan eten. Voorbeelden zijn dan zalm, sardines, haring, makreel en tonijn. Vette vis heeft ook een gunstige verhouding tussen 6 en 3.

Toch dienen we te stellen dat lijnzaadolie de beste bron van omega 3 is. Wanneer we vette vis even buiten beschouwing laten. Zeker wanneer we die gaan vergelijken met de verhouding tussen omega 6 en 3.

Bijna iedereen in het Westen heeft een zeer ongunstige verhouding tussen deze 2 belangrijke vetten. De ideale verhouding bedraagt 1 op 1. Dat betekent dat we voor elke gram omega 3 ook 1 gram omega 6 innemen. In de meeste gevallen bedraagt die ratio 1 op 10 tot 1 op 25. Dat betekent dat we voor 1 gram O3 maar liefst 25 gram O6 hebben.

Dat verhoogt meteen het risico op het ontwikkelen van chronische ziekten en kan een groot deel van de voordelen van O3 doen verdwijnen.

Lijnzaadolie gebruiken is dus een ideale manier om die verhouding terug gunstig te maken. Hoewel we natuurlijk rekening moeten houden met voldoende DHA en EPA.

Bronnen:

http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/why-not-flaxseed-oil

http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/flaxseed-oil

https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000728.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4152533/

https://nccih.nih.gov/taxonomy/term/168

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19568181

https://nccih.nih.gov/health/flaxseed/ataglance.htmYou May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close