Voeding voor de nieren om ze terug in optimale gezondheid te brengenVoeding voor de nieren heeft tal van belangrijke functies

Onze nieren hebben een aantal belangrijke taken in ons lichaam. We kunnen daarom met reden zeggen dat ze van vitale noodzaak zijn in het lichaam. Ze zullen ervoor zorgen dat we afvalstoffen uit het bloed kunnen voeren naar de blaas en op die manier de afvalstoffen kunnen uitplassen. Verder zijn ze verantwoordelijk voor het afvoeren van vocht en voor het regelen van onze bloeddruk. Daarnaast zullen ze ook een grote rol spelen in het bepalen van de zuurtegraad van het lichaam, zullen ze de elektrolieten helpen in stand houden. Die toch van groot belang zijn om onze hartslag optimaal te houden. Voeding die goed is voor de nieren is dus zeker geen supplement op onze gezondheid maar eerder een noodzaak. In dit artikel gaan we bespreken welke voeding voor de nieren we allemaal kunnen gebruiken in ons dagelijks dieet. Daardoor zullen we zorgen dat ze steeds in optimale gezondheid blijven verkeren. En dus ons hele lichaam gezond houden.

Paprika

paprika goed voor de nierenPaprika is gezond voor ons omwille van verschillende redenen. Eerst en vooral bevatten ze niet enorm veel kalium en hebben ze een enorm goede smaak. Ze zijn goed voor de nieren omdat ze enorm veel vitamine C bevatten, maar daarnaast ook vitamine A, B6 en foliumzuur bevatten. Ze zijn ook nog eens een gezonde bron van vezels.

Paprika bevat ook een bepaald antioxidant, genaamd lycopeen. Dat antioxidant wordt in verband gebracht met de preventie van sommige kankers.

We eten ze het best rauw, want wanneer we ze koken kunnen (kleine) delen van de voedingswaarde verloren gaan. Ze zijn zeer versatiel en kunnen praktisch overal aan toegevoegd worden.

Kool

bloemkool voeding voor de nierenKool behoort tot de kruisbloemige groenten. Zij zullen een bepaalde stof aanmaken in onze spijsvertering, genaamd DIM. DIM of diindolylmethaan zal ervoor zorgen dat onze hormonen in balans worden gehouden. Hoewel dit weinig met onze nieren te maken heeft. Toch zullen de fytochemicaliën in de groente ervoor gaan zorgen dat we een gezond hart behouden en dat we beschermd worden tegen bepaalde vormen van kanker.

Ook Interessant:  Chlorella Voordelen En Voedingswaarde Plus Bijwerkingen!

Wat wel belangrijk is als voeding voor de nieren, is dat ze weinig kalium bevatten, hoge hoeveelheden vitamine K en C bevatten. En ze zijn rijk aan vezels. Het is ook nog eens spotgoedkoop. We hebben een enorme variëteit in de kolen. Zo hebben we rode kool, bloemkool, witte kool, boerenkool…

Bloemkool in het bijzonder bevat bepaalde bestandsdelen die de lever zullen stimuleren om  beter gifstoffen af te scheiden. Daardoor wordt reeds een deel van het werk van de nieren gedaan en zijn ze uitstekend te gebruiken als voeding voor de nieren.

Ajuinen

Ajuinen zijn een basisingrediënt in heel wat verschillende maaltijden. Ze zijn gekend om zijn bijzondere smaak. En worden daarom bijna in alle culturen over de hele wereld gebruikt. Ajuinen zijn rijk aan antioxidanten. Deze antioxidanten bieden bescherming tegen kanker en zullen ook dienstdoen als uitstekende voeding voor de nieren.

Ze bevatten ook nog eens weinig kalium maar zijn rijk aan chroom. Wat ervoor zal zorgen dat het metabolisme gestimuleerd wordt.

Appelen

Appelen zijn één van de gezondste fruitsoorten. Ze bevatten nauwelijks calorieën en zijn goed voor talloze problemen. Zo zullen we het cholesterol verlagen door meer appelen te eten. We zullen het risico op kanker zien dalen, alsook het risico op hartziekten zien afnemen.

Ze bevatten hoge hoeveelheden vezels en zijn ontstekingsremmend. Goed nieuws voor de mensen die de nieren willen reinigen en daarbij goede voeding voor de nieren willen toevoegen aan het dieet.

Blauwe bessen

bessen goed voor de nierenBlauwe bessen zijn mijn persoonlijke favoriete fruitsoort. Ze zijn ook enorm rijk aan sterke antioxxidanten en hebben daardoor hun bepaalde blauwe kleur gekregen. Ze staan bekend als zeer ontstekingsremmend.

Ook Interessant:  Voeding Die Veel IJzer Bevat Top 11!

Verder bevatten ze vitamine C, mangaan en vezels. We kunnen onder andere onze hersenen beschermen tegen veroudering door regelmatig blauwe bessen aan ons dieet toe te voegen. Ze zijn natuurlijk ook zeer geschikt als voeding voor de nieren. De antioxidanten zullen vrije radicalen die schade willen toebrengen aan de nieren, snel onschadelijk maken en daardoor de gezondheid van onze belangrijkste organen verbeteren.

Aardbeien

Aardbeien bevatten fenolen. Twee verschillende soorten fenolen dan nog wel. Ze bevatten anthocyanines en ellagitannines. De anthocyananines zijn in staat om de cellen in het lichaam te beschermen tegen oxidatieve schade. Het zijn zij die ook bepalend zijn voor de felrode kleur van de aardbeien. Daarnaast staan de aardbeien ook bekend als uitstekende voedingsmiddelen om de gezondheid van het hart te verbeteren. De ontstekingsremmende werking van de aardbeien is onder meer zeer gunstig voor onze nieren.

Rode druiven

rode druiven resveratrol nierenRode druiven bevatten dan weer flavonoïden. Zij geven hen net die rode kleur. De flavonoïden zullen ervoor zorgen dat de gezondheid van het hart verbetert. Ze zullen verhinderen dat er oxidatie optreedt door de veroudering of door een ongunstige levensstijl of stress. Daarnaast zullen ze de vorming van bloedklonters helpen tegenwerken.

Resveratrol is de actieve flavonoïde die we terugvinden in de druiven. Ze zijn belangrijk om de hoeveelheid stikstof in het lichaam te verhogen. Dat heeft onder meer een positief effect op onze spieren en op het zenuwstelsel. Het zal er ook voor zorgen dat we beter opgewonden worden en dat de erectie bij mannen verbetert. Stikstof is onder meer verantwoordelijk voor het uitzetten van de bloedvaten. Dit principe is nodig om het bloed makkelijk naar de penis te laten stromen. Ook voor vrouwen kan dit van toepassing zijn. Dan niet naar de penis natuurlijk. Maar de clitoris zal hierdoor beter gestimuleerd worden, doordat de hoeveelheid bloed gaat toenemen. De clitoris wordt daardoor aanzienlijk gevoeliger wat zorgt voor een intenser en makkelijker te verkrijgen orgasme.

Ook Interessant:  Is Brandnetelthee Vochtafdrijvend?

Vis

zeevruchten omega 3 nierenVis behoort tot de betere voeding voor de nieren. Vooral dan door de hoge hoeveelheid omega 3 vetzuren die we terugvinden in bepaalde vetzuren. Zij zijn onder meer in staat om hartziekten en kanker te verhinderen.

De vetzuren van de omega 3 familie zullen er immers ook voor zorgen dat we ons cholesterolgehalte zien dalen. Dat zal onder meer het geval zijn bij de LDL of bij de slechte cholesterol. Een stijging van de HDL of de goede cholesterol zal dan ook worden opgemerkt. Ook de triglyceriden of de bloedvetten worden verlaagd door omega 3 vetzuren te gebruiken.

Wat ook nog belangrijk is, en wat vooral een rol speelt bij de voeding voor de nieren. Is het feit dat omega 3 een zeer sterke ontstekingsremmende stof is. Daardoor zal het ontstekingen gaan bestrijden die ervoor kunnen zorgen dat we problemen krijgen met onze nieren.

Het is aan te raden om twee keer per week vis op het menu te plaatsen. Echter hoeft het niet altijd vis te zijn. Want de zeevruchten bijvoorbeeld bevatten ook enorme hoeveelheden omega 3. Denk maar aan oesters, krab en kreeft of zelfs mosselen. Het hoeven dus niet altijd de zalm, makreel of de tonijn te zijn die het moeten doen.

Plantaardige omega 3 is hiervoor minder geschikt omdat zij louter en alleen ALA vetzuren bevatten. Die moeten dan nog in het lichaam omgezet worden in EPA en DHA om van de voordelen te genieten voor onze gezondheid. En die omzetting is niet altijd vanzelfsprekend en is zeer minimaal. We kiezen daarom het best voor vis of zeevruchten als voeding voor de nieren.

 You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close