Omega 3 Zonder Vis te EtenOmega 3 Zonder Vis te Eten

Omega 3 zonder vis te eten is geen enkel probleem. Toch stellen heel wat mensen zichzelf die vraag. Dat komt vooral doordat deze vetzuren in het algemeen geassocieerd worden met vissen zoals zalm en tonijn.

walnoten omega 3Toch is het heel goed mogelijk om voldoende omega 3 zonder vis te eten in te nemen. Denk maar aan lijnzaden en chiazaden. Die leveren per kleine portie van 25 gram reeds 5 keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Maar omega 3 halen uit louter plantaardige voeding, brengt echter wel enkele problemen met zich mee.

Wanneer we deze problemen kennen kunnen we natuurlijk naar een oplossing zoeken. Het is niet nodig om vis te eten, wanneer we willen zorgen voor voldoende omega 3. Er is echter alleen wat meer kennis nodig, die we dan gewoon moeten toepassen.

Omega 3 en 6 verhouding

Mensen in het Westen hebben over het algemeen een ongunstige verhouding, wanneer het aankomt op de omega 3 en 6 waarden. Wanneer we vis eten kunnen we heel makkelijk deze verhouding verbeteren. Een gemiddelde verhouding bij mensen die het Westers dieet volgen bedraagt tussen de 1:10 tot wel 1:25. Dat betekent dat we voor 100 mg omega 3, reeds 1.000 tot 2.500 mg omega 6 innemen. En dat is veel te hoog. Een gunstige verhouding ligt ergens tussen de 1:1 en 1:4. Dat gaat vooral om de voordelen van omega 3 ten opzichte van de functie van O-6.

O-3 zal bescherming bieden voor het hart. Het zal de cholesterol helpen in balans houden en zal ook bijdragen aan het vermijden van bloedklonters. Verder is de vetstof gunstig voor onze hersenen en het zenuwstelsel. Een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken hebben deze positieve effecten reeds bewezen.

Ook Interessant:  Lijst van Voeding met Vitamine E

Voordelen van Omega 3

chiazaad omega 3 zonder visZo zien we een verminderde kans op depressie en andere mentale problemen. We zien dat de bloeddruk niet zo snel gaat hoog worden en dat we onze cholesterol beter binnen de perken kunnen houden. Ook kunnen we genieten van de krachtige ontstekingsremmende werking van omega 3. Dit is vooral gunstig gebleken voor mensen die last hebben van acne, psoriasis en artrose.

Deze effecten kunnen we verkrijgen wanneer we zorgen voor een gunstige verhouding. Waarbij de omega 3 effecten hun werk optimaal kunnen doen. Wanneer we te maken hebben met een ongunstige verhouding dan zal omega 6 sterker doorwegen en zullen we totaal tegenovergestelde effecten verkrijgen. Zo zal omega 6 vooral helpen bij de vorming van bloedklonters en zal het ontstekingen helpen ontstaan.

Deze ontstekingen en de vorming van bloedklonters hebben we nodig. Zo niet zouden we bij de minste verkoudheid ernstig ziek kunnen worden, of zouden we bij een kleine snijwonde volledig kunnen doodbloeden. Alles hangt echter af van de gunstige verhouding ten opzichte van deze twee vetzuren.

In dit wetenschappelijk onderzoek (1) konden we vaststellen dat mensen die voldoende omega 3 vetzuren innemen minder de neiging hebben om met symptomen van depressiviteit te maken te krijgen. Ook zijn er reeds gunstige resultaten bereikt met mensen die momenteel lijden aan een depressie. Wanneer dan een supplement wordt genomen lijken de symptomen af te nemen. (2) Het is echter vooral de EPA vetstoffen die daarvoor verantwoordelijk zijn. Omdat zij een gunstige invloed hebben op de werking van het zenuwstelsel. (3)

Onze hersenen bestaan voor zo’n 40% uit DHA vetzuren. Het spreekt voor zich dat onvoldoende van deze DHA vetstoffen problemen zal opleveren met onze concentratie en het geheugen en dergelijke. (4) Ook voor onze ogen is DHA van groot belang. Naar schatting bestaat zo’n 60% van de retina in de ogen uit deze vetstof. (5)

Ook Interessant:  Waarom is Omega 3 belangrijk tijdens de zwangerschap

Voldoende omega 3 tijdens de zwangerschap heeft een aantal voordelen opgeleverd voor de baby in kwestie. Zo zien we een hogere intelligentie en betere sociale vaardigheden. Er worden minder problemen met het gedrag vastgesteld en op die manier een lager risico op ADHD of autisme. (6)

Plantaardige bronnen

lijnzaad omega 3 zonder visDe makkelijkste manier om deze verhouding dus positief te maken is door vis te eten. Al kunnen we ook plantaardige voedingsmiddelen zoals lijnzaden en chiazaden eten.

Lijnzaden en chiazaden zijn één van de weinige plantaardige voedingsmiddelen die meer omega 3 dan 6 bevatten. En die we kunnen krijgen zonder vis te eten. Hoewel er ook nog andere voorbeelden van voedingsmiddelen zijn die meer O-3 dan O-6 bevatten.

Andere voorbeelden zijn:

  • Eieren
  • Rund
  • Adamame
  • Spirulina
  • Zeewier
  • Bladgroenten
  • Bonen
  • Mango
  • Pompoen
  • Walnoten

Het spreekt voor zich dat deze bronnen een stuk minder vetzuren zullen bevatten dan de chia en lijnzaden. Maar toch handig als toevoeging en om de hoeveelheid nog wat op te hogen.

Nog een ander probleem

Er is nog een ander probleem voor mensen die voldoende omega 3 zonder vis te eten willen hebben.

We hebben drie verschillende soorten vetzuren. We hebben de ALA, DHA en EPA vetten. ALA vinden we in praktisch alle voedingsmiddelen terug die deze vetten bevatten. DHA en EPA daarentegen komt louter en alleen voor in dierlijke voeding, dus in vissen. Met uitzondering van zeewier, die natuurlijk een gedeelte DHA en EPA bevatten.

Ook Interessant:  Triglyceriden verlagen met Natuurlijke Middelen

We kunnen echter een deel van de ALA vetten omzetten naar DHA en EPA. Maar dat is slechts een zeer klein percentage, en is echter niet genoeg voor de dagelijkse aanbevolen dosis. Van DHA gaat men ervan uit dat we zo’n 0.5 tot 1% kunnen omzetten. Van EPA gaat men uit van zo’n 5 tot 8% die kan worden omgezet uit de ALA vetzuren.

Hoewel we met grote hoeveelheden ALA toch kunnen een aanbevolen dagelijkse dosis EPA halen, omdat de omzetting toch tussen de 5 en 8% bedraagt. Kunnen we van DHA nooit een degelijke aanbevolen dosis halen. Daarvoor kunnen we dan zeewier gaan gebruiken.

omega 3 supplementenOmdat zeewier weinig vetten bevat, wordt meestal een extract gebruikt van bijvoorbeeld spirulina. Spirulina extracten zullen er niet alleen voor zorgen dat we een hogere hoeveelheid DHA en EPA kunnen innemen. Maar zal ons ook de nodige vitamines en mineralen leveren waar we misschien een tekort aan hebben, of die we maar net genoeg hebben. En kan dus ook nog eens grote voordelen voor onze gezondheid te bieden hebben.

DHA en EPA uit omega 3 zonder vis te eten wordt moeilijk. Zeker wanneer we weten dat onvoldoende ALA vetten kunnen worden omgezet in deze andere 2 vetzuren. Het is dus absoluut nodig om ofwel een supplement met omega 3 te gaan gebruiken. Of door een spirulina supplement te gebruiken. Het gebruiken van een supplement kan dus meteen een oplossing bieden. En zal ook de verhouding Omega 3 en 6 terug gunstig maken. Op die manier kunnen we genieten van de voordelen voor ons hart, de bloedvaten, cholesterol, het zenuwstelsel en onze hersenen.You May Also Like

Close