Teveel zink kan leiden tot een kopertekortTeveel zink verhoogt het risico op een kopertekort

zonnebloempitten koper en zinkZink is een belangrijk mineraal. We hebben het nodig om eiwitten te gebruiken uit onze voeding. Het mineraal zal helpen bij de aanmaak van DNA, het zal werken als een antioxidant en het immuunsysteem stimuleren. Zink speelt ook een grote rol bij de voortplanting. Zo zal het helpen bij de aanmaak van sperma. En zal het sperma ook meer vruchtbaar worden. We vinden het mineraal vooral terug in zeevruchten zoals oesters, krab en garnalen. Maar ook in bepaalde vleessoorten zoals rund en gevogelte, en in de meeste noten en zaden.

Vaak worden hoge hoeveelheden zink genomen via een supplement. Deze zinktabletten worden dan genomen om bijvoorbeeld griep of verkoudheid op te lossen, kan ook gebruikt worden tegen keelpijn. Bodybuilders staan er ook voor bekend hoge hoeveelheden zink te gaan gebruiken omwille van zijn gunstig effect op het testosteron.

Wat de meeste mensen echter niet weten is dat teveel zink kan leiden tot een kopertekort. Omdat de hoge hoeveelheden zink een bepaald eiwit zullen aanmaken in het lichaam. Dit eiwit zal zich hechten aan het koper. En zal daardoor de opname van de stof gaan verminderen.

Een hoge hoeveelheid kan ervoor zorgen dat het spijsverteringsstelsel geen koper meer kan opnemen uit onze voeding. Dus wanneer we voor een langere periode teveel zink gaan innemen, dan zullen we uiteindelijk onze hoeveelheid koper volledig gaan uitputten. Kopertekort kan de hoeveelheid witte bloedcellen doen afnemen. Dat verhoogt het risico op een infectie. De witte bloedcellen zijn namelijk belangrijk om het immuunsysteem gezond te houden. Te weinig koper zal uiteindelijk ook een negatief effect hebben op onze rode bloedcellen. Dat zal dan weer leiden tot een verminderde toevoer van zuurstof naar de cellen in het lichaam. En verhoogt het risico op bloedarmoede.

Ook Interessant:  Hoe Kunnen We Vitamine A tekort Vaststellen?

Wanneer nemen we teveel zink?

Wanneer we weinig vlees eten en weinig vis of zeevruchten, dan is het zeker een goed idee om zinktabletten te gebruiken via een supplement. De zink die we halen uit plantaardige producten zoals noten, zaden, peulvruchten en groenten kan niet goed door het lichaam worden opgenomen door de hoge hoeveelheden fytaat. Fytaat zal de opname van zink in de war sturen. Dat gebeurt niet zo met koper.

Op die manier kunnen we met plantaardige voeding eerder teveel koper en te weinig zink innemen. De verhouding bedraagt ongeveer 1 op 15. Waarbij we 1 mg koper nodig hebben voor 15 mg zink.

Een extra supplement met zinktabletten zal geen negatief effect hebben op de opname van koper in ons lichaam. Zolang we ons houden aan een bepaalde dosis. Hoeveelheden boven de 40 mg worden gezien als te hoog. Maar hoeveelheden die onder of net rond de 40 mg per dag blijven zullen geen invloed hebben op de opname van koper.

Teveel zink innemen gebeurt wanneer we meer dan 40 mg per dag innemen. En dit voor een lange periode.

Voeding met zink en koper

Er zijn ook een groot aantal voedingsmiddelen die zowel zink als koper bevatten. Koper vinden we terug in een enorm groot gamma aan voedingsmiddelen. Dat maakt het zeer makkelijk om onze dagelijkse hoeveelheid te halen. Teveel koper is schadelijk en kan leiden tot misselijkheid en vermoeidheid. Hoewel we ons daar niet meteen zorgen moeten over maken, want overtollig koper wordt afgevoerd via de gal en kan op die manier weinig schade aan het lichaam teweegbrengen.

Ook Interessant:  Omega 3 voor veganisten en vegetariërs

Oesters

Oesters bevatten zowel enorme hoeveelheden zink als enorme hoeveelheden koper. We zien dat we met slechts 100 gram oesters bijna 10 keer de aanbevolen hoeveelheid halen voor vrouwen. Met z’n 70 mg per 100 gram zijn oesters meteen de beste bron van zinkvoeding die we kennen. Tenzij er binnenkort een nieuwe zeevrucht ontdekt wordt op de bodem van de oceaan die nog hogere hoeveelheden bevat natuurlijk.

Maar oesters zijn ook rijk aan koper. Voor 100 gram krijgen we ook nog eens 4.85 mg koper. Dat is ongeveer 500% van de dagelijkse aanbevolen dosis van 0.9 mg.

Rundvlees

Rundvlees bevat een lagere hoeveelheid van beide mineralen. We zien bij 100 gram rundvlees zo’n 10 mg zinkgehalte, met 0.09 mg koper.

Peulvruchten

adzuki bonen koper en zinkPeulvruchten zoals bonen en erwten zijn een ideale manier om te zorgen voor een goede balans tussen koper en zink in het lichaam. Adzuki bonen zijn daar de beste voorbeelden van. Zij zullen ons bijna 7  mg per 100 gram leveren en daarvoor ook 1.6 mg koper leveren. Zwarte bonen bevatten een iets lagere hoeveelheid. Die zijn goed voor zo’n 5.6 mg zink en 1.2 mg koper. Toch nog steeds een heel gezonde hoeveelheid en een uitstekende verhouding tussen deze twee mineralen.

Zaden

Ook heel wat zaden kunnen ons beide mineralen geven. Voorbeelden daarvan zijn pompoenpitten, zonnebloempitten en sesamzaden. Verder krijgen we ook nog gezonde meervoudig onverzadigde vetzuren en hoge hoeveelheden ijzer en vitamines bij het gebruiken van zaden in ons dieet.

Ook Interessant:  Triphala Werking Voordelen En Bijwerkingen Voor Onze Gezondheid

Andere bijwerkingen van teveel zink

Teveel zink kan naast de hoeveelheid koper uitputten ook nog een reeks van andere problemen in het lichaam doen ontstaan. De voordelen van teveel zink bieden zeker niet op tegen de nadelen ervan. Het is dus absoluut niet aangeraden om hogere dosissen dan 40 mg te gebruiken uit een supplement.

We mogen echter wel nog blijven eten wat we willen natuurlijk. Want we gaan deze volledige 40 mg niet opnemen in het lichaam. Daarvan wordt slechts een deel opgenomen. Dat maakt deze hoeveelheid een zeer veilige waarde en kan overschreden worden met enkele mg.

bijwerkingen teveel zinkTeveel zink wordt vaak gebruikt door bodybuilders of door mensen met ernstige ziektes die willen profiteren van de antioxidante effecten. Onderzoeken hebben aangetoond dat 50 mg het testosteron sterk kan doen stijgen. Datzelfde onderzoek werd zowel met 50 mg als met 100 mg gedaan. Beide zagen gunstige effecten op het testosteron. Maar dosissen van 100 mg werden gezien als gevaarlijk voor het risico op vergrote prostaat en de uiteindelijke ontwikkeling van prostaatkanker.

Los van deze bijwerkingen zijn er nog andere neveneffecten van teveel zink. Zo zullen we problemen ondervinden met onze spijsvertering. We kunnen daardoor misselijk worden en moeten overgeven. Koorts en hoofdpijn kunnen ontstaan. Hoge dosissen kunnen de opname van bepaalde medicijnen in de weg staan. Het kan onze reukzin aantasten en is zoals gezegd ongunstig voor de prostaat bij mannen.

Andere bijwerkingen die kunnen ontstaan zijn maagpijn, diarree, buikpijn en constipatie. Hoewel de kans op bijwerkingen van teveel zink bij dosissen van rond de 40 mg enorm klein is. De meeste bijwerkingen ontstaan bij enorme dosissen van 100 tot 220 mg.You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close