Triphala Werking Voordelen En Bijwerkingen Voor Onze GezondheidTriphala is een kruidenpreparaat uit de ayurveda. Dat is de Indiase traditionele geneeskunde. Het kan gebruikt worden voor een groot aantal problemen met onze gezondheid. Triphala heeft een ontstekingsremmend, ontgiftend, antioxidant en antiseptisch effect op het lichaam. Het spreekt voor zich dat deze veelzijdige werking voor verschillende problemen gebruikt kan worden.

In dit artikel gaan we ze allemaal proberen te bespreken. Dit wordt uitgelegd aan de hand van wetenschappelijke informatie die over Triphala aanwezig is.

Wat is Triphala?

Triphala is een naam die we letterlijk uit het Sanskriet kunnen vertalen als “drie fruitsoorten”. Deze naam doet reeds vermoeden dat er bij het bereiden van triphala dus drie fruitsoorten betrokken zijn. Het gaat bijvoorbeeld over de Indiase ganzenbes (Emblica officinalis), Bibhitaki (Terminalia bellirica) en Haritaki (Terminalia chebula). Deze fruitsoorten spelen een zeer belangrijke rol in de Ayurvedische geneeskunde.

Emblica officinalis triphala
Emblica officinalis triphala

Hoewel het zeker niet altijd makkelijk te krijgen is, toch is dit een zeer populaire bereiding. Dat beperkt zich niet alleen tot India en Azië. Maar is ook in verschillende landen van Europa te krijgen. Mede door zijn krachtige werking wordt het door heel wat herbalisten en andere natuurlijke genezers gebruikt tegen heel wat aandoeningen.

Terminalia bellirica
Terminalia bellirica

Ze bevatten een krachtige combinatie van antioxidanten en organische stoffen.

Terminalia chebula

Werking van Triphala

De meest belangrijkste werking van triphala is vooral het verbeteren van de spijsvertering. Maar kan ook heel goed gebruikt worden om bijvoorbeeld de veroudering tegen te gaan. Het bevordert gewichtsverlies en zal het lichaam ontgiften. Dit komt vooral door een stimulerend effect op het immuunsysteem. Mensen met diabetes kunnen hiermee ook heel goed geholpen worden.

Werking van triphala voor onze huid

Triphala veroudering tegengaan

Een aantal wetenschappelijke onderzoeken hebben kunnen aantonen dat de antioxidante werking van triphala een krachtig effect heeft op onze huid. Antioxidanten zullen vrije radicalen in het lichaam gaan blokkeren en verwijderen. Vrije radicalen zullen de cellen sneller laten afsterven. Op onze huid kunnen dit tekenen van veroudering veroorzaken. Door het verwijderen van deze vrije radicalen krijgen we dus minder last van rimpels en andere tekenen van veroudering. Het preparaat heeft ook de mogelijkheid om littekens te verkleinen. (1)

Ook Interessant:  Zinktekort aanvullen en de symptomen ervan

Versterken van het immuunsysteem

Omdat de gebruikte fruitsoorten in de triphala mengeling ook vitamine C bevatten, zien we een sterke verbetering van het immuunsysteem. Dit komt door een verhoogde aanmaak van witte bloedcellen die dienen als natuurlijk afweersysteem tegen aanvallen op het lichaam van buitenaf. Daarnaast zal diezelfde vitamine C ook werken als een antioxidant in het lichaam. En daarbij vrije radicalen gaan bestrijden die de cellen kunnen aantasten. (2)

Wonden genezen en groei bevorderen

De werkzame stoffen die we vooral terugvinden in de amla en in de haritaki zullen ervoor dat we sneller weefsels kunnen genezen in het lichaam. Dit zal hoofdzakelijk te wijten zijn aan de hoeveelheid vitamine C die we daarin terugvinden. Vitamine C zal namelijk helpen in het aanmaken van collageen, wat van groot belang is voor onze cellen, weefsels en spieren. Ook de bloedvaten zullen hier voordeel mee doen.

Cholesterol verlagen

Hoewel de hoeveelheid vetzuren niet aanzienlijk hoog is in deze kruidenmix. Toch vinden we een hoeveelheid onverzadigde vetzuren terug in Triphala. Dit zal ervoor zorgen dat we de cholesterolwaarden in balans kunnen brengen. Het zal er ook voor zorgen dat er minder plak gaat vestigen aan de wanden van de bloedvaten. Op die manier kunnen we aderverkalking en andere problemen zoals hartaanval en beroerte vermijden.

Kanker preventie

Ok, er is tegenwoordig heel  wat te doen rond bepaalde voedingsmiddelen die zogezegd kanker kunnen vermijden. Maar laten we even duidelijk zijn, het gaat vooral om de krachtige antioxidanten die bescherming bieden tegen kanker. Dat betekent niet dat we immuun worden voor kanker. Maar wel dat we het risico met enkele procenten kunnen doen dalen.

Triphala bevat enorm veel antioxidanten die bijvoorbeeld de groei van tumoren in het lichaam doen afnemen. Verder zal het stimulerend effect op het immuunsysteem, de hogere hoeveelheid witte bloedcellen, zeker een rol spelen in het verder verkleinen van het risico op kanker.

Een wetenschappelijk onderzoek kon bijvoorbeeld aantonen dat het risico op  darmkanker ging dalen door Triphala te gebruiken. Vooral dan door zijn krachtige werking om de darmen te reinigen. Het heeft een bevorderende werking op de spijsvertering, werkt vochtafdrijvend en zal ook een laxerende werking bewerkstelligen. (3)

Diabetes vermijden of onder controle houden

diabetes triphala

De Indiase ganzenbes kan ervoor zorgen dat het lichaam adequate waarden insuline en glucose gaat behouden. Dat is vooral goed wanneer we diabetes willen vermijden of wanneer we de diabetes beter onder controle willen houden zonder al teveel medicatie te hoeven gebruiken.

Triphala bevat de mogelijkheid om het lichaam gevoeliger te maken voor insuline, ook wanneer er reeds insulineresistentie is opgetreden in het lichaam. Op die manier zullen er geen snelle stijgingen of daling plaatsvinden in de bloedsuiker en kan het risico op diabetes worden vermeden. Ook mensen die reeds lijden aan diabetes kunnen de ziekte op die manier, dankzij het gebruik van Triphala beter onder controle houden.

Ook Interessant:  Lijst van Voeding met Vitamine E

Hiervoor mogen echter geen abnormaal hoge dosissen gebruikt worden, want dan kan net het tegengestelde effect optreden en kan de bloedsuiker gaan stijgen.

Via een wetenschappelijk onderzoek, gedaan bij 150 patiënten met  diabetes werd een dosis van 5.000 mg gebruikt. Dat zorgde na 45  dagen voor een sterke daling van de bloedsuiker. De dosis werd toegediend, 2 uur na het eten. (4)

Lichaam ontgiften

We kunnen met Triphala dus ook het lichaam ontgiften. Ook krijgen we te maken met gifstoffen op allerlei vlakken in onze maatschappij. We krijgen ze via onze voeding, ons drinken, maar ook via de lucht en via de cosmetisch producten die we gebruiken. Er is helaas geen ontsnappen aan.

Het is dan de verantwoordelijkheid van voornamelijk onze lever en nieren om deze gifstoffen af te voeren. Maar wanneer te hoge hoeveelheden of een te lange periode bepaalde gifstoffen het lichaam binnenkomen, dan kunnen deze organen het hard te verduren krijgen.

Daarom is het van belang dat we regelmatig producten gebruiken die het lichaam kunnen ontgiften. Triphala is daar een goed voorbeeld van. Doordat het de lever en de nieren zal stimuleren om harder te werken, zullen gifstoffen en andere overtollige stoffen op een snellere en efficiënte manier het lichaam kunnen verlaten. Verder zal de ontstekingsremmende werking van Triphala hier ook een doeltreffende rol spelen. (5)

Spijsvertering verbeteren

De werking van Triphala waarvoor die het meest toegepast wordt in de Ayurveda is wel degelijk om de spijsvertering te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer we te maken hebben met winderigheid of overtollige gassen. Maar ook wanneer we een opgeblazen gevoel hebben of te maken hebben met constipatie.

Door zijn laxerende werking zullen de spieren in de darmen gestimuleerd worden. En zal de stoelgang op gang gebracht worden. Het kan ook gebruikt worden om ontstekingen in de darmen te gaan bestrijden en kan op die manier dus gebruikt worden om klachten bij chronische darmziekten te behandelen. Triphala zal het ganse spijsverteringsstelsel reinigen alsook de darmen. En daardoor terug de groei van natuurlijke bacteriën stimuleren waardoor het evenwicht in de darmen hersteld kan worden.

Afvallen

Ook bij het afvallen kan Triphala gebruikt worden. Omdat het een zeer belangrijke eigenschap heeft, het zal bijvoorbeeld makkelijker vetten doen omzetten in energie. Waardoor er aanzienlijke hoeveelheden vet kunnen worden verbrand. En er ook minder vet zal worden opgeslagen in het lichaam. Dit zorgt voor gewichtsverlies.

Ook Interessant:  Groene Thee Pillen Kopen? De Voordelen!

Voedingsstoffen beter opnemen

Triphala zal ook helpen bij het beter opnemen van voedingsstoffen uit de voedingsmiddelen die we eten. Dat zal er voornamelijk voor zorgen dat we minder snel terug honger hebben. Maar kan ook eventuele tekorten van vitamines en mineralen helpen bestrijden. Daarnaast zal ook dit bijdragen aan het verliezen van overtollig lichaamsgewicht. Doordat we minder snel terug honger hebben.

Gezondheid van de ogen verbeteren

De krachtige antioxidanten die we terugvinden in Triphala zullen dus niet alleen helpen om de veroudering van de huid tegen te gaan. Triphala zal op die manier, dankzij zijn krachtige antioxidanten ook helpen om de veroudering van de ogen tegen te gaan. We hebben het dan vooral over de ontwikkeling van cataract. Maar kan bijvoorbeeld ook ingezet worden tegen wazig zicht of tegen rode ogen.

Hoe kunnen we Triphala gebruiken?

Triphala wordt vooral gebruikt via supplementen die komen in tabletvorm. Ze kunnen verschillende concentraties bevatten van de verschillende fruitsoorten die gebruikt worden. Deze tabletten hebben bijvoorbeeld een krachtigere werking dan thee. Omdat er reeds geconcentreerde stoffen gebruikt worden.

Bijwerkingen van Triphala?

Net zoals bij alle middelen zijn er bij Triphala natuurlijk ook bijwerkingen te melden. Hoewel we moeten stellen dat dit vooral voorkomt wanneer hoge hoeveelheden gebruikt worden. Toch is het belangrijk ze even te melden zodat we weten welke bijwerkingen van Triphala afkomstig kunnen zijn, en welke mogelijk van een ander middel die we gebruiken afkomstig zijn.

Uitdroging is een zeer belangrijke bijwerking omdat Triphala een vochtafdrijvende werking heeft. We moeten er dus zeker voor zorgen dat we voldoende water drinken. Aangeraden wordt om tussen de 1.5 en 2 liter water per dag te drinken. In combinatie met andere vochtafdrijvende middelen zoals thee, koffie of energiedrank is het zeker aan te raden om toch 2 liter water per dag te drinken.

Daarnaast kunnen er slaapproblemen optreden. Het wordt daarom aangeraden om Triphala ‘s morgens te nemen of in de vroege middag.

Er kan bijvoorbeeld ook diarree, krampen en gasvorming optreden. Dit komt vooral door zijn reinigend effect op de spijsvertering en dient niet meteen negatief gezien te worden. Toch dienen we er rekening mee houden dat  dit kan gebeuren.

Triphala kopen

Triphala kan gebruikt worden via supplementen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close